07/12/2018

KUKIN KORISTELEE TYYLILLÄÄN

Joulukuu on hyvässä vauhdissa ja jos sinulla on tapana hankkia joulukuusi kotiisi, niin kohta alkaa olla se aika kun on lähdettävä sitä hankkimaan. Jos olet ehdottomasti oikean kuusen ystävä, niin on lähdettävä joko omaan metsään, tai kuusien myyntipaikkaan sitä noutamaan.





Metsän ei tokikaan tarvitse olla oma, mutta metsänomistajan lupa on oltava jos kuusen aikoo vieraalta maalta kaataa. Siinäkin saattaa joskus tulla kommelluksia, vaikka lupa olisikin saatu ja näinkin voi käydä:

Ystäväni kertoi hauskasta jutusta joka oli hänen perheelleen sattunut:

Hänen perheensä oli saanut luvan ottaa itselleen joka joulu kuusen tuttunsa metsästä. Useana vuonna ystäväni perheeseen oli jo käyty kuusi kaatamassa tuosta kyseisestä metsästä ja vastalahjaksi kuusesta he olivat muistaneet tuota tuttuaan joka joulu jollain pienellä jouluisella lahjalla, esim. itse leivotulla jouluherkulla, suklaarasialla tai vastaavalla.

Kun tätä oli jatkunut muutama vuosi, niin tuo metsänomistaja oli sitten kerran ihmetellyt miksi he joka vuosi tuovat heille joululahjan. No "siksi kun ollaan aina saatu hakea kuusi teidän metsästä" kuului vastaus. 

Metsänomistaja oli hiukan ihmeissään, kuin ei oikein tajuaisi mistä on kysymys, eikä hän ollut havainnut kuusia metsästään kaadetun. Viimein hän ihmetellen kysyi että "miten niin? Mistä metsästä te olette kuuset hakeneet?"

Ystäväni selitti paikan josta kuusia oli haettu ja kävikin ilmi, että kyseinen alue ei ollutkaan tämän metsänomistajan vaan ihan jonkun toisen!






Jos luonnonkuusen sijaan päädyt tekokuuseen, niin se pitää hakea varaston perimmäisestä nurkasta, tai ostaa kaupasta.

Tekokuusia on vaikka minkälaisia, minkä kokoisia tai värisiä tahansa. Perinteisen vihreän lisäksi ainakin valkoisia, vaaleanpunaisia ja taitaapa olla sinisiäkin.

Tekokuusessa ei tietenkään ole sitä ihanaa tuoksua jonka elävä kuusi tuo kotiin, mutta ei ole niitä varisevia neulasiakaan, eikä kastelusta ole huolta, vaikka matkustaisi muutamaksi päiväksi pois kotoa.

Tänä päivänä parhaimmat tekokuuset ovat jo niin luonnollisen näköisiä ettei niitä tahdo erottaa oikeasta luonnonkuusesta. Nämä laadukkaimmat kuuset toki maksavat enemmän kuin epäaidomman näköiset. Tekokuusta kuitenkin käytetään vuodesta toiseen, joten mahdollinen kallis hankintahinta on muutamassa vuodessa kuitattu. Lisäksi säästyy jokavuotinen kuusen hankinta ja hävittäminen joulun jälkeen.



On kuusi sitten "oikea" tai ei, niin koristelu voi olla ihan minkälainen tahansa. Perinteiset punaiset joulupallot taitavat olla aina suosittuja, mutta niitäkin on nykyisin vaikka minkä värisiä ja houkutus uusien pallojen ostoon on suuri kun taas on keksitty uusi hittiväri joulupalloihin. Yhtenä vuosi koristelun piti olla vihreää,toisena hopeaa tai kultaa, tai sinistä ja sitten tuli suosituksi väriksi vaaleanpunainen tai jopa ruskea. 



Kuusen kynttilät ovat ehkä tärkeimmät koristeet kuusessa. Valaistu kuusihan on vasta se oikean tunnelman tuoja. Elävällä tulella palavilla kynttilöillä on omat kannattajansa ja kauniitahan nuo ovatkin, mutta vaativat silmälläpitoa koko ajan.

