05/08/2019

ONNISTUMISIA JA EPÄONNISTUMISIA



Onnistumisia ja epäonnistumisia. Molempia mahtuu tämän kesän projekteihin. Kun ajattelen mitä olen kasvattanut sekä kasvihuoneessa että ulkona, niin äkkiä ja ensiksi tulevat mieleen epäonnistuneet kasvatusyritykset, mutta katsellessani terassin kukkalaatikoita on pakko myöntää että onnistuin kasvattamaan pienistä, melko surkeankin näköisistä taimista aika rehevän kasvuston.

Kokonaan toinen asia sitten on miten kauniita samettikukat ovat laatikoissa. Näitä eivät ainakaan kauriit syö! 

Taka-alalla näkyy pala nurmikkoa joka taas tänäkin kesänä alkukesän vihreyden jälkeen on palanut ihan ruskeaksi.

Kuvassa näkyy myös ulkovaja jossa onnistuneeksi ratkaisuksi pidän sitä että vaikka ne keltaiset (tai okran väriset) ovet tavallaan sopivat hyvin, niin ovet mustina tekevät rakennuksesta rauhallisemman. Eli plussa tästäkin.




Laventelit näyttivät alkukesästä aika huonoilta, mutta nyt ne muistuttavat jo pensasta ja jaksavat kukkia viikosta toiseen. Lisää näitä niin kotiin kuin tänne mökillekin!

Kauriit ja jänikset eivät näistä tykkää ja antavat niiden olla rauhassa. Sisiliskoperhe sen sijaan on tehnyt kodin näiden viereen ja pujahtavat niiden varsien joukkoon suojaan vikkelästi kun joku lähestyy.

 



Mitä näistä voisi sanoa?! Ei kai muuta kuin että joskus sitä miettii että onkohan se kaiken vaivan arvoista kun yhdestä tomaatintaimesta tulee noin kymmenen pikku tomaattia ja isompia tomaatteja on tulossa vieressä olevaan viisi kappaletta!

Kasvun ihmettä on toki mielenkiintoista seurata, mutta näistä onnettomista yksilöistä ei voi tulla muuta kuin huono olo. Joka puolella näen kasvihuoneita joissa tomaatit täyttävät koko kasvihuoneen niin ettei kasvattaja meinaa sisälle mahtua. Meillä ainakin tilaa riittää, sillä nämä eivät paljoa kasvaria täytä.  




Kasvihuoneen vierellä ulkona herne sitä vastoin kasvaa niin kovasti että varsia on pitänyt tukea kaikilla mahdollisilla keinoilla. On keppiä, narua ja kanaverkkoa.

Korkeutta näillä herneillä on niin paljon että ne ovat jo paljon korkeampia kuin niiden ympärillä oleva aita joka on 120cm.  Eli näiden voisi sanoa onnistuneen.

 



Ensi vuodeksi täytyy ehdottomasti tehdä jonkinlaiset vahvat tuet herneille. Ei vaan aina keväällä niitä kylvätessä pysty uskomaan miten suuria niistä pikkuisista palleroista voi kasvaa ja ihan liian tiheästikin niitä tulee kylvänneeksi. Ihan vaan varmuuden vuoksi hiukan tiheämpään kuin mitä pussissa neuvotaan sillä koskaan ei voi tietää jos kaikki itävät. Ja sitten kun jo ovat itäneet, niin eihän niitä raaskii harventaa vaikka näyttääkin hiukan ahtaalta.

 



Kesän onnistuneisiin projekteihin kuuluu terassin seinien sisäpuolen maalaus valkoiseksi.  Tähän ollaan oltu tosi tyytyväisiä. 



Ja nyt ollaan tekemässä samaa muutosta ulkopuolella. Aikaisemmin terassin seinät oli maalattu samalla harmaalla kuin mökkikin, mutta nyt terassiosa maalataan kokonaan valkoiseksi. 



Vielä saa sutia tovin. Onneksi itse mökin maalausta ei tänä kesänä tehdä.


Onko muilla epäonnistuneita projekteja tältä kesältä? Entä onnistuneita? Olisi kiva kuulla. 



MUKAVAA ELOKUUN ALKUA KAIKILLE!

💛💛💛

20 kommenttia:

  1. Niin tuttua, niin tuttua! Tässä muutamia otoksia sarjasta "Puutarhaonnistumisia tai sitten ei": Tomaattien kasvatuksen tulos käytettyyn aikaan ja kaikkiin tarvittaviin hankintoihin nähden -> taisi tulla meidän tomskuille kova kilohinta. Ensi vuonna taidan kokeilla jotain muuta. Avomaakurkut kasvoivat hyvin. Salaattien kasvatus onnistui, mutta en laittanut tarpeeksi aikaisin uutta salaattia kasvamaan. Raparperi tuotti mukavan sadon. Kaikesta huolimatta ovat pihahommailu niiiiin mukavaa hommaa! Aurinkoisia elokuu päiviä!

