Sivut

maanantai 9. marraskuuta 2020

MITEN SELVITÄ JOULUN LAHJAOSTOKSISTA


 Hei!


Eilisen isänpäivänvieton yhteydessä tuli puheeksi joululahjojen hankinta. Tiedän että on vielä melko aikaista puhua joulusta ja lahjoista, mutta haluaisin välttää viime hetken stressin ainakin mitä lahjoihin tulee ja siksi otin tämän asian puheeksi tyttärien kanssa.

Pähkäilimme asiaa monelta kantilta, mutta oikein kaikkia tyydyttävään lopputulokseen emme päässeet. Nyt puhuimme aikuisten toisilleen antamista lahjoista, sillä lapsien lahjojen suhteen noudatamme vanhaa kaavaa.

Mutta ne aikuisten lahjat! Jokainen varmaan tietää miten vaikeaa on hankkia lahjoja jos ei tiedä saajan mieltymyksistä kovin paljoa. Itselleni ainakin tuottaa vaikeuksia keksiä miesväelle lahjaa ja usein olenkin turvautunut sellaiseen ratkaisuun että jos kyseessä on pariskunta, niin hankin heille yhteisen lahjan.

Nyt yritimme keksiä tapaa, jolla jokainen saisi ainakin yhden  lahjan, mutta niin että lahja olisi nimenomaan sellainen jota saaja on toivonut.

Esille putkahti, monen pähkäilyn jälkeen, ainakin yksi keino, jossa kenenkään ei tarvitsisi maksaa itseään kipeäksi lahjojen hankinnalla. Keksimme että jokainen laatisi listan, johon kirjaisi esim. viisi lahjatoivomusta. Lahjan hinnan päättäisimme yhdessä. Sitten nämä toivomuslistat kerättäisiin ja jaettaisiin arpomalla keskenämme. Näin jokainen mukana olija saisi jonkun toisen toivomuslistan itselleen. Jos esim. minä saisin henkilön X toivomuslistan, valitsisin hänen toivomuksistaan YHDEN lahjan, jonka hankkisin hänelle. Näin hän saisi yhden toivomansa lahjan, mutta ei tietäisi etukäteen mikä tuo lahja noista viidestä listalla olevasta olisi. 

Vielä emme kuitenkaan päässeet lopulliseen päätökseen siitä voisimmeko noudattaa tätä kyseistä lahjojen hankkimistapaa. Heti ilmeni nimittäin että ainakin yksi meistä ei halua olla mukana tässä ja kahden muun mielipiteestä emme vielä tiedä kun he eivät olleet paikalla.

Sitten tuli esille sekin ettemme ostaisi ollenkaan aikuisille lahjoja, mutta sekään ei saanut yksimielistä kannatusta. Samaten tuntui huonolta ajatukselta se että ne ketkä haluaisivat olla mukana tekisivät oman toivomuslistan ja saisivat toivomansa lahjan, kun taas  ne jotka eivät olisi mukana, eivät  saisi lahjaakaan. 

Yhteisymmärrykseen emme vielä päässeet, joten pohdinta jatkuu.

Näinä aikoina on tosiaan vakavampiakin pohdittavia, kuin lahjojen hankinta, mutta kun vietämme joulua perheen kesken, niin tuntuisi kuitenkin kivalta jos voisi toteuttaa tuon lahja-asian kaikkia miellyttävällä tavalla, ilman turhaa stressiä ja ilman että hankimme sellaista jota saaja ei toivo tai tarvitse. 


Nyt toivonkin sinulta lukijani vinkkejä siitä miten teillä tämä asia on ratkaistu. Saavatko myös aikuiset lahjoja? Vai olisiko siinä mitään ideaa, että jokainen hankkisi itselleen lahjan? Vai onko sinulla esittää mitään muuta käyttökelpoista tapaa?

Postauksen kuva TÄÄLTÄ.


MUKAVAA PÄIVÄÄ!

