08/11/2019

MYYSÄILLÄÄNFlunssaisen ja huonosti nukutun yön jälkeen eilen aamulla vedin verhot auki. Ja ah ja voi, maisema oli niin valkaistunut. Poissa näkyvistä olivat tummuneet, liiskaiset lehdet jotka teiden pinnoilla maatessaan ovat suoranainen liukastumisvaara.

Sitä ne ehkä ovat vieläkin vaikka tuon valkoisen kuorrutuksen alta niitä ei näekään. Puiden oksillakin näkyi valkoinen kerros ja pakkasta oli pari astetta.
En ymmärrä miksi joku ei tykkää tällaisesta näystä.En voisi kuvitellakaan viettäväni talvea etelässä ainaisessa kesässä. Voin käydä siellä lyhyellä matkalla, mutta kaipaan elämääni vuodenaikojen vaihtelua.

Asumme seudulla jossa talvet eivät aina ole valkoisia, vaan vettä sataa jopa ihan sydäntalvena. Se ei ole kovin mieltä ylentävää. Lunta pitää talvella olla. Ei voi olla kauniimpaa näkyä kuin kunnon talvi lumineen, niin kuin Lapissa.

Kun ollaan kaamoksessa, joka ei suinkaan ole yhtä tummaa pimeyttä, vaan jossa hienot hämärän sävyt saavat lumen valkoisuuden korostumaan. Toisinaan lumi näyttää jopa siniseltä oikeassa valossa.

Pohjoisen pakkaslukemat tosin ovat toisinaan niin hurjia, etten niistä välittäisi, mutta toisaalta täällä meren keskellä sää saattaa tuntua paljon mittarin näyttämiä asteita kylmemmältä kun melkein aina tuulee.Meillä ei kaamosta ole, mutta päivien lyhyyden huomaa täälläkin. Siinäkin on oma viehätyksensä. Koskaan ei itsestäni tunnu masentavalta kun illat pimenevät aikaisemmin ja aikaisemmin. Päinvastoin. Silloin on lupa nauttia sisälläolosta ja myysäilystä. Myysäilyhän tarkoittaa ruotsalaisille samaa kuin tanskalaisille hyggeily, mutta suomen kielestä ei oikein tunnu vastaavaa tarkoittavaa sanaa löytyvän. Tai löytyyhän sentään, kotoilu.

Oletko muuten koskaan miettinyt mistä noita uusia sanoja ja sanontoja aina syntyy? Minä mietin useinkin ja mietin myös sitä että miten yht äkkiä ruvetaan sanomaan asioita eri tavalla kuin ennen. Esimerkiksi teettämisen sijaan sanotaan teetättäminen eli pidennetään alkuperäistä sanaa.

Mutta sitten taas nykyisin ei sanota pitkäjännitteinen vaan se on lyhennetty pitkäjänteiseksi. Ja näitä vastaavia esimerkkejä on enemmänkin.

Tarraudun aina kaikenlaisiin kieliopillisiin seikkoihin esim. uutisia kuunnellessani niin että itse uutinen saattaa jäädä kuuntelematta.

Nyt puolestani eksyin ihan aiheen ulkopuolelle, joten takaisin valkoiseen maisemaan.
  Kun lumi, edes tällaisena ohuena kerroksena peittää maan, aistii hiljaisuuden. Tuntuu kuin lumi vaientaisi luonnon ja liikenteen melunkin. Ovatko linnutkin menneet piiloihinsa torkkumaan kun edes harakoita tai variksia ei näy. On ihan hiljaista.


Mutta niin kuin aina, ensilumi hävisi nopeasti. Tänään on taas nurmikko vihreänä ja pihan istutukset roikkuvat masentuneen näköisinä ja tummina. Kunhan sytytän kynttilän palamaan ulkolyhtyyn niin kaikki näyttää taas paljon mukavammalta.

Mutta vielä sitä lunta varmaan tulee meidänkin nurkille. Ainakin tammi-helmikuussa. Tai jopa toukokuussa, niinkin on käynyt.


Kärsitkö sinä pimeydestä ja lähtisit mieluummin etelän lämpöön?
 


MUKAVAA VIIKONLOPPUA, JOKO LUMELLA TAI ILMAN!

