19/12/2020

Maskin käyttöä ja miniryijyä



Kahdeskymmenes miniryijy valmistui tänään. Ja tämä oli paras laadultaan tähänastisista. Tein sen puuvillalangasta, vai onko se nimeltään pumpulilankaa?

Puuvillalanka on paljon tyrmeämpää kuin villalanka ja reunoista tulee tasaiset ja tiheät, ei ollenkaan sellaiset veltot kuin villalangasta tehdystä. Nyt tiedän että puuvillalanka on se oikea lanka näiden tekoon.






Käytin ainoastaan kahta väriä ja lopputulos oli paljon rauhallisempi kuin useammalla värillä tehtynä. Nuo "pallurat" ovat erikoislankaa jossa on noita palloja valmiina ja sovittelin ne vain tasaisin välein kudelmaan.




Kyllästymistä näiden miniryijyjen tekoon ei ole vielä tullut ja aionkin jatkaa niin kauan kuin kaappeihin näitä mahtuu ja niin kauan kuin niiden tekeminen tuntuu mukavalta. Tilasin juuri paria uutta lankaa, joten kohta pääsen niitä kokeilemaan.





Sitten ihan muuta asiaa, nimittäin kasvomaskien käyttöä.

Täällä Ahvenanmaalla ei maskeja kovin paljoa ole näkynyt, mutta nyt kun korona-tapauksia on täälläkin ruvennut tulemaan kiihtyvään tahtiin, niin nopsasti ihmiset rupesivat maskeja käyttämään. Eilen käytiin tekemässä hiukan jouluostoksia kauppakeskuksessa ja siellä oli suurimmalla osalla asiakkaista maskit. Olin ihan hämmästynyt. Meilläkin oli ensimmäistä kertaa maskit käytössä ja hyvin niiden pito sujui.

Meillä oli ns. kertakäyttömaskit. Rupesin miettimään, että jos koronalta pitää vielä vaikka vuosikin suojautua, niin olisiko järkevää hankkia kangasmaskeja. Niitä näkyikin olevan myynnissä useammassa paikassa. Niitä pitäisi vaan hankkia aika monta jotta niitä olisi riittävä määrä. 

Rupesi mietityttämään miten niiden pesu hoituisi. Googlasin netistä "kangasmaskien pesu"-hakusanalla ja sieltä löytyikin hyvin tietoa. Maskit voisi keittää, pestä pesukoneessa tai käsin. 

Samassa yhteydessä näin että kertakäyttömaskejakin voisi pestä. VTT oli tehnyt tutkimuksen jossa ilmeni että kertakäyttömaski suojaisi vielä kymmenenkin pesukerran jälkeenkin yhtä hyvin kuin uusi kangasmaski.

Pakkohan minun oli kokeilla kotiin tultua kertakäyttömaskin pesua pesukoneessa. En laittanut noita kahta maskia pelkältään koneeseen pyörimään, vaan vaihdoin pyyheliinat saman tien ja laitoin nekin samaan koneelliseen. Maskit laitoin  pesupussiin varmuuden vuoksi ja pesuohjelmaksi valitsin 60- asteisen kirjopesun.



Hyvin kesti kertakäyttömaski pesukoneen käsittelyn. Ihan yhtä sileä se ei ole kuin tuo alempi käyttämätön maski, mutta hyvin sen vielä voisi naamalleen laittaa.

En taida kuitenkaan ruveta noita maskeja pesemään, sillä J osti ruokakaupasta 50 kpl:n pakkauksen CE-merkittyjä kertakäyttömaskeja joiden hinta oli n. 16€, joten yhden maskin hinnaksi tuli runsaat 0,30€, joten ihan mahdoton hinta ei noilla ole. Jos vielä suunnittelee kaupassakäynnit niin että voi toimittaa useammat saman päivän asioinnit samalla maskilla, niin eiköhän nuo 50kpl meillä riitä aika pitkään.

Joten ainakin näillä näkymillä saavat kangasmaskit jäädä meiltä kokeilematta.

Miten teillä, onko maskit käytössä ja minkälaiset?



 

23 kommenttia:

  1. Heippa pitkästä aikaa 🙂 Itse joudun käyttämään maskia päivittäin töissä, kaupunki tarjoaa kertakäyttöiset meille. Itse tykkään käyttää kankaisia ja niiden pesu tapahtuu hetkessä pienellä pesuaine määrällä ja keitetyllä vedellä. Täällä saa Rustasta miellyttäviä (aika moni näyttää tykkäävän niistä) kertakäyttömaskeja, näissä on "jämäkämpi" materiaali. Näitä sit käytän kankaisten rinnalla. - Oikein ihanaa joulun odotusta sinne ja toivottavasti päästän maskeista vielä eroon ❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No heippa. Blogien puolella sinua ei tosiaan ole aikoihin nähty. Kiva kun nyt tulit käymään. Onneksi saatte sentään kaupungilta nuo maskit kun työssä joudutte käyttämään. Kankaiset voisivat olla kivammat käytössä. En ole ainakaan vielä kokeillut. No, minä en edes päivittäin joudu maskia käyttämään jos en mene kauppaan, kirjastoon tai muuhun yleiseen tilaan. Rustaa täällä meillä ei ole. Ruotsissa olisi, mutta sinne ei nyt parane mennä.
      Sinulle myös oikein hyvää ja tervettä joulun aikaa<3

