Sivut

sunnuntai 9. kesäkuuta 2019

PIHALLA JUURI NYT

Nyt kukkivat laukat ja nyt kun kuvan ottamisesta on kulunut jo viikon verran ne ovat vieläkin täyteläisemmässä kukassa. Tuntuvat houkuttelevan kovasti perhosia, kuten vieressä olevat pikkusyreenitkin.

Istutin laukan (Allium Purple Sensation) sipuleita syksyllä. Niiden kukkiminen tuntuu olevankin melko pitkäikäistä mikä on hienoa. Lehdet sitävastoin ovat suorastaan rumat kun ruskistuvat. Olen jo leikannut niiden ruskeimmat kohdat pois. Toivottavasti en tehnyt suurta virhettä kun leikkasin. Onneksi olen istuttanut orvokkeja laukkojen sekaan niin lehdet eivät ihan niin paljoa näy.
Orvokit ovat kasvaneet tiheäksi matoksi ja eilen leikkasin niitä puolta lyhyemmiksi siinä toivossa että tulee uusi kukinta niinkuin yleensä käykin. Sitten kun nämä orvokit ovat kukkimisensa kukkineet niin tarkoituksenani on istuttaa niiden tilalle jotain monivuotista perennaa. Kukkapenkin kulmauksessa viihtyy ja kasvaa vauhdilla Peittokurjenpolvi (Geranium cantabrigiense Karmina) joka viihtyy vaatimattomassakin maassa. Se on juuri aloittamassa kukintansa lilahtavilla kukilla.

Sen vieressä penkin reunakasvina on Hopeahärkki joka on jo levittäytynyt tuuheaksi matoksi.

Hopeahärkin takana on ihan pieniä Komeamaksaruohon taimia jotka toin mökiltä. Toivon että ne täällä kotipihalla saavat olla rauhassa jäniksiltä ja kauriilta.

Juuri nyt kauniisti kukkiva punakukkainen, mätästävä Patjarikko on uusi tuttavuus minulle. Ostin pari viikkoa sitten kolme tainta ja nyt ne jo näyttävät aloittavan leviämisen.

Patjarikon vieressä yrittää kasvaa heinä Miscanthus sinensis, jonka istutin viime syksynä. Kovin on kitukasvuinen.
Kuunliljat ja Mehitähdet kasvavat toisessa kukkapenkissä. Myöskin nämä olen tuonut mökiltä. Molempia jäi kyllä sinnekin vielä. Runsaasti on kukkinut ja kukkii vieläkin, muutama viikko sitten istuttamamme Pikkusyreeni (Syringa meyeri Palibin). Tuoksu on ihana. Muutamina kovatuulisina päivinä olen pelännyt sitä kestävätkö rungot katkeamatta, mutta ainakin tähän asti ovat kestäneet.
Syksymmällä ehkä on edessä vielä hiukan istutustöitä ja ainakin muutamia kukkasipuleita voisi lisää laittaa. Mutta nyt nautitaan kesästä!MUKAVAA PÄIVÄÄ SINULLE!


💚💚💚 

14 kommenttia:

 1. Mullakin alkavat peittokurjenpolvi ja hopeahärkki kukkia. Peittokurjenpolvi onkin nimensä mukainen. Minulla levinnyt melko hyvin ja lisää saa levitä. Minäkin kirjoitin itselleni oikein ylös hommat (kukkien siirrot ym), joita pitää syksyn tullen tehdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan tuntuu että tuo kurjenpolvi tulee hyvinkin peittämään tyhjät paikat kukkamaassa. Syksyllä tahtoo into kaikenlaisiin pihatöihin hiipua. Toivottavasti tänä syksynä saan piiskattua itseni hommiin :)

   Poista
 2. Onpa kaunista!
  Ihania kesäpäiviä sinne :-)

  VastaaPoista
 3. Tykkään ihan hirmu paljon laukoista, kun ovat sellaisia ”epäkukkamaisia” kukkia. Vähän niinkuin ruohosipulin kukinnot.

  Mulla on joku saamattomuuskausi istutusten suhteen meneillään. Mieluinen Kekkilän yrttilaatikkokin vielä huutaa tyhjyyttään. Toivottavasti jossain kohtaa ryhdistäydyn.

  Mahdollisimman mukavaa alkukesää Kristiina, vaikka arvaankin, että taannoinen yllättävä suuri menetys painaa mieltä ❤️


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laukat on kyllä aivan ihania! Näitä pitää laittaa enemmänkin kasvamaan.
   Uskon että kyllä se innostus sinulle vielä tulee varsinkin kun sulla on tuo ihana yrttilaatikko! Mullakin mielenkiinto keväisiin askareisiin laimeni kun tuli tuo veljen menetys. Onneksi hautajaisista jäi valoisa muisto.

   Poista
 4. Ihanalta näyttää! Aurinkoisia päiviä sinne☀️☀️☀️

  VastaaPoista
 5. Minä innostuin myös syksyllä istuttamaan erilaisia laukkoja. Nyt harmittaa myös niin vietävästi niiden ruskettuneet lehdet. Jotain muutosta pitää tehdä ( kuten aina) miksei voi kerralla saada mitään kunnolla. Minun pitää istuttaa myös jotain muuta siihen penkkiin ja osittain siirtää niitä pois. Pysyykö tuo syreeni tällaisena vai pitääkö sitä muotoilla milloin? Ihanan näköisiä ovat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laukkojen lehdet eivät tosiaankaan kukkaa kaunista ja sen juurelle kehoitetaankin istuttamaan jotain muuta kasvia niin etteivät lehdet niin näy.
   Tuo rungollinen pikkusyreeni pysyy tuollaisena, vaikka tietysti kasvaa jonkinverran ja tukevoituu, mutta varsi pysyy oksattomana.

   Poista
 6. Ihanan runsaan kukkaisaa teillä. Nyt on luonto kauneimmillaan. 💚🍒🌼💮🌞🍒💚

  Aurinkoista viikkoa Kristiina🌞💮🌼💮🌞

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luonto on tosiaankin kauneimmillaan. Taisin innostua istuttamaan hiukan liikaa eri lajikkeita, joten jonkinlaista siirtelyä on edessä syksyllä, sillä kukkapenkki on mielestäni hiukan liian levoton.
   Aurinkoa sinnekin. Nyt onkin sää viilentynyt oikein kunnolla.

   Poista
 7. Minäkin olen joskus napsinut pallolaukkojen lehdenkärjet pois, kun aina ruskistuvat rumasti, eikä ole kärsinyt. Maanpeitekasvit ovat ihania kun leviävät nopeasti mattomaiseksi. Kivalle näyttää. :-)
  ~Katja

  VastaaPoista