    VastaaPoista
  2. Kalliita ovat meidänkin tomaatit :) Minä taidan ensi vuonna kasvattaa pelkästään kaktuksia kasvihuoneessa ja hiekkaa ympärille. Ei haittaa kuumuus eikä kuivuus. Sulla onnistui sentään kurkut ja salaatit. Meillä tuli kolme kurkkua ja sitten näivettyivät kaikki loput raakileet. Salaatti alkaa vasta nyt kasvaa vaikka kylvin sen jo viikkoja sitten! Raparperista tuli meilläkin sentään jotain vaikka siirsin sen toiseen paikkaankin.
    Onhan pihalla puuhastelu ihan kivaa, vaikka välillä ottaakin päähän.
    Sinulle myös oikein lämmintä ja keäistä elokuuta!

    VastaaPoista
  3. Nice to read. Here our sunflowers have "burnt" leaves through the sun. Such a pity. I picked them off. The sunflowers are very beautiful now. At a bare ugly stem.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. It has not been raining for a very long time here so everything is brown and we have had very hot days.

      Poista
  4. Teidän terassiprojekti onnistui täydellisesti! Minulla monet kasvit mökillä kasvaneet huonommin kuin yleensä. Olen saman havainnon tehnyt joistakin pihalla olevista luonnonkasveista myös. Jokin olosuhteissa ei ole nyt ollut kovin hyvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ollaan tyytyväisiä terassin uuteen väriin. Ainakin kuivuus ja kuumuus ovat kiusanneet kasveja.

      Poista
  5. Monta syytä iloon, siis. Ei vaivuta epätoivon alhoon:). Noita tomaattejasi katsellessa tulee mieleen, että onko voiman puutos? Ehkä ei enää auta edes, mutta tomaateille räätölöityä lannoitetta on olemassa. Itse en ole kylläkään käyttänyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei vaivuta ei. Uskon että lannoite jota olen antanut tomaateille oli menettänyt tehonsa oltuaan koko talven kasvihuoneessa 😐. Se oli nimenomaan tomaateille sopivaa, mutta olisi tietysti pitänyt muistaa ottaa talveksi sisätiloihin.

      Poista
  6. Minusta sinä olet onnistunut hyvin joten älä ole murheissasi! Kun katson näitä kuviasi mietin, että olet varsinainen viherpeukalo. Tuo laventeli on NIIN kaunis ja tarjoaa vielä kotipaikan sisiliskoperheelle. Terassin seinäkin näyttävät todella hyviltä. Älä ole liian ankara itsellesi!

    Minä parvekeihmisenä taistelen vain kuumuutta ja kuivuutta vastaan, sinulle myös kauriit ja jänikset riesana. Ja myös paljon enemmän kasteltavaa ja kitkettävää. Minulta on tulossa kohta parveke postaus, jossa kerron missä minä epäonnistuin...

    Kivaa päivää Kristiina <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laventeli on jo kolmatta, tai neljättä kesää noin hieno, joten siihen saa kyllä olla tyytyväinen. Odotan mielenkiinnolla sinun parvekepostaustasi.

      Poista
  7. Tuttu tunne tuo, kun tomaatit eivät kasva. Tosin tänä kesänä mulla ei parveremontin takia ollutkaan mitään kasvamassa, mutta aiemmilta vuosilta on kokemusta.
    Nyt kun meilläkin mökki, luen ihan uudella mielenkiinnolla kaikkia puutarhaan liittyviä postauksia. Kauniit samettiruusut siellä ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmillista kun sato jää ihan olemattomaksi. Samettiruusut ovat innostuneet kovasti kukkimaan ja kasvamaan. Ehkä yrittävät kompensoida huonoa menestystä tomaatin ja kurkun ka ssa 😊

      Poista
  8. Valkosipulia kasvatin eka kertaa ja jäivät tosi pieniksi. Muita en ole kerkinyt vielä analysoimaan. Niin tosiaan tillit kuivuivat yhtäkkiä ihan kuin itsestään ja salaatit epäonnistui ja yksikään papu ei itänyt. Huh ihan hengästyin. Vadelmasato ei onnistunut ehkä kuivuus vaivasi ja karhunvadelmat kuivui kaikki. Linnut veivät kirsikkasadon. Mitä vielä. Onneksi on ensivuonna uusi yritys. ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä hyvin mennyt sullakaan! Ensi vuonna uusi yritys tai sitten ihan jotain muuta :)

      Poista
  9. Kun kovasti tekee, niin tulee niitä epäonnistumisiakin! Onneksi niistä jotain myös oppii...
    Kauniisti kukkii laventeli.
    Ihanaa elokuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, ehkä niinkin. Laventeli on kiitollinen kasvatettava.
      Myös sinulle hienoa elokuuta!

      Poista
  10. En osaa sanoa, menettääkö lannoite tehonsa pakkasen vuoksi. Ulkona tai siihen verrattavissa tiloissa minäkin säilytän edellisen vuoden ylijäämät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiedä minäkään varmaksi, mutta tuli mieleen että voi olla teho mennyt.

      Poista
  11. Mä ajattelen jotenkin niin, että jos taimista ei tule satoa, niin sitten se kokeilu ei vaan toiminut. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinhän se on ja turha sitä on enää nyt vatvoa. Ensi vuonna uusi yritys😊

      Poista