08/09/2022

Ihana, erilainen hotelli Turussa



Pitkäaikainen haaveeni toteutui vihdoin, kun pääsimme yöpymään Turun Puolalanmäen kupeessa sijaitsevaan Park Hotelliin.

Olen  monta kertaa ihaillut tätä kaunista jugend-rakennusta ulkoapäin, ja aina on haluttanut kurkistaa sisällekin. 

Sisälle olen aikoinani päässytkin, mutta silloin 70-luvulla rakennus ei vielä ollut hotelli, vaan Marttayhdistyksen talouskoulu ja kävin siellä muutaman viikon kurssin. Silloin en vielä ollut kiinnostunut arkkitehtuurista tai sisustuksista, eikä talo tietenkään näyttänyt sisältä ollenkaan samanlaiselta kuin nykyään. Eikä tainnut pihakaan olla kummoinenkaan, ehkä.





Hotellin sijainti Turun Rauhankadun puistonpuoleisessa päädyssä on mitä parhain: ihan keskustassa, mutta kuitenkin tosi hiljaisessa ympäristössä. Meillä oli huoneen ikkuna auki koko yön, eikä mitään ääniä sisälle kuulunut.

Piha, tai paremminkin puutarha, on tosi kaunis ja kesällä siellä on varmaan nautinnollista istua ja ihailla näkymiä.

Pihan päädyssä on  tilava parkkipaikka, johon auton sai vaivatta paikoitettua. 

Tämä rakennus on rakennettu v. 1920 yksityishuvilaksi ja sen rakennutti John Edward Eager, joka silloin toimi Chrichtonin telakan johtajana.

Vuonna 1956 kiinteistön osti Marttayhdistys joka perusti sinne talouskoulun ja se toimi vuoteen 1982 saakka. Silloin omistaja vaihtui ja remonttien jälkeen v. 1984 paikkaan avattiin Park Hotel.






Hotelliin sisään astuessa, tuntuu kuin astuisi johonkin ihan uuteen (tai paremminkin vanhaan) maailmaan. Vaikka tiesin odottaa jotain erilaista, niin kaikki mitä näin yllätti kuitenkin.

Oma makuni on melkeinpä ihan tämän hotellin tyylin vastakohta, enkä mitenkään voisi asua näin koristeellisessa ja runsaassa ympäristössä. Mutta viehätyin kuitenkin sisustuksen runsaudesta ja tyylistä. Se oli virkistävä poikkeus nykyhotellien tyylikkääseen yksinkertaisuuteen ja samankaltaisuuteen.

Täällä ei koskaan voinut tietää mitä seuraavan kulman takana tulee näkyviin.




Huoneemme oli toisessa kerroksessa. Sinne pääsi toki hissilläkin, mutta me kiipesimme marmoriportaita pitkin ylös.

Olin hiukan googlannut hotellin sivuja ja tiesin suunnilleen miltä huoneissa näytti. Meidän huone taisi olla "hillityin" huoneista sisustuksen suhteen. Huoneita on parikymmentä ja joukkoon mahtuu pari sviittiäkin.

Huoneesta löytyi ihan kaikki tarpeellinen ja se oli melko tilavakin, vaikka huonekaluja olikin aika paljon. Sänkyjen lisäksi oli yöpöydät, sohva, sohvapöytä. peilipöytä, pikkupöytä toisen peilin alla ja vielä yksi tuoli. Ikkunassa oli raskaat samettiverhot niin kuin tyyliin kuuluukin ja iso anopinkieli oli leveällä ikkunalaudalla.

TV:kin oli seinällä, mutta se ei oikein tuntunut sopivan tyyliin tietenkään, vaikka tärkeä lisä huoneen mukavuuteen olikin. Toisaalta, mistä olisikaan löytynyt sellainen tv, joka olisi tyyliltään samaa kuin huoneen sisustus?!



Tauluja ja peilejä oli omassa huoneessammekin useita ja hotellin yleisissä tiloissa niitä oli varmaan satoja. Jos jokaista olisi pysähtynyt erikseen tutkailemaan, niin vierailumme aika ei olisi siihen riittänyt.

Sängyt olivat tosi mukavat ja ihanan leveät. Vaatteiden säilytykseen oli kummallakin oma kaappi ja minibaari löytyi huoneesta myös. Tosin juomien hinnat pitivät näppimme erossa niistä.

Kaikkialla oli puhdasta ja mietinkin, käytännöllisenä ihmisenä, miten hankalaa tällaisessa vanhassa talossa on siivota kun huonekalujen jalkojakin on kaikkialla.

Huoneemme kylpyhuone oli tilava ja siellä olisi halutessaan päässyt nauttimaan ammekylvystäkin. 




Vastaanoton vieressä oli isompi sali.