      Poista
  2. Tuntuu siltä, että melkein aina... no en kotona sentään. Maaliskuulta asti ollaan töissä käytetty. Pitkään mentiin kangasmaskeilla, mutta nyt kun on sairaanhoitopiirissä ollut muutaman koronatartunta hoitajissakin, niin kangasmaskit on kielletty ja siirrytty kunnollisiin kertakäyttömaskeihin, jotka suojaavat myös käyttäjäänsä. Kangasmaskeilla oli tarkoitus suojata muita omalta mahdolliselta tartuttamiselta.
    Maski alkaa tuntua jo huolestuttavan "normaalilta" kasvoilla, kun sitä on käyttänyt jo niin kauan. Kurkku on usein vähän kipeä maskin käytön jäljiltä ja työn teko tietty vähän raskaampaa, kun henki ei aina vapaasti kulje etenkään ponnistusta vaativissa tilanteissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maskin käyttö onkin jo ihan rutiinia kohdallasi. Kesällä kun on kuuma, sen käyttö ei varmaan ole kovin miellyttävää. Toivottavasti tästä tilanteesta päästään pian parempaan. Siihen asti ollaan varovaisia ja suojataan itsemme ja toisemme.

      Poista
  3. Minua miellyttävät värit tuossa ryijyssä! Pallurat ovat myöskin kivat. Maskit käytössä. Kauppaan mennessä kivasti silmälasit höyrystyvät! Näkeehän meilläkin kaupassa noita maskittomia. Jotkut eivät vaan välitä mistään! En aio minäkään noita alkaa pesemään. Kaupassa käydään mahdollisimman harvoin ja silloinkin ostetaan paljon kerralla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minunkin silmään tämän ryijyn värit ovat kauniit. Sain kyllä maskin hyvin sovitettua silmälasien alareunan alle ja tosi tiiviisti nenää vastaan niin etteivät lasit höyrystyneet yhtään.
      Harvaa kaupassakäyntiä suositellaan muutenkin, mutta meillä ollaan käyty ihan melkein päivittäin.

      Poista
  4. Voi, miten kaunis ryijy. Värit ja muodot miellyttävä minua.

    Maskien käyttö alkaa olla jo niin vakiintunutta, ettei niihin enää kiinnitä paljon huomiota. Silmälasien käyttäjänä lasien huurtuminen vähän haittaa, mutta senkin kanssa olen oppinut toimimaan. Ostin kolme kangasmaskia, mutta niiden käyttö on jäänyt aika vähäiseksi. Kahden ihmisen taloudessa pyykkiä tulee sen verran vähän, ettei viitsisi maskin vuoksi alkaa konetta pyörittämään. Pari kertaa olen keittänyt kangasmaskin. Käytännössä kertakäyttöiset ovat osoittautuneet kätevimmiksi. Kotimaiset NeSut ovat minusta liian suuria ja siksi minäkin olen hakenut Rustasta sinisiä ja mustia kertakäyttömaskeja. Luin tuosta kertakäyttömaskien pesumahdollisuudesta, mutta eipä ole tullut niitä pestyä. Asioille lähtiessä vähän huvittaakin, kun käsilaukkuun on tullut uusi välttämättömyysosio eli nippu maskeja ja pieni käsidesipullo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ryijystä tuli kyllä hyvä.
      Ehkä nämä kertakäyttömaskit ovat kuitenkin parhaita ja helpoimpia käyttää. Minäkin vein auton hansikaslokeroon nipun maskeja, mutta käsidesiä ei ole tullut hankittua, sitä kun on joka puolella kun liikkeissä käy.

      Poista
  5. Onpa kaunis tuo miniryijy. Niin kauniit värit. Täällä ihmiset käyttävät tunnollisesti maskeja. Eilen kävelylenkillä halusin pistäytyä ruokakaupassa eikä minulla ollut maskia mukana. Tunsin sosiaalista häpeää, tuntui että kaikki tuijottivat pahasti. Käytän kangasmaskeja. Astmaatikkona kestän niitä paremmin kuin kertakäyttömaskeja. Pesen maskit (minulla on kaksi) illalla kiehuvassa vedessä ja sitten aamulla ne ovat kuivat.- Ihanaa joulun odotusta sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anneli. Paikkakunnilla joilla koronaa on esiintynyt runsaammin, ihmiset ovat varmaan jo tottuneet käyttämään maskeja. Meillä sairastumistapauksia on ollut niin vähän että ihmiset ovat heränneet maskien käyttöön vasta nyt kun tapauksia on alkanut tulla enemmän.

