tiistai 28. heinäkuuta 2020

PÖYDÄN MUUTOS: TÄLLAINEN SIITÄ TULI!

Muuttaessamme nykyiseen kotiimme tuli ajankohtaiseksi hankkia terassille ruokapöytä ja tuolit. Ihastuimme huonekaluliikkeessä harmaa-valkoiseen ryhmään joka näytti mukavalta ja oli myös hyvä istua.

Pöydän korkeus oli sopiva tuoleihin nähden ja pöytälevy oli ns. huoltovapaa, eli kestää vaihtuvia sääolosuhteita ja on helppo pitää puhtaana.     


Pöytälevyn materiaali on kai lähinnä komposiittiä eli muistuttaa ulkonäöltään puuta, mutta tuntuu käteen muoviselta. Tuo muovisuuden tuntu oltaisiin vielä hyväksytty, mutta puhtaanapito ei osoittautunutkaan helpoksi, päinvastoin.

Jos pöydälle tipahti vaikka ruokaa, niin jos ei sitä heti kesken ruokailun rientänyt putsaamaan, niin tahran pois saaminen oli miltei mahdotonta. Pöydässä oli useita tummia läikkiä eikä se näyttänyt enää siistiltä.

Pöydän pintaan oli jo lyhyessä ajassa tullut raapuja jotka eivät myöskään pintaa kaunistaneet. Lisäksi muovisuuden tuntu alkoi yhä enenevässä määrin harmittaa. Pöytälevyn ulkoreunoissa oli paikoitellen naarmuja kun sitä oli jouduttu siirtelemään suojaan talveksi kun emme raaskineet jättää sitä ulos lumen ja pakkasen armoille. Reunat olivat ahtaissa oviaukoissa kuljetettaessa kärsineet.

Katselimme pöytää koko alkukesän ja yritimme putsata sitä saadaksemme sen siedettävän näköiseksi. Mikään ei kuitenkaan poistanut rumia tahroja eikä naarmuja ja niin oli aika tehdä jotain radikaalimpaa pöydälle.

Pöytä"laudat" oli kiinnitetty ruuveilla pöydän jalkaosaan ja ne sai helposti ruuvattua irti. Mietinnässä oli minkälainen levy pöytään laitettaisiin. Mietimme ensin sellaista että olisi kaksi leveää puulevyä vierekkäin ja keskellä olisi rako.

Ihan mieleistä ei kuitenkaan löytynyt ja niinpä ostimme kapeampaa 165mm leveää ja 21mm paksuista lautaa, joka saatiin liikkeestä valmiiksi sahattuna. Yhden laudan pituus on 160cm ja niitä on vierekkäin yhteensä 6 kpl.
 Kun kaikki laudat oli ruuvattu paikoilleen alkoi pöytä jo näyttää joltain. Vielä oli mietittävä minkälaiseksi pöydän pinta käsiteltäisiin. Toiveissa oli hiukan tummempi värisävy sillä terassin kesähuoneessa on vaaleaa jo aika paljon, joten tuntui hyvältä valita jotain tummempaa väriä pöytään.
 
Ostimme petsiväriä nimeltään "Eben tummanruskea". Pöytä käsiteltiin yhden kerran tuolla petsillä. Halusin että pinta jää hiukan epätasaisen väriseksi, joten yksi kerta riitti. Isompia väriepätasaisuuksia tasoitettiin hiukan ja  pinta sai kuivua seuraavaan päivään.

 
Petsauksen jälkeisenä päivänä pinta lakattiin vielä kahteen kertaan puolihimmeällä lakalla ja niin oli pöytä valmis. Pöydästä tuli oikein hyvä ja juuri sopivan "käytetyn" näköinen. Tässä pinnassa eivät tahrat tai rosot näy yhtä hyvin kuin aikaisemmassa pinnassa ja tämän näköiseen pintaan tietty epätasaisuus sopii ja tuo melkeinpä arvokkuutta pintaan, vaikka vain lautapinnasta onkin kyse.

