20/05/2023

Miten onnistui kasvihuoneen siirto kun laitettiin uusi sokkeli ja lattia


Keväthommat mökillä alkoivat kasvihuoneen muutoksilla. Kauan on jo mieltä vaivannut se, että kasvari aikoinaan pystytettiin painekyllästetyn lavan päälle.

Olihan se siisti ja helppohoitoinen ratkaisu, mutta mitä enemmän luki eri lähteistä miten epäterveellistä painekyllästetty puu on, sitä varmemmaksi muodostui se  mielipide, että jokin muutos asiaan pitää saada. 

Mietittiin vaikka mitä ratkaisuja. Kun kasvihuonetta joka tapauksessa joutui siirtämään sokkelin ja lattian rakentamisen takia kävi mielessä sekin että pystytettäisiin kasvari ihan toiseen paikkaan, sillä nykyinen paikka on tosi aurinkoinen ja lämpötila kasvarissa nousee välillä hyvinkin korkeaksi, tuuletusaukoista huolimatta.

Mutta sitten siirtäminen taas tuntui hölmöltä, sillä tähän paikkaan, jossa se on jo monta vuotta ollut, se istuu kuin olisi aina siinä ollut. Ja sitä paitsi olisihan ollut taas oma hommansa tasoittaa joku toinen paikka tasaiseksi ja vapaaksi kaikesta kasvillisuudesta, joten päädyttiin siihen, että se saa olla samalla paikalla.
Askarrutti vaan se, miten kasvihuone kestää vääntyilemättä sen, että se nostetaan syrjään rakentamisen tieltä. Ja vaatisiko kasvihuoneen siirtäminen monenkin ihmisen voimia? Puhumattakaan siitä, että jos sattuu myrskyinen sää kun kasvari on tuossa väliaikaisessa paikassaan, niin lähtisikö se lentoon!

Siirtäminen sujui kuitenkin hienosti kun J keksi laittaa kasvarin alle lautoja, joita pitkin saatiin kasvari liuutettua pois paikoiltaan. Lisävoimia ei tarvittu.

Kuvan vasemmassa reunassa näkyy kasvihuoneen vanha pohja, josta nyt siis haluttiin päästä eroon.


Tässä ollaan jo niin pitkällä että sokkelin leca-harkkojen asennus on meneillään. Aiemmin tässä olleen painekyllästetyn alustan alla oli soraa, joten se sai jäädä paikoilleen. Tasoittamista ja mittailua se vaati, että kevytbetoniharkot saatiin suoraan.
Nyt on sokkeli rakennettu ja sen päälle kiinnitetty pattingit, joihin puolestaan kasvihuone on kiinnitetty, niin että se pysyy paikoillaan myrskyissä. 
Kun kasvihuone oli kiinnitetty paikoilleen, se pestiin painepesurilla. Kaikki kattokennot irroitettiin ja pestiin erikseen, kuten myös rännit joihin aina kertyy lehtiä ym. Seinät pestiin myös ja pohjoisen puolelle niihin olikin kertynyt jonkin verran levää, joka näkyy keltaisena kuvassa. Painepesuri oli verraton apuri pesussa.
Tässä vaiheessa kävimme ostamassa muutamia yrttejä ja tomaatin ja kurkun taimia. Yrteille oli J tehnyt oman laatikon harkoista ja kun se oli täytetty mullalla niin istutin yrtit siihen. Laatikossa ei ole pohjaa joten sillä on maakosketus.
Vaikka muutaman vuoden takainen kokeilu kasvatussäkkiviljelyyn ei oikein onnistunutkaan, niin päätimme kuitenkin kokeilla säkkiviljelyä  tänä vuonna. Säkit solahtivat hienosti laatikkoihin. Leikkasin joka säkkiin aukot kolmelle kasville.Varjostusta saatiin ripustamalla ohuet verhot vaijereilla kattoon. Toinen vaijeri kiinnitetty katon ja seinän yhtymäkohtaan.

Tomaatit kukkivat jo, mutta kurkuissa ei vielä kukkia näy.


Aikaisemminkin kasvarissa ollut pöytä mahtui kulmaan. Hyllyille mahtuu paljon tarpeellista tavaraa ja pöydän päällä voi istuttaa uusia kasveja.


Laitoin vielä toisenkin verhon seinän alaosaan, jotta voimakas auringonpaiste ei polta kasvien lehdistöä. Lattiaan J asensi  betonilaatat, jotka on helppo pitää puhtaana.