      Poista
  6. Ihana miniryijy ja hauskat nuo palluraraidat! Tuo on varmasti kivaa tekemistä.
    Maskeja käytetään pikkukaupungissammeki oikein kivasti. Me käytämme aina silloin, jos on pienikin epäilys, että ihmisiä on niin paljon, ettei turvaväliä pysty pitämään. Työssämme joudumme aina normaaleinakin aikoina maskia pitämään, joten siihen ollaan totuttu. Nyt töissä pidetään vielä lisäksi visiiriä. Kertakäyttöisiä maskeja käytämme ja niistäkin katson tyyppiluokituksen tarkkaan. Kökarissa ei vielä siellä käydessämme oltu totuttu maskin käyttöön ja olimme kummajaiset omenatilan puodissa maskeinemme.
    Joulunalustunnelmaa teille 🕯️❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maija.
      Mekin käytämme nyt aina kun menemme sellaiseen paikkaan jossa muita on lähellä. Teillä on töissä sitten ihan tuplavarmistus ja se on hyvä, vaikka ei ihan mukavalta taida tuntuakaan pitää sekä maskia että visiiriä. Ehkä Kökarissakin pikku hiljaa ruvetaan yleisemmin maskia käyttämään kun Ahvenanmaan tartuntatilastot ovat kasvaneet. Oikein ihanaa joulun odotusta teille!<3

      Poista
  7. Kaunis ryijy!
    Kyllä maskeja on täällä käytetty jo tovin.
    Asumme HUS:in alueella, joten suosituksia noudatetaan.
    Töissä käytän päivittäin maskia,kun työskentelen Sote-alalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teille maskit ovatkin jo tuttuja, me vasta opettelemme niiden käyttöä. Toki täälläkin jo sairaaloissa ym. niitä on käytetty pitkään.

      Poista
  8. Minulla on kangasmaski ja töissä sitten visiiri tai kertakäyttömaski. Meillä töissä on maskit koko ajan käytössä ja kun sen vihdoin saa naamalta pois, pystyy vihdoinkin hengittämään kunnolla. Minulla on koko ajan päänsärkyä ja iho kuivuu suun alueelta ja kurkkua kuivaa myös nuo maskit. Toivottavasti pian jo voitaisiin päästä maskeista eroon, mutta niin kauan kun tilanne on mitä on, pidän mielummin maskia kuin otan taudin.
    Ihanan ryijyn olet tehnyt taas kerran <3
    Kaunista iltaa sinulle Kristiina!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voin kuvitella miltä työpäivän jälkeen tuntuu kun kotiin tultuaan saa olla ilman maskia tai visiiriä. Ei kateeksi käy teitä jotka joudutte työssänne näitä pitämään.
      Oikein mukavaa illan jatkoa ja uutta viikkoa sinulle Outi<3

      Poista
  9. Onpa kaunis ja jäpäkkä ryijy! Nämä ovat toinen toistaan kauniimpia!

    Suositukset maskien käyttämisestä ovat olleet voimassa jo jonkin aikaa ja sen mukaan mennään. Kanta-Hämeessä ei kenellekään pitäisi olla enää epäselvää, että maskia pitäisi käyttää julkisissa paikoissa, silti osa ei niitä käytä. Aikamoista välinpitämättömyyttä muita kohtaan 😟

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Susanna. Toivon mukaan työn laatu edes hiukan parantuu kun enemmän näitä tekee.
      Melkein olisin sitä mieltä että kaikki velvoitettaisiin käyttämään maskia tai visiiriä. Poikkeuksena tietysti ne joiden on jostain syystä mahdotonta sellaista pitää.
      Ehkä ne viimeisetkin jotka vielä eivät käytä, tulevat toisiin ajatuksiin kohta puoliin, toivottavasti.

      Poista
  10. Kaunis ryijy 💙
    Käytän maskia melkein kaikkialla muualla paitsi kotona ja lenkkipolulla. En edes kehtaisi mennä kauppaan ilman maskia. Se tuntuisi nyt yhtä oudolta kuin ajaa autoa ilman turvavyötä. Täällä meillä päin on maskin käyttö melko hyvällä mallilla. Vielä kuukaisi sitten harvalla oli linja-autossa maski. Nyt on (melkein) kaikilla, ehkä 99%.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.
      Nyt kun maskit ovat tulleet täällä meilläkin päin aika yleisesti käyttöön, voin hyvin jakaa tuntemuksesi siitä ettei oikein enää kehtaisi mennä ilman maskia kauppaan tms. Täällä ei tuohon %-määrään olla vielä päästy, mutta hyvään suuntaan ollaan maskin käytössä menossa.

      Poista
  11. Kaunis ryijy. Kivat värit!
    Turussa on huono tilanne koronan osalta. Ja luulenpa, että nyt vihdoin turkulaisetkin ovat heränneet maskien käyttöön. Kävin tänään isossa K-Marketissa ja vain yksi ihminen oli siellä ilman maskia. Hyvä näin.
    Minusta maskipakko olisi paikallaan, sillä nythän on Briteistä tulossa se ärhäkämmin tarttuva muunnos. Mutta hyvältä näytti tänään kaupassa.
    Mukavaa maanantai-iltaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tuula. Maskipakko olisi minustakin paikallaan. Tosi äkkiä muuttui tilanne täälläkin maskin käytön suhteen. Tuntuu kuin yhdessä yössä kaikki olisivat jostain maskit esiin kaivaneet 😊

      Poista