Me nautimme aamupalan tässä. Aamupala oli tosi kattava ja ihan kaikkea mitä haluan aamupalalta löytyi. Tunnelma oli rauhallinen ja kotoisa. Jos olisi ollut kesä ja lämmintä, niin aamupalan olisi voinut nauttia ulkona puutarhassakin.

Kyllä sai tarpeeksi hyvää syötävää ja monta lajia jäi vielä maistamattakin.




Ikkunoita oli aika paljon, mutta tyyliin sopivien paksujen verhojen ansiosta päivänvaloa ei kovin paljoa sisälle päässyt. Mutta onneksi voi tunnelmoida ihanilla lampuilla.









Oleskelualueitakin löytyi, mutta niissä emme tiukan aikataulun vuoksi ehtineet istuskella.




Pihasaunassa emme myöskään käyneet.




Puutarhan muovikalusteet pistivät hiukan silmään, sillä ne eivät tuntuneet sopivan tähän arvokkaaseen miljööseen, mutta itse puutarha oli hieno.



Nyt olen nähnyt miltä tässä kauniissa rakennuksessa sisällä näyttää ja voisinpa tulla tänne uudemmankin kerran. Ja kaikki kehut tulevat sydämestä, sillä tämä ei ollut yhteistyöpostaus.

Matkamme varsinainen tarkoitus oli silmälääkärikäynti ja uusien lasien osto, mutta siitä sitten toisen kerran.



MUKAVAA PÄIVÄÄ KAIKILLE!

💚💚💚

28 kommenttia:

  1. En tiennytkään tuosta paikan historiasta yhtään mitään! Kiitos valaisevasta infosta. Onhan se ihana paikka, huoneita en tosin ole nähnyt, mutta brunssilla ollaan oltu useita kertoja.

    Harmi kun siellä aulassa ei enää ole sitä papukaijaa, Jaakkoko se oli nimeltään

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkään en tiennyt muuta kuin tuon Marttojen talouskoulun. Brunssi varmaan tuolla on aika maittava ja runsas. Jaakko se oli ja olisikin kiva ollut tavata.

      Poista
  2. Minäkin olen haaveillut yöpyväni Parkissa, vaikka laillasi taidan kotona tykätä simppelimmästä meiningistä.
    Yövyimme Turussa hotellissa viime kesänä yhden yön ja olimme jo varanneet Parkista huoneen, mutta reissumme ajoittui siihen kestämättömän kuumaan hellejaksoon ja vaihdoimme majoituksen suosiolla Kakolaan. Parkissa kun ei tainnut olla ilmastointia lainkaan. Mutta: TA-DAA! Kiitos Sinun, pääsin kuitenkin näin virtuaalisesti käväisemään tuolla. Paikka on juuri niin epäsuomalainen kuin olen kuvitellutkin. Ja kaikessa häsämäisyydessään jotenkin niin sympaattinen <3
    Mutta juu, onneksi meidän ei tarvitse siivota tuolla !!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helteellä ei ehkä ihan paras valinta yöpyä tuolla. Tai en tiedä miten hyvin tuollainen vanha rakennus pystyy pitämään kuumuuden ulkopuolella. Ainakaan ikkunoiden läpi ei aurinko paljoa pysty lämmittämään. Kakolassakin olisi kiva päästä yöpymään. Häsämäinen tosiaan :) Onneksi ei tarvitse!

      Poista
  3. Tuohan on ihan kuin olisi prinsessan linnassa saanut yöpyä. Aivan ihana paikka ja voi vitsit mitä tarinoita tuolla seinien sisällä varmasti onkaan.
    Ihanaa loppuviikkoa sinulle Kristiina <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No eikö olekin, kuin sadusta. Paljon on siellä varmaan tapahtunut ja kaikki nuo taulut ja valokuvat voisivat kertoa omaa tarinaansa.
      Sinulle myös oikein ihanaa viikonloppua ja parempaa vointia<3

      Poista
  4. Oi, mikä paikka <3 Niin ihana sisustus ja upeita yksityiskohtia. Oli mahtavaa päästä blogi kautta tutustumaan paikkaan. Hyvää viikonloppua, Kristiina <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinä Marttana varmaan olisit halunnut päästä tänne silloin kun se vielä toimi talouskouluna. Kannattaa pitää paikka mielessä jos Turusta joskus hotellia etsit.
      Oikein hyvää viikonloppua sinulle myös<3

      Poista
  5. Hieno talo!! Kuulun myös myöhännäisheränneisiin arkkitehtuurin saralla, tuonne menisin yöksi mielelläni. ihmeellinen yksityiskohta siinä huoneessa on se miten verho menee katon ylärajassa jonkun kolmion sisään. Jännä pytinki, kiitos esittelustä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Talo on kerrassaan upea! Oli kiva tutustua tällaiseenkin hotellimiljööseen. Tuo mainitsemasi yksityiskohta ei ollut "luonnossa" kovinkaan ihmeellinen, mutta kuvassa siitä ei oikein saa selvää millainen se on ja se tosiaan näyttää omituiselta.