🎅🎅🎅

30 kommenttia:

 1. Niin, tuo lahjajuttu kyllä aiheuttaa stressiä joka ikinen joulu, vaikka kuinka aikaisin aloittaisi niiden miettimisen ja hankkimisen. Kivaa on, että jokainen jonkun paketin saa, kun tosiaan yhdessä joulua vietetään. Me olemme (lue minä olen) pyytäneet kaikkia kirjoittamaan kirjeen joulupukille, jossa on sellaisia toivomuksia, joita kukin tarvitsee tai haluaisi sitten muuten vaan. Nyt ei oikein kukaan enää halua mitään turhaa kaappien täytteeksi. Vanhemmat saavat kirjoittaa myös lastensa puolesta, kun aina on jotain vaate-tai muuta tarvetta. Lapsille tietysti pitää olla leluja myös, tottakai. Mutta kun on monta lahjan antajaa, on käynyt niinkin, etteivät jaksa edes avata kaikkia paketteja. Myös aineettomia lahjoja olemme suosineet. Kyselemme myös, onko perheillä tarvetta johonkin hiukan isompaan juttuu, vaikka joku kodinkone. Joskus annamme pari pientä lahjaa ja lisäksi rahaa, jolla voi itse hankkia, mitä haluaa. Kaikkea kun ei aina osaa ostaa. Jotain yllättävääkin on tietysti kiva antaa. No, nyt tuli paljon sepustusta, eikä asia ainakaan tästä tainnut ratketa🤣🤣🤣
  Aurinkoista maanantaita sinne Ahvenanmaalle ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Stressiä siitä tahtoo tulla. Vanhemmilta mekin aina kysellään noiden pienimpien lastenlasten toiveita. Yllätyslahjat ovat kivoja kunhan ne ovat sellaisia että saaja on iloinen sellaisen saadessaan. Ei ole oikein kivaa jos paketteja liikaa. Vähempikin usein riittäisi.
   Kiitos samoin sinne! <3

   Poista
 2. Ikuisuuskysymys, johon minä ainakaan en ole keksinyt täysin stressivapaata ratkaisua.
  Silloin on helppoa, kun tietää varmasti, mistä lahjan tuleva saaja tykkää, mutta jos ei tiedä, niin vaikeaksi menee.

  Meillä on nykyään onneksi helppoa, kun perheessä on pelkkiä aikuisia ja pojat kyllä pyynnöstä kertoo, jos heillä on jotain mitä toivovat, tai paremminkin tarvitsevat. Mutta yleensä vastaus on, että "En tarvii mitään. Säästetään mieluummin ja ostetaan sitten, kun tarvitsen". Silti olisi kiva jotain yllärinä antaa ja aika usein on nykyään turvauduttu lahjakortteihin. Sellaisiin liikkeisiin tai nettikauppoihin, joista muutenkin ostavata tai tilaavat esim. vaatteita.

  Miehen kanssa on jo kauan sitten sovittu, että mitään ei toisillemme osteta, mutta siitä on vähän lipsuttu muutamana vuonna, kun pojat on antaneet hyviä vinkkejä siitä, mitä toinen saattaisi toivoa. Ja mieluisia on kyllä olleetkin ne jutut. Paitsi kalliista tuoremehulingosta poden huonoa omaatuntoa. Olin sellaisesta ennen yhtä joulua puhunut ihan muuten vaan ja toinen pojista oli sitten muistanut sen puheen ja vinkannut miehelle, joka kävi mulle ostamassa sen kalliin lingon. On ollut niin vähällä käytöllä, että ihan hävettää ja siksi varon nykyään puhelemasta ääneen kaikesta mitä ajattelen :).

  Arpajuttu on mun mielestä kiva idea. Mutta toki kiva toteutus vaatisi sen, että kaikki siitä innostuu eikä vaan osa.

  Valitettavasti ei ole mullakaan tähän ratkaisua, joten jään mielenkiinnolla odottelemaan mihin tulokseen päädytte :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisikin aina sellainen tilann että osaisi keksiä mistä lahjan saaja tykkäisi, mutta aina sitä ei pysty tietämään ja silloin tulee vaikeuksia lahjan hankkimisessa. Mielellään sitä kuitenkin jotain antaisi ja aika kurjalta tuntuu jos joku jäisi ihan ilman pakettia, vaikka ko. henkilö ei mitään olisikaan toivonut.
   Lahjakorttiin ollaan mekin usein turvauduttu, sillä varsinkin teineille on melkeinpä mahdotonta mitään sopivaa ostaa.
   Hiukan houkuttaisi tuo arpajuttu, kunhan saataisiin kaikki mukaan.
   Kerron kyllä jos jokin kuningasidea tulisi mieleen.

