Sivut

lauantai 1. kesäkuuta 2019

TOMAATIN KASVATUS SÄKEISSÄ, ONNISTUUKO?Eilen saatiin vihdoin istutettua tomaatin-ja kurkuntaimet. Näin myöhäiseksi se tänä vuonna jäi. Kun kasvihuoneessa ei ole lämmitystä niin se on jarruttanut taimien hankkimista.

Paljon taimia ei edes enää ollut saatavissa, mutta neljä tomaatintainta ja kaksi kurkun tainta ostettiin.

Parina viime vuonna tomaatit on meillä kasvatettu isoissa paljuissa, mutta kun olin epävarma niiden soveltumisesta elintarvikkeiden kasvattamiseen niin mieleeni muistui että sellaisia kasvatussäkkejä on olemassa, joissa on multa ja kaikki lannoiteaineet jo valmiina. Mietin voiko niinkin isoa kasvia kuin tomaattia kasvattaa tuollaisessa säkissä ja varmistin asian netistä.Säkit soveltuvat jopa tomaatin kasvatukseen ja niin ajoimme puutarhamyymälään katsomaan olisiko noita säkkejä siellä myytävänä. Ensimmäisessä paikassa ei ollut, mutta toisesta löytyi.

Yhteen säkkiin voi laittaa useampia kasveja riippuen kasvin koosta. Tomaattia tai kurkkua suositeltiin laitettavaksi kaksi kappaletta/säkki.
Säkeille tehtiin matala alusta koska en halunnut niiden olevan lattiassa kiinni. Laitoimme molemmat säkit vierekkäin kasvihuoneen valoisimmalle seinustalle.

Säkkeihin leikataan aukot kasveille ja säkkiin oli valmiiksi piirretty kolmen kasvin paikat. Koska laitoin vain kaksi kasvia yhteen säkkiin niin sovelsin hiukan aukkojen paikkaa jotta sain ne sopivan etäisyyden päähän toisistaan.

Aukot oli helppo leikata ja sitten olikin vuorossa taimien istuttaminen paikoilleen. Hiukan siirsin multaa syrjään sisemmälle säkkiin ja niin sain tilaa laittaa taimen paikoilleen. Sitten vedin takaisin mullan kasvin juuripaakun ympärille ja päälle ja se oli siinä.Istutin kaikki neljä tomaatintainta samalla tavalla ja sitten kastelin ne. Säkissä neuvottiin tekemään vielä muutama reikä säkin alaosaan että ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois.

Laitoin vielä taimien tukikepit paikoilleen ja niin taimet olivat valmiina aloittamaan kasvunsa kohti korkeuksia.

Kun netistä tutkailin kasvatussäkkien ominaisuuksia niin joissakin sanottiin olevan kaikki tarvittavat lannoitteet mukana ja ne riittäisivät koko kasvukauden ajaksi. 

Meidän ostamat olivat kuitenkin luomulannoitettuja ja niihin pitää antaa lannoitetta erikseen, joten ihan niin helppoa tämä pussikasvatus ei ollutkaan kuin luulin. Vaikka eihän se kovin vaikeaa ole sekoittaa lannoitetta kasteluveteen kun rupeaa kastelemaan.Kurkut istutin isoon kukkaruukkuun. Laitoin molemmat samaan, mutta meillä on vielä yksi samanlainen iso ruukku johon voin toisen noista siirtää jos tuntuu että niille tulee tilanpuutetta.
Nyt vaan sopii toivoa että tomaatit viihtyvät säkeissään ja antavat meille makoisan sadon. Jos tämä osoittautuu hyväksi menetelmäksi, niin säkkiviljelyä harrastetaan meillä jatkossakin, sillä näin istutus kävi tosi näppärästi ja siististi. Ja jos vertaa säkin hintaa siihen että ostaisi irtomultaa ja sopivat kasvatusastiat niin luulenpa että tämä systeemi on halvempikin.

