sunnuntai 11. huhtikuuta 2021

KEITTIÖKAAPIT UUTEEN JÄRJESTYKSEENEilen minuun iski jokin kumma järjestelypuuska. Keittiön kaappien järjestäminen järkevästi on minulle tosi vaikeaa.

Ollaan asuttu tässä kodissa vajaat neljä vuotta ja olen jo ehtinyt vaihdella keittiössä tavaroiden paikkaa useamman kerran. Tyttäret sanovatkin, että joka kerta kun he aikovat ottaa vaikka juomalasin kaapista, niin ne onkin siirretty johonkin muuhun kaappiin.

On vaan niin samperin vaikeaa keksiä juuri se oikea ja loogisin järjestys keittiötavaroille! Nyt olin kyllästynyt siihen että samassa kaapissa oli sekä ruokatavaroita että astioita ja koska into oli päällä, niin tyhjensin kaikki kaapit. Tiskipöytä, ruokapöytä ja kaikki muutkin tasot olivat täynnä astioita. Tuntui hiukan toivottomalta tietää mistä kannattaisi aloittaa.

Muovitavaroiden joukosta löytyi paljon sellaista minkä sai laittaa suoraan muovikeräykseen, kuten kansia joihin ei löytynyt purkkia. Koska olen vuosia sitten toiminut Tupperware-esittelijänä, niin meille oli kertynyt muovitavaraa aika lailla ja paljonkin yli oman tarpeen. Nyt oli aika erotella sellaiset tavarat joita todella käytämme, sellaisista jotka ovat vaan kaapin täytteenä.

Ne Tupperware-tuotteet joita meillä ei ole tullut käytettyä, laitoin myyntiin. Aika monta niistä on tullut lahjana enkä ole niistä mitään maksanut.

Kun kaapit oli tyhjennetty, niin pyyhin tietysti kaikki hyllyt. Hyvä että sekin tuli tehtyä kuin kaupan päällisiksi muun järjestelyn lomassa.

Mutta tyhjiä kaappeja ja laatikoita katsellessa iski paniikki. Miten osaan järjestää kaiken paikoilleen niin ettei taas tule laitettua tavaroita hullusti? Mitkä tavarat olisi järkevintä laittaa suuriin vetolaatikoihin ja mitkä taas mielestäni hankalasti käytettäviin kulmakaappeihin. Että vihaan noita kulmakaappeja. Meillä ne sentään aukeavat koko leveydeltään niin että sisällön näkee kokonaisuudessaan kun oven/ovet avaa, mutta hankalia ne kuitenkin mielestäni ovat.

Jostain oli kuitenkin aloitettava. Olin päättänyt etä lautaset laitan vetolaatikoihin, missä ne joskus aikaisemminkin olivat olleet. Olin kuitenkin jossain vaiheessa kuvitellut että niille parempi paikka olisi kulmakaapissa, mikä ei kuitenkaan tuntunut toimivalta. sillä kun olen varsin lyhyt, niin painavien ruokalautasten kurkotteleminen noista kaapeista oli aika hankalaa.

Siinä ne nyt ovat sievästi vierekkäin sekä valkoiset, että keltaiset Teema-astiat jotka taannoin ostin kirpparilta. Kulmakaapissa ne täytyi pinota päällekkäin, mutta laatikkoon ne mahtuvat näin ja on helpompi ottaa haluamansa väriset lautaset.

Samaan laatikkoon mahtuu vielä leipälautasia.

Alemmassa laatikossa on suurempia ruokalautasia, sekä syviä lautasia. Kaksi ruskeaa lautasta ovat mieheni aamupuurolautasia ja niiden täytyy olla helpossa paikassa. Siksi nekin pääsivät tähän laatikkoon.
Painavia kulhoja on kertynyt aika lailla ja niiden pitää olla mahdollisimman alhaalla ja helposti otettavissa. Koska niitä ei käytetä ihan niin usein kuin lautasia, tai ainakaan montaa kertaa päivässä, niin ne mielestäni sopivat kulmakaappiin. Aiemmin ne olivat kapeammassa kaapissa ja niitä oli pakko laittaa kovinkin ylös, joten niiden sieltä ottaminen oli hankalaa ja pelkäsinkin että pudotan jotain päälleni. Nytkään en ylety ilman keittiöjakkaraa kuin parille alimmalle hyllylle, mutta laitoin ylemmille harvemmin käytettäviä astioita.
Ja ne muovitavarat! Niitä riitti edelleen kahteen suureen laatikkoon, mutta nyt säästin vain ne joita ehdottomasti tarvitsemme ja käytämme. Onneksi useimmat purkit ja purnukat voi pinota päällekkäin.

