18/08/2023

Kompostikäymälä käyttöön

Moi!

No mitä hittoa toi äijä tekee meidän huussissa, tai ulkkarissa niin kuin meillä päin sanotaan?

Ihan luvallisella asialla se on kuitenkin, sillä nyt oli aika päivittää meidän mökin huussi tähän päivään.

Ja ennen kuin päivitykseen päästiin, niin oli purettava vanha pytty pois. Sijoitimme nimittäin uuden pyttysysteemin vanhaan rakennukseen, joka vielä palvelee ihan hyvin.

Hyvin onkin tuo rakennus työnsä tehnyt, sillä se on aikoinaan (80-luvun lopussa) rakennettu kierrätetystä puutavarasta ja kelpaa meille vieläkin.
Tässä vanha versio istuimesta, mikä sekin oli ihan hyvä, mutta tämä vanha systeemi ei ollut samalla tavalla kompostoiva kuin uusi.

Tässä näkyy millaisesta lähtötilanteesta lähdettiin uudistusta tekemään.


Koska meillä on hyvät kokemukset Biolanin pikakompostorista, niin samaan merkkiin turvauduttiin nytkin. Hankittiin Biolanin kompostikäymälä. Pakkauksessa oli kaikki tarvittava materiaali ja kuivikettakin oli kaksi säkillistä, ihan niin kuin kompostorissakin oli.

Tuntuu hyvältä että kaikki tarvittava on pakkauksessa mukana, jotta ei heti tarvitse lähteä uudestaan kaupoille jotain puuttuvaa hankkimaan.J rakensi huussin alle puusta "lavan", jonka päälle käymäläsäiliö laskettiin. Tässä kohtaa on vajan seinässä luukku, jonka kautta käymälä tyhjennetään. Käymälän sisältö on helppo vetää ulos luukusta ja kuljettaa jälkikompostoitumaan.

Kompostikäymälän säiliö on tosi suuri, joten emme varmaan joudu sitä tyhjentämään ennen kuin aikaisintaan ensi keväänä. Miettiä pitää vielä miten toteutamme jälkikompostoinnin. Kun säiliötä tyhjennetään, niin sisältö käy jo sellaisenaan ns. katekompostiksi, eli vaikka kukkamaalle, mutta jos sitä haluaa käyttää syötävien kasvien lannoitteeksi, niin sitä pitää vielä jälkikompostoida.

Meillä ei tosin taida olla tarvetta lannoittaa syötäviä kasveja tällä, kun kotona on käytössä Bokashi-kompostointisysteemi, josta tulee nopeasti hyvää multaa.


Kompostikäymälän säiliö on lähes samanlainen kuin saman valmistajan biokompostori. 


Nyt se on asennettu paikoilleen! Pytyn viereinen puutaso kaipaa vielä jotain käsittelyä, jotta on helpompi pitää puhtaana.

Nyt ei pitäisi olla harmia kärpäsistä ja tyhjennysväli pitenee aiempaan verrattuna ja mikä parasta luonto kiittää.
 

 Käynnin jälkeen laitetaan pyttyyn 2-5dl kuiviketta. Säiliöön jää vain kiinteä  massa, nestemäinen kulkee letkua pitkin kanisteriin. Sitä voi käyttää laimennettuna lannoittamiseen.Tässä taisi olla viimeinen tämän kesän projekteista. Kaikenlaista on taas saatu toteutettua, kuten tämä kasvariremontti ja monta muuta pienempää mitä tänäkin kesänä on tehty. Kesät tahtovat aina olla täynnä kaikenlaista korjaamista ja puuhaaa.

Onko sinulla kokemusta tuosta jälkikompostoinnista, eli miten sen voisi parhaiten tehdä?


IHANAA VIIKONLOPPUA KAIKILLE! 

22 kommenttia:

 1. Mahtava projekti, kiitos taas kuvauksesta!
  Ei mitään kokemuksia, pelkkää ihastelua 🥰

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mekin täällä ihastellaan ja nyt tuntuu että olisi kiva käydä tavallista useamminkin huussissa :)

   Poista
 2. Hauska tuo ensimmäinen kuva! Aivan ihana, kaunis huussi teillä. Minäkin aion varmaan saman kompostoivan käymälän aikanaan hankkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko oli kuva näpätä kun tuollainen hetki sattui. Minäkin olen tästä kompostoivasta jo kauan haaveillut.

   Poista
 3. Meillä toimii samainen huussi mökillä hyvin. Tyhjentäminen ei ole mitenkään erityisen vastenmielistä, kun lopputulos on jo valmiiksi turvemaista ja säiliöön tosiaan mahtuu paljon. Tyhjennämme (lue: tyhjennän ;D ) sen vielä Biolan lämpökompostoriin, jonka vielä tyhjennän aikanaan tavalliseen kompostiin, siitä sitten vaikka kukkien juurelle.
  Saitte näköjään uuden systeemin hienosti sijoitettua vanhaan vessaan.
  Teillä onkin kaunis vessa. Valot on kätevät. Nyt kun illat on jo aika pimeitä tuo valaistus onkin tullut ajankohtaiseksi, aiemmin kesällä sitä ei edes ajatellut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla että toimii hienosti. Meilläkin sisällön voisi tyhjentää meillä jo olevaan Biolanin kompostoriin, mutta ajattelin että olisi selvempää pitää se pelkästään ruokajätteille, niin uskaltaisi laittaa sitä sitten syötävillekin. Toki huussistakin tulevaa voi syötäville käyttää kunhan jälkikompostointi on tarpeeksi pitkä. Saa nähdä nyt sitten miten tehdään.
   Nyt ovat yöt ja myöhäiset illatkin jo niin pimeitä että jonkinlaista valoa tarvitaan. Meillä nuo ovat toimivat .

