03/01/2019

MYRSKYN JÄLKEEN




Heippa hei!

Jouluisissa tunnelmissa täällä on menty, tosin olosuhteiden pakosta. Oli nimittäin sähkökatkos, jollaisia ei yleensä meillä ole ollut. Ja jos on ollutkin, niin eivät ole kestäneet kuin ehkä jonkun tunnin.

Nyt katkos kesti ympäri vuorokauden.
Varmaan te jotka joudutte useinkin kärsimään monen vuorokauden katkoksista ette pidä tätä minään.

Ja eihän meillä hätää ollutkaan kun oli tuli takassa ja kynttilöitä riittävästi. Kynttilöitä tosin kävin ostamassa Maarianhaminasta, jossa sähköt toimivat. Meidän oman kylän kaksi kauppaa olivat suljettuina. Koko kylä oli aika aution tuntuinen, kun ihmisiä oli kehoitettu pysymään kodeissaan jos ei ihan pakko ollut liikkeelle lähteä.
 



Kyllä taas kerran tuli havaittua miten suurta osaa sähkö näyttelee nykypäivänä. Tuntuu että ei mikään toimi ilman sitä. No, jos on niin onnellisessa asemassa että kodissa on puuhella ja jokin puilla lämmitettävä lämmönlähde, niin aika paljon paremmin pärjää, kuin se jolla lämmitys ja ruoanlaitto toimii sähköllä. Meillä on kaukolämpö, mutta siitäkään ei nyt ollut apua.

Koska puhelimella ei pystynyt soittamaan kuin hätäpuhelut, eikä nettikään tietysti toiminut, niin radiolla olikin yhtäkkiä tärkeä rooli tiedonkulussa.  

Meillä on onneksi radio jota voi ladata ja niin pystyimme kuuntelemaan paikallista lähetystä ja pysyimme hiukan ajan tasalla siitä missä mennään.




Joulukuusi on jo viety pois, eikä sen valoista mitään hyötyä pimeänä olisi ollutkaan.

Kynttilät kuitenkin valaisivat kotia pimeyden tultua.
 



Ja kun ei nettipelejä pysty pelaamaan, niin pelataan pelikorteilla.  





Oudolta tuntui kun ikkunasta ulos katsoessa näkyi vain pimeyttä. Täällähän katuvalot normaalistikin sammutetaan yöksi, mutta tähän aikaan illasta ne sentään yleensä palavat ja lisäksi jouluvalot vielä valaisevat lisää.

Mutta nyt eivät palaneet ja lisäksi outo hiljaisuus kiinnitti huomion. Ei jääkaapin hyrinää eikä muitakaan normaalin asumisen ääniä kuulunut. Ainoastaan myrskyisenä pauhaava tuuli ulkona kuului ja terassin grillikin oli eksynyt tuulen voimasta ihan uuteen paikkaan.

Sähkön puuttumisen vuoksi olisi voinut ulkogrillissä valmistaa ruokaa vaikka näin talvella, mutta kovan tuulen takia sitä ei voinut ajatellakaan, joten lämpimästä syötävästä voi vain haaveilla. Aamukahvitkin jäivät keittämättä tältä päivältä.

Niille joilla kotona ehti tulla liian kylmä oli järjestetty useita mahdollisuuksia tulla yöpymään sellaisiin paikkoihin joissa sähkökatkos ei ollut aiheuttanut ongelmia. Tämä oli hieno asia. Meillekin ystävä tarjosi yöpymismahdollisuutta kotonaan, mutta jäimme sentään omaan kotiin koska suurempaa hätää meillä ei ollut.
 



Nettiriippuvaiselle, kuten minä, tuli vaikeuksia keksiä mielekästä tekemistä pimeyden keskellä. Lukeminenkin tuli hankalaksi kun ei kynttilänvalossa oikein tahdo nähdä.

Onneksi laatikon perältä löytyi otsalamppu jota ei juurikaan ole ennen käytetty. Nyt se osoittautui oivaksi lukemisen apuvälineeksi ja ristisanojakin näki sen valossa ratkaista. 
 




Paristoilla toimiva valokoriste riitti juuri ja juuri antamaan hiukan valoa eteistilaan ettei seiniin törmäillyt. 