Tätä voi tarvittaessa vaikka hioa jos siltä tuntuu. 


Tältä näyttää uusi vanha pöytämme nyt. Ihan toista kuin alkuperäinen versio, vai mitä tykkäät?


Nyt ei tee mieli piilottaa pöytää ison pöytäliinan alle niinkuin aikaisemmin.

Ja vanhat pöydän laudat odottavat pinoittuina mökille viemistä. Niistä on suunnitteilla ehkä iso kukkalaatikko terassille. MUKAVAA PÄIVÄN JATKOA SINULLE!

💜💜💜
 

28 kommenttia:

 1. Voi, miten upea tuunaus! Pöytä näyttää todella tasokkaalta - ihan eri kaliiberia kuin alkuperäisenä, kun luulisi tuon onnistuneen värisävyn perusteella, että kyse on jostain arvokkaasta jalopuusta. Niin hieno muodonmuutos, että näytän tätä miehellenikin, kun olemme meinanneet heittää terassipöytämme pois, mutta ehkäpä mekin vain vaihdamme kulahtaneiden kapeiden lautojen tilalle uudet puut?! Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pöytä tosiaan näyttää paljon arvokkaammalta nyt, pienen tuunauksen jälkeen. Kannattaa malttaa tavaroiden raivauksen kanssa joskus.

   Poista
 2. Olipas kiva muutos, välillä vanhasta saa uutta helposti ja edullisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Edulliset muutokset ovat usein niitä parhaita ja tuottavat hyvän mielen :)

   Poista
 3. Kannatti todellakin tehdä! Uusi pöytätaso on kiva!

  VastaaPoista
 4. Hienosti toteutettu. Pöydästä tuli kaunis, eikä tosiaankaan kaipaa liinan alle piilottamista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Kivampi ainakin meidän mielestä nyt. Voi jättää vaikka kokonaan ilman liinaa.

   Poista
 5. Aivan mahtava lopputulos! Kyllä kannatti tehdä.
  Mukavaa keskiviikkoiltaa ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannatti, eikä ollut suuritöinen.
   Ihanaa iltaa sinullekin♥️

   Poista
 6. Aivan upea lopputulos! Todellakin näyttää paremmalta kuin vanha pöytätaso.
  Ihanaa keskiviikkoa sinulle Kristiina <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan toisenlainen nyt. Muuttui yhtä paljon kuin sinun pojallesi tuunaama paita!

   Poista
 7. Hienoa työtä olette taas tehneet. Kyllä sen ääressä kelpaa kahvitella ja syödä.

  VastaaPoista
 8. Todella hieno pöytä! Kaunista loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuli kyllä aika kiva muutos.
   Oikein hienoa loppuviikkoa sinullekin<3

   Poista
 9. Aidosti nerokasta uusia vanhaa ja tuli upea, todella kaunis. Puu on aina puuta. <3 Mukavaa viikonloppua kauniin pöydän äärellä Kristiina. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina tuntuu hyvältä kun voi jo olemassaolevaa uudistaa.
   Sinulle myös oikein hyvää ja lämmintä viikonloppua♥️

   Poista
 10. Beautiful results. I love it! ♥️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you Marisa. Yes it is much better now. Sometimes you do not need to do so much to get the things better. 😊

   Poista
 11. Komea pöytä ja onnistunut tuunaus!
  Lempeää elokuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mamma63♥️
   Oikein ihanaa elokuun alkua sinullekin!

   Poista
 12. Onpa kauniin näköinen pöytä :)

  Eloisaa elokuuta toivotellen Suvi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä tuli.
   Oikein mukavaa elokuun alkua sinullekin😊

   Poista
 13. Pöydän kannesta tuli tosi hyvä. Kyllä puu on aina puuta ja sitä voi myös käsitellä aina tarvittaessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puu tuntuu kyllä ihan erilaiselta kuin tuo alkuperäinen pinta. Ja voi hioa ja maalata tai lakata ja taas on kuin uusi.

   Poista