02/02/2023

Mahdoton yhtälö: Vähennä vaatemäärää, pese täysiä koneellisia



Kaikkihan tiedämme, että erityisesti nyt olisi syytä säästää sähköä, vettä ja kaikkea mahdollista mistä vain säästää voi.
Tätä noudatan niin hyvin kuin pystyn. Valoja ei pidetä palamassa siellä missä ei oleskella, veden kanssa ei lotrailla, eikä sähkösaunaakaan lämmitetä ihan niin usein kuin aiemmin.

Lämpötilaa pidämme kotona maltillisella tasolla, vaikka meillä ei sähkölämmitysta olekaan. 
Tiskikonetta emme käynnistä ennen kuin se on täynnä ja yritämme aina valita taloudellisimman pesuohjelman, kuitenkin niin ettei pesutulos kärsi.

Mutta sitten, pyykkikone. Ainahan painotetaan sitä, että pitää pestä vain täysiä koneellisia ja sehän on järkevintä. Mutta kahden hengen taloudessa pyykinpesukoneen täyteen keräily saattaa toisinaan kestää aika kauan. Paitsi jos on lakanoidenvaihtopäivä, niin silloin se kyllä nopsasti täyttyy.

Kun myös vallalla on ajatus, että ihminen pärjää vähemmälläkin vaatemäärällä, niin aika huonosti toimii yhtälö: "Osta vähemmän vaatteita, pese täysiä koneellisia". Tätä noudattaessa käy nimittäin aika usein niin, että puhtaat vaatteet loppuvat kaapista kesken. 

Ennen ostin itselleni valkoisiakin vaatteita, mutta nyt se on kokonaan jäänyt. Kävi nimittäin aika usein niin että ne muutamat valkoiset vaatteet jäivät pyykkikorin pohjalle, kun en niitä uskaltanut pestä tummien kanssa samassa pesussa, eikä niitä kuitenkaan ollut tarpeeksi jotta kone tulisi täyteen. Miehelläni on pelkästään tummahkoja vaatteita ja niinpä lopetin ostamasta vaaleita vaatteita itsellenikään, jotta voisin pestä kaikkia vaatteita samassa koneellisessa.

Sitten kuulin lian-ja värinkerääjälapuista, jotka mahdollistavat sen että tummia ja vaaleita vaatteita voi pestä samassa pesussa ja ne toimivatkin aika hyvin, joten ne ovat käytössä silloin kun pelkään jonkin vaatteen päästävän väriä.

Mutta edelleen on ongelmana se, että ennen kuin koneellinen on täynnä, niin vaatteet kaapista loppuvat. Eli ihan minimaalisella vaatemäärällä ei todellakaan pärjää, jos pyykkää taloudellisesti, mutta haluaa löytää itselleen vaatekaapista puhdasta päällepantavaa. Eli vajaita koneellisia on pestävä, vaikka taloudellinen haluaisi ollakin.

Onko sinulla vastaavanlaisia ongelmia, vai täyttyykö likavaatekorisi aivan liian pian etkä koskaan näe korin pohjaa?

Pakko se on lähteä vaateostoksille, kun kerran säästää pitää :)))

💧💧💧

23 kommenttia:

  1. Samojen ongelmien kanssa painitaan kun vaatteita on niukahko määrä. Olen käyttänyt sellaista värinkerääjäliina (kestomalli) niin on voinut laittaa raidallisetkin vaatteet tummien sekaan, toimii!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinä minimalistina varmaan tunnet tämän. En tiennyt että noita värinkerääjiä on kestomalleinakin. Mistäköhän voisi ostaa?

      Poista
    2. Prismasta löytyy ja varmaan kaikista isommista marketeista ^^

      Poista
    3. ok. hyvä tietää kun seuraavan kerran Turkuun matkustetaan. Tai niin, onhan meillä täällä kaksi suurempaa S-Marketia. Pitääpä katsoa jos niistä löytyisi.

      Poista
  2. Samat ongelmat täälläkin kahden hengen taloudessa. Pitää joskus miettiä mitä laittais pesuun,että sais koneen täyteen. Pöytäliinoista ja pyyhkeistä tulee lisää koneeseen. Minä pesen kaikki värilliset samalla kertaa ,paitsi punaiset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmaan kaikilla pienillä perheillä on tämä ongelma, ainakin jos ei omista suurta vaatevarastoa. Punaiset ovat aika hankalia pestäviä.

