07/07/2023

Eivätkö jalat ylety lattialle, no harvemmin!



Oletko koskaan ajatellut mitä hankaluuksia hiukankaan normaalia lyhyempien ihmisten jokapäiväisessä elämässä voi olla?

Et ehkä, jos et itse lukeudu näihin lyhyisiin ihmisiin. Ja nyt puhun vain heidän (kuten minun), joiden pituus on jotain 150cm:n paikkeilla. Paljon enemmän hankaluuksia on tietysti todella lyhytkasvuisten ihmisten arjessa.

Itse olen 153cm ja aika usein eteen tulee harmittavia tilanteita joissa toivoisi olevansa hiukan pidempi. Esim. kun kauppojen pakastealtaista pitää jokin tuote saada otettua, niin ei ole yksi tai kaksi kertaa, kun se tuote jonka aion ostaa, on ihan perimmäisenä altaassa, eikä sinne asti käsi yllä. Silloin pitää melkeinpä mennä vatsalleen altaan päälle jotta ylettyy tuotteen ottamaan.

Joskus (ei suinkaan aina) lähettyvillä on sellainen pyörillä liikkuva jakkara, jonka päällä seisten saattaa yltää ottamaan sen taaimmaisen tuotteen.

Aika usein olen pyytänyt jotain paikalla ollutta, minua pidempää asiakasta, auttamaan ja aina olenkin apua saanut.

Keittiön kaapeista ei myöskään pysty ilman kiipeilyä ottamaan mitään, paitsi alahyllyltä. Monenlaista apuvälinettä olenkin käyttänyt: jos on kyseessä jokin pahvipakkaus, joka on hyllyllä johon en yletä, niin leipäveitsen kärjen voi iskeä pahvipakkaukseen ja veitsen avulla vetää sitten pakkauksen alas hyllyltä. Vaatekaapista voi tavaraa vetää alas esim. vaatepuun avulla. Jos taas pitää laittaa jokin laatikko hyllylle, niin heittämällä sen saa aika hyvin hyllylle ja sitten jonkin pitkän esineen avulla voi työntää sen lopulliselle paikalleen.

Tietysti meillä on keittiöjakkara aina lähettyvillä ja sitä käytän sitten jos eivät edellämainitut konstit riitä.

Ylläolevassa kuvassa meillä on kesähuoneen pöydän alla pieni jakkara. Vaikka lyhyt olenkin, niin pöydän alla en sentään mahdu istumaan.

Jakkara on siellä sitä varten että saan jalkani sen päälle kun istun pöydän ääressä.

Meillä ei nimittäin ole huushollissa yhtään tuolia jonka päällä istuessa saisin jalkani kunnolla ylettymään lattialle. Siis niin että koko jalkaterä, kantapäät mukaan lukien, olisivat kiinni lattiassa.

Kun jonkin aikaa on istunut pituuteeni nähden liian korkealla tuolilla, niin tuolin reuna alkaa ikävästi painaa polvitaipeen yläpuolelta ja on pakko nousta jaloittelemaan. Olen yrittänyt pyöritellä nilkkoja ja tehdä muitakin jalkojen oloa mukavammaksi tekeviä liikkeitä, mutta aina on vaan mielessä se, että saisipa nostettua jalat ylös.




Missä ikinä istahdankaan pöydän ääreen, niin melkeinpä ensimmäinen asia minkä tarkastan on se, että olisiko pöydän alla jonkinlainen "jalkapuu", johon voisi jalat nostaa. Terassipöydällämme sellainen on ja sinne onkin hyvä välillä jalat nostaa.



Monenlaisia konsteja on vuosien varrella tullut kokeiltua. Kirjoituspöydän tuolissa on sellaiset jalat, että niiden päällä voi välillä lepuuttaa jalkojaan.

Toinen apuväline on lapsille pesualtaan eteen käytettäväksi tarkoitettu koroke, joka on mainio myös aikuisten jaloille. Se on juuri sopivan korkuinen ja siinä pidänkin jalkojani silloin kun ne eivät ole em. paikassa työtuolin jalkojen päällä.




