28/05/2020

MÖKIN KESÄ ALKOI



Vihdoinkin ollaan aloitettu tosissaan mökkikausi. Kotona on riittänyt niin paljon puuhaa ettei tänne olla edes kaivattu. Kun tänne talven jälkeen tulee ensimmäisiä kertoja, niin kaikki näyttää kolkolta ja ei erityisen kutsuvalta.

Mihin vaan katsoo niin löytää kaikkea mitä ei haluaisi löytää. Miten noita rikkaruohotupsuja onkaan ihan joka puolella. Lavakaulukset ovat tyhjinä, vain vanha voimaton multa täyttää niitä hiukan ja jokunen rikkaruoho toki niissä kasvaa.  Ikkunat ovat niin likaiset ettei läpi tahdo nähdä.



Kasvihuone on siivottu jo joku aika sitten, mutta viihtyisältä se ei kuitenkaan näytä, sillä siellä ei ole mitään vihreää. Viime vuoden epäonnistuneet tomaatti-ja kurkkukasvatukset muistuvat mieleen vielä nytkin ja olemmekin päättäneet pitää kasvihuoneviljelystä välivuoden.

Se tuntuukin nyt ihan oikealta päätökseltä. Kun ei nappaa niin ei nappaa. Ostetaan kurkut ja tomaatit toisten kasvattamina kaupasta.

Oma kasvattamat pelargonit koristavat kotiterassin kesähuonetta. Tai no, koristavat jos tykkää pelargonien lehdistä, sillä ainoastaan yksi on ennättänyt kukintaan asti. Mutta tänään kävimme ostamassa rehevät ja kauniit, kukkivat pelargonit tänne mökille ja kaksi niistä on nyt kasvihuoneessa. Kasvimyymälässä oli toinen toistaan kauniimpia kukkivia pelakuita, joten vaikeuksia oli värin valinnassa.

Lopulta valinta kohdistui vaaleanpunaisiin.  



Väri on kyllä jotain niin kaunista! Saa nähdä tuleeko omista siemenestä kasvattamistani koskaan edes puoliksi näin näyttäviä. Noita omia kasvatteja on kotona kymmenen. Aion yrittää talvettaa niitä. Olisi sääli luopua niistä jo syksyllä kun kovan vaivan niiden kanssa olen nähnyt.

Mutta nyt ei kannata vielä ajatella syksyä ja talvettamista kun kesä on vasta edessä. 



Lavakauluksissa ei ole vielä mitään, paitsi yksinäinen raparperi jonka siirsimme takaisin tänne laatikkoon. Viime kesänä siirsin sen laatikosta toiseen paikkaan kun se kasvoi niin isoksi ettei laatikkoon muuta mahtunutkaan. Tänä vuonna olen huomannut ettei se viihtynyt uudessa paikassaan ja kasvoi kitukasvuisesti. Lähellä oli muutama iso koivu ja ne taisivat viedä kaiken ravinnon ja veden.

Nyt raparperi pääsi takaisin laatikkoon ja saa kasvaa siellä ihan omassa rauhassaan. Muuta en samaan laatikkoon yritäkään istuttaa.

Eilen levitimme lopun valmiin bokashimullan laatikkoihin ja tänään ostimme lisää pussimultaa jonka laitamme laatikoihin huomenna. Mullan lisäämisen jälkeen kylvämme herneet jotka ovat jo vedessä likoamassa. Herneitä tulee kahteen laatikkoon ja viimeiseen tyhjään laatikkoon kylvetään erilaisia salaatteja ja tilliä.  




Kaksi pelargoniaa istutin kesäkukkamultaan terassille. Miten yksikin istutus voi muuttaa ulkotilaa niin paljon?

Pyyhin myös kaikki ulkohuonekalut ja laitoin pöytäliinan ja istuintyynyt paikoilleen. 

Nurmikon olen leikannut jo kahdesti ja eilen aloitti kesäpoikamme Roope työt. Jos et vielä tunne Roopea niin klikkaahan tästä ja pääset tutustumaan tuohon mainioon apulaiseen.

Tosin tuntuu kuin Roope olisi hiukan unohtanut talvilomallaan reittinsä nurmikollamme, sillä ihan priimaa jälkeä se ei ole joka kohdassa tehnyt. Saattaa tietysti johtua siitäkin, että nurmikkomme on paikoitellen aika muhkuraista, joten helppoa ei ole tuollaisella laitteella selviytyä kaikista kuopista ja kumpareista. Pitääpä ryhdistäytyä ja viimeistään syksyllä tasoitella pahimpia paikkoja ja kylvää uutta nurmea tilalle, niin ensi vuonna Roopen on helpompi työskennellä. 




Toisiin terassilaatikoihin istutin tätä usean vuoden suosikkiani joka aina viihtyy yhtä hyvin. Altakasteluruukuissa se ei pääse kuivahtamaankaan. Olikohan tämä nimeltään miljoonakello, vai mikä?

Nyt vaan odotellaan niiden kasvamista. Ainakin aikaisempien vuosien hoidolla niistä on kasvanut niin reheviä, että tuota laatikkoa ei melkeinpä näy kukkien alta loppukesästä. 



Terassin katossa kiipeilee villiviini, jonka lehdet tulevat aika myöhään ja hitaasti keväällä. Hengissä se kuitenkin on, sen näin lehtisilmuista. Pientä siistimistä vaatii sekin.