   Poista
 3. Olen yrittänyt päästä eroon joululahjojen antamiskulttuurista niiltä osin, että en hanki enkä toivo saavani lahjaksi mitään tavaraa. Sitä on kuitenkin niin minulla kuin kaikilla muillakin jo niin paljon - pienillä lapsillakin, joille joka synttäri annetaan niin paljon uusia leluja.

  Toivelista on kyllä hyvä keino välttää "turhat" hankinnat. Jos kerran tavaraa aikoo ostaa, niin sen olisi tärkeää olla jotain sellaista, mitä todella on kaivattu ja toivottu.

  Minulla on tapana antaa aineettomia lahjoja (kuten leffalippuja tai lahjakortteja muunlaisiin elämyksiin tai vaikkapa hemmotteluihin) tai jotain syötävää tai juotavaa. Ne eivät ainakaan ole turhaa krääsä nurkkien täytteeksi ja ovat varmasti tervetulleita. Ruuan suhteen pitää tietysti tietää, mistä vastaanottaja tykkää ja onko hänellä jotain erityisruokavaliota.

  Itse en varsinaisesti toivo mitään lahjaksi, mutta tulen kyllä iloiseksi, jos jouluna ojennetaankin vaikkapa lahjakortti kirjakauppaan tai niitä leffalippuja tai jokin ylellinen viini tms.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aineettomat lahjat ovat yksi hyvä ratkaisu samoin herkut. Kirjakaupan lahjakortti on kyllä myös hyvä, sillä ihanaa on jos saa valita mieleisensä kirjan, tai vaikka jotain ihan muutakin mitä kirjakaupoissa myydään.

   Poista
 4. Tämä on oikein hyvä aika nostaa tämä lahja-asia esille. Tänään kaupassa käydessä alkoi jo ahdistaa, kun näin kauppojen jouluvarustelun olevan kiivaimmillaan. Tuo teidän arpasysteemi kuulostaa hyvältä, mutta se edellyttää kaikkien systeemiin osallistuvan. Muuten idea ontuu.
  Oman perheen kesken olemme luopuneet lahjashowsta. Koska yleensä syömme jouluna yhdessä, panostamme hyvään ruokaan. Tänä jouluna ajattelin puhua myös muiden aikuisten lähisukulaisten kanssa, että unohtaisimme lahjat kokonaan. Parempi muistaa kutakin syntymäpäivänä kirja- tai jollain muulla lahjakortilla.
  Lapsille annan yleensä jotain, mitä he tarvitsevat ja lisäksi kirjan. Aikuisilla on kaikkea, mitä he tarvitsevat. Ja ellei ole, pystyvät tarvitsemansa hankkimaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mekin hiukan mietimme jos tyydyttäisiin aikuisten kohdalla hyvään ruokaan, mutta ihan yksimielisiä ei sitten siitäkään oltu, sillä onhan pakettikin kiva saada :)
   Ja ehkä se, että jokainen halutessaan, ostaisikin itselleen lahjan, ei olisi ihan hullumpi ajatus. Silloin tietysti se yllätysmomentti jää puuttumaan, mutta eipä ainakaan tule pettymystä.

   Poista
 5. Minun ei tarvitse ostaa enää kuin muutama joululahja, joten ne ei tuota ongelmia. Olemme ratkaisseet nuo lahjajutut niin, että selvitetään mitä toinen tarvitsee ja jos ei varsinaisesti tarvitse mitään, ostetaan esim. herkkukoreja tai kauneuskoreja, joihin on kerätty käyttötavaraa, joka ei jää pyörimään kaappien perukoille :)
  Ihanaa uutta viikkoa sinulle Kristiina <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erilaisia herkkukoreja olen itsekin silloin tällöin harrastanut ja ne ovat kyllä mukavia saada.
   Sinulle myös oikein ihanaa viikkoa! <3

   Poista
 6. Minusta tuo on kiva idea, että arvotaan lista ja siitä sitten ostetaan yksi lahja. Jännitys säilyy ja jokainen saa lahjan. Mutta mielestäni myös on ihan ok, että jos ei halua lahjaruljanssissa olla mukana, niin ei tarvise ottaa eikä antaa. Näinhän siitä selviää. Moni ehkä haluaa käyttää rahan johonkin, joka on itselle todella mieluinen asia ja palkita itsensä näin aika karun vuoden jälkeen.

  Toivottavasti pääsette yksimielisyyteen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minstakin tuo arpominen kuulostaa hyvältä ja jännittävältä. Voi olla että jonkinlainen kompromissiratkaisu joudutaan tässä tekemään. Onneksi on vielä hiukan aikaa miettiä.