Koska kesähuoneemme pöydän alla ei mitään "jalkatelineitä" ole, niin kiltti mieheni nikkaroi minulle pienen jakkaran pöydän alle laitettavaksi.

Kaikki tarveaineet löytyivät kotoa ja mustaa maaliakin oli vielä jäljellä.




Eipä enää paina tuolin reuna reittä! Sitäpaitsi jos alkaa tuntua siltä että jaloille on saatava välillä toinen asento, niin onhan noissa tuoleissakin tuollaiset poikkipuut joiden päälle jalat voi hetkeksi laittaa. Vaan paljon mukavampi on tämä jakkara!

Hätä keinot keksii sanotaan, mutta mitään keinoa ei keksinyt sukulaistyttöni, joka ei voinut ostaa mieleistään autoa. Vaikka hän siirsi penkin niin eteen kuin mahdollista, niin eivät jalat ylettyneet polkimille! Niin jäi auto ostamatta.

Onneksi mulle ei ole koskaan sentään noin käynyt. Jos olisikin, niin J varmaan olisi pystynyt siihenkin pulmaan rakentamaan jonkin apuvälineen: joko lisää paksuutta kengänpohjiin, taikka sitten auton polkimiin jonkinlaiset tyynyt!


IHANAA VIIKONLOPPUA!
💙💙💙

34 kommenttia:

  1. Eipä sitä tosiaan normaalimittainen tule ajatelleeksi kaikkea, jota lyhyt – tai toisaalta myös erityisen pitkä – joutuu kärsimään. Hienoa, että miehesi on niin avulias!
    Ihanan viihtyisä kesähuone!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosiaankin myös pitkillä voi tulla eteen ongelmia, joskin toisenlaisia. Mieheni on kyllä aina valmis auttamaan ja tekemään melkein kaikkea mitä vaan keksin pyytää. Paitsi sohvastamme hän ei ole valmis luopumaan :)

      Poista
  2. Siis todellakin olen useasti miettinyt tätä asiaa. Koska itse olen taas päin vastoin
    sellainen jolla on kurjen kintut ja tuntuu että kädetkin.
    Useasti kaupasta autan ihmisiä, koska yletyn korkealle.
    Onneksi olet saanut arjen helpottamiseksi juurikin apua.
    Viikonlopun terkkuset sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kurjen kintut :))) Aika ihanaa että meitä on monenlaisia niin voimme auttaa toisiamme.
      Kiitos terveisistä ja ihanaa viikonloppua sinne myös!

      Poista
  3. Kirjoitit tärkeästä asiasta. Oma pituuteni on 165 cm, mutta välillä minäkin tarvitsen apuvälineitä. Voin hyvin kuvitella, miten moneen pulaan lyhyemmät ihmiset ihan arjessaan joutuvat.
    Kaupassa ylähyllyt ovat minullekin usein tavoittamattomissa. Aina ei ole niitä jakkaroita lähellä, joten on kierrettävä etsimässä myyjiä tai vaivattava muita asiakkaita. Kotona käytän usein ylähyllyiltä jotain tarvitesssani pitkävartisia grillipihtejä. Moni ylähylly on lähes tyhjä, kun niistä on vaikea mitään ilman jakkaraa ottaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ylähyllyt ovat usein niin korkealla, ettei sinne tarvitse edes yrittää kurkotella. Onneksi avuliaita kanssaihmisiä useimmiten löytyy. Grillipihtejä en olekaan vielä huomannut kokeilla. Ylähyllyille tulee laitettua pelkästään sellaista jota tarvitsee ehkä jouluna tai juhannuksena :)

      Poista
    2. Totta, ylähyllyille kertyy vähemmän käytettyjä esineitä ja tarvikkeita. Toisaalta niistä myös helposti muodostuu tarpeettomien tavaroiden säilytyspaikkoja.
      Grillipihdit, joiden otinosassa on kevyesti sahalaitaa, ovat erityisen hyvät. Niillä saa paremman tarttuvuuden liukkaampiin esineisiin. Näin kesäiseen grilliaikaan kaupoissa on hyvät valikoimat erilaisia grillipihtejä. Kannattaa hommata nyt. Talvella niitä joutuu etsimään.

