14/05/2020

MAANPEITTOKASVEJA KUKKAPENKKIIN



Etupihallemme paistaa aamuaurinko ja niinpä jos jotain siellä teen, niin tekeminen tapahtuu aina ennen puoltapäivää. Sitten aurinko siirtyy toiselle puolelle taloa eikä tässä etupihalla enää haluta olla kun lämpöilat ovat niinkin alhaiset kuin mitä ne viime päivinä ovat olleet.



Helmililjat ovat nyt kauneimmillaan. Tykkään niiden yksinkertaisesta, kauniin värisestä kukinnasta. Muistelin että minulla olisi ollut sinisen lisäksi valkoisiakin, mutta mihin lienevät häipyneet, sillä niitä ei tänä keväänä ole näkynyt.

Laitoin viime vuonna kukkapenkkien reunuksiksi muovireunusnauhaa. Olin niin myöhään liikkeellä että en enää löytänyt muun väristä nauhaa kuin räikyvän vihreätä. Sitä sitten katselin koko loppukesän ja talven, kunnes tänä keväänä olin ajoissa liikkeellä ja onnistuin löytämään harmaata reunusnauhaa joka sopi paljon paremmin eikä pistä silmään niinkuin tuo vihreä.

Vaan, kun nurmikko tänä vuonna ensimmäistä kertaa leikattiin niin kun menin katsomaan kukkamaata sen jälkeen, niin nauhasta oli paikoitellen vain riekaleet jäljellä! Kuvassa näkyvässä kohdassa nauha on ehjä kun se rajoittuu asfalttiin.

Vertasin tätä harmaata nauhaa siihen kirkkaan vihreään ja tämä olikin paljon ohuempaa laatua kuin se vihreä. Eli pitkäaikaista apua mullan pysymiseen kukkapenkissä tästä ei ollut.




Eikähän muovin käyttö puutarhassa muutenkaan ole kovin suositeltavaa, joten mietin jotain muuta keinoa kukkapenkin rajaamiseen. Hain mökiltä lastillisen kiviä ja reunustin niillä kukkamaan. Hain vielä toisenkin lastin ennekuin sain kivet riittämään molempien kukkamaiden ympärille. Vieläkin on parissa asfalttiin rajoittuvassa paikassa tuota muovia jäljellä, mutta kiviähän riittää, joten niitä pitää hakea vielä lisää. 




Olen tosi tuskastunut näihin laukkoihin. Niin kauniit kukinnat kuin niissä onkin, niin lehdet ovat tosi rumat. Ne ruskistuvat aina osittain. Luulin että tein jotain väärin kun tuollaisiksi menevät, mutta kuulin että tuo ruskistuminen on niiden ominaisuus. Viime vuonna leikkasin noita ruskeita osia pois, mutta ei siitä pitkäaikaista iloa ollut sillä ruskistuminen jatkui leikkaamisen jälkeenkin.

Ainoa keino saada nuo ruskeat lehdet pois näkyvistä taitaa olla se että istuttaa jotain korkeampaa noiden ympärille, niin että vaan itse kukinnot näkyvät, ne kun kasvavat noita lehtiä pidemmiksi.

Tästä klikkaamalla voit katsoa miltä ne kukkiessaan näyttävät.



Pääsiäiseksi ostamani narsissit kukkivat vieläkin kauniisti. Taidan istuttaa ne ruukkuun syksyllä niin niistä saa nauttia sitten ensi keväänäkin. 



Tämän heinän, hentohöyhenheinä Pony Tails (Stipa tenuissima) hankin viime kesänä. Tykkään siitä kovasti ja se olikin ihana kun heilui tuulessa. Kesällä se oli vihreä ja syksyn tullen muuttuui ruskeaksi. Sen pitäisi olla yksivuotinen, mutta kokeilin talvettaa sitä ja siirsin sen syksyllä maahan kasvamaan. Tänä keväänä huomasin ilokseni että heinä on kasvattanut uutta vihreää. Istutin sen takaisin ruukkuun. Leikkasin pois ruskeita kuivuneita osia ja toivon että nuo vihreät innostuvat lisääntymään. Saa nähdä kuinka käy. 



Patjarikko on levinnyt mukavasti ja kukkii juuri nyt tosi kauniin värisillä kukilla. Odotan sen leviävän niin että paljaat paikat kukkapenkissä täyttyvät. Hopeahärkki tosin leviää kovaa vauhtia penkin toisessa reunassa. Olen sitä jo karsinutkin kun leviää jo kivetylle käytävällekin.



Tänä vuonna hankimme kukkamaiden täydennyksiksi muutaman havukasvin. Tämä on sinikataja (Juniperus squam. "Blue Carpet"). Ei kyllä ainakaan vielä ole yhtään sinertävä ja saisi vihreänä pysyäkin. 

Lisäksi ostimme pari pallotuijaa. Nyt on talvellakin jotain vihreää kukkamaassa. 



Helmipihlaja-angervot voivat hyvin. Ne istutin alunperin laatikkoon terassille, mutta totesin varsin pian etteivät ne siinä tule viihtymään ja niinpä istutin ne viime vuonna tähän kukkapenkin reunaan. Nyt ne antavat kohta hiukan näkösuojaakin. Liian suuriksi en kuitenkaan halua antaa niiden kasvaa. Niihin tulee myöhemmin kauniit valkoiset kukat.