Jos jollain on kokemusta säkkiviljelystä niin olisi mielenkiintoista kuulla miten onnistui.

Tänään on sään puolesta ollut kovin vaihtelevaa. Aamupäivällä paistoi aurinko, iltapäivällä pilvistyi ja illalla on satanut.

Ehdin kuitenkin aamupäivällä kylvää herneet, tillin ja rucolan.HYVÄÄ VIIKONLOPPUA!


💚💚💚 

10 kommenttia:

 1. Hei! Olen vuosia jo kasvattanut tomaatit ja kurkut näissä kasvusäkeissä. Minun säkit on vähän erinäköisiä ja niissä on lannoitus valmiina (kanankakkarakeet), ei tarvitse muuta kuin vettä antaa. Hyvin ovat menestyneet ja tuottavat runsaan sadon, varsinkin kurkut. Olen täällä pohjoisella pallonpuolella, varsinkin ahvenenmaalta katsottuna, niin tomaatintaimet on vielä kaupassa ja kurkuntaimet kasvatusvaiheessa.
  On ollut tosi kylmiä ja tuulisia päiviä. Yöllä lähes hallan puolella.
  Toivon sinulle hyvää kesää ja runsasta satoa. Jään seuraamaan blogiasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla että tomaatitkin pärjäävät näissä. Sellaiset säkit kuvittelin minäkin ostaneeni ettei tarvitse erikseen lannoittaa, mutta kun huolimattomasti luin ohjeen kaupassa niin tällaiset sitten tuli. Ei siellä kyllä muita olisi ollutkaan. Kun kastelin näitä taimia niin sujautin muutaman kanankakkarakeen tuosta aukosta sisään. Kun vaan osaisi sitten tietää koska pitää lisätä lannoitetta. Liikaakaan ei ole hyvä antaa.
   Meillä myös on tuullut jopa myrskyisästi tällä viikolla, mutta hallaa ei sentään ole ollut. Toivotaan että teilläkin lämpenee! Satoisaa ja mukavaa kesää sinullekin ja kiva että tykästyit blogiini!

   Poista
 2. Meillä on ollut joskus noita kasvusäkkejä ja kyllä on nimenpmaan tomaatit hyvin siinä kasvaneet. Olisi ihanaa omistaa jonkinlainen kasvihuone, jossa voisi kasvattaa vihanneksia ja yrttejä. Aurinkoista kesän aloitusta sinulle, Kristiina ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla on kokemusta näistä säkeistä ja hyvä kuulla että tomaatit tykkäävät kasvaa näissä. Kasvihuone on kyllä ihana olemassa, vaikkei siellä niin suurimuotoista viljelyä harrastaisikaan. Varsinkin tuulisilla paikoilla, kuten meidän mökillä se on kullan arvoinen.

   Poista
 3. Olen myös kasvattanut tomaatit ja kesäkurpitsat Biolanin säkeissä. Niihin ei tarvitse lannoitetta lisäillä, ja kauden jälkeen multa käy maan parannukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo Biolanin säkit voisivat olla ensi vuoden hankinnassa. Niihin on saatavissa jonkinlaiset altaatkin jotka helpottavat kastelua. Pitääpä tutustua niihin tarkemmin.

   Poista
 4. Voi kun olisi edes vähän puutarhurin vikaa, mutta sitä geeniä ei ole mulle suotu <3

  VastaaPoista
 5. Innolla odotan raporttiasi, että miten onnistui! Itse kasvatin työllä ja vaivalla tomaatteja viime vuonna ja niistä tuli isoja ja punaisia, mutta sitten ne ikään kuin mätänivät ennen kuin kypsyivät täysin. En tiedä liittyikö kalsiumiin vai mihin, mutta tämä vuonna en jaksanut lainkaan. Osa salaateista vielä kylvämättä. Perunat sentään jo kasvavat. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitan kuvia ja tekstiä sitten kun satoa alkaa tulla (jos tulee).

   Poista