Valtaosa kuusista on valaistu sähkökynttilöillä tai pikku valoilla ja jopa paristoilla toimivia kuusenkynttilöitä on nykyään saatavissa.



Joku tykkää koristella kuusen leikkisästi ja suihkuttaa oksille spraypullosta "lunta". 



Kulta ja punainen on aina suosittu yhdistelmä. Valojen lisäksi kuusessa useimmiten on jonkinlaista kimalletta. Kimallus voi olla kulta-tai hopeanauhaa tai lametta. Myös erilaisia helmimäisiä nauhoja käytetään paljon.


Mutta jos ei välitä näin perinteisestä koristelusta niin vaihtoehtoja toki löytyy.



Jos kuusen väriä on vaikea päättää, niin miten olisi tällainen "pride-kuusi"? Kynttilät sävy sävyyn. Monivärinen kuusi ei koristeita kaipaa sillä se on näyttävä jo itsessään.



Tai millainen olisi piparkakkukuusi? Tuoksu ainakin olisi jouluinen, kunhan ei vaan olisi herkkusuille liian houkutteleva! Parasta ottaa piparkakkukuusi esille vasta jouluaattona että sitä ehtii ihailla joulunpyhät. Siitä voi sitten napsia herkkuja kahvin tai glögin kanssa, mutta kannattaa varmaan aloittaa latvasta.
  



Kestävää laatua olisi sen sijaan tämä kauniista laatikoista pinottu kuusi, mutta varminta on kertoa kaikille perheenjäsenille että laatikot ovat tyhjiä, ettei houkutus niiden sisälle kurkistamiseen tule liian suureksi.

Toisaalta tämä kuusi saattaisi toimia mainiosti lahjojen keräilypaikkana, jos perheessä ei ole pieniä, vielä joulupukkiin uskovia lapsia. Nimet vaan pakettien päälle  ja aattona jokainen voi poimia omat lahjansa tuosta pinosta.




Tästä kuusesta en sano mitään. Tai no, ainakin tuo kultanauha on "hiukan" liian iso näin pieneen kuuseen.



Minikokoinen ja minimaalisesti koristettu kuusi koristaa pihaa. Pikkuisen lunta vielä ympärille niin tuo voisi olla oikeinkin iehättävä.




Jotkut tykkäävät runsaasta koristelusta, jolloin ei ole niin väliä minkälainen itse kuusi on. Myöskään ei tarvitse miettiä mikä olisi tämän joulun väriteema; kaikki koristeet vaan oksille. Mutta onko tästä unohtunut kynttilät kokonaan?




Moni meistä haluaa kuusensa sisälle. Jos kuitenkin pystytät kuusen ulos, niin viisainta on ottaa huomioon ettei paikka ole liian tuulinen, jotta kuusi pysyy pystyssä joulun pyhät.

Viime päivinä ovat tuulet puhaltaneet niin raivoisasti että monia kaupunkien virallisiakin kuusia on kaatunut. Maarianhaminan torin kuusikin kaatui ja ennen uutta pystytystä sitä lyhennettiin jonkin verran ja nyt se on taas pystyssä, ainakin vielä.

Kuvan kuusi ei kuitenkaan ole Suomen kaupungeissa kaatunut. Kaikki postauksen kuvat ovat TÄÄLTÄ .




Koko Suomen virallinen ykköskuusi on tietenkin Turun Tuomiokirkon edustalle pystytetty valtava kuusi. On se komea ja kun taustana on ylväs kirkko lumisessa maisemassa ,niin näky on todella kaunis.




MINKÄLAINEN ON SINUN JOULUKUUSESI?

18 kommenttia:

  1. Mulla on tapana mennä kuusikaupoille vasta pari-kolme päivää ennen aattoa. Silloin on tyytyminen siihen, mitä on jäljellä, mutta tutun kauppiaan kanssa yhdessä on aina ihan kelpo yksilö lopulta löydetty. Ei niin haittaa, jos seinään päin tulevat oksat on vähän lyhyempiä tai jotain, kun kuusen ympäri ei meidän pienessä olkkarissa pääse kulkemaan kuitenkaan.

