sunnuntai 8. syyskuuta 2019

VALEHTELEVATKO VALOKUVAT?

Kaikkihan me tiedämme että kuvia ja videoita pystyy nykyään käsittelemään ja muuntamaan vaikka kuinka . Onpa tästä tullut oikein vitsaus kun vääristeltyjen kuvien avulla pyritään mustamaalaamaan kanssaihmisiä tai käytetään kuvia muuten väärin.

Minä olen huono käsittelemään omiakaan kuviani, saatikka toisten ottamia. Ei riitä taito eikä kiinnostus. Yleensä kun muokkaan omia kuviani niin teen melkeinpä aina samat jutut. Eli katson että kuva on suurin piirtein suorassa ja mahdollisesti rajaan pois kuvasta jotain sekasotkua.

Tänään kuitenkin innostuin kokeilemaan miten kuvista saisi erilaisia kuin alkuperäinen kuva on ja tutustuin Photoscapen avulla tehtäviin muuntelumahdollisuuksiin. Tällaisia kuvia sain aikaiseksi:
Tavallisen värikuvan muutin vanhahtavan ruskeaksi, seepia-väriseksi. Joihinkin tiettyihin kirjoituksiin tällaiset kuvat sopivat paremmin kuin nykyajan värikuvat. Mukavasti saa juttuun vanhan ajan tunnelmaa tällä kuvavärillä. Ja vaikka väriä onkin muunneltu niin se on kuitenkin uskottava eikä millään lailla yliampuva.
Tämäkin kuva oli alunperin värikuva. Kokeilin ensin muuttaa sitä mustavalkoiseksi, mutta se ei yllättäen tässä kuvassa näyttänytkään hyvältä, vaikka yleensä tykkään mustavalkokuvista. Kun valitsin sävyksi harmaan niin kuvasta tulikin enemmän mieleiseni, jopa parempi kuin alkuperäinen värikuva. Vaikka voisi ajatella että luontokuvat ovat aina parempia kaikkine väreineen, niin karulla kalliolla seisova tervetulotoivotus ei värejä kaipaa.
Valokuva on käsitelty laatikon muotoon ja hauskalta se näyttääkin, vaikka en tiedä missä tällaista kuvaa oikeastaan käyttäisin.
Kuvista voi myös häivyttää haluamiaan kohtia. Uudesta kuvasta tein "vanhemman", mutta värit eivät taida oikein sopia vanhaan kuvaan.Ja se, ettei kuva ole vanha, paljastuu viimeistään tuosta terassin lattiasta. Eli aika epäonnistunut yriys muokata uutta kuvaa vanhemmaksi.Sama kuva mustavalkoisena. Tästäkin olisi varmaan tullut parempi jos olisin käyttänyt harmaata sävyä mustavalkoisen sijaan.
Tästä kuvasta tuli aika jännä kun käytin heijastusta. Lattiassakin näyttäisi olevan mitä hienoimpia kulmakuvioita, vaikka niitä ei todellisuudessa tässä kohtaa olekaan. Mietin että onkohan monissa kuvissa joissa kuva näyttäisi heijastuvan veteen, käytetty tätä kuvankäsittelykonstia. No ei kai sentään.

Taitavat kuvankäsittelijät osaavat toki käsitellä kuvansa niin ettei käsittelyä huomaa, toisin kuin tässä kuvassa. 
Ehkä mielenkiintoisin näistä kuvista on mielestäni tämä jossa mökki on vääntynyt outoon muotoon kalansilmä-muokkauksella. Liioittelin aika paljon muodoilla. Mutta jos olisi maltillisemmin tämän tehnyt niin aika hyvin pystyisi joko parantamaan tai huonontamaan mökin ulkonäköä tällä keinolla.

Varmaan nyt jotkut teistä taitavista valokuvaajista ja kuvankäsittelyohjelmiin perehtyneistä pitävät näitä kokeilujani aika onnettomina, mutta itse tykkäsin kokeilla erilaisia muokkauksia ja ainahan näistäkin jotain oppii. 

Näillä muokkauksilla ei tosin voisi ketään harhauttaa luulemaan että kyseessä on "aidot" kuvat ja hyvä niin.

Onko Instagram sinulle tuttu? Sieltä löytyy hienoja kuvia. Ovatko muokattuja tai ei, se on toinen asia. Minun Instagram-kuviani näet TÄÄLTÄ.


ONKO SINULLA TAPANA MUOKATA KUVIASI?