💙💙💙

24 kommenttia:

 1. Mulla on muuten ihan sama, takerrun tuollaisiin sanoihin tai ääntämisiin myös herkästi.
  On kyllä tullut monelaisia uusia sanoja ja sanontoja, täytyy myöntää ja juuri tuo kotoilu on kyllä ihana ja hyvin kuvaava kotona vietettyä aikaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onkohan tuo sanoihin takertuminen yleisempää meillä bloggaajilla kuin ei-bloggavilla? Kun tykätään käsittääkseni kirjoittamisesta niin kiinnitetään ehkä tavanomaista enemmän huomiota kirjoitusvirheisiin ja lauseen muodostuksiin.
   Kotoilu onkin aika hyvä sana, vaikka itse en ole vielä sitä oikein tottunut käyttämään. Mieheni muuten väitti ettei ollut ikinä moista sanaa kuullutkaan!

   Poista
 2. Silloin sata vuotta sitten, kun olin muutaman vuoden matkaoppaana maailmalla, olin niin onnellinen, kun pääsin marraskuussa pyörähtämään Suomessa vaihtaessani maasta toiseen. Tuntui niin ihanalta, kun ihmisillä oli vaatteet päällä, eikä kaikki ollut vaan sitä auringossa palanutta, kookosöljyssä tirisevää punaista pintaa, joka niihin aikoihin oli Suomi-turisteilla aika yleistä, kun vielä kadulla ja terasseillakin kuljettiin etelänlomilla ilman paitaa. Kääk. Eli kyllä ehdottomasti arvostan vaihtuvia vuodenaikoja, enkä jaksaisi jatkuvaa kesää ja kuumuutta. (Toki nämä meidän nykyvuodenajat muistuttaa välillä vähän turhankin paljon toisiaan, kun ei välttämättä erota, mikä aika on meneillään, jos jatkuvasti vaan sataa ja on harmaata).

  Poikani, joka asuu nyt toista vuotta Rovaniemellä, sanoi, ettei kaamos ole ollenkaan paha, vaan päinvastoin hieno. Kuvaili sitä justiin sellaiseksi siniseksi, joka on ihan eri asia kuin tämä meidän todellakin musta pimeys täällä etelässä.

  Ja arvaa vaan, pyörittelenkö minäkin mielessäni sanoja ja lauseita. Esimerkkinä VR:n kyltti, jossa luki "Pahoittelemme Pasilan uuden aseman rakennustöistä aiheutuvia haittoja matkustajille". Normaali ihminen tuskin kiinnittäisi moiseen mitään huomiota tai ainakaan repisi hiuksia päästään väärän sanajärjestyksen takia, mutta itse jaksoin tuota urputtaa ääneen niin kauan, että yksi kaveri jo sanoi, että eipä taida sulla olla mitään todellisia murheita :). No ei onneksi ollutkaan. Mutta joskus on kyllä vaikea olla takertumatta kirjoitettuun tekstiin. Tai kuulostella sanoja, joita riittävän kauan kun mielessään hokee, tulee ihan sellainen olo, että onkohan koko sanaa olemassakaan vai olenko keksinyt sen itse.

  Hyvää viikonloppua ja toivottavasti saataisiin pian lisää maiseman valaisevaa lunta! (Tänne lupailtiin plussakelejä ja vesisadetta niinkuin viikonloppuisin yleensä aina..)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin nautin syksyn tullen juuri siitä että saa taas "pukeutua". Vanhempana ei enää kestä kuumuutta, vaikka nuorempana nautin minäkin auringonotosta.
   Kaamos ei todellakaan ole palkkää pimeyttä vaan sellaista ihanaa hämäryyttä.
   No olisin minäkin tuon lauseen halunnut hiukan paremmin järjestellä.
   Lunta olisi kyllä kiva saada, mutta liukkaudelle sanon ei kiitos!
   Tuo on myös niin tuttua että pyörittelee mielessään tuttuakin sanaa ja kun tarpeeksi kauan sitä tekee niin ei osaa edes enää sitä kirjoittaa kun kuulostaa niin epämääräiseltä. Tulee mieleen Peppi Pitkätossu joka keksi uuden sanan "pönkki", muttei millään keksinyt mitä se voisi tarkoittaa :)))
   Samat on kelit täällä, mutta mukavaa viikonloppua siitäkin huolimatta <3

   Poista
 3. En minä kaipaa etelän lämpöön ollenkaan. Lunta on vähän täälläkin maassa mutta kuulemma sulaa pois jo viikonloppuna. Valoisampaa olisi ollut, mutta pitää minunkin sytyttää kynttilöitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valoisampaa tosiaan oli heti kun hiukan valkoista oli maassa, mutta nyt sitä ei enää ole.

