sunnuntai 23. kesäkuuta 2019

KAUNISTA KATSELTAVAAJuhannus on ohi ja monet juhannussalot on pystytetty täällä Ahvenanmaalla. Usein on tapoihimme kuulunut ajella ympäriinsä ihailemassa toinen toistaan kauniimpia salkoja, mutta tänä vuonna emme ole vielä nähneet kuin sen salon joka pystytettiin mökkimme lähimpään kylään.Kylän väki on ahertanut tunteja koristelun parissa. Kruunuja on tehty pitkin kevättä, mutta nuo lehtinauhat jotka kiertävät salkoa on tehty vasta ihan viime tipassa. Aattona ajaessamme kylän halki näimme ihmisiä sitomassa noita lehtiä paikoilleen.

Itse en ole koskaan osallistunut koristelujen valmistukseen enkä varmaan osaisi niitä tehdäkään kun en ole kasvanut tällaisen perinteen piirissä.

Mutta yhden tuollaisen kruunun olen joskus tehnyt eikä se ollut vaikeaakaan kun oli opastaja vieressä. Tekemäni kruunu oli meillä monta vuotta esillä aina juhannuksena, mutta kun se tuli nuhjuiseksi niin heitin  sen pois eikä uutta ole tullut tehtyä tai ostettua. Näitä saa nimittäin ostaa valmiinakin.Tässä vielä odotellaan salon pystyyn nostamisen aloitusta. Perinteisesti se tehdään puisten seipäiden avulla ja siihen tarvitaan monta miestä että se saadaan ylös.

En tiedä miksi meidän kylässä ei enää tuota perinteistä nostoa käytetä. Voi tietysti olla että kylässä ei enää ole tarpeeksi talkooväkeä sitä tekemään, tai sitten vaan on koettu helpommaksi nostaa salko autonosturin avulla, sellainen kun kylästä löytyy. Salon yläpäässä on neljä purjevenettä jotka tuulessa pyörivät ympäri. Viime vuonna ei kylän salkoa saatu ollenkaan nostettua kun se katkesi kesken kaiken. Nyt kuitenkin upouusi salko kesti hyvin nostamisen. 

Nyt alkaa olla valmista ja hienoltahan tuo salko näyttää.

Väkeä oli paikalle kerääntynyt yllättävän paljon katsomaan tapahtumaa. Joukossa kyläläisiä, mutta arvelisin kuitenkin että suurin osa oli kesäasukkaita ja näiden vieraita. Autonosturin kuljettaja sai ansaitut aplodit poistuessaan paikalta. 
Salon pystytyksen jälkeen asiaan kuuluu piirileikki salon ympärillä: "Små grodorna, små grodorna".. eli "Pienet sammakot, pienet sammakot".. kuului laulu.   
Juhannussalon pystyttäminen on hieno perinne ja tosi kauniita ne ovat. Nyt saavat salot olla pystyssä melkein vuoden sillä ne lasketaan alas hiukan ennen seuraavaa juhannusta. Siinä vaiheessa voi olla muutama kruunu vähemmän kun syksyn ja talven myrskyt ovat niitä rieppotelleet, mutta ei haittaa, sillä joka vuosi tehdään kuitenkin uudet. ONKO JUHANNUSSALKO SINULLE TUTTU PERINNE?

💚💚💚

22 kommenttia:

 1. Juhannussalko perinne on kyllä hieno juttu! Ihastelin niitä Ahvenanmaalla käydessäni vuosia sitten. Aurinkoista alkavaa viikkoa☀️Ihanat kuvat❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ovat toinen toistaan hienompia. Tämä on sieltä yksinkertaisemmasta päästä. Sinulle myös lämmintä viikkoa🌼

   Poista
 2. Juhannussalot ovat kyllä upeita! Ja tuo teidän yksilö vallankin hieno.
  En tiedä, onko esim. Turun saaristossa salkoperinnettä, mutta täällä Turussa Ruissalon kylpylän pihalle tuollainen joka vuosi rakennetaan - se tosin ei taida siellä koko vuotta viihtyä, sillä en muista sitä nähneeni siellä käydessäni.
  Ihanaa kesää, Krisse <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ovat kauniita ja on kiva katsella eri kylien salkoja kun ne saattavat olla hyvinkin erilaisia. Pitäisikin tänään lähteä vähän kiertelemään saarta. Olen kyllä tuolla Ruissalon kylpylässä muutaman kerran käynyt mutta en minäkään juhannussalkoa siellä ole nähnyt.
   Samoin sinulle, hienoa kesää ja lomailua <3

   Poista
 3. Hieno juhannussalko ❤ Kerran oon ollut Maarianhaminassa kun salkoa pystytettiin, sen verran on tuttu mulle ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ollut minullekaan juhannussalko tuttu asia ennen Ahvenanmaalle muuttamista. Olinkohan koskaan edes sellaista ennen nähnyt?

   Poista
 4. Salot ovat kyllä NIIN Ahvenanmaata! Onhan se kiva, että paikkakunnilla on näitä niille ominaisia perinteitä.

  VastaaPoista
 5. Todella komea salko. Ollaan oltu Ahvenanmaalla kaksi juhannusta kumpainenkin poika pelasi aikoinaan jalkapalloa oltiin siellä turnauksessa. Mukavaa niitä oli ihailla mutta muuten ei ole tuttu tämä perinne,

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan hieno on kylämme salko. Aika harvalle manner-suomalaiselle tämä perinne on tuttu.

   Poista
 6. Olimme Kustavissa ja näin elämäni ensimmäisen kerran, juhannussalon pytytyksen..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kustavi on rannikkokunta ja siellä käy paljon turisteja ja mökkiläisiä, joten juhannussalollekin riittänee tekijöitä ja katselijoita.

   Poista
 7. Totally new for me. What a nice photos. Interesting 💚💚💚

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. It was a new tradition also for me when we moved to Aland. It is a nice tradition.

   Poista
 8. Vastaukset
  1. On hieno. Toivottavasti ei tule kovia tuulia että kruunut pysyvät mahdollisimman kauan paikoillaan.

   Poista
 9. Kaunis salko ja ihana perinne. Tänä vuonna kävimme ihailemassa salkoja Kustavissa ja Velkualla. Aurinkoisia kesäpäiviä sinne suurelle saarelle❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turussa asuessamme kävimme usein Kustavissa, mutta ihme etten sattunut koskaan siellä juhannussalkoa näkemään. Tai ehkä tuo perinne on aloitettu vasta viimeisinä vuosina (viimeisinä vuosina tarkoitan n. kahtakymmentä viime vuotta!).
   Aurinkoa myös Merimaskuun!

   Poista
 10. Hieno on tuo salko. Se on tosi kiva perinne. Itävallassa oli monessa kylässä tuollainen salko, vaikkei se tietenkään mikään juhannussalko ollut, vaan lähinnä kylän tunnusmerkki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo salot ovat niin kauniita. En tiennytkään että Itävallassakin on samantapaisia. Harmi ettei siellä ole tullut käytyä muuta kuin läpi ajettua. Tyttäremme oli sentään itävaltalaisen kanssa naimisissa yli viisitoista vuotta.

   Poista