Sivut

lauantai 30. toukokuuta 2020

VINKKI AHVENANMAALLE MATKAAVALLETänään aamupäivällä suuntasimme kohti ihanaa leipomo/kahvilaa, Johannas Hembaktaa, joka sijaitsee kivenheiton päässä Godbystä Getaan päin. Näin sesongin ulkopuolella tuo leipomo on auki lauantaisin klo 10-16. Kahvila ei vielä ole auki kun tuo korona rajoittaa kaikkea, mutta maanantaista alkaen on myös kahvila auki kesä-elokuussa joka päivä klo 10-17.

Godbystä Getaan päin lähdettäessä ehtii juuri ja juuri painamaan kaasua niin että saa mukavan vauhdin päälle, niin jo näkyy viitta Stalldalen joka osoittaa vasemmalle. Käännytään sinne ja ajetaan suoraan niin pitkään kuin tietä riittää. Tie on joitain satoja metrejä ja niin ollaankin jo perillä. Silmien eteen avautuu paitsi rantaa, niin pari kolme kivitaloa, jotka tuovat mieleen sairaalaympäristön. Ja vanha psykiatrinen sairaalahan tämä ennen olikin, mutta nyt ihan muussa käytössä.
  
Kun noustaan portaat parkkipaikalta niin ollaankin jo Johannas Hembaktan isolla terassilla. Kauniit kukkaistutukset toivottavat tulijan tervetulleeksi. Tähän mahtuu kauniina kesäpäivänä iso joukko kahvittelijoita. 

Pakko oli pysähtyä ihailemaan näitä istutuksia ja niiden ympäristöä. Mutta leivonnaisten tuoksu houkutti sisälle.


Tiskin takana seisoi minulle hiukan entuudestaan tuttu Siv, jolta kysyin lupaa kuvien ottamiseen. Häneltä sain taustatietoa tämän rakennuksen historiasta, sillä hän on työskennellyt täällä hoitajana aikoinaan ja nyt eläkkeellä ollessaan tekee työvuoroja leipomon puolella. 

Leipomossa leivotaan mm. pullia, pikkuleipiä, hemveteä (grahamleipä joka on ahvenanlaalaisille se oikea perinteinen leipä), mustaa leipää, ruisleipää, chiapattaa, foccacciaa, ja kaikki leivotaan paikallisista luomujauhoista.

Leipomon tuotteita voi ostaa paitsi täältä paikan päältä, myös Mattssonsilta Godbystä, Sparhallenista Jomalasta ja Mathis Hallenista Maarianhaminasta.

Kahvilan osoite on Stornäsvägen 40, GodbyKatseeni kiinnittyi paitsi noihin herkullisiin leivonnaisiin, niin myös sisustukseen. Kaikkialla näkyi vanhoja huonekaluja ja esineitä ja esim. erilaisia verhoja jotka oli tehty vanhoista lakanoista tai muista vanhoista kankaista.Vanhoja esineitä on paljon ja ikkunan takana avautuu terassin takana maalaismaisema. Saattaapa ikkunasta nähdä lampaitakin.Viehättäviä koristeita oli joka puolella. Tässä sydämen sisälle kiinnitetty sydämen muotoinen oikea leipä niinkuin paikan henkeen hyvin sopiikin. Kovin suuri ei kahvila sisätiloiltaan ole, mutta sitäkin viehättävämpi.  Tarkemmin kun katsoi istuintyynyjä, niin huomasi että tyynyt oli päällystetty vanhoilla paidoilla ja takeilla. 
Paikallista suklaatakin oli myynnissä. Nämä oli valmistanut Mercedes Chocolaterie.  Ikkunasta näkyy vanha sairaalarakennus. Tämän käytävän varrella oli mm. hissi jolla aikoinaan ruoka kuljetettiin sairaalan tiloihin. Kahvilan wc-tilat löytyivät myös täältä. Vessojen ovet olivat alkuperäisiä kylmähuoneiden ovia. Onneksi ovessa luki selvästi wc, muuten ei sinne olisi tohtinut mennä. 
WC:ssä oli aika mystillinen tunnelma ja tuntui kuin olisi ollut jonkin hotellin vessassa.  
Kylmiön alkuperäinen ovi kun oli, niin on tainnut jollakin asiakkaalla olla vaikeuksia ulospääsyssä kun ohjeet oven avaamiseen on täytynyt laittaa. Ja kerrankin myös suomeksi, mistä plussaa!
Kahvia alkoi jo mieli tehdä, joten lähdimme pullapussin kanssa kohti mökkiä. Matkalla vielä mietin miten erilaisia toimintoja voi samassa rakennuksessa aikojen kuluessa olla. Kahvila/leipomon ulkopuolella ollut höyläpenkkikin lienee aikoinaan ollut sairaalan toimintaterapiaan kuuluvaa kalustoa.Mökille päästyä keitettiin nopsasti kahvit ja katettiin tarjoilut ulos kun oli lämmin ilmakin. Voi mitkä herkut meitä odotti! J valitsi itselleen toscapullan ja minä vaniljapullan. Molempien mielestä se oma valinta oli se paras. Ja herkullisia ja taatusti tuoreita olivat molemmat. 
Jos kesälomamatkasi vie tänne Ahvenanmaalle, niin kannattaa käväistä kahvilla tässä ihanassa leipomossa.