      Poista
  6. Mahtava matkapostaus! Kiitos 🥰.

    VastaaPoista
  7. Anonyymi9/9/22 08:54

    Kauniin näköinen paikka ja myös itse Turku on kaunis kaupunki !

    Hyvää syksyä toivotellen Suvi

    https://suvivusuvivus.blogspot.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Molemmat ihania ja hotellin viereinen puistokin kauniine rakennuksineen on yksi Turun viehättävimpiä paikkoja.
      Hyvää syksyn aikaa sinulle myös!

      Poista
  8. Mielenkiintoinen paikka täynnä upeita yksityiskohtia. Nuo ikkunoiden lasityöt ja takorautaukset ovat upeat!
    Kuvien edetessä tuli väkisinkin mieleen, että mikä homma tuolla onkaan varmaan siivota, kun on tavaraa niin paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoja yksityiskohtia löytyi ihan roppakaupalla. Ikkunat olivat kauniita, samoin nuo takorautaristikot. Paljon sokkeloita ja muita yksityiskohtia siellä oli ja kuten sinäkin mainitset, siivoaminen ei varmaan ole sitä helpointa tuolla.

      Poista
  9. Tämä on kyllä jotenkin niin mainio hotelli, sellainen keskieurooppalainen. Käytimme koronan aikana hyödyksemme hotellin tarjouksen ja kävimme siellä yöpymässä. Silloin huonehintaan kuului myös iltasauna, oli jotenkin aika tunnelmallista kulkea pihasaunaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä tavanomaisesta poikkeava. Tuo sauna täytyy kyllä vielä joskus kokea, varmaan ihana.

      Poista
  10. No on ihana, oikein minun makuuni! Puolalais-saksalaistyylinen. Tykkään runsaasta sisustuksesta. Tässä Turun kupeessa kun asutaan, ei ole ollut tarvetta yöpyä siellä hotellissa, joten vain hotellin nimi on minulle tuttu ja se, että siskoni tytär siivosi siellä nuorempana.
    Syksyistä päivää täältä mantereelta sinne teille ❤️🍁🍂

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tykkäät hiukan rönsyilevämmästä sisustuksesta.

      Minulta kysytään kanssa välillä Ahvenanmaan hotelleista, enkä useinkaan voi kertoa omakohtaisista kokemuksista.
      Ihanaa syksyä sinnekin.

      Poista
  11. Joka kerta Turussa kun menen Park Hotellin ohi mietin, että siellä olisi ihanaa yöpyä. Nyt sinun kuvien perusteella minun on ihan pakko päästä tuonne koska tunnelma on jo valokuvissa hurmaava. Sellainen Agatha Christien kirjoista tuttu vähän rönsyilevä, romanttinen mutta samalla aavistuksen myös salaperäinen. Paljon kauniita yksityiskohtia ja historian havinaa. Talon historia on myös mielenkiintoinen. Ja paikka tuntuu ihanan kotoisalta. Kivaa viikkoa Kristiina ❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskon että tykkäisit. Itse ainakin aion mennä tuonne vielä joskus uudestaan. Ja sinnehän voi ulkopuolisetkin mennä aamiaiselle ja se aamiainen oli myös todella mahtava.
      Oikein hyvää loppuviikkoa sinulle myös<3

      Poista
  12. Oi oi miten ihana ja tunnelmallinen paikka. Kuin suuri taideteos tuokin ruokasali. Pakkohan tuolla on päästä käyään joskus. Kiitos esittelystä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tunnelmallista ja runsasta ja paljon katsottavaa ja ihailtavaa. Toivottavasti pääset joskus käymään.

      Poista
  13. Ai että, Park Hotel on kyllä ihana. Harmi että papukaija Jaakko kuoli, hän teki kyllä lähtemättömän vaikutuksen hotellin vieraisiin. Itse tykkään aika minimlistisesta tyylistä niin oli hauska hypätä erilaisen runsauden sekaan hetkeksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On tosi ihana hotelli. Jaakkoa en ole tavannut, mutta olen hänen edesottamuksistaan lehdistä lukenut ja olisi varmaan ollut kiva nähdä hänet. Minulla on myös aika paljon yksinkertaisempi maku, mutta tällaisen lyhyen vierailun jaksoi ja halusikin, olla noin erilaisessa ympäristössä. Toivon pääseväni joskus sinne vielä uudelleen.

      Poista