22/01/2020

AHVENANMAAN VINKKI 1/2020



Aamu oli tosi kaunis ja se sai meidät lähtemään luontoon ja vuoden ensimmäiselle piknikille. Suuntanamme oli Herröskatan, joka on luonnonsuojelualue, Lemlandin kunnassa, n. 40km Maarianhaminasta.

Herröskatanilla on lyhyt vaellusreitti n. 1,6km, helppokulkuisessa maastossa.




Autojen pysäköintipaikka on alueen ulkopuolella, ja siitä  kävellään jonkin matkaa tietä pitkin, kunnes saavutaan pienelle hiekkarannalle. Jos on vaikeuksia liikkumisen kanssa niin autolla voi jatkaa vielä pysäköintipaikalta eteenpäinkin, kunnes saavutaan rantaan.  Invapaikoitus löytyy ihan tämän pikkuisen hiekkarannan vierestä. Tosin alueella ei muuten taida päästä kovin laajalle pyörätuolilla liikkumaan, mutta rannalle katselemaan ohikulkevia laivoja ainakin pääsee.

Ja grillipaikka on myös tässä. Pöytä ja penkit grillin vieressä mahdollistavat aterioinnin hienossa paikassa ihan rannassa. Grillauspaikkoja löytyy alueelta muualtakin ja ne on merkitty pysäköintipaikan vieressä olevalle taululle.

Siisti huussi on  invaparkkipaikan ja grillausalueen läheisyydessä.



Satuimme paikalle juuri kun Amorella meni ohitse matkalla Maarianhaminaan. Aurinko lämmitti mukavasti ja sai veden kimaltamaan niin että silmiä häikäisi.
Sen jälkeen kun ensimmäisen kerran olimme täällä käyneet, olemme usein laivalla kotiinpäin tullessa katselleet ikkunasta koska tämä niemenkärki näkyy. Niemenkärjen maamerkkinä näkyy lintutorni. Ja kun se näkyy, niin siitä kestää noin tunnin verran että ollaan perillä Maarianhaminassa.



Viime käyntimme jälkeen tänne on ilmestynyt hieno puusilta jota pitkin piti tietenkin kokeilla mennä, vaikka toistakin kautta rantaan lintutornin luokse olisi päässyt.

Tuulensuojassa auringonpaisteessa oli tosi lämmintä, mutta rantaa lähestyessä tuuli ja sen mahtava humina kuuluivat ja olo alkoikin heti tuntua viileämmältä.



Siellä lintutorni jo näkyykin. Olen tainnut joskus kiivetä sinne ylös, mutta nyt ei enää moinen houkuttele. Upeat maisemat sieltä avautuu.



Ihailin harmaita kallioita ja vihreitä havupuita ja pensaita, jotka kesällä tarjoavat monia rauhallisia ja tuulensuojaisia paikkoja auringonpalvojille tai luonnonystäville. Kalliot saattavat näin talvella, tai sateen jälkeen olla hyvinkin liukkaita joten hiukan varovainen kannattaa niillä hypellessä olla.



Lintutornin rappusille oli laitettu lappunen jossa sanottiin torniin kiipeämisen tapahtuvan omalla riskillä. Puiset rappuset voivatkin olla liukkaita talvella, mutta nyt sitä vaaraa ei varmaan ollut. En lähtenyt kokeilemaan. Mutta eräs toinen lähti, tietenkin. Tuli sentään ehjänä alas.



Emme kävelleet kaikkia polkuja täällä, mutta mukavan kävelylenkin kuitenkin teimme. Kun tulimme takaisin auton luo, joimme pystykahvit auringossa. Kesällä olisimme ottaneet eväskorin mukaamme rantaan ja istuneet kalliolla näkymistä nauttien. Täällä parkkipaikalla näkymänä oli vain korkeat puupinot, joita kaikkia ei vieläkään ole saatu korjattua pois vaikka ennätysmyrskystä on jo yli vuosi.

Mieli oli hyvä kun tuli lähdettyä ulos luontoon. Ei tarvita sen ihmeempiä elämyksiä, sillä luonnossa liikkuminen itsessään on jo mahtava elämys ja tyytyväisyyden tuoja, vai kuinka?


💚💚💚 

29 kommenttia:

  1. Onpa upeat retkeilymaisemat. Mikä siinä meressä onkin, että se kiinnostaa. Me käydään varsinkin keväisin, kesäisin ja syksyllä meren rannassa, kalliolla kahvittelemassa. Siellä näkee joskus rahtilaivoja menossa Kokkolan satamaan. Mutta olishan se upeampaa, kun näkin matkustajalaivan... Laskin just että on 37 vuotta minun ainoasta käynnistäni Ahvenanmaalla, joten olisiko aika päivittää se käynti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika hienot on kyllä. Merta tykkään ihailla minäkin vaikka veneellä en sinne menekään saati jäälle kävelemään.
      Jos käynnistäsi on jo noin pitkä aika, niin kannattaa tulla uudestaan. Uskon että aika paljon on muuttunut noissa vuosissa.

      Poista
  2. Wau, mitkä retkimaisemat! Ei ihme, että mieli piristyi ja energisoitui :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tuli hyvä mieli ja "reipas olo" kun tuli tuonne lähdettyä.

      Poista
  3. Onpa kaunista. Kyllä tuollaisissa maisemissa kelpaa reippailla!
    Kaunista keskiviikkoiltaa sinulle Kristiina <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava tuolla on kävelylenkkejä tehdä. Maasto helppoa ja kaunista.
      Kiitos samoin Outi<3

      Poista
  4. Kitos Suvi.
    Oikein hienoa loppuviikkoa sinullekin!