    Mulle riittäisi ihan vaan se, että kuusessa on valot ja tähti, mutta varmaan siihen tälläkin kertaa simppeleitä koristeitakin päätyy, nauhoja kylläkään ei. Niistä en piittaa, eikä enää pojatkaan niitä (onneksi) vaadi niinkuin pienempinä, kun kuusi notkui kaikkea mahdollista, mikä vähänkään kaappien kätköistä irti lähti :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan se niin, että melkein kuusi kuin kuusi näyttää kauniilta kun se on koristettu. Tuo huoneiden ahtaus asettaakin kuuselle omat vaatimuksensa ja meillä on kanssa olohuone sen verran pieni että kapea pitää kuusen olla jotta mahtuu. Ja meillä on tasan yksi paikka mihin se sopii, joten vaihtelua kuusen paikkaan ei ole mahdollisuutta saada.
      Minäkin tykkään enemmän sellaisesta vähemmän koristellusta kuusesta ja noita leveitä kullankeltaisia nauhoja inhoan yli kaiken. Ja vielä pahempi jos samassa kuusessa on kahta eri väriä nauhaa. Olen joka vuosi hiukan karsinut koristeiden määrää.

      Poista
  2. Meillä ei ole ollut oikeaa kuusta vuosiin . Minä olen sille allerginen hengitys alkaa vinkua aika pian . Meillä on alhaalla ruokahuoneessa vihreä muovikuusi ja ylhäällä valkoinen muovikuusi . Mutta tänä vuonna vietämme joulun muualla ,

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos on noin pahoja oireita luonnonkuusesta, niin ei tietenkään voi sellaista ajatellakaan. Onneksi on nuo tekokuuset.
      Mukavaa joulun odotusta sinulle!

      Poista
  3. Ai miten ihana joulukuusipostaus :)

    Tuo joulukuusen haku naapurin metsästä oli mainio tarina. Siinä on varmaan ollut ensihäkellyksen jälkeen naurussa pitelemistä. Meillä on aina ollut aito kuusi kotona jouluna, sellainen kaupasta ostettu. Puhuin vuosia muovikuusen puolesta, mutta muu perhe ei vaan suostunut sellaisen hankintaan. Tänä vuonna olen haaveillut kuusesta jo nyt. Toivottavasti saan sen kotiin viimeistään ensiviikonloppuna :) Kuuseen laitetaan samat koristeet kuin aina ennenkin, olkikoristeita ja punaisia omenoita. Nauhat on pannassa meilläkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Kyllä nauratti minuakin kun hän sen kertoi. Meillä on ollut sekä aitoja etä tekokuusia. Viime vuosina olemme tuoneet varastosta tekokuusen ja viime vuonna kun oltiin ensimmäistä joulua tässä uudessa kodissa huomasimme iloksemme että se on juuri sopivan kapea siihen paikkaan johon sen laitamme. Ensiviikon lopulla on meilläkin tarkoitus tuoda se sisälle. Ihanalta kuulostaa olkikoristeet ja punaiset omenat!

      Poista
  4. Ihanat, ihanat kuvat!

    Minä olen allerginen kuuselle, joten meillä ei ole sisällä aitoa joulukuusta.
    Lasten nuoruusaikoina meillä oli kotona tekokuusi. Ensin isompi, sitten miniversio.
    Pian näkee, miten on tulevan joulun kanssa. Tytär ei ehdi jouluksi kotiin.
    Mies ja poika saavat päättää, pykätäänkö tekokuusi paikoilleen vai ei.

    Aitoja kuusen oksia levitellään varmasti ulkorappusille kenkien putsaamista varten. Ehkä sieltä löytyy muutama havu muitakin koristeluita varten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yllättävän monen kuulee olevan allerginen kuuselle. Mutta hyvin tekokuusellakin saa joulun tunnelman kotiin.
      Joskus olen minäkin miettinyt laittaako kuusta ollenkaan, mutta aina se sitten kuitenkin on laitettu. Tuo onkin ihana vanha tapa laittaa havuja ulko-ovelle.

