keskiviikko 4. syyskuuta 2019

PIENI MUTTA HARMITTAVA MOKAJoskus sattuu suunnittelijoille virheitä. Eikä niiden virheiden tarvitse olla niin suuriakaan kun ne voivat tuottaa harmia.

Tällainen suunnittelijoiden moka sattui kohdallemme kun aikomuksemme oli pestä ensimmäistä kertaa uuden kotimme keittiön ikkuna.  Saatiin kyllä pestyä ikkuna ulkoapäin ja sisäpuolelta, mutta kun piti se avata ja pestä lasien välistä, niin ikkunapa ei sopinutkaan aukeamaan kun vesihana oli tiellä.

Meillähän on tiskipöytä ikkunan edessä ja se onkin ihana asia. Mutta jos hana on korkeaa mallia ja ikkunan puite ottaa kiinni hanaan kun ikkunaa yritetään avata niin silloin ei asia olekaan enää niin ihana. 

Mieheni keksi että hanan putkiosan voi irrottaa ja sen hän tekikin. Mutta hanan "kantaosa" oli kuitenkin ihan pikkuisen liian korkea eikä ikkunaa saanut vieläkään avattua.

Ei auttanut muu sillä kertaa kuin tyytyä puolipestyyn ikkunaan. Ja puolipestyn ikkunan läpi olemme maisemia katselleet nämä kaksi vuotta.

Nyt kun talon 2-vuotistarkastus on ajankohtainen mainitsimme asiasta ja isännöitsijä lupasikin ilman muuta vaihdattaa hanan sellaiseen että ikkuna mahtuisi aukeamaan kokonaan.

Tänään tuli sitten nuori mies uusi hana mukanaan. Mutta kun hän aikoi sen asentaa paikalleen huomasi hän että vanhassa hanassamme on myös tiskikoneen vedenaukaisunuppi. Sitä tässä hänen mukanaan olleessa mallissa ei ollut.

Ei auttanut muu kuin hänen ajaa Maarianhaminaan hakemaan laitetta jolla tiskikoneeseen saadaan vesi.

Nyt on uusi hana paikoillaan ja sen toimivuutta on jo kokeiltukin.  Uusi hana on melkein samanlainen kuin entinenkin, mutta sen saa napista painamalla taipumaan alas. Nyt se ei enää estä ikkunan avaamista. Tuosta mustasta pienestä napista painamalla hana taipuu ala-asentoon. Nyt jää hanan ja ikkunan alareunan väliin hyvä tila ja pesu sujuu hyvin.

Mutta kuten jo aiemmin mainitsin, tässä uudessa hanassa ei ole sitä tiskarin vesinuppia. No sekin ratkesi hienosti. Tällaista vempainta en ole aiemmin nähnytkään kuin jossain telkkariohjelmassa.

Tästä painamalla saadaan tiskikoneen vesihana auki. Valo palaa laitteessa kun vesi on päällä. Eikä hätää vaikka ei tätä muistaisi sammuttaakaan, sillä se sammuttaa itse itsensä muutaman tunnin kuluttua. Tämän voi laittaa haluamaansa paikkaan ja sen voi kiinnittää alustaansa, mutta meillä se laitettiin tiskipöydän takana olevalle ikkunalaudalle emmekä kiinnittäneet sitä mitenkään. Sen olisi voinut yhtä hyvin laittaa vaikka tiskipöydälle, mutta tässä se on vähiten tiellä. 

Paitsi silloin kun ikkuna pitää pesun vuoksi avata!

Tähän pitää tietysti joskus vaihtaa patterit. Toivottavasti paikalla on silloin joku  teknisesti lahjakkaampi tyyppi kuin minä.

Perjantaina on sitten talossamme se 2-vuotistarkastus. Onkohan meillä enää mitään moitittavaa kun tämä epäkohta tuli korjattua?