      Poista
  3. Vaikka vaatteita on mahdollisesti edelleen liikaakin, niin silti sama ongelma tässäkin kahden hengen taloudessa. Melkein joutuu kerjäämään, että saisi laittaa jotain vaatteita jo pyykkiin, mutta toisaalta myös välttelen liian tiuhaa pesua, koska se taas kuluttaa vaatteet ennenaikojaan.

    Ja aina siellä pyykkikorin pohjalla pyörii muutama sellainen vaatekappale, koristetyynyliina tai villasukka, joka ei oikein koskaan tunnu päätyvän kiertoon mukaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siinä se vaikeus on, kun ei halua päivittäin vaihtaa vaatteita, niin kuin ainakin nuoremmat varmaan useinkin tekevät. Villasukkien suhteen olen tehnyt sen ratkaisun, että kudon itselleni niin suuren villasukka-arsenaalin, että voin sitten pestä ne kaikki yhdellä kertaa ja ne täyttävät koneen. Langanloppuja riittää moniin sukkapareihin. Ja tunnustan ettei minulla ole yhtään neuletta, joten niistä ei ole sukkapyykkiin täydentäjäksi.

      Poista
  4. Sama ongelma meillä ukon kanssa. Pyykkikone pyörii harvakseltaan, joten nyrkkipyykkiäkin olen pessyt.
    Varaava takka lämpeää meillä päivittäin ja olen ottanut entisajan puuhellan käyttöön. Monesti keitän tiskiveden ja teen ruokaa puuhellalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käsin en ole pessyt. Muistoissa on vielä ne ajat jolloin nuorena aviovaimona pesin kaikki pyykit, lakanoita lukuun ottamatta, käsin. Siihen en enää halua takaisin ja sormieni kulumatkin estävät nyrkkipyykin pesun.
      Takka ja puuhella ovatkin nyt kullanarvoisia. Meilläkin on takka, mutta myös kaukolämpö, joten takka meillä on enimmäkseen tunnelmanluoja.

      Poista
  5. Tuo toi oikein hymy huulille 🙂. Minä olen pohtinut samaa, kun aloin vähentää vaatemäärää minimalismin opissa. Olen lukenut yhden bloggaajan selostuksen siitä, että hänellä on jotain 10 vaatetta (en muista tarkkaan määrää, tosi vähän kuitenkin) ja hän pärjää ja on ekoihminen. Ihmettelin suuresti tuota väittämää ja kysyin, miten ihmeessä hänellä se onnistuu, koska minä en noin pienellä määrällä pärjää. Ei se koskaan vastannut valitettavasti.

    Minulla on paljon vaatteita, samaten miehelläni ja pojallani, muuten en pärjäisi. On vaaleita ja tummia, ja eri tekstiililajia pesen erikseen, ettei herkät kankaat kärsi. Näin saa yksittäiset vaatekappaleet kestämään vuosikymmeniä. Mulla värinkerääjäliinat ei toimi ihan kaikkien kanssa. Valkoisia kauluspaitoja ja mustia sukkahousuja tai farkkuja ei yhdessä voi pestä, tummista silti tulee väriä vaaleampiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahdottomalta tuntuu kymmenellä vaatteella selviäminen, vaikka ne sitten olisikin valittu niin, että kaikki sopii kaiken kanssa. Harmi ettet saanut vastausta ihmettelyysi.
      Meillä mieheni kanssa on molemmilla tosi vähän vaatteita, minulla siksi etten voi sietää vaatteiden sovittelua ja tuntuu ettei mikään sovi päärynävartaloiselle ja lyhyelle kropalleni. Mieheni ei taas mielestään tarvitse kovin monia vaatteita.

