30/05/2024

Mitä kuuluu mökille?



Tänä keväänä/alkukesänä ollaan viihdytty mökillä enemmän kuin vuosiin. Lämmin sää on tietysti ollut ehkä suurin syy siihen. Kesäkauden alussa riittää puuhaa mökillä ja uskon että sekin vaikuttaa mökillä viihtymiseen.

Rikkaruohoja riittää kitkettäväksi ja uutta multaa on lisättävä kukkapenkkeihin. Nurmikkoa olen paikkaillut, mutta huonosti ovat siemenet itäneet jokailtaisesta kastelusta huolimatta.





Onneksi sentään jossain vihertää. Lavoissa kasvavat hyvässä vauhdissa salaatit ja yrtit. Porkkanat ja punajuuretkin puskevat vartta mullasta ja herneet ovat muutaman sentin mittaisia. Vielä ei niille tukia tarvita, mutta kohta saa ruveta miettimään minkälaisia tukirakenteita ruvetaan laittamaan.





Maissinjyvät kasvavat mukavasti ja tänä vuonna olen pitänyt niiden päällä verkkoa niin etteivät linnut pääse siemeniä nokkimaan ja levittelemään multaa ympäriinsä. Kunhan kasvavat vielä hiukan pituutta, niin uskallan poistaa verkot.

Oikealla kuvassa on hajuherne jolle olen viritellyt keppien avulla kiipeilytukia. Tarkoitus on vielä laittaa narut noista kepeistä tuohon paksumpaan pitkään tukikeppiin ja toivomuksena on että hajuherne sitten kiipeilee tuon kepin yläosaan ja kokonaisuudesta muodostuu "pyramidi". Ja jos tuon kepin pituus ei kasveille riitä, niin ne voivat sitten jatkaa kiipeilyään ruukun takana olevalle seinämälle.





Punainen vanha pöytä siirrettiin tänä vuonna mökin terassille ja siitä onkin tullut lempipaikkamme ruokailuun tai päiväkahveille. Aurinkovarjo on ihan välttämättömyys ja se pysyy hyvin paikoillaan tuulessakin kun pöydässä on reikä sitä varten. 

Pergolaan punaisten kalusteiden paikalle laitettiin toinen pöytä ja tuolit.

Taustalla näkyy vajarakennus, jossa varaston lisäksi on huussimme. Joka päivä huokailen sen ihanuutta kun kärpäsiä tai hajuja ei ole. Viime kesänähän teimme siitä  kompostoivan käymälän ja se on kyllä paras investointimme aikoihin. 

Vanha mökin sisällä ollut kuivakäymälä on kokonaan poistettu käytöstä ja samalla päästiin jokakeväisestä vitsauksesta; nimittäin keväisin aina ilmestyi sisälle valtavasti kärpäsiä, vaikka kuivakäymälä aina tyhjennettiin talveksi, eikä sitä käytetty talven aikana. Jossakin kärpäset kuitenkin ilmestyivät kevään tullen. Nyt ei sitä ongelmaa ole ollut.



Nurmikko on jo näin alkukesänä ruskea eivätkä aiemmin keväällä kylvetyt siemenet ole kovinkaan hyvin itäneet. Haluaisin saada nurmikon määrää vähennettyä ja pikkuhiljaa niin tuleekin käymään, kunhan keksitään mitä tilalle laitetaan. Meillä ei ole mahdollisuutta kutsua ammattilaisia työtä tekemään, vaan kaikki tehdään hartiavoimin ja kukkaron sallimissa rajoissa, joten hitaasti etenee.




Ei ole viime aikoina tarvinnut käydä ylimääräisillä kävelyillä, sillä pihahommissa kyllä askelia kertyy. Eilenkin kävelin pihatöiden puitteissa yli 12.000 askelta. Kyllä tuntui koko kropassa että liikuttu on, mutta mieli oli tyytyväinen kun istumaan ei juuri ehtinyt.

Onneksi pihatyöt eivät koskaan lopu, mikä onkin ihaninta. Tosin jos koko kesä olisi niin hektistä kuin kevät ja alkukesä, niin sitä ei enää tässä iässä jaksaisi.

Eilen saatiin ikkunat pestyä ja yhteisvoimin se sujuikin ripeästi. Mökillä ikkunat likaantuvat paljon nopeammin kuin kotona. Johtuu varmaan meren läheisyydestä, sillä pärskeet pisaroivat välillä ihan mökkiin asti. Myös siitepölyä mökillä on paljon enemmän kuin kotipihalla, joten tuntuu etteivät ikkunat koskaan ole oikein kirkkaat. Usein pestäänkin ne vasta siitepölykauden mentyä, mutta nyt pesuun oli suurimpana syynä tulevan viikonlopun yo-juhlat, jotka pidetään täällä mökillä.