Ikkunoiden yläreunassa roikkuva lamppuketju odottaa pois ottamista. Se toimii aurinkokennoilla, mutta on jo uutena ollut ihan surkea. Lamppuihin tulee niin pienen pieni valopiste, ettei se näytä miltään, puhumattakaan että se valaisisi.

Se oli kyllä hankintana pettymys, sillä meillä on pihassa jalallisia aurinkokennovalaisimia ja ollaan oltu niihin erittäin tyytyväisiä. 

Pari vuotta sitten uusitut terassin kaiteet ovat vielä maalaamatta. Koko mökki odottaa maalaamista mustaksi. Piharakennukset on jo maalattu, mutta tämä päämökki ei vielä tänäkään kesänä taida tulla maalatuksi. 

Huomenna siis jatkuu pihahommat ja jos puhtia riittää, niin myös ikkunoiden pesu. Sen kun on tehnyt, niin koko maailma kirkastuu ja  mieli on hyvä.


OIKEIN HYVÄÄ JA LÄMPÖISTÄ VIIKONLOPPUA!

15 kommenttia:

  1. Ihana mökki <3 Mökkeily on ihan parasta kesäpuuhaa! Touhutessa mökkihommia tulee mukavasti arkiliikuntaa. Tuo vaaleanpunainen on sievä - peukutan värivalinnalle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tarja. Mökkeily on kyllä ihanaa, vaikka tällä kertaa en ihan onnesta hihkuen mökille lähtenytkään kun kotonakin oli niin ihana olla.
      Tuon pelargonin väri on kyllä ihana ja koko kukinto on kuin samettia!

      Poista
  2. Luulin jo otsikon perusteella, että tulee postaus miten ihanaa aloittaa mökkikausi. Mutta ei! Et ollutkaan kovin innostunut. Ihana paikka teillä meren rannalla. Minä olen mielissäni, että minulla on nämä kaksi kotia: se varsinainen ja mökkikoti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No aikaisempina vuosina olenkin hihkunut innostuksesta kun mökille on muutettu, mutta nyt ei ihan samaa innostusta kyllä ole. Mielessä on koko ajan kotiterassi ja se miten kukat siellä pärjäävät. Tai paremminkin voisin kuvailla tämän hetkistä olotilaa niin, että haluaisin olla molemmissa paikoissa yhtä aikaa!

      Poista
  3. Teillä on kyllä ihana mökkipaikka mutta kyllähän se kotikin on joten ymmärrän mielialasi että haluaisit olla molemmissa paikoissa yhtä aikaa 😀

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No onhan se hienoa että on kaksi mieluista paikkaa joissa viettää aikaa. Siitä kun osaisi ja muistaisi aina olla kiitollinen♥️

      Poista
  4. Hienon värisiä kukkia olet löytänyt. Mökkityöt odottaa ja siellä puuhaa riittää.
    Hyvää viikonloppua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen tyytyväinen löytöihini.
      Hyvää viikonloppua sinullekin!

      Poista
  5. Onpa teillä kivan näköinen mökkipaikka siellä <3 Mökeillä riittää aina hommaa, muistan sen vielä hyvin. Meidän mökki on niin pitkällä, että en ole enää vuosiin viitsinyt sinne muutamaksi päiväksi lähteä. Äitini aina käy isäpuolen kanssa siellä viikon pari viettämässä.
    Ihanaa viikonloppua sinulle Kristiina <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hommia riittää, mutta enimmäkseen mukavia sellaisia. Meillä onneksi on lyhyt mökkimatkan niin voi vaikka käväistä pikaisesti kin jos tarve vaatii. 😊
      Kivaa viikonloppua sinulle myös❤️

      Poista
  6. Vallan hengästyin kun luin puuhistasi😂kova vauhti päällä. Muistathan myös nauttia kättesi töistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hommia tehdään "pyrähdyksittäin" ja sitten taas laiskotellaan eli kyllä nautitaankin😊

      Poista
  7. Niin on ja kevät myös.

    VastaaPoista
  8. Tunnistan niin tuon saman, että toisinaan viljely huvittaa ja tosinaan taas ei. Viime kesä oli mulla välivuosi vähän kaikesta, eikä kiinnostanut amppelimansikat, lehtikaalit, ämpäriperunat, kesäkurpitsat tai mitkään muutkaan ylimääräiset. Eikä taida kiinnostaa tänäkään vuonna, mutta yrttejä kyllä laittelen lasikuistille Kekkilän laatikkoon kasvamaan niin kuin aina. niittenkin suhteen on vaan tullut ronkeliksi ja kasvattelen vain sellaista, mikä päätyy käyttöön, eikä kasteltavaksi ja koristeeksi.

    Kukilla on kyllä ihmeellinen voima. Ei montaa tarvi, kun maisema tosiaan muuttuu ihan toiseksi. Samoin kuin ikkunanpesun myötä.

    Iloista mökkeilyä sinne kauniisiin rantamaisemiin!

    VastaaPoista
  9. Joo tänä vuonna vaan ei kasvihuoneviljely huvittanut. Ulkona lavoissa on hernettä ja eri salaatteja ja se riittää tänä vuonna. Kukat piristävät ja saavat mielen hyväksi. Niitä on nyt sekä kotona että mökillä.
    Ja ikkunat ovat nyt tosi kirkkaat. Voi tätä Onnea!😊

    VastaaPoista