      Poista
    3. Kiitos vinkistä. Menee hankintaan.

      Poista
    4. Kai omat grillipihdit voisi ottaa mukaan myös kauppaan? Vaatii tietysti hieman asennetta, mutta käytännöllistä.

      Poista
  4. No sinä olet sitten vielä muutaman sentin lyhyempi kuin minä.

    VastaaPoista
  5. Hyvä kun toit esille🤗Ne, joita asia koskee, eivät pidä ns meteliä vaan keksivät ratkaisuja. Nokkelia sellaisia 👌

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakko on yrittää keksiä pieniä apuja kun pituutta ei ole enemmälti kertynyt.

      Poista
  6. Anonyymi8/7/23 13:17

    Moi Krisse! Tää on niin tuttua, vaikka olenkin huikeet 158 cm (ainakin aiemmin) "pitkä". Koetetaan kestää

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Minäkin olin ennen melkein yhtä huikeat 155 cm, mutta nyt maa vetää puoleensa. Kestetään 😄

      Poista
  7. Tosi tärkeää aihe! Kiitos siitä!

    Olen itse 162 cm pitkä (tai siis olin ennen selkäleikkausta, nyt varmaan on 160 jäljellä), eli minua ei edes pidetä lyhyenä, mutta aika monta kertaa olen joutunut samanlaisiin tilanteisiin. Ergonomian näkökulmasta liian korkeat tuolit tai standardi 90 senttinen tiskipöytä on aikamoinen haaste arjessa ja työssä. Minullekin tuo jalat tuolin rakenteissa -työasento on ominaista, koska en kertaa kaikiaan saa jalkarterät lattialle asti, jos pöytä on normaalikorkuinen (ne samat 90 cm). Autoa ostaessa pitää aina ensi tarkistaa, että penkki saa säädettyä tarpeeksi korkealle, että näkisin ikkunoista ulos. Vaatteiden ostaminen on sellaista tuskaa, että yritän aina päästä Puolaan tai Italiaan shoppailemaan.

    Nyt Maltalla olen normaalipituinen, koska täällä on paljon minuakin huomattavasti lyhyempiä ihmisiä ja se tuntuukin oudon vapauttavalta, etten ole ainoa, joka käyttää penkkiä kaupassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiskipöytä meilläkin kotona on hiukan liian korkea minulle jotta työskentelyasento olisi hyvältä tuntuva. Autossa saan kyllä penkin tarpeeksi lähelle polkimia ja korkeuskin on hyvä, mutta sivupeili peittää pahasti joskus näkyvyyden sivulle kun penkin pitää olla niin edessä.

      Poista
  8. Minä olen 166cm pitkä ja kun meillä oli keittiöremontti, niin kaapit laitettiin niin ylös, että meillä on kaikissa kaapeissa ylin hylly tyhjänä, kun en yletä edes siihen toiseksi ylimmälle hyllylle. Voin vaan siis kuvitella mitä kaikkea voi joutua kokemaan, jos on vielä minua lyhkäisempi.
    Ihana tuo jakkara, jonka miehesi rakensi. Kaunista heinäkuuta sinulle Kristiina <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa oudon ylös sitten laitettu, sinä kun kuitenkin olet aika pitkä, etkä kuitenkaan ylety ylimmäisiin hyllyihin.
      Jakkara on niin söpö, että sen voisi laittaa ihan koristeeksi kaapin päälle :)

