Sivut

lauantai 18. tammikuuta 2020

NYT NÄITÄ TULEE!Käsityövimma on iskenyt minuun, niin kuin aina talvisin. Kudon (tai neulon hienommin sanottuna) sukkia. Niiden kutomiseen tulee oikein himo kun alkuun pääsee.( Näitä kuvan sukkia en kuitenkaan ole itse kutonut vaan ne ovat allaolevan kirjan sivuilta.)

Kun sitten  luin Arjen Helmiä-blogista kaimani Kristiinan postauksen JonSukista niin se oli menoa. Hänen kutomansa sukat olivat aivan ihanat. Olin näitä sukkia jo jossain netissä aikaisemminkin ihaillut, mutta nyt sain tietää mistä sukista oikein on kyse.Kristiina vinkkasi mistä hän oli ohjeet sukkiinsa saanut. Kyseessä on JonSukat Villasukkarakkautta-kirja. Tilasin heti itselleni tuon kirjan ja muutaman päivän päästä se minulle tulikin.

Kirjan on kirjoittanut Jonna Nordström, joka on myös suunnitellut kirjan sukkien mallit. 

En ollut koskaan aikaisemmin kutonut kirjoneuletta. Kerran, pari olen yrittänyt, mutta yritys tyssäsi heti alkuunsa kun langat nurjalla puolella kiristivät ja neuleesta tuli yhtä käppyrää. Olin jo melkein luopunut yrityksistä tehdä kirjoneuletta, kunnes luin Kristiinan postauksesta että hänkään ei ollut kirjoneuleita aiemmin tehnyt ja nyt oli kuitenkin saanut aikaan hienoa jälkeä.

Selailin kirjaa ja ihailin sen ulkonäköä ja sitä miten ihanalta jopa kirjan sivujen paperi tuntui sormissa.

Nyt tuntui että voishan tästä jotain tullakin.Ja tulihan siitä. Valitsin ensimmäiseksi kirjoneuleyrityksekseni ne sukat, jotka vaikuttivat helpoimmilta tehdä eli mallin nimi on Jonskit.

Kaikissa JonSukissa työläin ja vaikein vaihe on varren kutominen. Voi miten aloittelijan sormet joutuivat koville kun yritti saada lankoja pysymään oikeassa järjestyksessä etusormen päällä! 

Ja mitä kaikkia outoja sanoja tuli ohjeissa vastaan: lankadominanssi, lankajuoksut, kiepautus, langan sitominen, valepalmikko jne. Kaikista oli kuitenkin selvät ohjeet ja hyvin loppujen lopuksi selvisin näiden tekemisestä.


Nyt ovat ensimmäiset sukat valmiit ja olen päätellyt langat ja höyryttänyt sukat. Täysin tyytyväinen en lopputulokseen kuitenkaan ole. Kun sukat olivat valmiit huomasin varressa virheelliset kohdat, mutta niiden korjaaminen on nyt myöhäistä.

En myöskään tiennyt näitä tehdessä, miten tehdään kun vaihdetaan väriä neuleessa. Tein yksinkertaisesti niin että solmin langat toisiinsa. Mietin kuitenkin että miltä lankojen solmut tuntuvat, vai tuntuvatko jalkapohjissa, sillä solmut tulivat juurikin saumaan joka jää jalan alle.

Ohjetta tähän värin vaihtoon en kirjasta löytänyt, joten katsoin netistä ja siellä oli selkeät ohjeet. Solmuja ei tehdä. Nyt on sitten näissä ensimmäisissä muhkurat pohjissa.

Olkoon nämä ensimmäiset sukat harjoituskappale ja toivon ettei kukaan kurkista sukkien sisäpuolelle, sillä kovin siistiä jälkeä siellä ei ole.

JonSukissa jalkaterä kudotaan aina raidalliseksi ja ennen kärkikavennuksia tulee aina raita joka on samaa tehosteväriä kuin kantapää, teräosa ja varren resorit, eli näissä tuo punainen. Aloitin jo uusia sukkia. Nyt tulee erilaiset ja pidempivartiset. Ei aavistustakaan kuka näitä tekemiäni sukkia tulee käyttämään, mutta kun on kiva tehdä, niin teen. Nämä sukat ovat nimeltään JonMari ja niihin tulee Marimekko-kankaista tuttuja kuvioita.

