23/12/2022

Perinteistä vai uutta?Viime postauksessa mietin saammeko valkoisen joulun tänne eteläänkin. Aika lupaavalta vaikuttikin vielä muutama päivä sitten.

Parhaillaan kuitenkin täällä sataa vettä ja lumet ovat jo sulaneet. Eilen katselin miten pelloilla vihersi ja lunta näkyi vain ihan varjoisimmissa paikoissa joihin lumi oli kinostunut.

Käytiin jo aamuvarhaisella kaupassa tekemässä hankintoja ja totesin taas kerran mielessäni miten hyvä on kun voi tehdä ostoksensa silloin kun kaupoissa on vähiten tungosta ja jouluun, kuten muihinkin juhlapäiviin, voi tehdä valmistelut rauhassa omaan tahtiin. 

Nyt on kinkku uunissa, lohi graavaantumassa ja laatikot valmistettuina. Taatelikakun leivoin tänä vuonna airfryerissä ja siitä tuli ihan täydellinen. Eilen leivoin lusikkaleipiä ja pakkasessa on torttutaikina odottamassa leipomista. 

Eli tarjottavat alkavat olla tehtyinä. Pukki on jo käynyt tuomassa muutaman paketin kuusen alle. Aika perinteisin menoin meillä joulua vietetään. Ja jos jostain perinteisestä yrittääkin luopua, niin aina löytyy joku jonka mielestä juurikin se asia on se kaikkein välttämättömin. 

Ei taida haitata vaikka kaikki meneekin vanhan kaavan mukaan. Vai mitä mieltä sinä olet? Oletko tehnyt uudistuksia joulun perinteisiin ja jos niin minkälaisia?


ps. Pitääpä vielä lisätä, että pian tämän postauksen kirjoittamisen jälkeen taivaalta alkoi tulla lunta ja nyt näyttää taas talviselta, jouluiselta.
NYT TOIVOTAN KAIKILLE LUKIJOILLENI 
HYVÄÄ JA RAUHALLISTA JOULUA!

🎄🎄🎄

29 kommenttia:

 1. Rauhallista joulunaikaa!

  VastaaPoista
 2. Hyvää ja rauhallista joulua teille 🎄

  VastaaPoista
 3. Onneksi kaikki saavat nauttia joulusta entisillä perinteillä tai uusilla tavoilla; parasta, että itse tykkää eikä rasita itseään liikaa!
  Rauhaisaa joulun aikaa sinne teidän jouluun! Onneksi saitte nauttia lumesta välillä.
  Terttu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä muuta sano, ihanaa että voi viettää joulua juuri niin kuin haluaa ja kaikki tavat ovat yhtä oikeita. Päivän mittaan tulikin taas lunta eli nyt on taas talvista.

   Poista
 4. Perinteitä alettiin venyttää ja muuttaa siinä vaiheessa, kun lapset aikuistuivat ja muuttivat omiin koteihinsa. Ensimmäisenä luovuttiin lahjojen hankinnasta. Lähinnä muutoksia tulee tehtyä aattopöydän antimiin. Osa uudistuksista/muutoksista on muodostunut meidän perinteeksi.
  Hanki on vajonnut täälläkin ja pihakäytävillä hiekka on jo esillä. Tuskin kuitenkaan kaikki lumi sulaa ja lisää on varmaan taas tulossa.
  Oikein hyvää ja rauhallista joulua sinulle sinne Ahvenanmaalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mekin pääsimme melkein lahjattomuuteen aikuisten osalta pari vuotta sitten, mutta ostettiin sitten kuitenkin jotain pientä. Toivotaan että saatte sillä tavalla maltillisesti lunta jos sitä tulee lisää.

   Poista
 5. Meillä perinteet muuttuivat lasten muutettua omiin koteihinsa siten, että ensimmäiseksi luovuimme lahjojen hankinnasta. Yhä edelleen ostamme lahjoja vain lastenlapsille, paitsi joulukukat ja kalenteri, tai muuta vastaavaa pientä anopille ja minun vanhemmille. Ruokapöytään muutoksia tulee sen mukaan ketkä sen ääreen istuvat :) Tänä vuonna meille ei tule lainkaan ruokavieraita, joten kahdestaan kipparini kanssa syömme mieluiten kalaa eri muodoissa keitettyjen perunoiden/perunalaatikon kanssa, sekä saaristolaisleipää tillillä maustetun lohitartarin kera (Micke Björklundin ohjeella) Viimeksi mainittuja syömme myös kesäisin veneellä :)
  Punaista lihaa syömme todella vähän muulloinkin, joten kinkkukaan ei ole enää vuosiin kuulunut meidän joulupöydän antimiin. Kahvivieraille tarjoamme uuden perinteen mukaisesti "airilla" valmistettuja joulutorttuja sekä suklaakonvehteja :D
  Edelleen paksuhko hanki jatkaa täällä vajoamistaan, samoin vesisade, mutta parin tunnin sisällä pitäisi alkaa pakastumaan ja satamaan lisää lunta. Ihanaa jos näin todella tapahtuu!
  Oikein hyvää ja rauhallista joulun aikaa sinulle ja läheisillesi ❤︎

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lasten kasvaessa tulee uusia käytäntöjä. Meillä ruoka on säilynyt kutakuinkin samana mitä ennenkin. Tuo lohitartar kuulostaa niin hyvältä. Aion itsekin kokeilla vielä huomenna tehdä torttuja "airilla". Me innostuimme ostamaan jo isomman, uunimallisen "airin" ja sepä vasta onkin ihana. Meille tuli sitten kuitenkin tänään lunta aamuisen vesisateen jälkeen.