      Poista
  9. Asiaa ja hienosti kirjoitettu!!
    Minä pohdin ja yritän keksiä ratkaisuja näihin(kin) arjen pulmiin työkseni.
    Ukkokulta välillä huomauttaa, että jäänyt päälle lomalla(kin). Aina käytän invavessaa, jos vain mahdollista - tsekatakseni ne....ja mittanauhakin mulla on kuulemma kokoajan "silmissä" - juuri nuo korkeudet/mataluudet. Vartalomme mitat ovat niin yksilöllisiä ja harmittaa joskus pöytien korkeudet ravintoloissa - ei vaan lapsilla vaan lyhytselkäisilläkin kun lautanen on lähes leuankorkeudella.
    Ihanan jakkaran sait - kekseliäisyyttä jatkoonkin... usein kivoin sisustusideoinkin saa kodin toimivaksi kaikenkokoisille ihmisille - sillä talouksissahan asuu monenkokoista väkeä. Kaksimetriselle vävylle ei kyllä ole kaikkea saatu toimivaksi meillä, mutta onneksi heillä... sängynkin tekivät itse...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Repolainen.Sinä katsotkin näitä pulmia ihan työksesi, joten varmaan keksit hienoja ratkaisujakin. Kekseliäisyyttä tarvitaan välillä ja onneksi toisinaan pystyy itse auttamaan ongelmissa. Kaksimetrisen elämä ei varmaan ole helpompaa kuin viisikymmentä senttiä lyhyemmän, päinvastoin. Onneksi hänellä tuntuu olevan kädentaitoja kun sängyn itse teki!

      Poista
  10. Hyvää uutta viikkoa. Sama ongelma mulla. Iän myötä on tullut yksi ongelma lisää. Nimittäin huimaus eikä uskalla enää ottaa jatkoa. Hm... jotenkin on pärjättävä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Iän myötä pituus lyhenee entisestään. Jos on huimausta niin turvallisinta on tietenkin antaa ylempänä olevien tavaroiden ollakin siellä, mutta hankalaksihan tuo elämän tekee. Tsemppiä sinulle!

      Poista
    2. Kiitos, kiitos!

      Poista
  11. Ritavuoren juurella10/7/23 15:39

    Niinpä, maailma on mitoitettu tietyn pituisille, mallisille ja kokoisille ihmisille. Onneksi olet keksinyt apukeinoja. En minäkään joka paikkaan ylety, vaikka olen 20 cm sinua pidempi, ja monesti olen miettinyt, että puuntyöstökoneiden käytöstä ei tulisi mitään ilmaan lavaa tms., jos olisin lyhempi. Ne onkin tietysti aikoinaan ajateltu miesten käyttöön.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän se on ja varmaan onkin oikeudenmukaista että mitoitus tehdään keskivertopituisten mukaan. Harmi vaan jos ei itse kuulu tuohon porukkaan. Onneksi on olemassa apuvälineitä, joko ihan valmistuotteina, tai sitten itse tehtyinä.

      Poista
  12. Asiaa kirjoitit ja Betweenin grillipihdit on varmasti hyvä kikka .
    Minä olen ollut ainakin ennen 165 cm mutta vanhetessa kutistuu mitannut en ole tosin vuosiin .
    Meille kun tehtiin kotia keittiöremontti niin yläkaapit ei laitettu ylös asti vaan jätettiin ylös tilaa mikä peitettiin myös levyllä.
    Nyt mökillä sama juttu että yläkaapit tulivat sellaiseen korkeuteen että saan kaiken mitä tarvitsen kaapeista . Kaappeja kun on myös eri korkuisia .
    Mies on auttanut eräänkin kerran juurikin samoissa asioissa mihin sinäkin saat apua .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Grillipihdeistä on moneksi :) Tuo on hyvä juttu jos pääsee rakentamis-/remontoimisvaiheessa päättämään noista korkeuksista. Onneksi apu on lähellä.

      Poista
  13. Hyvä kirjoitus Kristina ongelmasta, josta moni sinun mittaisesi kärsii joka päiväisessä elämässä. Koska itse olen 180 cm pitkä olen monta kertaa kaupassa tarjonnut apua itseäni lyhyemmille ihmisille, jotka eivät ylähyllyiltä saa tarvitsemiaan tavaroita. Joskus tuntuu vähän erikoiselta, että joku tuiki tavallinen tavara on sijoitettu ylähyllylle vaikka se voisi olla "siinä keskikohdalla" josta useimmat tavaraa yltäisivät.

