07/01/2024

Puutarhaystäväni-kirja


Nyt tulee talven ja lumen keskelle kesäisempiä kuvia. Anun puutarha-blogissa
 oli kiva haaste nimeltään Puutarhaystäväni-kirja johon haluan tällä postauksella osallistua. Haasteessa kerrotaan hieman taustatietoa omasta puutarhasta.

Minun mökkipihaani ei voi puutarhaksi ehkä edes kutsua, mutta kun tykkään puuhailla pihalla, niin voin ehkä osallistua puutarha-haasteeseen kuitenkin.

Tässä tulevat vastaukseni ystäväkirjakysymyksiin:


Nimeni/nimimerkkini:  Kristiina K

Puutarhani nimi:  Pihallani ei versinaista nimeä ole, mutta kun mökkipaikan nimi on Villa Fräkenvik, niin olkoon piha myöskin saman niminen. Fräkenvik on muuten ruotsinnos sukunimestämme.

Puutarhani syntymäaika:  Mökki valmistui v. 1995 ja sen jälkeen aloimme pikkuhiljaa raivata aiemmin metsäistä tonttia toisenlaiseksi. Kiviä, kiviä ja taas kiviä on riittänyt.

Puutarhassani seikkailevat:  Perhe ja ystävätLempivärini puutarhassa:  Valkoinen, roosa ja sininen. Tosin nykyään olen tykästynyt yhä enemmän vihreään, kuten erilaisiin heiniin.

Lempityökalu: Kottikärryt. On aina yhtä ihanaa kärrätä täysi kottikärryllinen muhevaa multaa sinne missä sitä tarvitaan.

Lempipaikkani puutarhassa:  Se on kasvihuoneen ja lavakauluksien vieressä oleva pergola, josta näkee koko pihan ja mökin ja jossa voi vain istuskella tai nauttia vaikka päivällistä.

Näistä kukista/kasveista pidän hyvin paljon:  Siemenistä kasvatettavat unikot, varsinkin pioniunikot ovat kauniita, mutta kukkivat vain lyhyen aikaa. Erilaiset maanpeittokasvit miellyttävät myös silmääni. Uusin tulokas pihassani on kissanminttu jonka istutin viime kesänä. Siinä on kaunis vaaleanliilahtava väri ja siitä eivät kauriit tykkää, joten se saa rauhassa meidänkin pihassa kukkia.
Aina ihania ovat erilaiset heinät, joita lisäänkin aina sopiviin väleihin kukkapenkeissäni.

Näistä puutarhakirjoista pidän:  Eipä ole nyt nettiaikana paljoa tullut puutarhakirjoja avattua, vaikka niitä jokunen kirjahyllyssäni on. Puutarhalehdet kuitenkin kiinnostavat ja ostan tai lainaan niitä ahkerasti.

Hauskin puutarhapuuhani:  Uusien kasvien istutus on aina mukavaa. Mutta suurimman mielenkiintoni nykyään saa kompostointi. Viime kesänä ostimme uuden lämpökompostorin vanhan yksinkertaisemman lisäksi. Kotona kompostoin biojätteet Bokashilla

Ikävin puutarhapuuhani:  Se kun huomaa että jokin kasvi ei ollenkaan viihdy siinä paikassa johon sen olen istuttanut ja se pitää kaivaa ylös. Rikkaruohojen nyppiminen kukkapenkkiä ympäröivien kivien välistä ei myöskään paljoa innosta.

Rentoudun puutarhassani:  Kasvihuoneessa on monet kahvikupposet tullut nautittua samalla kun voi silmäillä tomaattien kasvua.

Onnistunein asia puutarhassani:  Ehdottomasti se kun J ympäröi kasvimaan lavakaulukset aidalla niin etteivät jänikset ja kauriit pääse nauttimaan vihreistä herkuista. Tuo aita näkyykin tämän postauksen viimeisessä kuvassa.

Asia jonka muuttaisin puutarhassani:  Tilaisin kuorma-autollisen multaa niin että saisin tarpeeksi paksun multakerroksen johon kylvää nurmikon siemenet. Nyt sitä on aivan liian ohut kerros eikä nurmikko kasva rehevänä ja vihreänä.

Unelmieni kevät:  Unelmieni kevät alkaisi jo maaliskuun lopulla. Silloin olisi kaikki lumi poissa, eikä sitä sitten enää tulisi lisää niin kuin usein käy.

Unelmieni kesä:  Kesällä saisi vuorotellen sataa ja paistaa, eikä liian helteistä olisi ollenkaan. Kaikki kasvaisi (paitsi rikkaruohot) ja kukoistaisi.