   Poista
 6. Tärkeintä olisi, ettei kukaan joudu olemaan yksin. <3 Muuten joulu saa tulla kaikissa muodoissaan.

  Sydämellistä joulua Kristiina. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin totta. Joulu on kuitenkin sellainen juhla ettei soisi kenenkään viettävän sitä yksin, jos ei sitten niin halua tehdä.
   Samoin sinulle<3

   Poista
 7. Lasten kasvaessa joulun viettokin muuttuu. Hyvää joulua sinulle<3

  VastaaPoista
 8. Ihanaa joulun aikaa sinulle Kristiina ❤️🎄

  VastaaPoista
 9. Ihanaa joulun aikaa ja tulevaa vuotta 2023!
  Meillä mennään perinteisellä tavalla, vaikka väki on pienentynyt entisestään. Minusta tärkeintä on kaikkien viihtyminen ja läheisten näkeminen♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin sinulle! Perinteinen joulunvietto taitaa olla yleisintä. Jos meinaa jättää jonkin perinteisen yksityiskohdan pois, niin aina joku kuitenkin haluaa sen säilyttää.
   Läheisten kanssa joulun vietto on tärkeintä, tehdään se sitten totutulla tavalla tai uutta soveltaen<3

   Poista
 10. Voi että miten kaunis talvikuvasarja <3.

  Meidän perheen joulun perinne taitaa olla se, ettei ole mitään perinteitä, vaan fiilispohjalta ja vuosi vuodelta kevyemmin mennään.

  Olet tehnyt tosi paljon kaikenlaista itse. Minä en mitään. Molemmat mielestäni hyviä vaihtoehtoja. Samoin kuin vanhat ja uudet kaavat. Kunhan tekee niinkuin itsestä parhaalle tuntuu.

  Leppoisia loppuvuoden päiviä Kristiina <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumi teki maisemasta tosi kauniin. Yhtä hyvä joulu vaikka ei tekisi mitään erityistä.
   Samoin sinulle Annukka, oikein ihania loppuvuoden päiviä<3

   Poista
 11. Voih - olin kadottanut sinut ja ihanat idylliset Ahvenanmaan maisemat ihan toviksi
  - onneksi JOULUPEINTEET toi takaisin... sillä hih... me googlasimme niitä tyttöreni kanssa eilen... kun kehkeytyi oikein filosofinen pohdiskelu perinteistä...
  Meillä on kyllä joulussa paljonkin perinteitä, muttei kovinkaan perinteisiä isommassa mittakaavassa... esim. kinkkua ei ole ollut koskaan, ei lapsuudessa, ei omille lapsille eikä lapsenlapsille, mutta aina PALJON KALAA ja joku "kana" - tyypillisimmin kalkkuna... ei koskaan laatikoita, vaain juurekset muussa muodossa, heh heh...
  Mutta juu... kunhan kukin löytää ne omat ja mieluiset, iloa ja omaa oloa helpottavat/mielekkäät tavat toimia niin jouluna kuin muutoinkin - sellaisia päiviä toivottelen tulevaan vuoteenkin ja nyt haen kupposen kuumaa ja nautiskelen vielä oikein zoomaillen kuviasi, merta, sinivalkoisia uskomattomia kuvakulmia - olet todella taitava kuvaaja!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi löysit blogini uudestaan :) Omat mieltymykset ovat tärkeimpiä niin joulun kuin muunkin ajan ruokatottumuksissa. Mekään emme koskaan laita livekalaa, vaikka muuten kalan ystäviä olemmekin.
   Kiva kuulla että tykkäät kuvistani!

   Poista
 12. Uskomattoman kauniita kuvia!! ♥

  VastaaPoista
 13. Lumi on tullut ja mennyt täälläkin moneen kertaan. Nyt on taas talvista ja pakkasta. Toivottavasti pysyy! Kiitos sinulle jälleen upeista kuvista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika vaihtelevaista on sää täällä meilläkin. Välillä talvista, seuraavana päivänä keväistä.

   Poista
 14. Meillä on joulu vasta aluillaan, ruoista päätellen. Vietämme joulut ja uudet vuoden milloin mitenkin: joskus ihan perinteisesti kotosalla ja joskus matkoilla, ulkomailla, etelässä ja pohjoisessa. Vaihtelu virkistää. Tänä vuonna Joulu vietimme Pohjolassa ja uudenvuoden kotona. Se on jälleen kerran uusi järjestys 😀.

  Mukavaa alkanutta uutta vuotta teillekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, meillä jo korjattu pois ajat sitten. En ole koskaan ollut joulua poissa Suomesta ja usein olenkin miettinyt mahtaisiko lämpimässä saada joulutunnelmaa.
   Kiitos samoin ja sinullekin oikein hyvää vuotta 2023!

   Poista