   Poista
 7. Me ostamme lähinnä lapsille lahjoja. Viimevuonna kun olivat täällä aaton saivat myös vanhemmat lahjoja. Me olemme miehen kanssa kieltäneet kaikenlaisten lahjojen oston meille emmekä osta toisillemme mitään. Nyt lapsenlapset tulevat joulupäivänä ja silloin saavat pukilta unohtuneet lahjat. Nyt meillä on se ongelma että mitä niille ostaa lelulahjaa 🤔😰
  Niillä on kaikenlaista jo yltä kyllin ja olemme ostaneet paljon vaatetta ja sellaista. Viimevuonna kun olivat aaton täällä saivat muilta leluja nyt on toinen juttu. Huh... pitää miettiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lelulahjojen ostaminenkin on vaikeaa, mutta nykyisin tulee joulun alla noita lelukauppojen mainoslehtiä ja lasten vanhemmat ovat pyynnöstämme näyttäneet niistä sellaisia leluja joita lapset ovat toivoneet. Tuntuu vaan että leluja pursuaa jo joka paikasta eikä ollenkaan haluaisi ostaa niitä lisää. Vaatekaupan lahjakortteja olemme myös toisinaan antaneet. Mutta vaikeaa tämä aina on.

   Poista
 8. Hyvä aihe!
  Jos on mahdollista, yritämme keksiä yhteislahjoja. Eli muut hankkivat kimpassa jonkin vähän kalliimman toivelahjan sen sijaan, että kaikki ostaisivat arvaamalla jonkin omansa. Eli jos minulla on jokin hieman isompi lahjatoive, perhe ostaa sen yhdessä ja jakaa kustannukset kunkin kantokyvyn mukaan.

  Mutta kokemuksesta sanon sen, että keski-ikäiset tarvitsevat erittäin harvoin tavaralahjoja! Itse saatan joskus tarvita kalliimman muistikortin kameraan, mutta se on käyttötavara juuri minun tarpeeseeni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhteislahjat kuulostaakin aika hyvältä idealta! Meillä vanhemmilla on myös jo kaikenlaista, turhaakin, joten välttämättä mitään tosi tarpeellista ei enää ole.

   Poista
 9. Me olemme ratkaisseet sen siten, että vain koira saa lahjan! Ei aikuiset lahjoja tarvitse! Mutta jokainenhan tekee sellaisen joulun kuin hyvältä tuntuu. Olen muutenkin turhan tavaran hankkimista vastaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä selkeä ratkaisu. Mutta meillä se ei olisi kuitenkaan kaikkien mieleen. Itse ainakin haluaisin jonkun lahjan, mutta en tietenkään turhaa. Esim. tuoksulahjat ovat kovasti mieleeni, vaikka eivät elintärkeitä olekaan. Olen käyttänyt aikoja sitten loppuun kaikki aiemmat, mutta olen ollut jo pitkään ilman sillä itselleni en ole raaskinut ostaa.

   Poista
 10. Meillä ei ole ongelmia eikä stressiä joululahjoista. Kaikki ollaan aikuisia ja pukki tuo vain kilteille lapsille lahjoja. Näin on ollut jo vuosia. Meitä on nyt neljä polvea, kun viime lauantaina pojanpojan perheeseen syntyi pieni poikavauva. Hän ei vielä tiedä joulusta mitään tänä vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on hiukan kaikenikäisiä, enkä osaa lapsenlapsistakaan ketään jättää ilman lahjaa vaikka yksi on jo täysikäinen ja toinenkin ihan kohta. Mutta voi olla että tänä vuonna ei meille muille aikuisille osteta lahjaa, tai sitten.......
   Onnea teille kaikille neljälle sukupolvelle! Ensi vuonna onkin sitten jo erilaista touhua :)

   Poista
 11. Yleensä olemme hankkineet lastemme perheille jotain hyödyllistä, kuten laadukkaita pyyhkeitä, peittoja, tyynyjä ja lakanasettejä. Kaikille perheille tulee sama, kulloinkin valittu lahja. Lastenlapsille hankimme sitten kunkin iän mukaisia leluja.
  Tänä vuonna luovumme aikuisten lahjoista kokonaan ja vain lastenlapsia muistetaan normaalisti. Jotain ihan pientä, kuten kirjoja tulevat toki aikuisetkin saamaan. Itse en lahjoista piittaa, sillä joulu on minulle jotain ihan muuta, kuin lahjat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa jos on mahdollista hankkia laadukkaita ja tarpeellisia lahjoja krääsän sijaan. Moni tuntuu luopuneen tai luopuvan aikuisten välisistä lahjoista.

