Sivut

lauantai 5. lokakuuta 2019

HYVÄ MAKU JA TYYLITAJUPari päivää sitten oli taas aika tavata ystäviä. Meidän seitsemän naisen porukka oli kokoontunut paikalliseen ravintolaan viettämään meistä yhden 70-vuotispäiviä.


Meille oli varattu pyöreä pöytä niin kuin toivottu oli. Pyöreä siksi että kokemuksen mukaan kaikkien on helpompi osallistua keskusteluun jos istutaan pyöreästi, kuin jos istutaan pitkässä pöydässä.


Kaikki vaikuttikin hyvältä ja pyöreän pöydän ympärillä näki helposti kaikki seurueemme jäsenet. Mutta sitten viereiseen pöytään tuli miesporukka.


He käyttäytyivät ihan hienosti muuten, mutta puheet käytiin sen verran äänekkäästi ja naurunremahduksien kera, ettemme me naiset kuulleet toistemme puhetta juuri ollenkaan. Aikamme tunnustelimme tilannetta, kunnes mietimme pöydän vaihtoa. Vapaita pöytiä oli vaikka kuinka monta joten saimme vaihtaa syrjemmälle kulmapöytään.

Tarjoilijamme oli jo ehtinyt ottaa tilauksemmekin ja meistä tuntui hiukan vaivaannuttavalta ruveta vaihtamaan pöytää, mutta kaikki sujui kuitenkin jouheasti. Ruoka oli tosi hyvää ja seura mukavaa. Illasta jäi hyvät muistot.

Kotona muistelin keskustelujamme. Kun olimme onnitelleet päivänsankaria ja nuorin meistä oli ihmetellyt sankarin nuorekkuutta vaikka jo noinkin paljon ikää oli kertynyt, voimme kaikki vain yhtyä tuohon ihmettelyyn.

Silloin yksi meistä kysyi, että oletteko ajatelleet minkälaiselta odotetaan 70-vuotiaan, tai 60-vuotiaan, tai vaikkapa 40-vuotiaan näyttävän? Missä on määritelty se miltä minkin ikäisen tulisi näyttää? Mielestäni aika hyvä kysymys. Itsekin tuon tuosta ajattelen jonkun näyttävän nuoremmalta tai vanhemmalta kuin ikä edellyttäisi.(Yksi eniten inhoamiani sanontoja muuten tällä hetkellä on: "Ikä on vain numeroita".)Itse olen usein miettinyt sitä, että kuka tai missä määritellään se kenellä on hyvä tyylitaju tai hyvä maku. Usein esim. sisustusjutuissa kerrotaan miten joku asunto on sisustettu hyvällä maulla, tai että sillä tai sillä ihmisellä on varma maku pukeutumisen suhteen.

Jokainen meistä toki varmaan ajattele että sellainen ihminen joka pukeutuu samalla tavalla kuin minä itse pukeudun, omaa hyvän tyylitajun. Tai jos jonkun koti on sisustettu samalla tyylillä kuin oma kotini, niin voin ajatella että tuolla ihmisellä on hyvä maku.

Tottakai jokainen saa tykätä mistä tyylistä tahansa, mutta se ihmetyttää että ovatko lehtien, tv-ohjelmien ym. vastaavien tekijät "jumalia" jotka itseoikeutetusti määrittelevät hyvän maun kriteerit.Tässä esimerkki naistenlehden sivulta:
"Glenn Closen housupuku muistuttaa foliota ja kertoo pettämättömästä tyylitajusta"
En voi millään yhtyä tuohon mielipiteeseen.Tällaista pohdintaa tänään. Ei ehkä maailmoja kaatavan tärkeää mietittävää, mutta minun päässäni se tänään pyöri.


MITÄ SINUN PÄÄSSÄSI PYÖRII TÄNÄÄN?

💗💗💗22 kommenttia:

 1. Hyviä ajatuksia! Tervetuloa myös minun blogiani lukemaan!

  VastaaPoista
 2. Noita ikäennakkoluuloja olen pohtinut enemmänkin. Liittyy varmaan hiljattain koettuun ikäkriisiin ;-)

  Jotkut käyttävät ikää raa'asti lyömäaseena. Joko olet nolosti ikäisesi näköinen, vielä nolommasti ikäistäsi vanhemman näköinen tai mikä pahinta, yrität näyttää ikäistäsi nuoremmalta. Kipeän ikäkriisini aikaan nuorempi polvi onnistui loukkaamaan minua useasti ja melkoisen pahasti.