   Poista
 4. Mä olen NIIN samaa mieltä sinun kanssasi näistä asioista! Tuntuu, että ollaan mielipiteinemme vähemmistössä. En ole myysäilystä ikinä kuullutkaan. Nytpä olen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla Vilma. Ainakin tähän postaukseen kommentoineet ovat olleet mielestäni aika samoilla linjoilla kuin me.
   Myysäily on oma suomennokseni ruotsin kielen sanasta mysig, joka tarkoittaa juuri tuollaista kodikasta, kotoisaa, eli myysäily olisi sitten kotoilua. En sitä kyllä koskaan suomea puhuessa käytä, mutta halusin otsikkoon hiukan outoutta :)

   Poista
 5. Muutaman asteen pakkanen ja hento lumipeite ovat myös mun makuuni. Tänään maisema on harmaa ja märkä. Mutta nautin silti viikonlopusta, lepään ja rentoudun. Ihanaa viikonloppua sullekin, Krisse ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pari pakkasastetta olisi mukavampaa kuin tällainen sadesää joka meillä nytkin on.
   Kiitos samoin, sinulle myös oikein hienoa viikonloppua Teija <3

   Poista
 6. Lauantaiaamua. Lumet sulaneet ja vettä satelee, mittarissa klo 6.30 +6,8 astetta. Marraskuu on pimein kuukausi siksi ois kiva, kun olis vähänkin lunta. Mutta kohta ollaan jo puolivälissä. Lyhtyihin ja kynttilöihin valot, niin on ihan mukavaa. Olen ulkomaanreissuni tehnyt enkä hingu lämpimään. Mukavaa viikonlopun jatkoa ja paranemisiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa päivää sinnekin, vaikka yhtä harmaata taitaa olla siellä kuin täälläkin. Olo on jo hitusen parempi, joten eiköhän se tästä.

   Poista
 7. Hei!
  Haastoin sinut Kuusi kuvaa kesästä- haasteella.
  https://puutarhaterapiaa.blogspot.com/2019/11/kuusi-kuvaa-kesasta-teemana-paras.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos haasteesta. Kesäkuvia tulee tännekin lähipäivinä.

   Poista
 8. Ensilumi tuli myös Helsinkiin ja lähti melkein samantien pois. Kyllä mä etelän lämpöä kaipaan ja sinne lähtisin jos olisi mahdollisuus. Mukavaa viikonloppua💕

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samanlaiset säät siis sielläkin. Toivotaan että saat mahdollisuuden käydä etelän lämmössä mahdollisimman pian <3

   Poista
 9. Kyllä on heti paljon valoisampaa kun on lunta maassa, täällä pyryttelee nyt taukoamatta lunta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanan valoisuuden lumi tuo tullessaan. Tulispa tännekin taas. Nyt sataa vettä ja lumesta ei tietoakaan.

   Poista
 10. Oi, miten kauniit maisemat Ahvenmaalla onkaan. Meille satoi Espooseen aavistus lunta viikolla mutta se on kaikki jo poissa ja luonto on taas "harmaanruskea". Marraskuu on kuukausista ehkä pahin juuri tämän pimeyden ja lumettomuuden takia. Kun siirryttiin taas normaaliaikaan ovat illatkin niin kovin lyhyitä. Mutta onneksi kohta on jo talvipäivänseisaus.
  Kiva isänpäivä sunnuntaita Kristiina <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi sanoa että oli. Yhden päivän tuo valkoinen peitti maan ja seuraavana sitten vesisade veikin kaiken valkoisen mukanaan. Oli heti nin paljon mukavamman tuntuista kun oli kuivaa ja edes hienoinen lumikerros maassa.

   Poista
 11. Meilläkin oli maa valkeana yhtenä aamuna. Sää oli harmaa, mutta maisema hyvin kaunis, kun sitä täplittivät valkeat liiterien katot vihreää metsää vasten, valkoiset tiet ja valkoiset pellot vuorotellen ruskeiden sänkipeltojen kanssa. Todella kaunista. Ja jossain vaiheessa satoi lisääkin lunta. Nyt on kaikki sulanut pois ja näkyviin tulivat pihalla haravoimattomat lehdet. No, nyt voi taas jatkaa haravointia. Oikein hyvää isänpäivää teille sinne ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällaista se on aina tuo talventulo etelässä. Yhtenä päivänä valkoista, sitten taas vihreää tai ruskeaa. Haravoimista on meilläkin vielä mökillä.
   Kiitos samoin sinne <3

   Poista