torstai 4. heinäkuuta 2019

PATIKOIMASSAAhvenanmaalla on useita patikointireittejä ja talvisen myrskyn jäljiltä taitavat useimmat niistä tässä vaiheessa kesää olla raivattuja kaatuneista puista.

Jos kaipaat tekemistä uimisen ja jätskinsyömisen lomaan niin patikoiminen koko perheen kesken on mitä mukavin ajanviete.

Me suunnistimme eilen Finströmin kirkon kupeesta lähtevälle PRÄSTGÅRDSNÄSET-nimiselle polulle.  Polku alkaa kirkon ja seurakuntatalon vierestä. Valkoinen patikointipolun merkki näyttää mistä päin polku alkaa. Olimme epävarmoja siitä onko polun alkupisteessä parkkialuetta ja jätimme auton seurakuntatalon parkkipaikalle. Seurakuntatalon sivustalta vie hyvä hiekkatie polun alkuun ja kävelimme tuon tien pätkän (muutaman sata metriä) peltomaisemia ihaillen. Polun alussa on taulut joissa kerrotaan hiukan polun kasveista ym. Taulun vieressä oli myös autoille parkkipaikka. Yhtään autoa ei kuitenkaan kauniista säästä huolimatta alueella näkynyt emmekä nähneet muita patikoitsijoita polulla kävellessämme. Polku on pituudeltaan 2,1 km joten sen voi kävellä lastenkin kanssa. Se on melko tasainen ja parissa paikassa on pitkospuut. Mäkiä ei myöskään ole eikä muita hankalia paikkoja.

Kuvan kartasta näkee että reitti kulkee lähelle rantaa ja rannassa on jykevä hirsipöytä jonka äärellä voi syödä evästä ja ihailla vesilintujen elämää.Polku on selvästi merkitty valkopäisillä tolpilla joten eksymisen vaaraa ei ole. 
Kaatuneita puita näkyi polun vieressä paikoitellen, mutta polku oli raivattu puun rungoista joten kulkemaan pääsi esteettä. 
Pitkospuutkin olivat tukevat ja leveät, mutta lastenvaunuilla en kuitenkaan polulle lähtisi. 
Pidimme polun kääntymispaikassa juomatauon. 
Keväällä täällä kukkivat valko-ja sinivuokot, mutta nyt kukkivia kasveja oli melkoisen vähän. 
Pähkinäpensaita näimme paljon. Näitä kelta-lilanvärisiä kukkia näkyi monessa paikassa. En tunnistanut kyseistä kukkaa enkä ole sellaista aikaisemmin nähnytkään.Tämä kukka on sitäkin tutumpi ja niitä näkyi myös isolla alueella.

Päivän kävelylenkki tuli tehtyä kauniissa säässä ennen näkemättömässä paikassa. Tänne pitää tulla toistekin ja ensi keväänä tiedän mistä löytyy uusi valkovuokkopaikka.💚💚💚 

22 kommenttia:

 1. Patikoiminen on niin mukavaa. En olisi kauhean valmis lähtemään yön yli -reissulle, mutta eri pituiset päiväreissut ovat kivoja.
  Ihanaa loppuviikkoa ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Patikointi on tosiaan mukavaa ja sitä pitäisikin harrastaa useamminkin. Juuri päiväreissut sopivat minullekin hyvin.
   Oikein hyvää viikonloppua sinullekin <3

   Poista
 2. Sellainen kukka on kuin kirjavapilleke. Olisiko tuo ihmettelemäsi uusi tuttavuus sellainen? Meillä on kodin viereisessä metsässä pitkospuut. En ole oikein koskaan tykännyt niillä kävellä. Ainakin minun täytyy pitää katse tiukastin pitkospuilla eikä vilkuilla sivulle, jos polulla haluan pysyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensin olin valmis uskomaan sitä kirjavapillikkeeksi, mutta katsottuani kuvia tarkemmin netistä ja kun vielä M.T.Ainasoja ehdotti lehtomaitikkaa niin olen varma että se se oli.
   Nämä olivat leveähköt pitkospuut joten niillä kulkeminen ei tuntunut yhtä huteralta kuin kapeammilla.