Laatikot ovat kyllä keittiössä käteviä ja niistä löytää vaivattomasti etsimänsä ilman että tarvitsee kurkotella.

Yhteen kaappiin laitoin kahvit ja teet. Näkkärit mahtuvat myös tänne, samoin sipulit omissa purnukoissaan.

Nyt meillä sattuu olemaan vaan kahta lajia kapselikahvia, mutta jos useampaa ostamme, niin sitten tulee taas ahdasta. Silloin pitää ehkä näkkileipä siirtää jonnekin muualle.
Toiseen kulmakaappiin sain mahdutettua kaikki kuivatavarat ja tilaakin jäi. Olen todennut käteväksi keinoksi sen että esim. leipomisessa tarvittavat soodat, leivinjauheet, hiivat ym. laitan erilliseen muovilaatikkoon joka on helppo ottaa tarvittaessa esille, sensijaan että jokainen pikku purkki olisi irralaan hyllyllä.

Ja hyllyt tietysti pysyvät paremmin siisteinä tällä systeemillä.
Nämä muovitavarat laitoin heti myyntiin paikalliselle nettikirppikselle ja ne onkin jo myyty, paitsi tuo turkoosi kulho on vielä myymättä.

Luovun myös tuosta Ultima Thule-sokeriastiasta ja kermakosta, sillä niitä ei ole tullut aikoihin käytettyä. Nekin ovat myynnissä samaisessa kirppisryhmässä.

Kyllä keittiökaappien järjestäminen on aika palapeliä. Kun yhden tavaran saa mielestään hyvään paikkaan huomaakin että jokin toinen ei enää sovikaan.

Vähän sama juttu kuin oikean palapelinkin kokoaminen. Juuri kun luulet saaneesi koko alarivin valmiiksi ja laittamatta on enää se viimeinen pala, huomaat että se ei sovikaan ja niin koko homma on aloitettava alusta. Niin kävi mulla. Palapelin, josta mainitsin viime postauksessa,  alarivi ei ole vieläkään valmis. Mutta kolmas rivi alhaalta päin on!


OIKEIN MUKAVAA KEVÄTPÄIVÄÄ!

😊😊😊 

24 kommenttia:

 1. Silmääni pisti heti nuo ihanaiset muumikannut 😊 pitäisi itsekin pistää kaapit uuteen uskoon !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muumimukit ovat kyllä kivoja ja haluan pitää ne esillä tuoss hyllyssä.

   Poista
  2. Katsoin liian huonosti ensimmäistä kuvaa kun huomasin siinä muka kannuja vaan ne ovatkin mukeja, esitän pahoittelut hätäilyni vuoksi 💚 mukavia kevät päiviä sinulle 💚

   Poista
  3. Oliskin nuo kaikki muumikannuja! 😀

   Poista
 2. Meillä on vuosia ollut sama järjestys keittiössä. Tämä järjestys on äidiltäni kopioitu. Siskollani kaikki myös samassa järkässä, joten löydämme helposti asiat toistemme keittiöistä :)
  Hyvältä ja siistiltä näyttää sinun keittiön kaapit nyt! Kaunista sunnuntaita Kristiina <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teidän järjestys on varmaan se parhain kun vuodesta toiseen toimii. Toivon todella että tämä järjestys meillä vihdoin olisi se parhain ja toimivin.
   Kiitos sinulle myös mukavaa iltaa<3