   Poista
 12. Meillä muistetaan perheenjäseniä, lapsia ja aikuisia, joululahjoilla. Lahjoja hankitaan hyvissä ajoin ja joskus jotain jäänyt kyllä viime tinkaan :D Jokainen tekee sellaisia salaisia joululahjatoiveuteluita, joista saatuja tietoja käytetään lahjoja ideoitaessa. Olen jouluihminen ja lahjat ovat yksi osa ihanaa joulun höpsötystä. Meillä on tiettyjä joulujuttuja, joita lahjojen saajat osaavat jo odottaa ja niitä toivovatkin - esim. mummon neulomisia sukkia ja lapasia <3, isälle annan joka vuosi Yliopiston almanakan <3 ja tyttäret saavat nuottikirjoja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lahjojen ostamisessa ja saamisessa on puolensa. Ihanaa on jos onnistuu hankkimaan tai tekemään sellaiset lahjat jotka ovat saajalleen mieluisia ja tarpeellisia. Itse tehdyt sukat ovat mielestäni yksi parhaimmista lahjoista.

   Poista
 13. Meillä on ratkaistu asia niin, että kaikille lapsille kirjekuoret joissa rahaa ja aikuisten kesken emme vaihda lahjoja vaikka niitä sitten tädiltä, isältä ja isän vaimolta aina tulee. Mutta miehen kanssa emme vaihda. Mahdollisimman helpolla yritämme päästä ja joulu tosiaan on lasten juhla, että kun pieniä lapsia taas taapertaa, niin eiköhän lahjariemu taas ala nostaa päätään.

  Ihanaa viikonloppua Kristiina. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mekin olemme jo useana vuonna turvautuneet rahalahjoihin tai lahjakortteihin teineille, mutta kahdelle pienemmälle on ostettu leluja tai muuta kivaa. Nyt siis vielä jää nähtäväksi miten tulemme aikuisten lahjojen suhteen tekemään.
   Oikein mukavaa ja rentouttavaa viikonloppua sinullekin!<3

   Poista
 14. Hei, meillä aikuisten lahjaostot on jo jokunen vuosi ratkaistu arvonnalla; Kaikki ostavat vain yhden,sovitun summaisen lahjan sille, joka arvonnalla on kullekin suoritettu. Meillä tuo summa on ollut 50€, mutta senhän voi sopia. Jokainen saa sitten kysellä toiveita kyseiseltä henkilöltä jne.
  Näin vältytään turhilta ostoksilta. Hyvin toimii!
  Kivaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo teidän systeemi on melkeinpä sama jota olemme mekin miettineet.
   Sinulle myös kivaa viikonloppua!

   Poista
 15. Ei ole yhtään aikaista pohtia lahja-asioita. Me muutimme viime vuonna lahjakäytäntöä, kun kaikki lähipiiriin kuuluvat ovat jo aikuisia. Jokainen ostaa toiselle yhden lahjan, varojensa mukaan. Toivomuksia saa esittää, ja ne pyritään toteuttamaan. Minä toivoin yllätyksiä, koska olen niin lapsellinen :) Tänä vuonna homma jatkuu samaan tyyliin, koska viime vuonna lahjasysteemi onnistui hyvin. Tosin, minä itse hieman lipsuin, ja ostin lapsille kaikkea pientä ja tarpeellista lisäksi - mistä kukaan ei pahastunut. Tämä sääntö sovittiin vain perheen kesken. Ystävilleni olen muutenkin aina ostanut vain yhden lahjan ja samoin saanut tai ollut saamatta. Ei se ole ollut siitä kiinni. Olen vähän tämmöinen lahjanantajatyyppi ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Te olette keksineet kaikille sopivan tavan ja sitä onkin hyvä noudattaa vastaisuudessakin. Ystävien kesken ei me olla lahjoja annettu, vaan ihan vaan lasten perheiden kesken. Meitä on kuitenkin kaksitoista, joten lahja poikineen siitä kertyy jos jokaiselle antaa lahjan.

   Poista