   Poista
 3. Kirjavapillike näkyy olevan tuo kukka. Lapsuusmaillani Etelä-Karjalassa se on hyvinkin yleinen niittykukka. Sen sijaan pähkinäpensaita ei ole mulle tullut vastaan. Maavarainen luontopolku on jalalle mukavampi, mutta pitkospuut helpottavat, jos maasto on soista - ja säästävät luontoa. Oliko tuo kääpäin valloittama vanha koivu kelopuu, vai elävä? Näyttää kummituspuulta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjavapillike onkin yleinen kasvi, mutta tämä osoittautui lehtomaitikaksi, mikä ei varmaankaan olekaan kovin yleinen koska en ole sitä pitkän elämäni aikana aikaisemmin tavannut.
   Kääpäpuu oli elävä, mutta myrsky oli katkonut siitä latvan. Todellinen kummituspuu! Onneksi en tullut pimeässä sitä vastaan!

   Poista
  2. Hei! Kukka on todella yleinen Ahvenanmaalla. Tunnetaan nimillä Natt och dag, lundkovall ja svenske soldaten. Parhaimmillaan kukinta on juhannuksen huittella. Varsinkin Herröössä niitä on paljon, kuten kaikissa sen tyyppisissä maisemissa.

   Poista
  3. Aika ihmeellistä että en ole ennen näitä nähnyt. Olen sentään asunut täällä jo n. 25 vuotta.

   Poista
 4. Merkityt patikointireitit on kivoja, kun ei ole eksymisen vaaraa. Ja pitkospuissa on erityistä tunnelmaa mun mielestä.

  Ja hyvä kuva kahvitaukolaisesta <3. Näytät mukavan kesäisesti päivettyneeltä, jonka ihonväriin kirkkaankeltainen sopii kauniisti. Hauskaa, kuinka iso vaikutus värikkäällä kapealla kauluksella on. Jättää mustan ikäänkuin varjoonsa. Tai pitäisi kai sanoa valoonsa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä oli turvallista tällaisen suuntavaistottomankin kulkea, vaikka olihan mulla kyllä tuo elävä kompassikin mukana :)
   Aurinkoa olen saanut, vaikka tänä päivänä ei enää uskallakaan varsinaisesti ottaa aurinkoa.
   Kunpa vielä oppisi olemaan luonnollinen kuvissa, huoh!

   Poista
 5. Ihana kohde! Pitää laittaa korvan taakse. :) Olin sanomassa, että mysteerikukka voisi olla lehtomaitikka, mutta en kyllä ole varma nyt, kun näemmä myös kirjavapillike on mainittu. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa tuo lenkki tehdä jos täällä päin tulee liikuttua. Tuo mysteerikukka on juurikin mainitsemasi LEHTOMAITIKKA. Pillikettä monet ehdotti, mutta niitä näkyy joka puolella mutta tämä maitikka on aivan uusi tuttavuus minulle. Katsoin netistä sen kuvia ja nyt tiedän että se se oli. Kiitos vinkistä!

   Poista
 6. Mainio esittely!
  Kannustaa lähtemään liikkeelle :-)

  VastaaPoista
 7. Pitääpä lisätä tämä reitti listalle!
  Ihanaa viikonloppua, toivotaan että vähän lämpenee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helppo reitti ja uskoisin että varsinkin keväällä tosi kaunis.

   Poista
 8. Hienot kuvat kivalta retkeltä.
  Tuo taitaa olla lehtomaitikka eikä kirjopillike. Se on Ahvenanmaalla melko yleinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo se on lehtomaitikka, mutta nyt vasta näin sen ensimmäistä kertaa vaikka olen täällä ikuisuuden asunut.

   Poista
 9. Tuollaiset patikointireitit ovat kyllä kivoja. Tuo muutaman kilometrin pituus ja helppokulkuisuus ovat vaan plussaa. Voi tosiaan lähteä retkelle lastenkin kanssa ja hehän tykkäävät tälläisistä retkistä tosi paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on sopivan lyhyt ja sen vuoksi sopii kaiken ikäisille ja kuntoisille.

   Poista