   Poista
 4. Olipas mainio aloituskuva :D
  Uusi kompostoiva käymälä näyttää hyvältä systeemiltä! Ja teidän ulkovessa on muutenkin kaunis :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 😄 Näytti niin hauskalta että oli pakko laittaa. Pitkäaikainen haave tuo kompostoiva käymälä.

   Poista
 5. Onpa ihana huussi, tuolla voisi istua ihan huvikseen! Ja mikä tapetti 😍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No todellakin voisi istua ihan huvikseenkin. Kun tämä oli asennettu en melkein malttanut odottaa että tulee asiaa sinne! Tapetti on mökin makuuhuoneiden tapetoinnista jäänyttä jämäpalaa ja on jo aika haalistunutkin oltuaan paikalla useamman vuoden. Se on Boråstapeterin "Herbarium".

   Poista
 6. Kaunis ja käytännöllinen teidän ulkkari.

  VastaaPoista
 7. Kaunis ulkkari teillä ja mainio ratkaisu tuo kompostoiva. Mekin pohdittiin samaa systeemiä, mutta vain sen verran kun vertasimme mitä on tarjolla. Meillä nimittäin olisi pitänyt rakentaa koko vessa uusiksi, että vastaava olisi mahtunut eikä se ollut tässä tilanteessa mitenkään mahdollista. Päädyttiin Biolanin erottelevaan versioon, josta meillä on kokemusta myös. Siinä pönttö tulee vain lattian päälle ja oli näin ollen helppo pystyttää.
  Ihana tapetti teillä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu kyllä hyvältä tämä ratkaisu. Kokonaan uusi vessa olisi ollut meilläkin hyvä asia, mutta kun saatiin vanhaan tämä mahdutettua niin käytettiin olemassaolevaa tilaa. Pytty tosin ei mahtunut ovesta ennenkuin ovi irroitettiin ja karmit poistettiin siksi aikaa kun pyttyä sisään tuotiin.
   Tuo erotteleva versio on minulle tuttu sillä tyttären mökillä on sellainen.

   Poista
 8. Hei,

  Poistaisitko mun blogin tuolta luettelosta, siihen tuli jokin bugi ja blogisyöte ei enää päivity kuten kuuluisi. jatkoin kirjoittamista --> Arkisin | jenni

  VastaaPoista
 9. Olen tosiaan itsekin kuullut paljon hyvää noista biohuusseista. Meillä on harkinnassa laittaa sellainen pihaan ns. toiseksi vessaksi. Ei sitä varmaankaan talvella tulisi juuri käytettyä, mutta kesäaikaan voisi olla näppärää, jos pihalla olisi vessa pienten kanssa. Lisäksi sinne on tarkoitus ehkä tehdä pieni kesähuone/leikkipaikka, joten siinäkin mielessä vessan läheisyys on kiva juttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kyllä hyvä. Tilava säiliö, joten tyhjennysväli pitkä. Talvella ei meilläkään tätä juuri käytetä.

   Poista
 10. Olipas pysäyttävä tuo ensimmäinen kuva 😊
  Kompostoiva käymälä on kyllä hieno juttu. Minulla ei ole siitä kokemusta, kun ei ole mökkiä tms., mutta vanhasta ulkohuussista on lapsuudesta ja nuoruudesta reilustikin kokemusta. Joten voin kuvitella parannuksen 😊

  Mukavaa elokuun loppua sinulle 🤍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eikö ollutkin :) Tämä on kyllä nyt sata kertaa parempi kuin ennen.
   Sinulle myös oikein hienoa elokuun loppua!

   Poista
 11. Hyvä etten pudonnut penkiltä postauksen ja tuon ensimmäisen kuvan ilmestyttyä - ihana kuva!! Hymyilen koko päivän!!
  Hymyillen voi kyllä huussissanne käydä jatkossaki - syyspimeälläkin....
  Suorastaan romanttinen paikka!! Mun piti mennä Malawille saakka nähdäkseni huikein puucee... kunhan ennätän taroinoissani sinne saakka.
  Eloisan iloisia elokuun lopun päiviä - kyllä olette monta projetia "maalittaneet" upeasti kesän aikan - mitäs syksy tuo tullessaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli otettava kuva kun noin herkullinen tilanne sattui kohdalle. Tänä kesänä ollaan saatu aika paljon aikaiseksi. Blogi on pakostakin jäänyt vähemmälle huomiolle.
   Saa nähdä mitä syksyn myötä keksimme.

   Poista