      Poista
  6. Yhden hengen taloudessa on pyykinpesu ym. asiat vähän hankalia varsinkin, jos pitää ajatella säästämistä. Pesen pyykkiä yleensä joka toinen viikko. Mutta yritän kuitenkin elää säästeliäästi etten turhia osta. Muutin tässä juuri ja tavaraa oli taas turhaa (en tiedä mistä niitä kertyy). Vietiin Ekotorille ja SPR:lle, mutta kyllä sitä jäi liikaa vieläkin. Toivottavasti ne kuitenkin menivät tarpeeseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yhden hengen taloudessa taitaa olla vieläkin hankalampaa pestä pyykkiä säästeliäästi. Hankalaa on kun pitäisi välttää turhaa ostelua, mutta kuitenkin omistaa sen verran vaatteita että voi pestä täysiä koneellisia sitten harvemmin.
      Ainahan kaikenlaista kertyy, vaikka muuttaminen onkin tehokas keino vähentää tavaramäärää. Uskon että joku toinen löytää sinun kierrättämistäsi tavaroista itselleen tarpeellisia.
      Onnellista elelyä uudessa kodissa!<3

      Poista
  7. Anonyymi2/2/23 18:57

    Nykyaikaiset pesukoneet osaavat kyllä punnita vaatemäärän ja käyttää sen mukaisesti vettä. Eli pesukoneen ei tarvitse olla täynnä, vaan pienempiäkin koneellisia voi pestä. Lisäksi kannattaa valita ohjelma sen pestävän vaatteen mukaisesti, esim. villaohjelmassa on alhainen lämpötila, lyhyt pesuaika ja vähän hankausta.
    Valkoiset 40-asteen vaatteet ovat täälläkin ongelmana, kun niitä kertyy jopa 4-henkisessä perheessä liian vähän. 60-vaaleita kyllä tulee lakanaoista ja pyyhkeistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä osaavat, mutta minusta tuntuu silti tuhlailulta jos laitan vain muutaman vaatteen koneeseen, kun se kuitenkin pyörittää pyykkejä parisen tuntia. Totta kai ohjelma valitaan pestävän vaatteen mukaisesti.

      Poista
  8. Meillä pestään pyykkiä 3 kertaa viikossa. Poika tekee muuttohommia työkseen ja käy lisäksi salilla, joten hikipyykkiä tulee ihan kiitettävästi :) Me miehen kanssa varmaan pestäisiin pyykkiä kaksin vain kerran viikossa.
    Mukavaa loppuviikkoa sinulle Kristiina <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun nuorisoa on vielä kotona niin pyykkiä kertyykin ihan toisella tavalla. Meillä taitaa kone pyöriä pari kertaa viikossa, tai kolmekin jos kaikki vaatteet alkavat olla jo pyykkikorissa.
      Samoin sinulle, mukavaa loppuiltaa<3

      Poista
  9. Melkoinen dilemma, olet oikeassa.

    Mutta tuo loppupäätelmäsi on minusta täydellinen. Lisää vain vaatteita ostamaan , jotta pääsee säästämään 🥰

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä. Hain vähän kevennystä tähän vaikean probleeman postaukseen :)))

      Poista
  10. Näyttää siltä, että kaikki painii saman ongelman kanssa. Tummien vaatteiden suhteen pulmaa ei juuri ole, sillä jostain kumman syystä omatkin vaatteet ovat yhä enemmän tummia. Näin kahden hengen taloudessa useimmiten pyörii tummien pyykkien koneellinen. Vaaleiden vaatteiden kanssa on enemmän miettimistä, kun niitä kertyy pyykkikoriin vähemmän ja hitaammin. Kuten anonyymi tuolla aiemmin totesi, nykyiset pesukoneet mittaavat pyykin ja ottavat vettä sen mukaan. Meillä ei tule näin talviaikaan kovin paljon todella likaista pyykkiä, joten 40 astetta riittää hyvin tummalle pyykille. Kesällä puutarhatöissä vaatteet likaantuvat ja hikeäkin syntyy, joten silloin on nostettava pesulämpötilaa ja/tai vältettävä likapyykin seisottamista päivä tolkulla. Tuoreena lika lähtee helpommin.
    Minäkin käytän värinkerääjiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika yleinen ilmiö tuntuukin olevan. Neljässäkymmenessä pesen minäkin kaiken muun paitsi lakanat ja pyyheliinat. Värinkerääjät ovat kyllä hieno keksintö. En vaan voi tajuta miten ne toimivat?!!

      Poista