   Poista
 3. Meidän kodin kaikki muut kaapit, komerot, lipastot ja laatikot olen siivonnut ja järjestänyt uudelleen tämän vuoden aikana, paitsi keittiönkaapit! Miksi jätinkään ne viimeiseksi? En vaan löydä tarmoa tuohon haasteelliseen hommaan ryhtymiseen, varsinkaan nyt, kun kelluvaa kesäkotia innolla laittelemme asumiskuntoon ;)
  Sama ongelma minulla, etten oikein tiedä mihin mikäkin tavara olisi järkevintä sijoittaa, varsinkin kun meillä on hankalia kulmakaappeja kaksin kappalein, huoh.
  Kuviasi kun katson, niin lopputulos on kyllä kaunis ja varmasti toimiva, joten kaivan tämän postauksesi esiin sitten syksymmällä, jonain sateisena päivänä ja ryhdyn tuumasta toimeen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on kanssa joku siivouspuuska iskenyt tänä vuonna ja olen siivonnut melkein kaikki meidän kaapit. Meillä on kanssa kaksi kulmakaappia yläkaapistossa ja vielä kaksi alakaapistossa. Kulmaan on tietysti vaikea sijoittaa kaappeja, joten ymmärrän että ne ovat välttämättömät, mutta niin vaikeat jotenkin.
   Sinun kannattaakin jättää kaapit syksyn hommaksi kun veneen laittaminen kesäkuntoon on paljon hauskempaa ja ajankohtaisempaa.

   Poista
  2. Tarkennan vielä, että kulmakaappeja (ylä- ja alakaappit) on siis meilläkin yhteensä neljä. Meillä on pieni U-kirjaimen muotoinen keittiö ja koen myös, että nuo kulmakaapit eivät ole niitä kaikkein käytännöllisimpiä.
   Jätän varmaankin ihan suosiolla syksyksi tämän keittiökaappien siistimisen ja uudelleenjärjestelyn, sillä veneellähän me (toivottavasti) elämme seuraavat 3-4 kuukautta, joten siihen kannattaa juuri nyt satsata kaikki into ja energia :)

   Poista
  3. U-keittiö meilläkin, tai paremminkin yhdistetty keittiö-olohuone. Muuten tosi kiva, mutta nuo kulmakaapit!

   Poista
 4. Kun kaikilla, niin astioilla kuin kuivatavaroillakin, on oma tarkoin mietitty paikkansa se helpottaa kyllä suuresti jokapäiväistä elämää. Tietää tarkkaan mistä mitäkin löytyy ja aikaa ei kulu turhaan etsimiseen. Itse pyrin laittamaan tavarat aina samoille paikoille, mutta järjestystä voisi itsekin varmaan vielä järkeistää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika hyvin meillä on tähänkin asti nuo omat paikat tavaroille keittiössä olleet, mutta paikat eivät ole oikein olleet loogisessa järjestyksessä. Nyt vaikuttaa paremmalta ja olen jo oppinut muistamaan uudet paikat!

   Poista
 5. Upea kirjoitus!

  Meillä keittiön kaappienkin järjestys elää jatkuvasti, sillä pyrin hankkiutumaan eroon kaikesta tarpeettomasta. Se on pitkä ja mutkikas prosessi ja kaappien järjestys elää jatkusvasti sen myötä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noinhan se on jos luopuu turhista, tai jos hankkii jotain uutta. Mulla on kanssa tätä nykyä koko ajan nettikirppiksellä myynnissä jotain minulle tarpeetonta. Niin vaivatonta ja saa siitä hiukan tulojakin!

   Poista
 6. No, nyt on siistiä!
  Meilläkin on noita laatikoita ja alussa tuntui, että ovat ihan turhia ja, että kaapit olisivat paljon käytännöllisempiä, mutta laatikothan ovat ihania. Kaikki löytyy heti, eikä ole taaimmassa nurkassa, kuten pakkasi kaapeissa olemaan..:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Laatikot ovat paljon käytännöllisempiä kuin kaapit. Eläköön laatikot! 😀

   Poista
 7. Meille tuli keittiön remontin myötä alas vain laatikoita ja tiskipöydän päälle vain kaapit. Minä olen tarkka siinä olevien hyllyjen suhteen. Ne on tarkkaan mitoitettu tarpeen ja astioiden koon mukaan. Joskus on vain yksi vuoka hyllyllä... se on juuri niin kapea... korkea. Korkeiden jääkaapin ja pakastimen päällä on myös kaapit ja siellä säilytän sellaisia kodinkoneita mitä ei heti tarvitse. Yleiskone taas on aina työtason päällä koska sitä tarvitsen joka viikko ainakin kaksi kertaa. Nämä on vaikeita asioita saada heti toimimaan hyvin ja jokaisessa kodissa on omat tarpeet. Mutta laatikot on minusta tosi hyvä ratkaisu ja mökillä kun tulee jossain vaiheessa remontti keittiöön laatikot on varmasti melkein ainoat mitä sinne tulee. Kiva postaus 🤗❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jääkaapin ja pakastimen yläpuolella olevissa kaapeissa on meilläkin harvoin tarvittavia tavaroita, kuten termospulloja, pakastusrasioita ym. Meillä pitäisi jotain tehdä mökkikeittiön kaapistoille, mutta se saa jäädä odottamaan aikaa parempaa kun tärkeiämpiä remontointeja on, kuten mökin ulkoseinien maalaus.

