torstai 27. kesäkuuta 2019

MITEN MINUN KÄVI KASVATUSSÄKKIEN KANSSASaapa nähdä miten käy tomaattisadon tänä vuonna. Istutin taimet aikaisemmin kasvatussäkkiin josta olin lukenut netistä kiitettäviä arvosteluja. Klikkaamalla TÄSTÄ voit katsoa millaiselta taimet säkeissä näyttivät ihan alussa.

Minä en kuitenkaan osannut hoitaa ja kastella kasvatussäkissä olevia taimia. Mielestäni oli vaikeaa arvioida ovatko tomaatit saaneet riittävästi vettä, vaiko mahdollisesti liiankin paljon.
Muutama raakile tomaateissa kyllä oli, mutta muuten ne näyttivät tosi surkeilta. Lehdet kellastuivat ja kasvit nuokkuivat kuin olisivat kärsineet kuivuudesta vaikka sormella kokeillessa multa oli kosteaa.

Tänään päätin päästää taimet pois noista pusseista ja istutin kunkin taimen omaan ruukkuun. Hiukan ne kärsivät siirrosta ja muutama oksakin katkesi. 
Saa nähdä kuinka tomattien nyt käy. Ainakin nyt on helpompi päätellä koska pitää kastella. Tuo säkkiviljely vaikutti niin helpolta ja vaivattomalta, mutta ainakin minä koin sen hankalaksi. 

Aina ei voi onnistua ja kokemattomalle tulee takapakkia. Ehkä kuitenkin muutaman tomaatin saamme näistä. Kurkut sitävastoin tuntuvat viihtyvän ja kasvavan vauhdilla omassa ruukussaan. Kaksi tainta niitä vain on, joten mitään suurta satoa tuskin on odotettavissa, mutta jotain sentään. 
Kasvarin ulkopuolella laatikossa kasvatan mm. rucolaa. Siinä onkin tosi suuret lehdet. En ole kaupan rucolassa näin suuria nähnyt. Vai onkohan rucolaa eri lajikkeita? Ei voi tietää. Herneet ovat myös venähtäneet reilusti pituutta ja laitoin naruja jotka sidoin kanaverkkoon toivoen että herneenvarret kiipeäisivät noita naruja pitkin eivätkä sotkeutuisi toisiinsa.

Mutta näiden laatikoiden multa on jotain ihmeellistä. Ostimme puutarhamultaa jonka pussin tekstin mukaan piti sopia juuri tällaiseen kasvatukseen. Se on kuitenkin sellaista että multa kovettuu päältä, eikä tahdo päästää vettä lävitseen, joten kun kastelun jälkeen kokeilee haralla möyhentää multaa niin se on aivan kuivaa. Hiukan auttaa jos ennen kastelua möyhentää multaa.

Puutarhamyymälöissä kierrellessä huomaa että multaakin on jos jonkinlaiseen tarkoitukseen eikä olekaan ihan helppoa valita kuhunkin kohteeseen juuri sitä oikeaa.

Paljon on amatööriviljelijällä vielä oppimista.

Olisi kiva kuulla kokeneemmilta viljelijöiltä miten minun olisi pitänyt toimia saadakseni paremman tuloksen.


MUKAVAA LOPPUVIIKKOA KAIKILLE!


💚💚💚 22 kommenttia:

 1. Ei puutarhan hoito tosiaankaan mitään helppoa ole aina! Itsekin tässä pähkäilen, minne istutan ostamani pari tainta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei ole. Välillä tulee epäonnistumisia. Toivottavasti keksin hyvän paikan taimillesi.

   Poista
 2. Minulta ei säkkiviljely myöskään sujunut. Taimet märkänivät, kun kastelin liikaa. Kasvatankin tänä vuonna kasvarissa ja kompostissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä taisi olla ensimmäinen ja viimeinen kerta kun säkkiviljelyä kokeilen. Säkin mullan kosteutta on tosi vaikea arvioida.

