Sivut

torstai 21. marraskuuta 2019

OSAISKOHAN SITÄ?Viime postaus meni vähän sairaskertomuksen puolelle, joten nyt iloisempaa asiaa, kun tervehdyttykin ollaan melkeinpä täysin.

Tai ainakin niin paljon, että kahden viikon tauon jälkeen uskaltauduin torstaiseen kudontaryhmään. Tai saamme käydä siellä vaikka joka päivä, mutta torstaisin on opettajakin paikalla.

Olen tällä hetkellä kutomassa kaitaliinaa. Yhden olen jo kutonut ja nyt on siis toinen menossa. Tämä on kivaa puuhaa, kunhan on tarpeeksi yksinkertaista ettei koko ajan joudu purkamaan. Virheet nimittäin yleensä huomaa vasta sitten kun on jo ehtinyt virheen jälkeen kutoa vaikka kuinka paljon. Joskus tekisi mieli jättää virhe sikseen, mutta kun tietää että se sitten aina harmittaa kun silmä siihen osuu, niin on parasta ottaa hiukan takapakkia. Virheen korjaaminen tahtoo vaan viedä enemmän aikaa kuin itse kutominen.Koska olen ihan aloittelija vieläkin näissä kutomisissa, niin pyrin valitsemaan helppoja malleja. Eihän sillä tavalla tietysti opi yhtä paljon kuin tekemällä vaativampia malleja, mutta toisaalta kun hermo ei kestä ihan mitä vaan ja valmistakin olisi kiva saada.

Olen kuitenkin uskaltautunut ilmoittautumaan vohvelikankaisen pyyhkeen kutomiseen. Se ei kuulemma ole ihan helppoa. Saa nähdä kuinka käy. Kun suunnittelin tätä liinaa, niin mieleen tuli idea tehdä se tavallisesta kirjavasta sukkalangasta. Tiedäthän ne langat joista ihan itsekseen muodostuu mitä hienoimpia kuvioita. Varmistin kokeneemmilta kutojakumppaneilta että villalangasta yleensä on mahdollista tällaista liinaa kutoa. He vakuuttivat että melkeinpä mistä vaan voi kutoa, joten ei muuta kuin aloittamaan.

Kotona minulla olisi ollut vaikka minkälaista lankakerän loppua joita olisi voinut käyttää, mutta koska halusin käyttää tällaista kirjavaa lankaa, niin ajattelin etten halua siihen sotkea mitään muita värejä.

Tämä lanka, vaikka kirjava onkin, on silti hillityn värinen ja siitä taitaakin tulla oikeinkin kiva liina.
 Ennen tuota kirjavaa liinaa kudoin tällaisen liinan. Se on myös villalangasta. Mukana on 7 veljestä ja jotain muuta. Ei ole sekään hullumpi (vaikka siinä on ainakin yksi virheellinen kohta, ja toivon etteivät muut sitä huomaa).
 Puolet salissa olevista kangaspuista kuuluu meidän ryhmälle ja toinen puoli maanantaina kokoontuvalle ryhmälle. Tänään meitä oli ennätyksellisen vähän, joten siksi näyttää aika tyhjältä. Toisaalta hyvä, sillä nyt sain minäkin tosi paljon apua kun suunnittelin liinojen jälkeen aloittavani kahden maton tekoa.

Mallin olin katsonut valmiiksi kirjasta, mutta kun pitää laskea tarvittavan materiaalin menekki, niin siihen en tosiaan pysty, joten apua tarvittiin. Enkä usko että koskaan pääsen siihen pisteeseen että osaisin maton kutoa ihan alkuvalmisteluista alkaen itse. Siinä on niin monta eri vaihetta että pyörryttää.
 Nyt pitää valita sopivat loimilangat ja kuteet, joita tarvitaan useampaa väriä. Tulossa on isohko matto ja ajattelin väreiksi sinisiä sävyjä, suklaanruskeaa ja valkoista. Kangaspuilla kutominen on tosi kivaa, mutta turhauttavaa on se kun tekisi mieli tehdä vaikka mitä, mutta usko omiin kykyihin ei riitä ja ei uskaltaudu kokeilemaan kovin vaikeita malleja. Mutta osaiskohan sitä kuitenkin?TÄLLAISTA TÄNÄÄN, MITÄS SINULLA?

💓💓💓

22 kommenttia:

 1. Ai että tuo on kivaa puuhaa. Kauniita liinoja tulee.

  VastaaPoista
 2. Kauniita!
  Ystäväni Hanna käy myös tuolla, ettei vain olisi samassa paikassa samaan aikaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole samassa ryhmässä kanssani. Me käydään päivällä ja ollaan "varttuneempia" tätejä.

   Poista
 3. Kauniita liinoja olet kutonut. Taitava olet jo.
  Itse en ole kutonut milloinkaan kangaspuilla, mutta näyttää ihanalle ja palkitsevalle puuhalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Susanne. En ole minäkään aikaisemmin kutonut, enkä edes nähnyt jonkun muun kutovan, mutta pari vuotta sitten menin kansalaisopiston kurssille ja jäin koukkuun.