   Poista
 8. Huuuh. Palautui mieleen oma parin vuoden takainen suurprojekti keittiössä, kun miniä oli tulossa ensimmäistä kertaa meille kylään jouluna, enkä olisi kehdannut antaa avata yhtäkään kaappia tai laatikkoa ellen olisi raivannut niitä rankalla kädellä kuntoon ennen sitä. On ison keittiön ja lukuisien kaappien/laatikoiden ongelma se, että niihin mahtuu myös älyttömän paljon tavaraa ja sitä kautta epäjärjestystä.

  Mutta projekti kannatti, koska sen koommin ei ole tarvinnut vastaavaan ryhtyä. Tuli valittua niin "miesvarmat" paikat kaikelle, että mieskin pystyy astianpesukonetta tyhjentäessään laittamaan kaiken paikalleen ilman, että tarvii kysyä mihin mikäkin kuuluu. (Hällä kun on yleensä ilmiömäinen kyky laittaa kaikki juuri sinne minne ne EI nimenomaan kuulu. Tai siis mistä niitä ei varsin löydä).

  Laatikot on kyllä tosi käteviä, kun näkee heti päältä mitä siellä on. Kaapit on niin paljon hankalampia, jos pitää takarivistiä kaivella. Ja kuivauskaappi ainakin meillä on lähinnä vitsi, koska sieltä leijailee päälle samantien vähintään muutama muovikippo tai kansi, joilla on kumma taipumus hukata samankokoinen parinsa, eikä sen jälkeen tee sen enempää kipolla kuin kannellakaan mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännitit miniän ensivierailua niin että teit niin perusteellisen kaappisiivouksen ettet ole vieläkään saanut tavaroita sekaisin!
   Meillä ei ole kotona ollenkaan kuivauskaappia kun on ruotsalaisen firman keittiökaapit . Aluksi mietin miten pärjään ilman, mutta en enää edes muista että sellaisia on olemassa.
   Nuo muovikannet ja niihin sopivat purkit, huoh.

   Poista
 9. Hyvältä ja ilmavilta näyttävät kaappisi nyt. Onnittelut!
  Kaikenlaiset muovi- ja pakasterasiat on minulla aina harmillisen sekaisin ja väärissä paikoissa. Ehkä niitä on vaan liikaa.
  Minä tässä parasta aikaa järjestelen keittiön(kin) kaappeja muuton jälkeen ja vaatii kyllä melkoista arvauskykyä yrittää päätellä minne mikäkin parhaiten asettuisi. Luultavasti vaihtelen montaa kulhoa vielä paikasta kolmanteen ennen kuin olen tyytyväinen. Meillä oli entisen kodin keittiössä vähän fiksummin hyllyt sijoiteltuna joten pientä päänvaivaa on siinäkin mielessä. Mutta onneksi on täälläkin kunnollisia laatikoita lautasia varten ja kuivatavaroille sellainen ulosvedettävä apteekkarinkaappi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Järjestys vaikuttaa toimivalta. Muovirasiat ja varsinkin pakasterasiat ovat vaikeasti järjestyksessä pidettäviä. Yleensä muuton jälkeen kestää jonkin aikaa ennenkuin luonteva järjestys löytyy. Apteekkarinkaappi olisi ihana!

   Poista
 10. Sulla on tosi kiva ja käytännöllinen tuo kulmakaappi! Minä kun joskus siirsin kahvinkeittoon liittyvät jutut toiseen kaappiin saatoin vielä kolmen vuoden päästä mennä vanhaan kaappiin etsimään kahvinpuruja. Nyt en järjestele niitä muualle, jotten ole aivan sekaisin, hehee.

  Iloa viikkoosi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja mä kun en yhtään tykkää noista kulmakaapeista😲 No tänään avasin minäkin väärän kaapinoven.

   Poista