💙💙💙


16 kommenttia:

 1. Aina ei suunnitteluvaiheessa osaa itse ottaa kaikkia asioita huomioon joten silloin on äärimmäisen tärkeää, että joku ammattilainen katsoo toiveet läpi. Onneksi teillä tämä pystyttiin näin näppärästi korjaamaan niin voitte pestä ikkunan.

  Kannattaa miettiä kaikki jutut läpi vielä ennen 2-vuotistarkastusta. Joskus näitä "suunnittelukukkasia" syntyy. Ystäväni muutti keväällä ihan uuteen kerrostaloasuntoon. Kun hänelle tuli sitten putkimies liittämään astianpesukonetta niin eipä se onnistunutkaan kun astiapesukoneen liitin oli pesualtaan poistoputken takana. Vaatii sitten jo isompaa korjausta jotta uusi asukas sai astianpesukoneensa toimivaan.

  Kivaa viikonjatkoa Kristiina :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos itse olisi suunnitellut niin mokia olisi varmaan tullutkin enemmän, mutta tämän oli ammattilaiset suunnitelleet. Eivät vaan olleet hoksanneet että ikkunan aukeaminen on kiinni ehkä yhdestä sentistä. Hyvin ja sutjakkaasti kaikki sujui emmekä itse joutuneet mitään tästä vaihdosta maksamaan.
   Samoin sinulle, mukavaa loppuviikkoa!

   Poista
 2. En ole tuollaista hanaa koskaan nähnytkään! Toisen uuden vempainen olen minäkin nähnyt jossain televisio-ohjelmassa, ehkä samassa kuin sinä. Silloin ajattelin, että onkohan tuo kätevä peli mitenkään? Olipa jäänyt suunnittelijalta yksi tärkeä seikka huomaamatta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään ennen, mutta kätevä tuollainen taitettava hana on tällaisessa paikassa. Tuo vempain sitten taas on varmaan kätevä sekin, mutta toisaalta aika turhake. Mutta kun hanassa itsessään ei tuota vesinappulaa ollut niin tässä kohtaa se täyttää hyvin tehtävänsä. Tuli tässä mieleen miten monta pikku seikkaa on otettava huomioon taloja suunniteltaessa. Ei varmaan ihan helppo homma!

   Poista
 3. Hienoja ratkaisuja ja hyvä tietää, että ongelmiin löytyy noin mainiot ratkaisut (jos tulevaisuudessa tsrvitsee). Mukavaa viikojatkoa. ~Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä kertaa ratkaisu löytyi suht helposti.
   Oikein kivaa loppuviikkoa sinullekin!

   Poista
 4. No onpas taas semmoinen uusi laite, etten ole koskaan ennen kuullut puhuttavankaan, mutta ilmeisen kätevä. Meillä on töissä hoitohuoneessa kaapistot asennettu myös ikkunan eteen ja ne ovat niin korkeat, ettei ikkuna mahdu aukeamaan kuin noin 20 cm. Välistä ei siis ikkunoita pysty pesemään. Ainoastaan pitkällä mopilla saa hänähäkinseitit ja pölyt pyyhittyä. Tuo on tosi harmittavaa, eikä asiaa pysty korjaamaan. On vain hyväksyttävä se ja pidettävä sälekaihtimia hiukan suojana raollaan.
  Ihanaa torstaita 💕

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan hyvältä uo laite vaikuttaa.
   Teillä onkin hankalammin korjattava seikka ikkunan avaamista estämässä. Nuo ovat sellaisia suunnittelijoiden "kukkasia" joita silloin tällöin sattuu. Varsinkin nykyään kun kaikki haluavat isoja ikkunapintoja ja toisaalta työpöytien standardikorkeudet kasvavat niin kaikki ei ehkä sovikaan paikoilleen ihan niin kuin on ajateltu.Onneksi sentään moppi mahtuu ikkunoiden väliin :)
   Samoin sinulle <3