    VastaaPoista
  5. Ihanat maisemat ja tuo Amorella kruunaa koko komeuden. Tässä on nyt sitä tuntua, kun Leena Lehtolaisen romaaneissa. Hän taisi jonkin sijoittaa Ahvenanmaalle vai muistanko väärin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuntuu aina mahtavalta kun näkee ison laivan puikkelehtivan saarten välistä. Luonnollehan ne eivät hyvää tee, mutta ovat välttämättömiä kulkuvälineitä täällä asuville.
      Nyt rupesi kiinnostamaan tuo kirja. Olisi mielenkiintoista lukea se jos vaikka törmäisi tutuihin paikkoihin. Mikähän kirja on kyseessä, tietääkö joku?

      Poista
  6. Ihana kuvasarja ja vaellusreitti! Luonto on tosiaan elämys. Luonnossa sielu ja mieli lepää. Jossain kirjassa (en muista mikä kirja) oli maininta, että luonto on kuin suuri taidenäyttely. Sekin on niin totta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yhdyn täysillä tuohon mielipiteeseen että luonto on kuin suuri taideteos!

      Poista
  7. On kyllä upeat maisemat ja vaellusreitti, joka kiinnostaisi itsekin kokea. Leppoisaa loppuviikkoa Kristiina!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos tänne päin matka vie, niin kannattaa ehdottomasti käydä Herrössä.
      Samoin sinulle, oikein hyvää viikonloppua!

      Poista
  8. Nyt luen erityisellä mielenkiinnolla näitä Ahvenanmaan vinkkejä, kun sovin juuri matkan sinne toukokuun lopulle. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. OK. Oletko huomannut että klikkaamalla tuolta sivupalkista "Ahvenanmaan vinkit" löytyy lisää käyntikohteita. Vanhassa blogissani on paljon lisää os. http://frakenvik.blogspot.fi

      Poista
  9. Meidän vakiopaikka, aina vaan uudestaan ja uudestaan. Lapset aina juoksee edeltä ja kiipeää tuonne lintutorniin. Itse en joka kerta jaksa sinne kavuta. Sieltä on kyllä monta auringonlaskuakin bongattu. Ihanaa torstain jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Te taidatte asua samassa kunnassa, joten varmaan useammin tulee käytyä. Vaikka eihän täällä Ahvenanmaalla välimatkat koskaan pitkiä ole joten meiltäkään ei mikään matka tuonne ole. Eilenkin ihailin matkalla kaikkea kaunista ja nyt näkyy talotkin paremmin kun puissa ei ole lehtiä.
      Sinulle myös oikein kivaa torstai-iltaa!

      Poista
  10. Kiitos sinulle tästä vinkistä pitää muistaa kun sielläpäin liikumme. Minulla on vielä yksi kommentti liittyen postaukseen Nyt niitä tulee. Pitää vielä vähän selitellä nääs. Käy katsomassa. ❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilman muuta kannattaa tuolla käydä. Hyvä kun kirjoitit tänne että olet laittanut uuden kommentin aikaisempaan postaukseen. Pitääpä käydä katsomassa.

      Poista
  11. Voi, miten upeita kuvia ihanista maisemista! Eipä uskoisi, että kuvat on tammikuulta.
    Aurinkoista jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puhuttiin itsekin kun ajeltiin tuolta kotiin päin, että jos ei tietäisi että on tammikuu, niin voisi ajatella että on huhti-toukokuu. Aurinko paistoi ja puissa on silmuja.
      Aurinkoa sinnekin!

      Poista
  12. Olen parasta aikaa Madeiralla, ja allekirjoitan kommenttisi liikkumisesta. Äidistä huolehtiminen on vienyt juuri sitä liikunta-aikaa minulta☹️täällä olen miettinyt, miten saada edes tunti päivässä takaisin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa kun olet päässyt tuonne Madeiralle omaa aikaa viettämään. Nauti täysillä nyt!

      Poista
  13. Kaunis ilma ja luonnossa liikkuminen on mukavaa ja piristävää. Mukavaa viikonloppua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitäisi kyllä päivittäin ulkoilla, mutta joskus se tahtoo jäädä. Nyt on tuo kutominen tullut niin intohimoksi ettei tahdo ehtiä ulos lähteä. Kuluman vaivaamat sormet eivät kyllä oikein tykkää näin ahkerasta kutomisesta.
      Sinulle myös, oikein kivaa viikonloppua!

      Poista
  14. Kauniita kuvia, ei kyllä uskoisi että tammikuu kun on niin lumetonta ja kuivaa.
    Toisaalta näillä keleillä ulkoilu luonnossa on mukavaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei tätä tammikuuksi uskoisi. Täytyy tunnustaa että juuri tällä hetkellä tällainen talvi tuntuu ihan sopivalta, ainakin minulle.

      Poista
  15. Ahvenanmaa ♥ Kun katsoin näitä sinun aurinkoisia kuvia sieltä minulle tuli
    ihan hirveä kaipuu matkustaa sinne. Tuo meri ja luonto teillä on niin
    rauhoittavaa ja kaunista. Luonto ei tosin näytä yhtään talviselta vaikka
    tammikuussa ollaan. Kuvista voisi melkein ajatella, että ollaan huhtikuisella
    luontoretkellä. Kauniita kuvia!
    Hyvää sunnuntaita Kristiina ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Talviselta ei luonto tänä vuonna, ainakaan vielä, näytä, mutta kaunistahan täällä silti on.
      Oikein ihanaa sunnuntai-iltaa sinulle Marjo <3

      Poista