   Poista
 4. Vaikka on eri materiaali, niin vähän samalta kuulostaa kuin omat keramiikkahommat. Kaikenlaisia ideoita on pää (tai siis oikeastaan Pinterest) täynnä, mutta joka kerralla huomaan tekeväni sittenkin lisää yksinkertaisia kulhoja :D. (Lohduttaudun sillä, että päätyvät käyttöön, jos vaan saan ne kaikki kotona ensin mahtumaan johonkin..)

  Kirjavasta sukkalangasta tuli tosi kaunis ja rauhallinen liina. En olisi älynnyt, että on yhdestä langasta tehty, jos et olisi sitä kertonut.

  Hyvää viikonloppua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Kun näkee kivan näköisiä malleja niin ensin innostuu, mutta jonkin ajan päästä haluaakin tehdä vanhoja kunnon räsymattoja vaan. Tai ei mitään vaan, kauniitahan räsymatot ovat, niinkuin sinunkin "yksinkertaiset" kulhosi. Jotka ovat muuten tosi hienoja, olen kuvissa nähnyt.

   Poista
 5. Taidot karttuvat tehdessä!
  Entisajan naiset ovat olleet todella taitavia kun alusta asti kaikki on tehty itse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän ne karttuu, paitsi jos aina vaan tekee sitä samaa yksinkertaista :)
   En käsitä ollenkaan että nuo esiäitimme ovat olleet niin osaavia! Ehkä kun pakko on niin sitten ylittää itsensä.

   Poista
 6. Kivan näköisiä liinoja. Minä kudoin ennen paljon, mutta varmaan vähän kyllästyin enkä ole vuosiin koskenut kangaspuihin. Ehkä vielä joskus...
  Tuohon edelliseen postaukseen. Käy ihmeessä ultrassa, jotta näkyy onko sinulla sappikiviä. Kovasti on samat oireet kuin minulla ja olen jo leikkausjonossa. Mulla on pahentuneet ja tihentyneet oireet tämän vuoden aikana. Kamala kipu, josta haluan päästä justiinsa eroon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Eeviregina. Ehkä vielä innostut sitten kun olet pitänyt tarpeeksi pitkän tauon.
   Vatsani on ollut jo pari päivää ihan normaali ja kaikki kivut ovat poissa. Mutta jos vaivoja taas tulee niin ilman muuta menen tutkimuksiin. Toivottavasti sinun ei tarvitse kauan jonottaa.

   Poista
 7. Voi kuinka kaunista syntyy siellä!
  Varmasti kivaa puuhaa ja uskoisin, että se tuo myös mielenrauhaa.
  Iloista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mamma63. On kivaa ja rauhoittaa (paitsi silloin kun tekee virheitä :).

   Poista
 8. Kyllä on kauniita kudontatöitä <3 Kangaspuilla kutominen on tosi mukavaa puuhaa! Olen viimeksi vuosia sitten kutonut kangaspuilla.
  Minä aloitin eilen villasukkien neulomisen ja sain illalla neulottua pitkähkön sukanvarren. En aloittanut kantapään neulomista, kun en olisi malttanut jättää neulomista kuitenkaan kesken ja nukkumaankin oli mentävä.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tarja. Tuo kutominen on niin kivaa. Sukkien neulominen on myös sellaista kuin sanotkin että ei malttaisi jättää kesken vaan aina pitäisi tehdä vielä yksi kerros :)
   Mukavaa viikonloppua sinullekin!

   Poista
 9. Ihana harrastus sinulla. Tuo sinun valmis liinasi on todella kaunis. Luulen, että vain sinä tiedät missä sen pikku virhe on ja muut vain ihailevat sitä :)

  Mukavaa viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on tosi kiva harrastus. Toivotaan etteivät muut huomaa mitään :)

   Poista
 10. Kauniita liinoja olet kutonut! Jännä raidoitus tuli liinaan tuosta sukkalangasta. Sain äitini kangaspuut, mutta ovat vielä kokoamatta. Niissä saa tehtyä tosi leveitäkin töitä. Minulla oli ennen kapeammat. Poppanaa olen niillä kutonut. En osaa laittaa kangasta puihin itse. Pitäisi kyllä opetella, kun äitini, joka on kutonut kaikkea laidasta laitaan, vielä pystyisi opettamaan. Millään vaan ei aika riitä kaikkeen. Mutta ihanaa tuo kutominen on ja kyllä Sinä osaat vaikeampiakin. Anna mennä vaan! Leppoisaa viikonloppua ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Halusin kokeilla tuolla monivärisellä langalla kutomista ja yllättävän nätti siitä tulikin. Olispa mullakin kotona kangaspuut! Vaikka enhän minäkään ilman apua osaisi kankaan kutomista niissä aloittaa. Opettele ihmeessä kun sinulla on noin hyvä apurikin saatavilla!

   Poista
 11. Sulla on kiva ja hyödyllinen harrastus. Hyvää ja tasaista jälkeä saat, kun olet tarkka ja huolellinen. Kauniita kudonnaisia vai miksi niitä kutsutaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi kivaa on tuo kutominen. Kai kudonnaiset on niille oikea nimitys. Muuta ei ainakaan tule mieleen. 😊

   Poista