Kun nyt katson näitä kivireunuksia, niin taidan tykätä näistä kovastikin. Näitä ei ainakaan trimmeri saa rikottua palasiksi! Taidan hakea vielä muutamankin kerran lisää kiviä ja laittaa niitä ehkä vielä paljaiden paikkojen peitteeksi.


Mitä sinun tämän päivän puuhiin kuuluu?



💚💚💚 

15 kommenttia:

  1. Ah, minä niin tykkään noista helmililjoista! Nättejä kukkia. Minunkin pitäisi tänään tai viimeistään tässä loppuviikon aikana hoitaa vähän puutarha-askareita eteenpäin: viljelylaatikot pitäisi laittaa kesäkuntoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne ovat yksi minunkin suosikkikukistani. Mun viljelylaatikoissa ei ole vielä mitään muuta kuin vanhaa multaa :(

      Poista
  2. Töitä kuuluu :), mutta sitä tulin sanomaan, että sulla on siellä monta mun suosikkia, joista itse vaan haaveilen, kun en koskaan saa aikaiseksi hommata. Helmililjat on ihan mun lemppareita ja ihaillen katselen yhden naapurin sinistä helmililjamerta, joka näyttää vuosi vuodelta leviävän itsekseen (just hyvä). Samoin kaikenlaiset pallomaiset kukat (jopa ruohosipulin..) on mun mielestä ihania, koska en ole varsinaisten kukka-kukkien suuri ystävä. Ja siksi tykkään myös kaikenlaisista heinistä, joita äitienpäivän puutarhakäynnillä katselin kasvihuoneilla sillä silmällä, että niitä täytyy käydä ostamassa, kun kelit joskus toivottavasti lämpiää.

    Sinikatajia meillä oli muurikivipenkissä, mutta paloivat tulipalossa pilalle :(. Niitten tilalle istutin lopulta pensasmustikoita, joihin tuli viime kesänä jopa vähän satoa, mutta niin vähän, etten raskinut kerätä. Sillä seurauksella, että jäi lopulta syömättä koko marjat, kun menivät jo liian kypsiksi, eivätkä pysyneet kasassa.

    Kaikenlaiset reunukset on hankalia. Meidän tontti on ihan hirveää savimaata, joka routii tosi paljon ja aina on reunukset vinksallaan, joten olen päättänyt, että kasvakoot nurmikko sinne minne sitä huvittaa. Joskus jaksan nyppiä, useimmiten en.

    Kiitos siisteistä pihakuvista :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helmililjat ovatkin juuri nyt tosi kauniita. Mullakin saisi olla niitä vaan paljon enemmän. Heiniä voisi kanssa olla vaikka joka paikassa ja oikeastaan tykkäisin vaikka siitäkin ettei puutarhassa tai terassilla olisikaan muuta kuin erilaisia heiniä ja kiviä. Havuista olen viime aikoina ruvennut innostumaan. Olit liian nuuka mustikoittesi kanssa kun jätit syömättä kunnes oli liian myöhäistä :)
      Nuo reunukset ovat kyllä hankalia. Meillä on tässä kukkapenkin vieressä jyrkähkö rinne ja pelkään joku aamu löytäväni nuo kivet rinteen alapäästä!

      Poista
  3. I was fascinated to see that a blue lili can be as beautiful as that ... the dark blue color is very sharp. Extraordinary !.

    Regards from Indonesia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. They are so beautiful just now!
      Thanks and it was nice that you found my blog.

      Poista
  4. Ihanasti siellä jo kukkii! Töissä olin tänään 8,5h ja sen jälkeen tulin kotiin ja tein pellillisen pizzaa. Käytiin miehen kanssa kävelyllä ja nyt katsellaan täällä koko porukalla Harry Potteria :)
    Ihanaa iltaa ja loppuviikkoa sinulle Kristiina <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kevätkukat kukkivat kauneimmillaan. Ihanaa, pizzaa! Te taidatte tehdä päivittäin noita kävelylenkkejä, mikä onkin tosi hyvä ja suositeltava juttu.
      Oikein kivaa alkavaa viikonloppua sinullekin<3

      Poista
  5. Kauniita kasveja. Ei ole paljon tarjennut pihahommia tehdä. Parvekkeelle en ole lisännyt enempää kukkia.
    Kotipihan kesäkukatkin odottaa lämpimämpiä päiviä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Niin on kylmää täälläkin, että ainoastaan auringossa tarkenee pihatöitä tehdä.
      Mitään kesäkukkia en ole minäkään ielä hankkinut. Toivottavasti kohta lämpenee!

      Poista
  6. Helmililjat on kyllä kauniita minulla on kotona sinistä ja mökillä valkoista. Reunukset on tosi hankala miettiä meillä on kotona muurikiviä ja mökillä kattotiiliä ja puureunuksia. Mutta kankaan olen laittanut aina alle niin se estää vähän niiden rikkojen leviämistä penkkiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helmililjat ovat kevään kauneimpia kukkia mielestäni. Kattotiilet olisivat kyllä hienoja reunuksina, vaan vanhoja sellaisia on vaikea löytää.

      Poista
  7. Ihania kukkia. Olet ahkera hoitamaan kukkamaitasi. Työtähän se vaatii, että saa kukat kukkimaan yms., mutta se palkitsee tekijänsä - kukkaloisteella.

    VastaaPoista
  8. Kivet ovat kyllä kauniita ja luonnollisia. Kova siivoaminen niistä vaan on.
    Sipulikasvit elävöittävät penkkejä mukavasti, samoin havut.

    VastaaPoista
  9. Miten sun pony tailsin kävi?

    VastaaPoista