💛💛💛
18 kommenttia:

 1. Välillä kirkastan ja terävöitän mutta tykkään aidoista kuvista kuitenkin kaikkein eniten. Hyvä valo niin rypytkään ei niin näy😊 Leppoisaa sunnuntaita☀️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terävöittämistä harrastan minäkin joskus. Mun nykyinen puhelin ottaa sen verran hyviä kuvia että terävöittämistä en niin paljon nykyisin tarvitse.

   Poista
 2. Mahtavia harjoituksia teit!

  Valoisuutta säädän tarvittaessa ja melkein aina joudun suoristamaan kuviani. Rajaankin kuvia, joskus enemmän, joskus vähemmän. Raakakuvista saa vaikeissa valo-olosuhteissa otetuista kuvista hyvin varjoja vaalennettua ilman, että koko kuva vaalenee. Ja josku poistan kuvasta jotain 'turhaa'. Auton, oksan tai pullonkorkin poistaminen kuvasta saattaa tehdä siitä joskus todella paljon miellyttävämmän. Minimillä yritän mennä :-)

  Ja juu, joskus otan hdr-kuvia. Harvemmin, mutta joskus se toimii hyvin vaikeissa valo-olosuhteissa :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko kokeilla kaikenlaista kun on niin aloittelija kaikessa kuvankäsittelyssä ja valokuvaamisessa yleensäkin. Nyt tuli vaikea sana, hdr-kuva? Sinä oletkin ammattilainen luontokuvauksissa ja kuvasi ovat aina niin hienoja.

   Poista
 3. Kivoja esimerkkejä, kuvankäsittelyllä ei nykyään taida olla rajoja. Itse käytän sitä aika vähän, korkeintaan rajaan kuvia.

  Mukavaa syyskuun alkua ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä oli vain osa niistä joita kokeilin. Eihän noita tule käytettyä, mutta ehkä joskus voi leikitellä näinkin.
   Sinulle myös ihanaa alkusyksyä!

   Poista
 4. Tosi kiva postaus! Hyviä esimerkkikuvia. Itse olen vain rajannut tarvittaessa kuvia. Hyvää alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Rajaus ja suoristus, siinä useimmiten käyttämäni.
   Oikein mukavaa syysviikkoa sinullekin!

   Poista
 5. Tavallisimmin muokkaan kuvia rajaamalla, oikaisemalla horisontin sekä tarkistan valon ja valkotasapainon.
  Kivat kuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaksi ensimmäistä mainitsemistasi on minullakin useimmiten käytössä, mutta valkotasapaino on minulle täyttä hebreaa. Joskus meinasin kokeilla, mutta en tajunnut siitä mitään. Pitää kait yrittää uudestaan.

   Poista
 6. En kovin paljoa muokkaa kuvia, lähinnä rajaan ja teen kuvista pienempiä. Mikähän siinä on, että en saa tuosta Instasta oikein otetta? Olen siellä kyllä ja aluksi sinne kuvia laitoinkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä taas teen niistä suurempia. Tuossa bloggerin kokovaihtoehdoista valitsen aina sen erittäin suuren.
   Insta oli mullekin pitkään aika mitäänsanomaton. Ennenkuin liityin siihen niin kävin siellä muutamia kertoja katselemassa, mutta en tajunnut sen viehätystä saatikka tarkoitusta. Sitten kerran liityin mukaan ja nyt olen täysin hurahtanut siihen. Sieltä löytyy toinen toistaan hienompia valokuvia eri aloilta. Joka päivä käyn siellä useamman kerran.

   Poista
 7. Hauskoja kokeiluja. Varsinkin laatikkotalo😁
  Lähinnä rajaan kuvia, enpä muuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännä nähdä mitä kaikkea muokkauksella voi saada aikaan. Ja mitä kaikkea en ollenkaan tiedäkään :)

   Poista
 8. Minä saatan joskus rajata kuviani mutta aika harvoin sitäkin, kivat kuvat Sinulla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rajaus taitaakin olla niitä yleisimpiä muokkauksia.

   Poista
 9. Kuvia on hauska käsitellä juuri vanhaksi tai muuten kirjoituksen henkeen sopivaksi. Harvoin käytän postauksissani muutoin, kuin värimuokattuja kuvia.
  Instagramissa käytän #nofilter-viitettä kun kuva on alkuperäinen.
  Kivaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvankäsittely on kivaa, mutta en tykkää liian käsitellyistä vaan mielestäni kuvan pitää käsittelyn jälkeenkin näyttää siltä kuin se ei olisi käsitelty kuva. Tuota #nofilter-viitettä pitäisi itsekin ruveta käyttämään.
   Mukavaa päivän jatkoa!

   Poista