23/09/2020

KUIN KARKKIKAUPASSA




Syksyn myötä ovat harrastukset taas palanneet itse kullekin. Minä ilmoittauduin taas kudontakurssille. Olen pääasiassa matonkutoja, sillä haluaisin aina vain kutoa mattoja. Keväällä kurssi jäi koronan vuoksi pahasti kesken ja minunkin iso mattoni, jonka piti päästä kesäksi olohuoneeseen, jäi moneksi kuukaudeksi kangaspuihin viittä vaille valmiina. Onneksi saimme hyvitystä kurssin hinnasta kun se loppui ennen aikojaan kevättalvella.



Minulla oli loimilankaa kangaspuissa vielä niin paljon että saisin toisenkin parimetrisen maton kudottua. Kuteitakin löytyi kotoa ja halusin hyödyntää ne tähän toiseen mattoon. Aikomuksenani oli tehdä sellainen matto jossa erilaisia kudepätkiä kudotaan ilman sen kummempaa järjestystä.

Pari päivää käytin kuteiden leikkaamiseen ja sopivan pituisiksi pätkimiseen. Nuo pätkät sidottiin yhteen vetosolmulla. Mutta mikä on vetosolmu? Asiaa piti googlettaa ja sieltä löytyikin hyvä kuva tuosta solmusta. Monen yrtyksen jälkeen sain oikeanlaisen solmun väkerrettyä. Vetosolmu on siitä näppärä, että sen saa sitten kutoessa avattua ihan vetämällä. Solmuthan pitää avata kun kudotaan, niin ettei mattoon tule möykkyjä.

Tein viisi-kuusi kerää noista leikkaamistani ja solmimistani kuteista ja lähdin kutomispaikkaan kokeilemaan millaista jälkeä niistä syntyisi. Kudoin pätkän ja avasin solmuja ja työ sujui tosi hitaasti. Tällä menetelmällä minun pitäisi kutoa  150x220 kokoinen matto. Siihen menisi tällä vauhdilla koko talvi. Kun katsoin aikaansaannostani, niin tulin siihen tulokseen, että matosta tulisi tosi ruma enkä haluaisi sitä lattialleni laittaa.

Purin koko maton alun ja kyllä suututti. Mikä vaiva minulla jo oli ollut noiden kudepätkien leikkaamisessa ja sitten niille ei olisikaan käyttöä. Matto kuitenkin olisi saatava aikaiseksi, joten pakko oli lähteä ostamaan tarvikkeita siihen.

Olin uudestaan tutkaillut mallikirjoja ja päätin tehdä sellaisen maton johon tulee leveitä raitoja kolmella eri värillä. Värit vuorottelevat 20cm:n välein. Minulla oli ennestään kirkkaan sinistä trikoota, joten se tulisi yhdeksi väriksi. Toiseksi väriksi valitsin harmaan ja kolmanneksi tummansinisen.

Halpakaupasta löysin edullisesti harmaata ja ostin sitä. Siellä olivat vaan valikoimat väreistä niin suppeat, että tumman sinistä oli lähdettävä muualta metsästämään.

Muistin että Merikorttelissa olevassa SALT:ssa myydään myös tarvikkeita maton kudontaan, joten suuntasin sinne. (Tämä postaus ei ole yhteistyöpostaus).




Ah ja voi niitä värejä! Olisin voinut ostaa ne kaikki, vaikka ihan vaan seinälle ripustettavaksi. Onneksi minun oli kuitenkin pysyteltävä sellaisessa värissä joka sopisi minulla jo olevien kuteiden kanssa yhteen ja että tuleva matto sitten väreiltään sopisi myös kodissani jo ennestään oleviin väreihin. Vertailin muutamaa tummahkoa sinistä väriä keskenään, sekä vihertäviä värejä. Vaikeaa oli päättää, mutta päädyin lopulta tummansiniseen väriin.




Katselin ympärilleni ja näin kaikenlaisia ihania lankoja ja herkkuvärejä. Mielessäni näin jo seuraavaan mattoon tulevan vaikka mitä kirkkaita väriyhdistelmiä. Tai jospa tekisi torkkupeiton vaikka tällaisista ihanista syysväreistä.






Myymälässä myydään myös valmiita mattoja ja monenlaista muuta käsityöläisten tekemää tuotetta. Nyt en kuitenkaan katsellut muita juttuja, sillä kiusaus olisi voinut tulla liian suureksi.




