keskiviikko 21. elokuuta 2019

LOPPUKESÄÄNyt kun kesä alkaa muttua syksyksi on sopiva aika kaataa puita. Siis siinä mielessä että lintujen pesimäaika on ohi. Varmaan paras puunkaatoaika olisi kevättalvella, mutta meidän ei tule lähdettyä talvella lumeen kahlaamaan ja puita kaatamaan, vaikka joka syksy mökkikauden päätyttyä ajatellaan että kevättalvella sitten. Mökkimme ympärillä on niin paljon puita että niitä on ihan pakko silloin tällöin kaataa. Monet niistä ovat vaan niin lähellä rakennuksia tai sähkölankoja että kaataminen ei ole ihan helppoa.

Puut varjostavat kuitenkin tosi paljon ja varsinkin koivut roskastavat niin että jatkuvasti saa olla harja kädessä lakaisemassa terassia, eikä keväinen siitepölyn määräkään ihan vähäistä ole.

 Eniten tontillamme on koivuja, mutta mäntyjäkin löytyy. Tämä iso vanha puu oli niin hyvässä paikassa että sen kaatamisessa ei ollut pelkoa väärään paikkaan kaatumisesta. Mänty ei ole kovin hyvää polttopuuta, mutta pakko oli kuitenkin kaataa. Alaoksat ovat ihan kuivia.

 Mutta yläoksat sitävastoin olivat tuuheita.  Niistä olisi saanut vaikka kauniin joulumännyn. Nyt kuitenkin raahasin ne rantaan odottamaan polttamista. Tänään on sen verran tuulista ettei risuja uskalla ruveta polttamaan. Männyn vieressä oli tuomi joka myös nyt sai lähteä. Se on kaunis ainoastaan silloin kun se kukkii. Muuten se synkentää näkymiä aika lailla, eikä sen muotokaan ole kovin kaunis. 
J kaatoi muutaman muunkin, pienemmän puun ja pätki ne samantien sopivan pituisiksi. Ison männyn runko on vielä kokonaisena, ainoastaan oksat on karsittu ja viety rantaan. Kaadetusta pihlajasta pelastin muutamia oksia. Pihlajissa on tänä vuonna erityisen paljon marjoja ja pihlajat ovat muutenkin kauniita puita, mutta tämä oli kasvanut isompien puiden välissä ja oli aika muotopuoli.

 Nämä koivut olisi kokonsa puolesta vielä helppo kaataa, mutta sähkölangan läheisyys vaikeuttaa kaatoa.
 Vein terassilla kesän olleet pelargonit kasvihuoneeseen. Ajattelin kokeilla niiden talvettamista, ei tosin kasvihuoneessa vaan mökissä sisällä, jossa pidämme koko talven lämmitystä pienellä, joten arvelisin lämpötilan olevan juuri sopivan näille.  J tosin sanoi ettei ollenkaan tykkää pelargonioista. Ja minä kun meinaan ensi kesänä laittaa kasvihuoneen täyteen näitä kukkia! Ehkä menestyisin niiden kasvattajana paremmin kuin tomaattien ja kurkkujen.
Tillikin innostui sentään lopulta kasvamaan kasvatuslaatikossa vaikka alku näytti huonolta. Nyt olen jo tyhjentänyt laatikot ja poimin vielä tillinoksat pöytää kaunistamaan. Laatikoissa kasvatetut herneet on syöty ja salaattiahan en onnistunut ollenkaan saamaan kasvamaan.Syytän siitä sitä kummallista multaa jota ostimme keväällä laatikoihin. Nytkin vaikka sadetta on saatu ihan mahdottomasti, oli multa pinnan alta ihan kuivaa vaikka päälimmäinen kerros olikin märkää. Mystistä multaa! Eipähän ainakaan sitä osteta ensi vuonna. 
Kukkamaahan itse kylväytynyt kääpiösamettikukka on kasvanut ulkona ruukussa kesän  ja otin senkin nyt sisälle kasvihuoneeseen.
MUKAVAA PÄIVÄÄ!
💚💚💚 

18 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos Susanna. Kasvihuone on parhaita hankintojamme. 🌱🍒

   Poista
 2. Meilläkin on tänä kesänä kaadettu muutama puu. Syy on termiitit, jotka ovat päässeet puun makuun. Mä en edes ymmärtänyt ajatella olisiko linnuilla niissä puissa pesiä. Voi ei!

  Noita pihlajanmarjoja kaipaan. Oksia olisi kiva asetella maljakkoon. Syksyisiä ja kauniita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puilla on taipumus kasvaa joten joskus on pakko ruveta kaatohommiin.
   Eiko teillä päin kasva pihlajia?

   Poista
 3. Meilläkin on mökillä puunkaatoa edessä, tosin ei vielä päätetty toteutetaanko se tänä vai ensi syksynä. Mukavia loppukesän päiviä ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidänkin olisi kannattanut kaataa muutamia näistä nyt kaadettavista jo aikoja sitten kun olivat pienempiä.
   Sinulle myös lämpöisiä elokuun viimeisiä päiviä!

   Poista
 4. Kauniita kukkia! Olette olleet ahkeria! Taitolaji tuo puiden kaataminen. Vierestä olen katsellut ja sitten halkojen tekemisessä auttanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tarja. Hiukan suunnittelua siinä miten puunkaadossa onnistuu ettei kaadu muutakin samalla. 😁

   Poista
 5. Olette olleet ahkerina.
  Tillin kukinto on kiva maljakossa.

  VastaaPoista
 6. Mekin mökillä usein syksyisin jokunen puu kaadetaan. Minäkin pidän pihjalista. Pakko on polttopuuksi ottaa sellaisia,jotka eivät kovin hyviä olekaan. Meillä tällaisia ovat haapapuut. Puun kaataminen on oikeastaan hommasta se pienempi osuus, varsinainen työ alkaa, kun puu makaa jo maassa ja sille pitäisi tehdä jotain!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Useammin pitäisi tuohon hommaan ryhtyä. Hommaa tosiaan on tuossa oksien karsimisessa ja risujen polttamisessa. Sitte vielä klapien teko. Onneksi on klapikone, tuo korvaamaton vehje!

   Poista
 7. Lovely photos.
  www.rsrue.blogspot.com

  VastaaPoista
 8. Tuo puiden kaataminen on varmasti tarkkaa puuhaa.
  Ihania syyskesän kuvia.
  Leppoisaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No onhan se kun jotkut puut ovat niin lähellä rakennuksia ja jos puu vielä on kallellaan "väärään" suuntaan niin tarkkaan saa katsoa miten sen kaataa.
   Oikein mukavaa viikonloppua sinullekin!

   Poista
 9. Meillä sama mökillä. Puiden kaato ei ollut helppoa, koska rakennuksia sekä sähkölankoja on todella lähellä. Mutta onneksi ei ollut montaa puuta mitkä tarvitsi kaataa. Kantojyrsimellä saatiin sitten kannot pois. https://mechanics.havel.fi/kantojyrsimet/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannot ovatkin melkein mahdottomia poistaa ilman jotain järeämpää työkonetta.

   Poista