17/11/2022

Talvi tulee, miten voivat rosmariini ja hakuropaju?Nyt on meilläkin pieni valkoinen kuorrutus maassa. Lämpötila on nollan tienoilla, joten pitkäaikaista tuo valkoisuus ei ehkä ole. Eilinen talvirenkaiden vaihto osui juurikin kohdilleen.

Rosmariini vihertää ja sinnittelee vielä terassilla, mutta talvenkestävähän sen ei pitäisi täällä pohjolassa olla. Katsotaan kuitenkin varmuuden vuoksi jos vaikka pärjäisikin meidän suhteellisen leudon talven yli. 

Kesällä istutettu hakuropaju (Salix integra 'Hakuro Nishiki') ei ole moksiskaan syksyn/talven tulosta. Lähes kaikki lehdet ovat vielä tallella ja ovat kauniin vihreitä. Tuotekuvauksesta luin että syysväri olisi keltainen, mutta meidän pajussa sitä väriä ei ainakaan vielä ole. En tiedä onko hyväksi se että lehdet säilyvät puussa näin pitkään, mutta siinä ne nyt kuitenkin ovat.

Taaempana näkyvä pikkusyreeni on pudottanut lehdet jo viikkoja sitten.
Pikkuisen kuusen kaivoin mökkitien varresta muutama viikko sitten ja istutin sen kukkapenkin vierelle ruukkuun sisäänkäynnin edustalle. Siihen voi vaikka laittaa pikkuiset valot adventtiajan alettua. Adventtiin ei olekaan kuin runsas viikko enää. Tänä viikonloppuna on täälläkin joulukadun avajaiset, niin kuin varmaan monilla muillakin paikkakunnilla. 
OIKEIN KAUNISTA ALKAVAA VIIKONLOPPUA!

⛄⛄⛄

16 kommenttia:

 1. Sielläkin näyttää talviselta, kun ohut lumikerros peittää maan ja kasvit. Tuo hakuropaju on kyllä mielenkiintoinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika kauniilta näyttää nyt. Saa nähdä pudottaako paju lehdet, vai mitä meinaa tehdä.

   Poista
 2. Meillä hitusteli vain hiukan lunta. Teillähän on oikein maassakin. Huomenna vaihdetaan talvirenkaat ja juuri nyt olen viemässä tyttären renkaita Ahvenanmaalle menevän kuljetuksen kyytiin.
  Hakuropaju on siellä muina pajuina vihreänä lumen keskellä 😅 Rosmariinia minäkin olen yrittänyt talvettaa ihan kasvimaalla, mutta ei ole onnistinut. Ehkä teidän talvenne on riittävän leuto. Joskus olen kuitenkin saanut vielä joulukuussa oikein ihanan tuoreita ja erittäin voimakkaasti tuoksuvia oksia rosmariiniperunoihin.
  Meidän kaupungissa joulukatuvalot paloivat jo tänä iltana.
  Mukavaa viikonlopun alkua ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljoa ei meilläkään tullut, mutta sen verran kuitenkin että maa on valkoinen. Talvirenkaiden vaihto on kyllä ajankohtainen. Meillä tuo rosmariini on laatikossa ilman minkäänlaista eristystä, joten ei ehkä selviä talvesta, mutta kiva se on ainakin vielä kun lumen keskellä on vihreänä, kuin jokin havupensas konsanaan. Teillä taidetaankin olla aika aikaisia jouluvalojen suhteen.
   Sinulle myös oikein mukavaa viikonloppua<3

   Poista
 3. Rosmariini ja lumi näyttää kauniilta yhdistelmältä. Toivottavasti myös viihtyvät yhdessä.

  Hakuropaju on kyllä tosi nätti. Jotenkin sellainen huolitellun huoleton.

  Kaunista viikonloppua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ehkä ihan paras yhdistelmä viihtymisen kannalta. Hakuropaju on aika villin näköinen. Sitä voi keväällä leikata jos haluaa. En tiedä vielä haluanko.
   Samoin sinulle, hienoa viikonloppua<3

   Poista
 4. Varsin vihreältä siellä vielä näyttää. Ihmetyttää nuo lehdet !
  Täälläkin on hento lumi maan pinnassa. Kissat on ainoita, jotka tänään ovat jo tarenneet pihalle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Outoa minunkin mielestäni etteivät lehdet vielä ole pudonneet. Olisin luullut etteivät kissat oikein viihdy lumessa ja kylmässä.

   Poista
 5. Minunkin rosmariini näyttää samanlaiselta, ajattelin kokeilla ihan riskillä, jos se vaikka säilyisi paikallaan talven yli.
  Tio hakuropaju on ollut yksi kasvi, joka on keikkunut 'hankintalistallani' jo pitkään. Hieman arka se saattaa olla täällä meidän vyöhykkeellä, mutta kunhan saan vähän suojaistutusta omaan pikku arboretumiin, niin istutan sen sitten sinne. Kiva kuulla, miten sinun hakuropajusi selviää, tsemppiä sille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olishan se mukavaa jos rosmariinin saisi säilymään talven yli. Se on niin kaunis ihan vaikka koristeena, vaikka ei ruokiin edes käyttäisi.
   Hakuropaju ei onneksi ole kallis, niin ettei ihan kamalasti harmita jos ei viihdykään. Pidetään peukkuja sille!

   Poista
 6. Ehkä rosmariini menee siellä teillä, ainakin Skoonessa se kasvaa komeaksi pensaaksi, mutta ei täällä Länsirannikolla. Kokeiltu on. Näin isoja hakuropajuja Saksassa kevätkesällä ja ne ovat siihen aikaan todella kauniita vaaleanpunaisin sävyin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä pärjääkö, sillä en ole aiemmin kokeillut. Maassa ehkä voisi mennäkin. Tässä meidänkin hakuropajussa oli keväällä/kesällä vaaleanpunaisia lehtiä. Nyt ovat kaikki vihreitä.

   Poista
 7. Toivotaan, että rosmariini säilyy talven yli. Meille tuli tänään pääkaupunkiseudulle ihan aavistuksen valkoista maahan. Saattaa olla hävinnyt jo huomenna vaikka toisaalta on luvattu -1C / -4C asteen keliä. Toivoisin ettei tulisi enempää lunta kun minulla ei ole vielä talvirenkaita autossa! Olihan ihan pakko googlettaa tuo hakuropaju kun on itselleni uusi tuttavuus. Ehkä se ei ole vielä ymmärtänyt vetää lehtivihreää itseensä. Keväällä googlen mukaan hennonvaaleanpunainen. Mukavaa viikonloppua Kristiina ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan että säilyy. Olisi jännä nähdä miten isoksi se kasvaa. Olisi tosiaan hyvä jos ei tulisi enempää nyt kun varmaan monella muullakin kuin sinulla on vielä kesärenkaat. Ajele varovasti. Tässä meidänkin puussa olivat lehdet jossain vaiheessa vaaleanpuna/valkoiset. Oikein kivaa illanjatkoa ja uutta viikkoa sinulle myös<3

   Poista
 8. Kaikki näyttää taas hetken kauniimmalta, kun saavat ylleen lumipeitteen. Toivottavasti rosmariini kestää talven yli.
  Ihanaa sunnuntaita ja alkavaa viikkoa sinulle Kristiina <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkoinen lumi kaunistaa kyllä luonnon.
   Samoin sinulle, oikein ihanaa uutta viikkoa<3

   Poista