Tänään taitaa olla hiukan viileämpää kuin viime päivinä, mutta se on vain hyvä. Sadettakin olisi kiva saada, kunhan lauantaille osuu hieno ja sopivan lämmin päivä.


Onko sinulla ohjelmassa lakkiaisia, valmistujaisia tai muuta juhlia?


OIKEIN KAUNISTA PÄIVÄÄ!

              💛💛💛 


22 kommenttia:

  1. Hyvin näyttää teillä kasvit kasvavan. Meillä myös lavoilla näyttää olevan hyvällä alulla. Kesäkukat voidaan siirtää meillä penkkeihin vasta kesäkuun puolella. On teillä kauniit maisemat ja istutukset. Terveiset meiltä ja ihanaa kesää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänä vuonna kasvavat aika hyvin. Olen varmaan onnistunut kastelun kanssa. Viihdytään kyllä hyvin mökkimaisemissa. Kiitos terveisistä ja oikein mukavaa ja sopivan lämmintä kesää teille kaikille!

      Poista
  2. Voi kuinka ihania mökkikuvia. Nurmikko on meilläkin huolenaihe, vaikka pihamme ei ole kuin noin 25 neliötä. Multaa on laitettu, siemeniä on kylvetty, pikkulintuja on yritetty pelotella pois, etteivät kaikkia siemeniä söisi. Ilmeisesti on olemassa jotain nurmikon parannusmultaa. Ehkä kokeilemme sitä ensi vuonna ja taas lisää siemeniä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotonta on yrittää säilyttää nurmikon vihreys kun tällaista kuivaa on vaan koko ajan. Tämähän alkaa olla jo jokavuotinen ilmiö, joten mitään uutta siinä ei ole. Me ajattelimme lisätä hiukan multaa huonoimpiin paikkoihin syksyllä ja kylvää uudet siemenet.

      Poista
  3. Tuolla on varmasti ihana puuhailla ja iltasella saunan jälkeen pulahtaa uimaan, tuosta hajuherne asetelmasta tulee hieno! -)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tykkään puuhastelusta tuolla pihalla, vaikka kuumuudessa se aika väsyttävää onkin. Sauna on aina ihana, uimassa en ole käynyt moneen vuoteen :)
      Toivon että hajuherneet viihtyvät ja rupeavat kukkimaan runsaasti.

      Poista
  4. Nyt on kyllä sellaiset kelit, että mökillä viihtyy. Tai kotona, mikä sitten on itse kullekin se mökkimäisempi asunto.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todella viihtyy ja kyn illat ovat pitkään valoisat, niin se auttaa vielä asiaa.

      Poista
  5. Ihania valokuvia. Sinulla kasvaa vihannekset niin hienosti siellä. Minulla kasvaa vain muutamia yrttejä, salaattia ja valkosipulia parvekkeella :)

    Täälläkin on ollut tosi lämmintä, tänään varmaan 28 astetta. Onneksi aamulla hiukan satoi ja se tuntui erittäin kivalta :)

    Oikein mukavaa loppuviikkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänä vuonna ovat kasvaneet aika hyvin, vaikka kovin aikainen en kylväjen kanssa ollutkaan. Mullakin on kotona terassille laatikoissa hiukan salaattia ja ruohosipulia, sekä tilliä, joka tosin ei viihdy ja saankin varmaan kohta kaivaa sen ylös mullasta.
      Hiukan liian lämmintä on, mutta ensi viikolla sitten viilenee.
      Samoin sinulle, ihanaa viikonloppua!

      Poista
  6. Ihanaa mökkielämää. Tuon ihan ensimmäisen kuvan värimaailma miellytti.kovin.

    VastaaPoista
  7. Ihana mökki, piha ja maisema! Viihtyisä paikka myös juhlimiseen. :)
    Hienoa juhlapäivää sekä mukavia kesäpäiviä puutarhatöiden parissa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienosti sujuivat juhlat täällä, vaikka kuumuus hiukan ehkä häiritsikin. Onneksi on keksitty päivänvarjot!

      Poista
  8. Aivan huippukaunista. Ihana mökki ja upeasti siellä kaikki kasvaa ja vihertää.

    VastaaPoista
  9. Täällä minun kesäkuun kuvat. https://enkulinkasityot.blogspot.com/2024/06/vain-kolme-kuvaa-kuukaudessa.html

    VastaaPoista
  10. Kaunista on mökin pihapiirissä.

    VastaaPoista
  11. Eipä ole mitään juhlia tiedossa. Ihanan näköistä teidän mökillä! Hyvää alkanutta viikkoa!

    VastaaPoista