    Pitkänä naisena tulen hyvin toimeen fyysisen ympäristön kanssa mutta ongelmia tulee sitten vaatteiden kanssa. En koskaan voi ostaa edullisia yhdenkoon sukkahousuja koska niiden haaraosa jäisi niin matalalle etten voisi liikkua niiden kanssa. Joudun aina investoimaan sukkahousuihin, jotka ovat extralong ja hinta noin 22 euron verran. Myös pitkien housujen kanssa tulee usein ongelmia kun housut ovat minulle capri mittaisia.

    Mukavaa torstaita Kristiina ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa että teitä pidempiä kanssaihmisiä on niin saa tarvittaessa apua. Kai silläkin on joku tarkoitus että "tavalliset" tavaratkin voivat olla ylähyllyillä. Yrittävät ehkä saada niitä hiukan epätavallisempia paremmin kaupaksi? Vaatteiden ostossa tulee kyllä vaikeuksia heti kun hiukan poikkeaa keskivertomitoista, on sitten lyhyt tai pitkä, laiha tai pyöreämpi. Sulla tulee housuista caprimittaisia ja mulla taas caprihousuista helposti normaalipituisia. Voisi ajatella että helppoahan se on lyhentää housun lahkeita, mutta sitten menevät mittasuhteet taas muuten pieleen. On meillä vaikeaa :)
      Oikein ihanaa torstain jatkoa sinulle myös<3

      Poista
  14. Pituuteni on 160 cm tuoreimman mittauksen mukaan, nuorempana vähän enemmän. Jos jalat eivät yllä lattiaan kunnolla istuessa, istumisesta tulee piinaa, sen olen itsekin kokenut.

    Kaupassa käytän ylähyllyille ulottumista varten naapurihyllyjen tuotteita apuvälineinä. Etenkin pahvisella purkilla saa tönittyä haluamaansa tuotetta usein sen verran, että se tipahtaa hyllyltä syliin. Joskus täytyy apuväline käydä lainaamassa kaupassa kauempaa.

    Pitkät grillipihdit kaupan puolesta roikkumassa apuvälineenä hyllyjen lomassa olisi iso kädenojennus ei-pitkille asiakkaille 👍.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On piinallista istua kun tuolin reuna painaa reiden takaosaa kun jalat eivät ylety kunnolla lattialle. Tuota tiputussysteemiä olen itsekin käyttänyt.
      Ehdottomasti pihtejä kaupplihin sopiviin paikkoihin!!

      Poista
  15. Olipa niin osuvaa tekstiä! Minun pituuteni on 152 ja todellakin usein tuote on jäänyt kaupan ylähyllylle, kun ei näy myyjää tai jakkaraa. Joskus olen pyytänyt muilta asiakkailta apua, mutta aina ei kehtaa.
    Myös vaateliikkeessä rekit on niin korkealla, etten näe kokolappuja enkä saa henkareita alas. Ei viitsi alkaa ihan repimään vaatteita pois henkarista!
    Kotona ja töissä käytän koko ajan grilli- ja pullapihtejä . Kotona taloa rakentaessamme valitsin keittiön ja kodarin pöytätasot ihan tarkoituksella matalammaksi, mutta ylähyllyille joudun kiipeilemään.
    Joskus kahvilassa tai ravintolassa on niin korkeita tuoleja, etten edes yritä kiivetä niille! Tai leuka on melkein pöydän pinnan tasolla...
    Autossa joudun hinaamaan penkin niin lähelle rattia, etten meinaa enää itse sopia väliin! Ja aina täytyy muuttaa myös penkin korkeutta.
    Monenlaista haittaa on lyhyydestä! Eeviregina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin jää tuotteita ostamatta niiden korkean sijoittelun vuoksi. Vaatekaupoissa on harmittavan usein henkarille ripustetut vaatteet liian korkealla. Tuo on hyvä että olet voinut vaikuttaa siihen miten korkealle, tai matalalle, pöytätasot on laitettu. Haittoja riittää, mutta jotenkuten tässä on pärjätty!

      Poista