   Poista
 3. Aika sitkeitä tomatit ovat...omanihan paleltuivat, kun liian aikaisin vein ne ulos...nyt nuokkuvat komeat tertut ja olen jo päässyt maistillekkin.
  VAikka tomatti vaatiikin paljon vettä, ehkä kastelit liikaa...muovisäkistä, kun ei haihdu varmasti yhtään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi kun taimesi paleltuivat. Liikaa luultavasti kastelin😐

   Poista
 4. Jään mielenkiinnolla odottamaan miten sinun tomaattien kanssa käy.
  Sain itse toukokuussa Fiskarsin sisustuspäivästä Kekkilän tomaattitaimen, tomaattiravinnetta ja -multaakin. Nyt minulla on parvekkeella ruukussa elämäni ensimmäisen tomaatti. Olen kastellut sitä ahkerasti ja antanut sille myös ravinnetta kerran viikolla. Oikein hyvin on kasvanut mutta kukkia en siinä ole vielä nähnyt. Minua jännittää joka aamu kun menen parvekkeelle mitä tomaatilleni kuuluu. En edes muista minkä tomaatin taimen sain joten mahdollinen satokin on yllätys :D

  Kivaa alkavaa viikonloppua Kristiina <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saa nähdä jos taimeni säilyvät hengissä. Hyvää satoa toivon parveketomaatillesi.

   Poista
 5. Uskon, että tomaatin taimet viihtyvät myös noissa ruukuissa. Varkaat vaan muistaa nipsiä pois, kun niitä ilmaantuu. Mutta minä en ole koskaan tullut ajatelleeksi, että kurkkua voisikin kasvattaa myös ruukussa. Tuota voisi itse kokeilla ensi kesänä meidän kesähuoneessa. Kivaa viikonloppua sinulle, Kristiina ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon että eivät ottaneet nokkiinsa siirrosta. Kurkkua olen kasvattanut joka vuosi ruukussa. Hyvin onnistuu🙂

   Poista
 6. En ole säkeissä tomaatteja istuttanut, mutta minustakin tuntuu, että niissä saattaa tulla kasteltua kasveja vähän liikaa. Silloin kun meillä oli kasvimaa huomasin, että savinen multa teki juurikin tiiviin pinnan eikä päästänyt vettä kunnolla läpi maahan. Lisäsin hiekkaa multaan ja sen jälkeen se läpäisi paremmin veden. En tiedä auttaisiko tuo ongelmaasi. Haraa maata ainakin ennen kastelua, niinkuin nyt olet tehnytkin.

  Minulla on nyt parveke remontissa, joten pitää odottaa ensikevääseen, jotta pääsen taas amppelimansikka- ja tomaattiviljelyn pariin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liikaa varmaan tuli vettä annettua ja kun nuo pussit ovat tiiviitä niin kosteutta kertyy tehdyistä reijistä huolimatta. Kasvatuslaatikoissani multa ei ole kuitenkaan savista vaan juurikin tähän tarkoitukseen hankittua pussimultaa, mutta niin vaan pinta kovettuu vettähylkiväksi. Tuo haraaminen auttaa jonkin verran ja helpottaa veden imeytymistä maahan.
   Sulla on pitkä odottelu, mutta ensi vuonna pääsetkin sitten entisä ehommalle parvekkeelle viljelemään.

   Poista
 7. Toivotaan, että tomaatit tuottavat satoa!
  Mukavaa heinäkuun alkua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutama tomaatti sieltä ehkä tulee, mutta aika huonolta näyttää.
   Sinulle myös mukavaa kesän jatkumista <3

   Poista
 8. En voi neuvoa sinua tässä asiassa kun olen hyötykasveissa vasta-alkaja. Toivottavasti tomaatit eivät ottaneet kovin itseensä ja saat jotain syötävääkin tänä vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saa nähdä miten sadon kanssa käy. Pidetään peukkuja ja yritetään kastella sopivasti :)

   Poista
 9. Toivottavasti tomaatit virkoavat! Jos onnistut näin, laitat ensi kesänä suoraan ruukkuihin tai istutuslaatikoihin. Meillä on pahuksen kuivaa juuri nyt, meinaa sato mennä sen takia! :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Ensi vuonna palaan vanhaan tyyliin ja unohdan säkkiviljelyn. Meilläkin ollut kuivaa mutta tänään satoi hetken aikaa. Tideä sitten riittikö tuo määrä.
   Toivottavasti teillekin tulee vettä että sato pelastuu!

   Poista
 10. Kerroinkin että olen kasvattanut vuosia tomaatit säkeissä ja ilman ongelmia. Liika vesi tulee aukoista pois. Paremminkin ovat liian kuivia paahteella, ja täytyy kastella useamman kerran päivässä ettei tule latvamätää. En tiedä, miten erilaisia säkkien sisältö on eri firmoilla. Olen käyttänyt vain Biolanin.
  Ostitko turpeista multaa herneillesi? Se on viheliäistä! Kuivuu korpuksi😏

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla kyllä pääsivät liian märiksi. Tein kyllä reikiä säkkeihin mutta ei sieltä mitään tullut ulos.
   Multa oli turhan turpeista. Ensi vuonna pitää kokeilla jotain muuta.

   Poista