   Poista
 5. Ylipäätään ikkunoiden aukeamissuunta on mun mielestä meillä Suomessa vähän hassu. Ei tarvi avata kuin tuuletusikkuna, kun sen edestä usein joutuu siirtämään jotain pois tieltä. Meillä olkkarissa esim. sohvan. Ei tietty kokonaan, mutta sen verran, että luukun saa riittävästi auki. Ja sitten taas ulko-ovet on ulospäinaukeavia, joka mm. mun ulkomaalaisista vieraista on tuntunut epäkohteliaalta aukeamissuunnalta kylään tulijoita kohtaan. Mutta tälle on selityksenä se, ettei lumi tuiskua sisäänpäin aukeavan oven alta sisälle.. (En kyllä usko, että nykyovissa enää sellaista ongelmaa on).

  Näitä suomalaisia ikkunoita muuan kreikkalainen rouva ihmetteli, kun kysyi, että "Mitenkäs sitä sitten naapureitten kanssa keskustellaan, kun ikkunoita ei saa kunnolla kokonaan auki?" :). Heillä kun on tapana nimenomaan roikkua siellä ikkuna-aukoissa ja vaihdella kuulumiset niin.

  Hieno ratkaisu tuli teidän hanaongelmaan. Itsekin olen aina haaveillut työtasosta/tiskipöydästä, jonka äärestä voisi samalla katsella ikkunasta ulos, mutta meillä se olis vaatinut koko keittiön kääntämistä toisinpäin.

  Kivaa syyskuun alkua sinne uuden tekniikan äärelle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on mökillä ulospäin aukeavat ikkunat ja muuten ne menettelee, mutta kun niitä pesee niin joutuu ulkona keikkumaan tikapuiden varassa. Olen sanonut että jos joskus pitää ne ikkunat uusia niin uudet ikkunat on sitten sisälle päin aukeavat.
   Tuo sisäänpäon aukeava ovi voisi myös olla hankala talvella. Sillä vaikka lunta ei tiiviiden nykyaikaisten ovien alta sisälle tuiskuaisikaan, niin entäs kun on tullut lunta oikein kunnolla niin silloin sitä on usein tullut myös ulko-oven pintaan. Jos oven silloin avaisi sisään päin niin lunta varmaan valuisi lattialle oven sisäpuolelle.
   Mutta tuota kreikkalaisrouvan esittämää ihmettelyä en pysty teilaamaan :)
   Hanaongelma on nyt selätetty ja hyväksi havaittu. Kivaa on kun tiskatessa voi katsella ulos, mutta ei se varmaan sen arvoista kuitenkaan ole että koko keittiötä rupeaisi kääntämään :)))
   Samoin sinne teille. Vaikka keittiö onkin väärin päin <3

   Poista
 6. Juuri sellainen pienen pieni suunnittelun kukkanen, joka teettää paljon työtä. Ja onpas niitä hanoja joka lähtöön. Hyvä, kun löytyi malli jolla tämäkin ongelma hoitui entiseksi ongelmaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan. Voisi äkkiseltään tuollaisen taitettavan hanan nähdessään ajatella että missä tuollaistakin tarvitaan, mutta kyllä sellaisellekin näköjään tarvetta on.

   Poista
 7. Olipa hyvä, että virhe tuli korjattua ja saitte lähes samanlaisen hanan kuin aiempi.
  Leppoisaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kaikki sujui hyvin ja hana toimii kuten pitääkin.
   Samoin sinulle; oikein hyvää viikonloppua!

   Poista
 8. Ongelma ratkesi kumminkin tyydyttävästi ja näppärästi. Minä en ole tuollaisesta laitteesta ikuna kuullutkaan🙊
  Meillä joudutaan lamppu virittämään pois tieltä kun keittiön ikkuna halutaan pestä. Mieheni halusi tämmöisen valaisimen mutta ei tullut ajatelleeksi pesua😏

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienosti ratkesi tämä pulma. Meilläkin on ikkunalamppu joka joudutaan ottamaan alas, mutta se on pieni juttu.

   Poista