Sain tosi hyvää palvelua ja Ilse Berg, joka vastaa myytävien mattojen valmistuksesta valitsi kanssani värin mattooni. Pohdimme kahden eri vaihtoehdon välillä, eikä valinta ollut helppo. Olimme molemmat juttutuulella ja kävi ilmi että molemmat olemme muuttaneet 80-luvulla Turusta Ahvenanmaalle. Viivyin kaupassa pitkän tovin ja J joka odotti minua ulkopuolella tuli jo katsomaan mihin olen jäänyt suustani kiinni. 




Valmiita vaatteitakin voi täältä ostaa mm. tällainen ihana neule oli myytävänä. Nämä ovat kaikki Ilsen itse tekemiä. Mietin että miten ihana työ ja työympäristö jollain voi olla. Saa tehdä työkseen sitä mistä todella tykkää ja kun työpaikan ikkunasta avautuu merinäköala, niin ei parempaa voi olla.






Ihanasta värimaailmasta paluu karuun todellisuuteen. Eli tässä purkamani kuteet, jotka menivät samantien roskikseen. En halunnut niitä enää edes nähdä kun niistä ei mitään kaunista syntynyt.




Tämän maton sain viimein valmiiksi ja nyt aloitan uutta.





Mutta seuraavaksi kudon jotain värikästä, on se sitten matto, shaali tai mitä tahansa. Vierashuoneen seinien väriin sopisi ainakin vähän räväkämpi väri. Jotain tällaista värimaailmaa kuin liikkeen kangaspuissa oli.

Aamupäivällä aloitin uuden maton kutomisen noista ostamistani väreistä ja sitä sainkin jo aikaiseksi runsaat parikymmentä senttiä. Nopsasti se sujuu kun ei tarvitse solmuja aukoa.





Jos matkailet Maarianhaminassa, niin poikkea ihmeessä Merikorttelissa katselemassa kaikkia ihanuuksia. Ja jos et ole tänne tulossa, niin SALT:lla on nettikauppakin josta voit tilata heidän tuotteitaan.

Täältä löydät linkin kyseiseen liikkeeseen. Teksti on ruotsiksi, mutta skrollaa sivun alaosaan niin löydät kohdan "Suomeksi, osto-ja toimitusehdot". Ilse osaa myös suomea. Facebook-sivu täällä.


MUKAVAA SYKSYISTÄ PÄIVÄÄ!

💙💙💙






 

24 kommenttia:

  1. Ei vitsit miten ihana kauppa. Tosiaan oikea kässäihmisen unelmapaikka!
    Ihanaa olisi päästä kokeilemaan maton tekoa, näyttää vaikealta kyllä. Olet taitava kun osaat mattoja tällä tavalla kutoa.
    Ihanaa iltaa sinulle Kristiina <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö olekin ihana. Eikä tämä ole ainoastaan käritöistä innostuneiden kauppa, vaan valmiita tuotteita on laidasta laitaan, eli kaikkea ihanaa sisustukseen ja vaikka tuliaisiksi. Ja useimmat Ahvenanmaalla valmistettuja.

      Poista
  2. Mahtaa olla kiehtovaa puuhaa tuo mattojen kutominen. Siltä se ainakin näyttää :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se vie mukanaan. Ihaninta on kun malli on suunniteltu valmiiksi ja valittu oikeat värit ja sitten pääsee aloittamaan kutomisen.

      Poista
  3. Todellakin - ihan kuin karkkikauppa. Itse koen saman elämyksen lankakaupoissa ja silloin onkin kukkaron nyöreissä kiinni pitelemistä;)
    Olen aina haaveillut, että joskus opettelisin kangaspuilla kutomisen, mutta eivät taida olkapääni kestää. Äitini kutoi aikoinaan mattoja ja raanuja ja vaikka mitä ja niitä töitä on edelleenkin sekä meillä Pohjois-Karjalan mökillä että Sauvon farmilla käytössä.
    Kauniit ja arvokkaat matot saat kotiisi!
    Hyvää syksyn jatkoa sinne Ahvenanmaalle, Krisse <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lankakaupoissa tulee itsellekin sama tunne; pitäisi vielä ehkä ostaa kerä tuota ja tuota ja tuota....
      En itse koe että tämä käy olkapäille, mutta mulla on kulumaa sormissa ja niissä kyllä jonkin verran tuntuu.
      Oikein ihanaa syksyä Turun tienoille myös<3

      Poista
  4. Olisi mukava päästä käymään tuommoisessa kaupassa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siellä on kyllä aina yhtä ihana käydä.