Maarianhaminan varmaan tietävät kaikki Ahvenanmaalle matkustavat, mutta Godby, jossa leipomo on sijaitsee Maarianhaminasta pohjoiseen/koilliseen runsaat 15km. Godbyn keskustasta vähän matkaa Getaan päin niin ollaan jo melkein perillä Stalldalenissa.

Joko olet tehnyt lomasuunnitelmia?


💙💙💙14 kommenttia:

 1. Ihana kahvila <3 Kävimme tuolla viime kesänä. Ihana kahvila kauniissa miljöössä ja herkulliset tarjoilut <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kävitte kotikylässäni! Tuo kahvila on kyllä ihana ja ne leipomukset!

   Poista
  2. Joo, kunhan tiedän että olet täällä😊

   Poista
 2. Hurmaavan näköinen kahvila <3 Olin juuri 2 viikkoa lomalla, kotoilun merkeissä meni...huomenna töihin aamuvarhain :) Tänään juhlitaan rakkaan husbandokseni synttäreitä :)Aurinkoista sunnuntaita sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on monellakin loma mennyt kotinurkissa eikä tiedä miten kauan tätä jatkuu. No, kotimaassa pääsee matkustamaan, mutta rajoituksia on siinäkin. Ei ole oikein mukavaa lomalaisille☹️

   Poista
 3. Vinkki laitettu talteen! :) En tosi tiedä, milloin pääsen Ahvenanmaalle reissaamaan. :D Piti tehdä reissu tänä viikonloppuna, mutta peruttiin se, eikä uutta reissua saati muitakaan kesälomasuunnitelmia ole tehtynä. Tehdään sitten, kun koronatilanne vähän selkiytyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva. Harmi kun täksi kevääksi aiottu reissu peruuntui, mutta ei voi mitään.

   Poista
 4. Jotenkin onnistuin kuvia katselemalla saamaan pullan tuoksun nenääni. Aivan ihastuttava kahvila/leipomo!
  Ihanaa sunnuntaita sinulle Kristiina <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pullan tuoksu, aah!!!
   Ihanaa illan jatkoa ja uutta viikkoa ja kuukautta sinulle Outi<3

   Poista
 5. Vastaukset
  1. On kyllä. Kannattaa käydä jos tie tänne päin vie😊

   Poista
 6. Onpa viehättävän näköinen paikka! Ehdottomasti tuolla
  haluan käydä kun taas joskus pääsen sinne Ahvenanmaalle.
  Me kävimme pari vuotta sitten siellä Bagarstuganissa
  Maarianhaminassa ahvenanmaan pannukakkua, joka vei
  kielen mennessään.

  Kivaa kesäkuuta Kristiina ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käynnin arvoinen paikka on. Bagarstugankin on aivan ihana.
   Mukavaa viikonloppua sinulle! ♥️

   Poista