Kylpyhuoneessa vallitsi oikea spa-tunnelma kun hämyvalossa asioita toimitettiin. Lämpimästä suihkusta sai vain haaveilla, sillä lämmintä vettä ei tullut ja saunakin toimii sähköllä joten sinnekään ei lämmittelemään päässyt.
 



Aamuyöstä saatiin sähköt takaisin. Tänään on saatu normaalisti nauttia aamupala. Aamu-tv on auki taustalla ja uutisiakin on taas nähty. Tuntuu olleen tosi myrskyistä vähän joka puolella eikä vaan meillä. Katkenneita puita, vahingoittuneita rakennuksia, veneitä ja autoja näkyy kuvissa. Toivottavasti henkilövahingoilta ollaan vältytty.


Vielä pitää käydä mökillä katsomassa onko siellä jotain rikkoontunut, siellähän tuulee normaalistikin paljon enemmän ja kovempaa kuin täällä kotona. Eilen sinne ei vielä päässyt kun sen verran paljon oli kaatuneita puita tiellä. 



MITEN TEILLÄ, ONKO MYRSKY AIHEUTTANUT VAHINKOJA?


💜💜💜

18 kommenttia:

  1. Voin kuvitella, millaista siellä Ahvenanmaalla eilen oli! Meilläkin tuuli ihan riittävästi. Sähköt pysyivät. Sähköt ovatkin ihan älyttömän tärkeä juttu, jota ei tule normaalisti ajatelleeksi. Onneksi myrsky nyt ohi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä oli kyllä aika raivoisa tuuli. Normaalistikin täällä tuulee, mutta tämä oli ihan omaa luokkaansa. Raivaustyöt kestänevät kauan. Tänään onkin sitten aivan ihana aurinkoinen päivä ja ihan tuuleton.

      Poista
  2. Kyllä se sähkön tärkeys on huomattu etenkin anoppilassa on koettu se kaksi kertaa noin kaksivuorokautta ilman sähköä. Mutta siellä on tulisijat ja myös ulkosauna puilla lämmitettävä sähkösaunan lisäksi. Ja myös kaivo mistä voi nostaa vettä. Kynttilöitä poltettiin ja ostin viimekerralla kirpparilta sivistys-sanakirjan 50 sentillä . Tuli heti käyttöä luettiin sitä taskulampun valossa ja kyllä oli naurussa pidätteleminen kun lukija arvuutteli niitä muilla. Tämä on jäänyt mieleen varmaan ikuisesti. Hyvä ettei tällaisia kuitenkaan usein tarvitse kokea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole kiva olla ilman sähköä kun kaikki toiminta on siitä niin riippuvaista. Meillä ei ollut ongelmia veden saannissa, mutta tuli vain kylmää vettä. Teillä oli hauskaa ajanvietettä sähkökatkoksen aikana :)
      Onneksi täälläkin tosi harvinaista.

      Poista
  3. Hui. Tavallaan tunnelmallistakin (kun ei ehtinyt tulla liian kylmä, eikä ollut vakavaa hätää), mutta toisaalta vähän pelottavaakin.

    Meillä ei ole edes takkaa, eikä mitään, joten on tullut kyllä monesti mietittyä, miten sitä pärjättäisiin, jos jouduttaisiin olemaan pitkään ilman sähköä. Öljylämmityskin kun sitä tarvii toimiakseen.

    Hiljaisuuskin oli varmaan käsinkosketeltavaa. Nykykodeissa on kuitenkin paljon kaikenlaista "taustahurinaa", jolle tulee vähän niinkuin kuuroksi ja niitten olemassaolon huomaa, vasta kun hurina lakkaa.

    Onneksi ei käynyt pahemmin ja toivottavasti mökilläkin on kaikki hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tunnelma oli kyllä ihan hyvä, vaikka olikin niin että juuri kun keksi jotain mukavaa tekemistä niin muistui mieleen, "ai niin ei olekaan sähköä".
      Hiljaista oli ja aamuyöllä sitten heräsimme siihen kun jääkaapin hälytysääni rupesi piippaamaan liian lämpimän lämpötilan merkiksi kun sähköt olivat tulleet takaisin.
      Mökillä ei vielä ole käyty. Täytyy pitää peukkuja että siellä on kaikki kunnossa.