  Ne, jotka haluavat loukata muita, tekevät sen joka tapauksessa. Kannattaa siis elää itselleen rehellisesti ja kasvattaa paksua nahkaa muiden arvostelujen varalle. Niillä ei ole kuitenkaan välttämättä yhtään mitään tekemistä oman itsen kanssa.

  Ihanaa syksyn jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meitä on moneksi. Onneksi meidän tapaamisessamme ei ollut mistään kuvaamasi kaltaisesta kysymys, vaan ihan vaan ilmoille heitetty pohdinta siitä minkä näköiseltä jossain tietyssä iässä pitäisi yleisen käsityksen mukaan näyttää.
   Sinulle myös oikein hyvää syksyä!

   Poista
 3. Ihana tapaaminen teillä ystävien kanssa. Tällaiset tapaamiset on niin voimaannuttavia.
  Nykyään ollaan niin ulkonäkökeskeisiä ja toisen ulkonäköä oletetaan saavan arvostella. Hyvää pohdintaa asiasta.
  Itse olen sitä mieltä, että jokainen olkoon minkä näköinen on, kun on sinut itsensä kanssa.
  Leppoisaa viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
 4. Kyllä jonkinlainen ns. hyvä maku on mielestäni olemassa. Joskus katson toisen kodin sisustusta tai jonkun pukeutumista voin ajatella, että onpa hyvällä maulla tehty. Silti tyyli ei ole minun tyyliäni enkä sellaista itse käyttäisi. Tässä suhteessa vähän eri mieltä kanssasi. Tuo foliopuku on kyllä minun mielestäni melko kamala!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt en varmaan ole osannut muotoilla sanottavaani oikein kun tuntuu ettei oikein kukaan ole sitä ymmärtänyt niin kuin olen tarkoittanut. Tarkoitin että hyvä maku on jollekin ihan eri asia kuin jollekin toiselle ja siksi minusta sellaista määritelmää kuin hyvä maku ei voisi oikeastaan ollenkaan käyttää. No, tässäkin asiassa tietysti "kauneus on katsojan silmässä" :) Foliopuvusta ollaan samaa mieltä!
   Mukavaa päivää sinulle!

   Poista
 5. Tapaamiset ystävien kanssa ovat aina mukavia ♥️ minä itse tapaan ystäviäni / tuttaviani ehkä liian harvoin ♥️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ovat kyllä aina mukavia ja usein tulee mietittyä miksei tavata useammin!

   Poista
 6. Minusta teitte ihan oikein kun vaihdoitte pöytää. Olen itse parikin kertaa joutunut tekemään samoin koska on todella kiusallista kun ei kuule mitä vieruskaveri sanoo eikä keskustelusta tule yhtään.

  Itse olen sitä mieltä, että ikä on vain numero. Ihmisiä ei missään nimessä - ei siis naisia eikä miehiäkään - pidä laittaa johonkin kategoriaan ikänsä takia. Tämän päivän 70-kymppiset ovat todella nuorekkaita ja pukeutumisen suhteen "mummomaisuus" on kaukana heistä.

  Usein nuo lehtijuttujen kommentit tai arvostelut ovat toimittajan omia subjektiivisia näkemyksiä ihmisistä, sisustuksista jne. Jos pukeutuu tilanteeseen sopivasti ja etiketin mukaan olen sitä mieltä "että annetaan kaikkien kukkien kukkia". Meillä jokaisella oma omat mieltymyksemme ja makumme.

  Mukavaa sunnuntaita Kristiina <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo se oli hyvä ratkaisu että vaihdoimme. Vaikka se pöytä johon vaihdoimme ei ollutkaan pyöreä, niin seurustelu kävi paremmin tuossa paikassa. Tämän päivän 70-kymppiset ovat ehkä nuorekkaampia kuin 50-kymppiset muutamia kymmeniä vuosia sitten.
   Tottakai lehdessä on yksittäisten toimittajien omia mielipiteitä.
   Samoin sinulle, oikein kivaa sunnuntai-iltaa!

   Poista
 7. Minulla ei varmaankaan ole tyylitajua tai hyvää makua ollenkaan, sillä tuo "foliopuku" ei mielestäni ole kovinkaan tyylikäs.
  Eipä silti, pukekoon jokainen päällensä ihan mitä haluaa, mutta itse en moiseen pukeutuisi vaikka se kertoisi kuinka pettämättömästä tyylitajusta tahansa ;) Tosin, eipä minulla ole Glennin upeaa vartaloakaan, joten näyttäisin tuossa muotiluomuksessa varmasti melkoiselta hirvitykseltä :D
  Tosi kivan kuuloinen tuo teidän tapaaminen! Tekee kyllä hyvää kun saa välillä "tuulettaa" itseään ja ajatuksiaan ystävien kanssa kasvotusten ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin että mahtaako tuo foliopuku rapista kun liikkuu :) No ehkä se kuitenkin on jonkinlaista nahkaa, en tiedä.
   Kivoja tapaamisia meillä aina on ja ensi kuussa tavataan taas. Silloin ollaankin meistä yhden kotona.