Unelmieni syksy:  Voisi todeta että kaikki kasvatukset onnistuivat hyvin ja ettei puista pudonneita lehtiä tarvitsisi haravoida, vaan ne lentäisivät itsekseen jonnekin muualle.

Unelmieni talvi:  Sopiva määrä lunta, joka peittäisi kaikki rumat näkymät. Eikä saisi olla niin kylmää että kasvit kärsivät.

Jos vuodessa olisi lisää pelakuu:  Tämä oli mielestäni outo kohta johon en osaa vastata mitään. Siinä tarkoitetaan varmaan että jos saisi vuoteen yhden kuukauden lisää, niin mitä sitten haluaisin?
Haaveilen:  Haaveilen tosi rehevästä puutarhasta, jossa olisi mukava käyskennellä ja ihailla kättensä töitä. Puutarhassa olisi erilaisia osioita ja penkkejä siellä täällä niin että aina löytyisi sopiva istuskelupaikka joko auringossa tai varjossa. Lisäksi olisi valoja niin että puutarha pimeälläkin olisi mielenkiintoinen ja kaunis katsella.
Hyvä olisi myös se jos puutarhaan paistaisi sekä aamu- että ilta-aurinko.


RAPSAKKAA PAKKASPÄIVÄÄ!

☃☃☃

33 kommenttia:

 1. Ihana postaus upeasta puutarhasta. Kiva haaste.

  VastaaPoista
 2. Ai että on ihanaa, kun nyt jo aletaan puhua ja puuhata tulevaa kesää.
  Itse alan sormet syyhyten miettimään mitä istutan tänä kesänä... Valkosipulit sain itsenikin yllättäen jo syksyllä maahan ja jännitän kovin tuleeko mitään.
  Jotain ilmeisesti voisi jo alkaa esikasvattaa, vaikka hirvittää kyllä kylmyyden vuoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajoissa aloitetaan kesän unelmointi. Pidän peukkua että saat hyvän sadon valkosipulista.
   Minä olen luopunut kaikesta esikasvattamisesta. Joskus sitä tein ja oli aika työlästä kuljetella taimia mökin ja kasvarin väliä pari kertaa päivässä.

   Poista
 3. Mainioita vastauksia ja ihania kuvia!
  Kyllä pihanne on aivan selvästi puutarha ja kaunis sellainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sara! Puuhaa riittää ja aina pitäisi jotain kohtaa parannella.

   Poista
 4. Oi, ihanuus mökkinne on kuin paratiisi😍
  Kaunis mökki puutarhoineen, ulkoilutiloineen ja meren rannalla. Kyllä te olette kuin kulta kukkarossa tuolla✨️
  Kyllä niin kevättä jo odotan ja lämpöisiä ilmoja,aurinkoa ja vihreyttä.
  Mukavia hetkiä alkavaan viikkoosi..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mökillä on kyllä viihdytty, eikä matkaa kotoa ole kuin n. 15km. Kevät tulee ja on aina yhtä ihana.
   Sinulle myös oikein mukavaa alkavaa viikkoa!

   Poista
 5. Kiitos, kun vastasit! Oli tosi kiva lukea ja katsoa kuvia kauniista puutarhastasi. ♥

  VastaaPoista
 6. Kevät ja kesä on täälläkin mielessä ja niin ihanaa, että valo lisääntyy päivä päivältä! Itse ihailen ihmisten puutarhoja ja haaveilen sellaisesta mökillämme. Harmi, etten ole viherpeukalo ja kaikki kasvava kuolee käsissäni :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, nyt jo hiukan huomaa valoisuuden lisääntymisen. Epäonnistumisia tapahtuu kaikille, mutta aina sitä jaksaa kuitenkin yrittää uudestaan noiden kasvien kanssa.

   Poista
 7. Kiitos Suvi! Kyllä kesäkin vielä tulee kunhan ensin eletään tämä talvi ja ihana kevään aika.

  VastaaPoista
 8. Olipa mukavat kysymykset ja vastaukset.
  Alkoi tulla ihanasti kaipuu puutarhaa kuopsuttamaan. 🌷🌿
  Kottikärryt - hyödyllinen keksintö 💚

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun päivät pitenevät alkaa mielikin kaivata pihatöihin. Kottikärryt; niin tarpeelliset ja helpottavat työtä. Kuvassa näkyvät ovat hyvän malliset, mutta uudemmat jotka muutama vuosi sitten ostimme, ovat niin epäergonomiset ettei niitä mielellään käytä.