      Poista
  5. Oi, miten ihana paikka ❤ Olen muutaman maton, liinoja, pyyhkeitä ja shaalin kutonut ja se on kyllä tosi mukavaa puuhaa. Komppaan sinua, että SALT on ehdoton tutustumis- ja shoppailupaikka Maarianhaminassa käydessä. Kauniita syyspäiviä 💛

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinunlaisellesi tämä onkin just sopiva ja inspiroiva paikka!

      Poista
  6. Varmasti tutustumisen arvoinen paikka. Pidin noista shaaleista ja takeista erityisesti. Kiitos esittelystä ❤
    Minä en ymmärrä matonkudonnasta yhtään mitään. Tein kerran koulussa kun oli pakko pätkän mattoa ja siitä meni sormet läpi. Liian löysään tietysti lyöty. 😣

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Shaaleissa oli ihania värejä ja minäkin ilmoittauduin kudontaryhmässämme shaalin tekoon kunhan matto tulee ensin valmiiksi. Mutta minkä värin valitsen, siinäpä pulma.
      Mattosi tosiaan taisi olla liian löysään kudottu :)

      Poista
  7. Onpa ihana kauppa! Vaikeaa on varmasti olla ostamatta yhtä ja toista.
    Kutominen on hauskaa. Itse tekemällä saa juuri sellaiset matot kuin haluaa. Minulla on äitini vanhat kangaspuut alakerrassa ja odottelen, että joskus tulee aika, jolloin ehdin kutomaan. Poppanoita olen joskus kauan sitten tehnyt.
    Aurinkoista syykuista päivää Sinulle 🌻🍁

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan sormet syhyy kun tuolla katselee kaikkea myytävänä olevaa.
      Kutominen on hauskaa ja saa sellaista kun haluaa, jos vaan osaa kutoa haluamaansa mallia :)
      Toivottavasti pääset sinäkin kutomaan kun kangaspuutkin on jo valmiina.

      Poista
  8. Nytpä saat maton kutomisesta talvikaudeksi tekemistä, kun pihalla puuhailu jää vähemmälle! Käsitöitä on niin kiva tehdä, kuka minkäkin laisia. Minä olen joitakin pienempiä mattoja virkannut, mutta noin suuria en ole tehnyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maton kutominen vie aikansa ja seuraavakin työ on jo suunnitteilla, joten eiköhän näillä talven yli mennä. Ja jokunen pari sukkiakin olisi kiva kutoa kun noita lankoja on kertynyt.

      Poista
  9. Oi mitä värejä! Tuollahan ihan riehaantuisi.

    Olet kyllä sinnikäs ja tarmokas. Eihän se kiva ole pistää suunnitelmia uusiksi. Mä olen saanut joskus avuksi paukuttaa kangaspuita, kun äiti kutoi mattoja. Se oli hauskaa hommaa.

    Varmaan on kuitenkin kiva, kun on taas projekti tiedossa. Tuo kauppa on muuten huikea. Ja niin kauniita töitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo värit ovat niin herkullisia että ei tiedä minkä haluaisi kun haluaisi kaikki. Nyt tuntuu hyvältä että purin tuon aloittamani ja aloitin ihan uudella mallilla.

      Poista
  10. Oi että, mikä värien sinfonia ja kuinka ihana kauppa. Mun äiti teki aikoinaan mattoja kangaspuilla ja tarkasti sitä hommaa vierestä silloin seurailin. Ehkäpä sen taidon joskus vielä itsekin opettelee. Värikästä viikonloppua Kristiina sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö olekin ihania värejä? Toivottavasti opettelet, sillä tämä on kyllä mukavaa puuhaa.
      Samoin sinulle/teille sinne!

      Poista
  11. En osaa kutoa, mutta arvostan niin paljon ihmisiä jotka osaa. Hieno paikka ja jään innolla odottaman mitä kudot. <3 Kivaa viikonloppua Kristiina. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mattoa kudon ja uskon että se tuleekin aika pian valmiiksi vaikka pitkä ja leveä onkin.
      Kiitos samoin sulle Tiia<3

      Poista