   Poista
 8. Voi teillä on ollut ihana illan vieto. samaa olen aina sanonut että ikä on vain numeroita.. en ole koskaan (vielä) potenut mitään ikäkriisiä, en edes silloin kun minusta tuli mummi. Ihana nautttia elämästä juuri tällä hetkellä, eikä kannata murehtia ikää. Saattaa olla että se kriisi sitten ensi viikolla paukahtaa mutta tänään mennään huoletta huomiseen. oikein ihanaa alkanutta syksyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole vielä minullakaan ikäkriisiä ollut vaikka jo aika paljon tuota ikää on kertynyt. No, minä en nimenomaan ole sitä mieltä että ikä on vain numeroita. Kyllähän se kropassa rupeaa tuntumaan että parin vuoden päästä ikä alkaa taas uudella kymmenluvulla.
   Ihanaa syksyä sinullekin!

   Poista
 9. Erittäin huonoa käytöstä puhua noin lujaa! Olen usein törmännyt tuohon. Erään kerran laivalla halusin lukea kirjaa ja jouduin siirtymään kahteen kertaan, kun kälättävä naispari tuli perässäni. En halunnut kuunnella heidän sisustus - ja ostoskeskusteluitaan. Että harmitti moinen.
  Sanoisin tuosta puvusta, että kertoo halusta erottua, ei tyylitajusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No heillä oli vaan hauskaa ja ääni kohosi hiukan yläkanttiin, joten mistään muunlaisesta häirinnästä ei ollut kyse, mutta se vaan esti meidän pöytäläisten keskustelun toistensa kanssa.
   Erottumaan ainakin tossa puvussa pääsee :)

   Poista
 10. Jess! Ihanaa, kun sanot, että inhoat sanontaa "Ikä on vain numeroita". Miten niin muka on? Ikä on ikä, eikä siitä muuksi muutu. Ja toinen yleinen sanonta, josta en myöskään tykkää, on se, että "Näytätpä tosi nuorekkaalta". Tarkoitettu positiiviseksi, mutta ei omaan korvaani siltä kuulosta, vaan melkeinpä päinvastoin. "Näytätpä nuorelta"- sanat sen sijaan ottaisin kohteliausuutena :).

  Ja joo. Olen kanssa miettinyt mm. Suomen kaunein koti-ohjelman tuomaristoa, joista erityisesti Hanna Sumarin vakiolauseisiin kuuluu, että "Tässä kodissa ei näy asiakkaan persoona". Mistä ihmmestä Hanna sen tietää? Itse esim. olen sen verran väritön ja varmaan Sumarin mielestä harvinaisen tylsä tyyppi, että olisi silkkaa huijausta, jos väkisin toisin "persoonallisiksi" koettuja esineitä tai värejä meille kotiin. Jos tykkää ihan vaan tavallisesta, silloin se ihan tavallinen koti on myös asukkaan persoonan näköinen, sanokoot Sumari mitä lystää.

  Kiva kirjoitus oli tämä. Mukavaa maanantaita Kristiina ja lokakuuta muutenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo nuorekkaalta näyttäminen tosiaan vaikuttaa siltä että sanojan mielestä olen jo ikivanha korppu, mutta olen ehkä kuitenkin vielä jonkin verran siedettävän näköinen, iästäni huolimatta. Tästä postauksesta tuntuu kuin monelta olisi jäänyt huomaamatta mikä oli minun pointtini tässä, mutta sinä käsitit sen ihan niinkuin olin ajatellutkin.

   No niinpä myös tuo persoonan näkyminen. Eihän aina tarvitse välttämättä olla niinkään että jos jollakulla on tosi räväkkään värikäs koti, niin asukas automaattisesti itsekin olisi räväkkä. Voihan olla ettei hän osaa/uskalla/halua tuoda itseään kovasti esille, vaan saa toteutettua itseään sisustamalla kotinsa värikkäästi. Näkyykö siinä sitten asukkaan persoona? Tästä voisi keskustella vaikka kuinka pitkään.
   Hienoa syysviikkoa sinullekin Annukka<3

   Poista
 11. Beautiful reflection. I would like to learn more about this blog.

  VastaaPoista