Nyt on into niin piukassa, että kaikki muu tahtoo jäädä!MUKAVAA VIIKONLOPPUA!

💙💙💙

36 kommenttia:

 1. Villasukathan ovat aivan ihania jalassa viileillä säillä! Minä en ole koskaan kutonut sukkia. Luulen, ettei kärsivällisyyteni riitä seurata ohjeita tarkasti. Itse teen tosi simppeleitä virkkaustöitä. Kudo vaan, onhan eläkeläisellä aikaa! Itsekin lähden tästä virkkaamaan ja samalla kuuntelemaan Aino Sibeliuksesta kertovaa äänikirjaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ovat kyllä. Ei muakaan liialla kärsivällisyydellä ole siunattu, mutta näitä tykkään kuitenkin tehdä.
   Sinä yhdistät kaksi kivaa asiaa!

   Poista
 2. Ihania villasukkia kaikki kuvissasi. Sinun neulomasi näyttää tosi kauniille <3
  Aiemmin neuloin talvella sukkia ja kesällä tein virkkuutöitä. Nyt virkkaus on jäänyt useana kesänä kokonaan, mutta sukkien neulomiseen tulee välillä innostus.
  Mukavaa viikonloppua! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihastuin niin noihin kirjan kuvien sukkiin. Mulla iskee aina talvisin tämä villitys. Kesällä en kudo, kun tuntuu että muutenkin on niin kuuma ja ettei hikisillä käsillä kuomisesta tule mitään.

   Poista
 3. Aivan ihastuttavia sukkia. Sukkien kutominen on ollut minulle aina hepreaa vaikka olen tehnyt paljon käsitöitä. Pitäisiköhän kokeilla ja tilata tuo kirja! Villasukkien kutominen kiehtoo minua todella paljon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä ainakin olen tyytyväinen että tuli tilattua. Olen kutonut aiemmin tavallisia villasukkia, mutta kirjoneule on minulle ihan uusi aluevaltaus. Tilaa ihmeessä. Kirja on aivan ihana eikä maksanutkaan kuin hiukan päälle kaksikymppiä.

   Poista
 4. Nyt en ehkä kestä, jestas miten ihania ja just nuo punaiset, oijoi. Aina on villasukat matkassa mukana, elo ei ole mitään ilman villasukkia ja ne vielä tuo turvaa.

  Ihanaa viikonloppua Kristiina. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Punainen onkin sinun lempivärisi. Nyt teen toisia hiukan hillitymmillä väreillä. Villasukat, turvallisen olon tuojat; miten ihana ajatus <3

   Poista
 5. Pitäisi käydä ostamassa tuo kirja, on nuo sukat vaan niin ihania :) olen itse kutonut sen verran paljon tavallisia perusvillasukkia että olen jo hieman kyllästynyt niihin ja kaipaan uusia haasteita käsityörintamalle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti sitten kannattaa tämä hankkia, jos tavalliset jo kyllästyttävät. Tästä saa taas uusia virikkeitä ja haluaisi tehdä kirjan kaikki sukat.

   Poista
 6. Oi miten ihania sukkia💓 Lapsena ei millään olisi halunnut villasukkia jalkaansa laittaa, nyt niistä ei luopuisi mistään hinnasta:)) Mukavaa viikonloppua💓

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Villasukat ovat kyllä mukavia käyttää, varsinkin talvella, mutta jopa joskus kesällä.

   Poista
 7. Sukkien neulominen on taerapeuttista.
  Kiva tuo ensimmäisen kuvan sukkien asettelu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On, paitsi ehkä silloin kun huomaa virheen vasta kun on jo kutonut muutaman kerroksen virheen jälkeen☹️

   Poista
 8. Opettelisin ennemmin kiinaa kuin yrittäisin neuloa tuommoisia sukkia.Siksi arvostankin tosi paljon käsitöitä ja heitä, jotka osaavat niitä tehdä.
  -arjaviola

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho! Ihan niin vaikeaa tämä ei sentään taida olla. Tai en minä tiedä miten vaikeaa kiinan oppiminen on😊

   Poista
 9. Voi että on ihania sukkia!
  Kadehdin teitä taitureita todella.
  Olen kuitenkin muutamat perussukat muutamana talvena itsekin saanut tehtyä.