      Poista
  4. Mahdoton myräkkähän se paikoitellen oli. Onneksi ei paha täällä ja sähköt pysyivät, tässä torpassa kun kaikki toimii sähköllä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikeaa on olla ilman sähköä pitkiä aikoja jos kaikki on sähkön saannin varassa. Onneksi teillä oli tilanne parempi.

      Poista
  5. e ollaan NIIN kiitollisia tämän uuden kodin takasta ja puuhellasta! On saatu lämmintä ruokaa ja olen kehitellyt mehujakin sillä; pakkanen piti tyhjentää. Meillä oli sähköt pois 39 tuntia, viideltä ne palasi ja nyt on taas oltu tunti ilman. Meillä kuitenkin kaikki tosi hyvin. Aika sotatanner tuolla ulkona on kun käytiin tänään Maarianhaminassa lataamassa puhelimia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sen voin uskoa. Meillä on pakastin niin tyhjä, että en ole tehnyt siellä oleville tavaroille mitään, antanut vaan jäätyä uudestaan. Sitten kun aikoo käyttää niin näkee pitääkö heittää pois vai kelpaako vielä syötäväksi.
      Tänään pitäisi lähteä katsomaan joko mökille pääsee näkemään mikä siellä on tilanne. Pelottaa jo etukäteen.

      Poista
  6. Sähkö on elintärkeä monille. Esim. kotidialyysi on tosi sitovaa ilman koneen apua.
    Täällä Etelä-Suomessa olimme "sydän syrjällään" ahvenanmaalaisten ja pohjanmaalaisten vuoksi.
    Toivotaan, että mökkinne on säästynyt tuhoilta.
    Parempaa vuoden jatkoa teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä on ja jos sairauden hoitoon tarvittava laite toimii vaan sähköllä niin pulassapa olisi jos tulee sähkökatkos. Siinä mielessä nämä meidän ongelmat ovat vaan tosi pieniä.
      Mökillä käytiin tänään ja siellä oli kaikki ihan hyvin. Yksi puu oli katkennut, mutta mitään ei ollut kaatunut rakennusten eikä sähkölinjojen päälle. Mökille ei tosin vieläkään oltu saatu palautettua sähköä ja sisälämpötila siellä oli +1 astetta.

      Poista
  7. Onneksi sähkökatko ei ollut teillä pidempi. Otsalamput, kynttilät, pelikortit ja lautapelit on mitä parhainta viihdettä ja apua kun sähköt on poissa.

    Muistan kuinka lapsuudessa sähkökatkoja oli useinkin, mutta vain kerran muistan sellaisen olleen aikuisiälläni (jollei mökkeillessä olleita ukkossähkökatkoja oteta lukuun). Silloin yritettiin keittää monet kerrat kahvia kunnes muistettiin, ettei kahvia voi keittää kerrostalossa ilman sähköä ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli vielä aika siedettävä tuo katkoksen pituus, mutta monilla paikoilla täällä edelleen ollaan sähköttä. Kahvia mekin kaivattiin ehkä eniten tuon katkon aikana. Otsalamppu tuli hyvään tarpeeseen.

      Poista
  8. Kun joku asia lakkaa toimimasta niin oikeastaan vasta silloin ymmärtää sen tärkeyden ja osaa myös arvostaa sitä. Sähkön katkettua sitä huomaa miten elämä muuttuu ja moni itsestäänselvyys onkin aika haavoittuva juuri tällaisissa kriisitilanteissa.

    Tsemppiä sinne Ahvenanmaalle sillä teillä niitä raivaustöitä siellä riittää <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sähkö on nyt korkealla arvoasteikossa kun jonkin aikaa ilman oltiin.
      Raivaamista riittää tosiaan!

      Poista
  9. Hassua miten riippuvainen sitä on sähköstä. Silloin aikoinaan kun oli se suuri tapanimyrsky meillä oli 5 päivää sähköt pois. Agren avulla sai pakastimen ja jääkaapin pysymään kylmänä mutta jossain kohtaaa pimeys vain alkaa ahdistamaan. Hyvää loppiaista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täysin riippuvaisia ollaan sähköstä nykyään ja se kuulostaakin aika jäätävältä. Teillä onneksi oli varajärjestelmä niin etteivät pakasteet sulaneet ja meillä pakastimessa ei ollut mitään arvokasta ja se on aika tyhjäkin, joten siitä ei vahinkoa koitunut.

      Poista