   Poista
 9. Oli kiva lukea vastauksiasi tähän haasteeseen. Kottikärryä mietin tosissani omaa postausta kirjoittaessani suosikkityökalukseni, mutta viime hetkillä pistolapio vai kuitenkin voiton. Samoin kasvimaan aitaus oli ehdolla puutarhani onnistuneimmaksi asiaksi. Ei voi uskoakaan, kuinka suuri ilo niinkin pienestä jutusta voi olla! Sinun aitasi on kyllä paljon kauniimpi ja varmasti tukevampikin kuin meidän, mutta meillä riesana ovat onneksi vain rusakot, eivät kauriit.
  Minusta mökkipihaasi voi ilman muuta kutsua puutarhaksi. Mukavaa alkanutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pistolapio on myös mukava väline. Aita kasvimaan ympärillä on meillä ihan must jos aikoo itsekin saada jotain syötävää viljelmistään.
   Oikein hyvää vuotta ja satoa sinullekin! Tulenpa katsomaan blogiasi.

   Poista
 10. No tällainen puutarha kyllä kuuluukin olla Puutarhojen Ystäväkirjassa - ihana haaste ja vastaukset joita kuvat täydentää iloksemme. Kevättä koden.... joka päivä tuo aurinko tuntuu kurkkivan jo pikkuisen korkeammalta....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Repolainen. Kevättä kohden mennään.

   Poista
 11. Ritavuoren juurella11/1/24 14:12

  Aivan ihana piha teillä on! Paljon olit laittanut kaunista katseltavaa esille.

  VastaaPoista
 12. Voi miten hauska haaste ja tarttuisin tähän heti jos minulla olisi kesähuoneen/parvekkeen lisäksi myös se "oikea puutarha". Teidän mökkipuutarha on kaunis ja todella hyvin hoidetun näköinen. Olet selkeästi viherpeukalo! Meillä on samanlainen haave eli rehevän runsas puutarha, jossa olisi erilaisia alueita missä voisi kuljeskella tai vain istua penkillä ihailemassa puutarhaa.

  Kivaa loppuviikkoa ja kohtahan on taas jo viikonloppu ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi ettet tule mukaan. Tosin sinulla on parveke aina kesäisin niin rehevä ja kaunis että ihan hyvin voisit sen kanssa tulla haasteeseen!
   Hyvää viikonloppua sinulle Marjo<3

   Poista
 13. Kiva haaste ja vastaukset, Tuo aita viljelmien ympärillä on ehdoton. Meillä on puutarhan puoli myös aidattu kokonaan .
  Me olemme tilaneet myös muutaman autokuorman multaa mutta nyt ei enää kun oma tuotanto on alkanut kahdella taholla . Nurmikkoa saisi olla meillä vähemmän mutta sitten pitäisi sen tilalle olla jotain muuta?? kukkapenkkejä en enää halua lisää . Pelakuusta haaveilen .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman aitaa eivät kasvit saisi kasvaa rauhassa, vaan aina olisi joku kutsumaton vieras niitä syömässä. Meilläkin voisi mielellään vähentää nurmikon määrää, mutta mitä sitten tilalle? Taitaa olla helpointa kuitenkin antaa sen olla nykyisen kokoinen.

   Poista
 14. Ihana postaus - tuulahdus kesästä pakkasen keskelle <3 Mielenkiintoista luettavaa ja ihania kuvia <3

  VastaaPoista
 15. Kiva kun lähdit mukaan Pauliinan ystäväkirjaan:)
  Unelmien kesä kuulostaa kivalta, että kaikki muu kukoistaisi, paitsi rikkakasvit;)

  VastaaPoista
 16. https://enkulinkasityot.blogspot.com/2024/01/vain-kolme-kuvaa-kuukaudessa.html löytyvät valokuvani

  VastaaPoista
 17. Ihan oikea puutarhahan mökillänne on. Ihana paikka kaiken lisäksi, kun maisema avautuu avarana merelle. Kasvimaan aitaus ansaitsisi palkinnon tyylikkyydestä. Se on hienosti toteutettu, joten taputukset J:lle. Kottikärryt ovat ehdottoman tärkeä työväline puutarhassa. Valitsin omassa postauksessani pistolapion, mutta kottikärryt kulkevat lähes yhtä usein mukanani kuin lapiokin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan tuo ihana paikka kun merinäkymäkin on, vaikkakin meri tekee tontistamme tuulisen. Aitaukseen olemme olleet tyytyväisiä. Se on ollut jo monta vuotta ja hyvin on pitänyt ei-toivotut vierailijat ulkopuolella. Lapiota käytän minäkin lähes päivittäin.

   Poista