      Poista
  5. Yllättäen minulla ei ole joulukuusta ollenkaan. Katselen mieluiten eläviä kuusia pihalla ja metsässä. Muovikuusi kuulostaa aika kauhealle eikä sellaista pitäisi kenenkään hankkiakaan, jos vähänkään ympäristöasioita ajattelee. Hauska tarina!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä näkökanta tuokin ettei hanki ollenkaan kuusta. Muovikuusi kuulostaa kieltämättä kauhealle ja kauheita niistä monet ovatkin. Mutta kuten jo taisin sanoakin, niitäkin on niin monen laatuisia. Ja voihan ajatella että säästää luontoa sillä tavalla ettei joka vuosi hanki luonnosta kaadettua kuusta vaan käyttää sitä yhtä ja samaa monta vuotta. Ja rahatkin säästyvät.

      Poista
  6. Hihii..kiva joulutarina tuo kuusen haku naapurin metsästä. Mukavaa viikonloppua🎅

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voin vain kuvitella miten heillä sydän pompahti muutaman kerran kun saivat tietää olleensakin tietämättään luvattomilla teillä :)
      Joulutarina; voi miksen tehnytkin siitä ihan omaa postausta?!

      Poista
  7. Meillä ei ole ollut Minnie russelin muutettua meille joulukuusta. Minnie kotiutui 4.joulukuuta ja mietin ettei se varmasti oli fiksua kun oli niin vilkas pentu. Kävimme viemässä kummipojalle joululahjoja ennen jouluaattoa ja siellä melkein kaatoi kuusen kun meni juomaan vettä kuusenjalasta :D

    Oikeaa kuusta kyllä kaipaisin ja olenkin parina vuonna ostanut huonekuusen. Tosin sitä ei koristella eikä siinä ole samaa tuoksua kun mestästä noudetussa. Olen myös tehnyt piparkakkukuusia useana vuonna ja pipareita tulee kotiin niin ihana tuoksu.


    Ihan tuo sinun joulutarina kuusen hakuretkestä.

    Mukavaa viikonloppua Kristiina :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lemmikit saattavatkin joskus innostua niin villiin leikkiin ettei kuusen pystyssä pysymisestä ole takeita.
      Piparien tuoksu on yksi joulun tuoksu, toinen on hyasintti ja kolmas joulukuusi.
      Tuo tarina on kyllä sellainen ettei sitä oikein todeksi uskoisi.

      Poista
  8. Ihana postaus ja ihana tuo kuusitarina. <3 En tiedä ehkä kaikki kuuset ovat kauniita omalla tavallaan. Ihanaa viikonloppua <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiia. Niin, paljon riippuu koristelusta ja siitä millaisessa paikassa kuusi on.
      Samoin sinulle, mukavaa sunnuntaita!

      Poista
  9. Ihana postaus joulukuusesta!
    Meillä on nyt ehkä kolmatta - vai jo neljättä vuotta - tekokuusi. Oikeastaan sen hankinta tuli vähän yllättäen, kun näimme oikein kauniin tekokuusen ja siltä seisomalta päätimme, että nyt ne iänikuiset käsien kutinat ja lämmenneestä kuusesta esiin pyrähtelevät ötökät saavat loppua - ja niin meille tuli tekokuusi. Enkä kyllä enää kaipaakaan oikeaa kuusta - on niin paljon helpompaa olla vaikka kotoa pois eikä tarvitse miettiä kuivumista ja neulasten tippumista.
    Mutta jokainen tavallaan - meillä on myös pieni hopeanvalkoinen kuusi, joka koristellaan pikkujouluaikaan.
    Ihanaa joulunodotusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pia. Meillä on myös jo useamman vuoden ollut tekokuusi. Allergioita meillä ei ole, mutta kun näimme tämän ihan oikealta kuuselta näyttävän tekokuusen ostimme sen kun liike jossa se oli myytävänä myi kaikki tavarat huomattavalla alennuksella. Emmekä ole katuneet.
      Oikein mukavaa joulunalusaikaa sinullekin!

      Poista