Hiukan on vielä tyhjän ja aution näköistä, mutta näkymä kyllä muuttuu kunhan kasvit kasvavat.Vielä tuotiin kaappi ja tuolit paikoilleen ja niin on kahvittelupaikka valmis.Kasvihuoneen vierusta oli ennen maapohjainen, mutta nyt J nikkaroi kasvarin entisestä lattiasta pienen terassin tähän. Tästä tuli hyvä paikka vanhalle tiskipöydälle, jossa on hyvä perata kaloja tai tehdä istutuksia jos ei halua sitä tehdä sisällä kasvihuoneessa.
Aika urakka tässä lattian vaihdossa oli, mutta nyt on valmista. Peukkuja pidetään että tomaatit ja kurkut kasvavat hyvin noissa säkeissä. Jos ei tälläkään kerralla onnistu, niin ensi vuonna täytetään nuo laatikot mullalla ja istutetaan kasvit suoraan siihen.


IHANAN LÄMMINTÄ VIIKONLOPPUA KAIKILLE!

20 kommenttia:

 1. Ohhoh - ihan uskomaton urakka ja te teitte sen!!
  Kasvihuoneen mitatkin melkoiset - kyllä siellä kasvaa vaikka minkämoisia herkkuja
  - ihailen ja ihmettelen, en osaisi!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olihan siinä miettimistä ja raahaamista. Kasvun onnistumisista ei vielä ole takeita, mutta katsotaan.

   Poista
 2. Hyvä suunnittelu ja yhteistyö, niin onnistuu. Erinomainen lopputulos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miettimistä, vaihtoehtoja, samanmielisyyttä jne. tarvittiin, mutta nyt ollaan tyytyväisiä.

   Poista
 3. Mahtava rupeama!
  Näyttää todella hyvältä 🥰

  VastaaPoista
 4. Teiltä sujui kasvarin siirto kuin ammattilaisilta ja lopputulos on todella upea 🖤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loppujen lopuksi siirto oli melko helppo, kunhan uskaltautui kokeilemaan.

   Poista
 5. Kyllä on ollut iso työ tuo kasvihuoneen siirto! Näyttää oikein hienolta. Tämä kuvauksesi vaihe vaiheelta on erinomainen kaikille kasvihuoneen tekijöille ja meille kasvihuoneesta haaveileville <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päänvaivaa kyllä aiheutti, mutta sitten helpotti kun päätettiin pitää sama paikka kuin tähänkin asti.

   Poista
 6. Onhan teillä ollut suuri ja hankalakin työ kasvihuoneen kanssa. Etukäteen suunnittelu auttaa. Mutta nyt on varmaankin hyvä. Kyllähän siinä on ollut "tekeminen", kun kahdestaan olette sen siirronkin hoitaneet. Kasvejakin siellä on ja nyt jatkuu niiden hoitaminen. Toivottavasti tulee palkinnoksi hyvä sato tänä kesänä mitä siellä kasvatattekin. Mukavaa kesän jatkoa teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alku tuotti hiukan päänvaivaa, mutta sitten sujui hyvin. Peukkuja pidetään pystyssä että tomaatteja ja kurkkuja rupeaa tulemaan.
   Sinulle myös oikein sopivan lämpöistä kesää!

   Poista
 7. Upeasti saitte kasvihuoneen siirrettyä ja vielä ehjänä - hyvä te! Hyvin olet kuvannut työn eri vaiheita eli tästä postauksesta on ihan varmasti apua monelle, joka miettii samanlaista operaatiota. Toimiva lopputulos ja nyt vain odottamaan miten kasvit lähtevät kasvamaan kilpaan. Ihana, että teidän kahvittelunurkkaukselle jäi myös tilaa. Hyvää sunnuntain jatkoa Kristiina ♥ Ensi viikolla nähdään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei vääntynyt mitenkään. Olisihan se kivaa jos joku hyötyisi tästä kun näkisi miten me se siirrettiin. Ilman muuta piti laskea kasvatusaltaiden koko niin että pari tuolia ja pikku pöytä mahtuvat. Hienoa, aurinkoista iltaa sinnekin<3 Kunhan muistan ottaa ne astiat mukaan. Olen tosin ne jo näkyvälle paikalle laittanut että varmasti tulevat mukaan. Tavataanko jossain siinä pääsisäänkäynnin lähellä?

   Poista
 8. Wau! Minkä homman olette tehneet ja loistava lopputulos. Kyllä kannatti!
  Ihanaa seurata sadon kypsymistä ja kerätä kypsiä pois.
  Kaunis maisema vesistön äärellä.
  Auringoniloa viikkoosi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Jännä nähdä onnistuvatko tomaatit ja kurkut noissa kasvatussäkeissä tällä kertaa. Maisema on kyllä aina yhtä kaunis ja mieluisa.
   Kiitos samoin sinulle!

   Poista
 9. Ihan mieletön urakka ollut, mutta kyllähän tuo lopputulos on aivan upea. Kasvari sai aivan uuden lookin.
  Ihanaa alkavaa viikkoa sinulle Kristiina 💚

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollaan tyytyväisiä lopputulokseen.
   Oikein hienoa uutta viikkoa sinulle myös!<3

   Poista
 10. Hyvä niin. Kiitos samoin teille!

  VastaaPoista