keskiviikko 28. heinäkuuta 2021

ENTISTÄKIN PAREMPI SADEVEDENKERÄÄJÄOn sitä odotettu ja aamuyöllä se sitten tuli, nimittäin S A D E! Ihanampaan ääneen ei voisi herätä kuin sateen ropinaan pitkän kuivan ja helteisen sään jälkeen.

Ylös noustuani juoksin heti ulos katsomaan miten paljon vettä sadevesiastioihin on kertynyt. Lopultakin päästiin näkemään miten muutama viikko sitten asentamamme sadevedenkerääjä toimii. Ja hyvin toimikin!

 Vesi juoksi kohisemalla. Varmaan muistat että tein aikaisemmin keväällä postauksen siitä miten keräämme sadevettä terassilla. Jos et ole sitä vielä nähnyt, niin klikkaamalla TÄSTÄ voit lukea siitä. Tosin nyt kun meillä on vieläkin toimivampi systeemi, tulemme vaihtamaan tuon ketjullisen toiminnan samanlaiseen kuin etupihalle laitoimme.
Tällaiseen laitteeseen tutustuin kaverin pihalla ja mielestäni se oli kaikessa yksinkertaisuudessaan tosi hieno keksintö. Ja kun noita sadevedenkerääjiä sai ostaa kylämme "sekatavarakaupasta", niin mikäs sen helpompaa. 
Tuon sadevedenkerääjän asennuksessa tarvittiin tietysti hieman kädentaitoja. Rännistä piti sahata sopiva pala pois jotta tuon uuden palan sai asennettua paikoilleen. Noita vedenkerääjiä oli meidän kaupassa ainoastaan mustia ja valkoisia, joten meidän harmaista ränneistä se erottuu hiukan, mutta ei mielestäni mitenkään häiritsevästi.

(edit: löydettiin toisesta liikkeestä harmaa vedenkerääjä ja vaihdettiin se tähän. Valkoiselle löytyy käyttöä toisessa paikassa, joten hukkaan ei sekään mennyt.)

Kuvasta selviää miten kerääjä avataan kun halutaan että sadevesi juoksee siitä allaolevaan astiaan.

Se tässä on huonompaa tuohon laittamaamme terassin ketjusysteemin nähden, että jos ei olla kotona ja sataa oikein kaatamalla, niin astian täytyttyä ylimääräinen vesi valuu astian laitojen yli. Joten jos lähtee pidemmäksi aikaa pois kotoa, niin kannattaa sulkea tämä kerääjä kääntämällä tuo lippa yläasentoon.
Tältä sadevedenkerääjä näyttää suljettuna. Ja kun se on tässä asennossa niin sadevedet juoksevat ränniä pitkin talon sadevedenpoistoputkistoon.
Kun saavi oli täyttynyt vedestä niin otin siitä kastelukannut ja ämpärit täyteen vettä jotta vielä mahdollisesti satava vesi mahtuisi saaviin. Nyt riittää kasteluvettä joksikin aikaa.
Sade tuli todella tarpeeseen. Koivuissa on jo näkynyt keltaisia lehtiä vaikka vielä ei ole syksy. Nyt oman kukkapenkin kastelu on ainakin vähäksi aikaa helpottunut ja sadetta on luvassa enemmänkin, joten ehkä kasteluvettä riittää pidemmäksikin ajaksi.

💧💧💧

 

14 kommenttia:

 1. Heräsin yöllä sateeseen ja avasin ikkunaa enemmän. Mikään ei nukuta paremmin kuin sateen ropina ja raikas kesäinen ilma.
  Kaunista loppuviikkoa sinulle Kristiina <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ovi terassille on meilläkin auki öisin. Sateen ropina <3<3<3
   Samoin sinulle Outi<3

   Poista
 2. Hienoa, että saitte sadetta, meillä ennuste ei toteutunut ainakaan vielä. Sadevesi on tosi hyvä saada kerättyä talteen, meilläkin on erilaisia systeemejä siihen. Tuo esittelemäsi mekanismi vaikuttaa oikein näppärältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on tämän päivän aikana tullut 15mm, eli ihan mukavasti. Säästetään vesilaskussa kun kastellaan sadevedellä.

   Poista
 3. Hieno systeemi ja ihana sade.
  Meilläkin satoi aamuyöllä ja ulkona tuoksui niin raikkaalta. Lisää tätä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitkän hellejakson jälkeen sadetta osaa arvostaa, niin ihmiset kuin luontokin. Lisää saa kyllä tulla.

   Poista
 4. Ihana sade tuli tännekin ❤
  Onpa hyvä systeemi tuo sadevedenkerääjä. Myös tuo roskasihti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä että sadetta tuli tai on tulossa isoon osaan maata. Tuo verkko on mökillämme jo useana vuonna hyväksi havaittu, joten ostimme tännekin sellaisen. Kovin kaunishan se ei välttämättä ole, mutta vesi pysyy puhtaampana. Vaikka ei sillä taida kasveille suurta merkitysä olla.

   Poista
 5. Siisti ja helppokäyttöinen systeemi!Sadevedellä kastellessa säästää ja kasvitkin tykkäävät siitä enemmän kuin vesijohtovedestä. Verkko on päällä hyvä, etteivät pienet linnut ja nisäkkäät huku, jos tulevat juomaan.
  Vasta on tullut muutama vesikuuro täällä matkallamne, mutta yöksi on luvattu sadetta. Ehkä sitten herää sateen ropinaan.
  Mukavaa loppuviikkoa 🌻☀️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella näppärä keksintö. Verkko estää ainakin lintujen putoamisen veteen. Täksi päiväksi on tänne meillekin luvattutaas sadetta.
   Mukavaa loppuviikkoa sinullekin!

   Poista
 6. Tuollainen sedeveden kerääjä on super hyvä. Sadeveden käyttö kasteluvetenä on järkevää. Täällä sataa ripsutti eilen ja tänään näyttää tulevan vettä lisää. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kyllä tosi hyvä ja nyt on sadevettä saatu kerättyä tuplamäärä siihen mitä ennen.
   Sinulle myös oikein hyvää viikonloppua!

   Poista
 7. Jännä sadevedenkerääjä! Meillä satoi pääkaupunkiseudulla ihan vähän toissapäivänä. Tänään sitäkin enemmän. Luonto kyllä kaipaa sadetta. Läheisen puistikon kaikki aluskasvillisuus näyttää siltä kuin se olisi kulotettu eli ihan ruskeaa ja kuollutta. Koivuissa kohta jo enemmän keltaisia kuin vihreitä lehtiä. Kotona omanalla parvekkeella osa kasveista on pitänyt jo uusia koska vaikka niitä on säännöllisesti kasteltu ja hoidettu eivät kaikki ole kestäneet lähes koko päivää parvekkeelle paistavaa aurinkoa.
  Kivaa perjantaita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ollut aikaisemmin tällaista nähnytkään. Nyt piti heti hankkia. Ruskeaa on täälläkin ja koivuissa paljon keltaista. Meillä kirvat ovat valloittaneet kukkalaatikot niin kotona kuin mökilläkin.
   Sinulle myös oikein hienoa viikonloppua<3

   Poista