  VastaaPoista
 10. Eräästä lehdestä leikkasin ja liimasin näiden kuvia päiväkirjaani. JonSukat näyttivät Niin ihanilta. Pitäisi kurkistaa tuota kirjaakin, kun sattuu vastaan tulemaan.
  Olen tykästynyt myös tuohon valepalmikkoon, kun oikeita en ole koskaan yrittänytkään tehdä :)
  Hienot sukat olet jo tehnyt sinäkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä ovat kyllä kivan näköisiä. Valepalmikko oli niin helppo tehdä, että voisi uskaltautua ehkä jo oikeankin palmikon tekoon. Sellaista en nimittäin minäkään ole koskaan kokeillut tehdä.

   Poista
 11. Suloisia sukkia, tou kutominen ja varmasti aika koukuttavaa :)
  Ihanaa iltaa ♥

  VastaaPoista
 12. Kyllä olet tehnyt kauniita sukkia - kymmenen plus ja papukaija merkki!

  VastaaPoista
 13. On upeat! Tuo ammattisanasto on kyllä ihan uppo-outoa, ei ymmärrä. Mulle teettää työtä ihan riittävästi tavallisen kantapään tekeminen. Mutta sun sukat on kyllä hienot, onneksi olkoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Johanna. Kantapää saattaakin olla hiukan kinkkinen. Nyt se alkaa jotenkin sujumaan minulta ja halusin opetella tätä kirjoneuleen tekemistä. Kyllä tässä ärräpäitäkin lentelee välillä :)

   Poista
 14. Mielettömän hienot sukat! Olen aikoinaan kutonut paljon ja kaikenlaista mutten koskaan kirjoneuletta tai -sukkia. Jotenkin ne on tuntuneet aina niin vaikeilta ja mulla on vähän outo tapa pitää puikoista kiinni joten voi olla etten pystyisi hallitsemaan eri lankoja.
  Kyllä niille sukille aina käyttäjiä löytyy! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maarit. Ensimmäistä kertaa minäkin kirjoneuletta kokeilen tehdä. Kirjassa on kyllä selitetty niin hyvin asiat, että tällainen aloittelijakin saa selvän mitä ohjeessa tarkoitetaan. Lankojen pitäminen etusormen päällä tuottaa kyllä vielä vaikeuksia. Kun kaksi lankaa yhtäaikaa sormella, niin se toinen tahtoo aina luiskahtaa pois siitä :(

   Poista
 15. Todella upeita sukkia, pitäisi myös itse ostaa tuo kirja ♡

  VastaaPoista
 16. Hienot sukat. Minun piti oikein lukea tämä teksti uudestaan ja kyllä siellä luki että piti pitää oikeassa järjessä etusormen päällä. Nyt kysyn hullun kysymyksen... pidätkö siinä useampaakin kerralla? Minulla kaikki värit kulkee kyllä mukana mutta vain yksi kerrallaan etusormen päällä. Ajattelin että onko tämä jokin uusi kikka minkä olet lukenut. 🤗.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nila, siinä pitäisi lukea järjestyksessä. Kahta lankaa pidän etusormen päällä jos kudon kuviota kahdella värillä. Hiukan hankalaa se välillä on, mutta välillä sujuu hyvinkin. Kirjassa selitetään kyllä miten se tehdään, mutta minä vasta opettelen. 😊

   Poista
 17. Kuule minulla itselläni oli kirjoitus virhe ei sinulla. Siis näin minun piti kirjoittaa. ( Minun piti oikein lukea tämä teksti uudestaan ja kyllä siellä luki että piti pitää oikeassa järjestyksessä etusormen päällä) Minä en ole koskaan pitänyt muuta kuin yhtä lankaa kerralla etusormen päällä, minun pitää tutustua tähän kirjaan voi olla että on hyväkin kikka. 🤗.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nila, jouduin poistamaan osan vastauksesta, sillä en tullut ajatelleeksi että kirjassa kerrottuja niksejä ei ole lupa esim. blogikirjoiuksessa julkaista.

   Poista