29/10/2018

MITÄ KUULUU RAVINTOREMONTTIINI?

Osallistuin syyskuun alussa Ravintoremontti-luentoon. Tuo luento antoi minulle sysäyksen oman ruokavalioni muuttamiseen.

Mitä sitten olen muuttanut ruokavaliossani?






Olen jättänyt sokerin melkeinpä kokonaan. Piilosokeria saan varmaankin silti silloin tällöin, mutta selvät herkuiksi käsitettävät ruoat jätän syömättä.




Niin tiukkaa linjaa en ole pitänyt etten vieraisilla ottaisi tarjottua kakkupalaa tai vastaavaa, mutta kotiin en makeita herkkuja enää osta itseäni varten.

Mikä parasta; sokerin mieliteko on vähentynyt ihan olemattomaksi kun en ole sokeria syönyt.

Poissa on se jatkuva makean mieliteko joka ennen vaivasi päivittäin. Sokeriarvojen hypähtely huippukorkeuksiin ja niiden myötä tullut väsähdys ja huono olo ovat myöskin jääneet pois.





Leivän syönti on vähentynyt ihan minimiin. Entiset aamupalaleivät ovat vaihtuneet kaurapuuroon jonka syön mustikoilla ja maidolla höystettynä.

Se että olen onnistunut vähentämään leivän syöntiä näin radikaalisti on itsellenikin hienoinen yllätys. Ikinä en uskonut että vuosikausia aamupalaksi syömäni kaksi ruisvoileipää voisin vaihtaa mihinkään muuhun.





Hedelmiä olen ennenkin syönyt aika paljon ja nyt olen ruvennut syömään marjoja joko sellaisenaan tai jo mainitsemani puuron päällä.

Smoothiet ovat nykyisin silloin tällöin välipalana, tai vaikka lounaana.  Marjojen tai hedelmien lisäksi laitan siihen joko kookosmaitoa tai maustamatonta jogurttia.



Välipalasta käy myös jogurtti johon sekoitan hedelmäpaloja ja päälle ripottelen hiukan kanelia.

Kahvista en ole luopunut, mutta kahvileivän sijaan voin ottaa sen kanssa vaikkapa banaania.





Kalaa ja broileria olen syönyt  enemmän kuin ennen, perunaa taas syön harvemmin.

Yhtenä kompastuskivenä ruokailussani on aina ollut liian isot annokset. Nyt pyrin siihen etten ota santsiannosta ja ihan ensimmäiseksi otan lautaselle ison keon salaattia, niin ettei muuta ruokaa mahdu niin paljoa.

Lihaa syön kuten ennenkin, mutta makkara on jäänyt harvinaiseksi herkuksi.

Salaatit ja vihannekset yleensäkin ovat aina olleet mieleisiäni ja nyt niiden määrä on entisestäänkin lisääntynyt..
Kananmunia syön päivittäin ja silloin tällöin useammankin päivässä.




Pähkinät, mantelit ja siemenet ovat myös tulleet osaksi ruokavaliotani. 

Makeiset olen onnistunut välttämään sataprosenttisesti jo kahden kuukauden ajan. Ja minä kun olen oikea sokerirotta!





Rasvatkaan eivät ole pannassa, vaan oliivi-ja kookosöljy ovat käytössä. Kevytlevitteistä olen luopunut ja jos otan leipää sipaisen päälle oivariinia.

Ravintoremonttiluennolla kuulin että tavallinen voi olisi vielä suositeltavampaa, mutta en siitä ole innostunut kun koen sen käytön hankalaksi sen vuoksi että se jääkaappista suoraan otettuna on aina liian kovaa. 

Liikuntaa olen jonkin verran saanut lisättyä, mutta lisäkään ei tekisi pahaa.

Onko painoni sitten laskenut? Tunnenko voivani paremmin?

Paino on laskenut runsaat viisi kiloa minkä olin asettanut ensimmäisen puolen vuoden tavoitteekseni. Nyt pääsin tuohon tavoitteeseen jo kahdessa kuukaudessa.

Nyt pyrin saamaan pois seuraavat viisi kiloa ja jos hyvin käy, niin ehkä sitten vielä viisi kiloa. Aika näyttää mihin pystyn.

Tunenko voivani paremmin? Kyllä, toden totta. Olo tuntuu jo nyt paljon kevyemmältä ja vaatteet väljemmiltä. Olen saanut uutta intoa terveellisempään elämäntapaan osittain tämän uuden ruokavalion myötä, mutta myös tänä syksynä aloittamani joogan avulla.

Kyllä oli oikea onnenpotku että osallistuin Tomi Kokon Ravintoremonttiluentoon! Jos kiinnostuit lukemaan enemmän tuosta luennosta, niin KLIKKAA TÄSTÄ, niin pääset vanhan blogini sivulle jossa kerron tuosta tilaisuudesta.



💚


kaikki kuvat Pixabay

28/10/2018

SORMET LÄMPIMIKSI



Ilmat ovat kylmentyneet. Lunta ei meidän tienoilla vielä ole, mutta hyytävä tuuli saa olon viluiseksi.


Myssy oli laitettava päähän viikonloppuna ulkona kävellessä. Nahkahansikkaat eivät lämmittäneet yhtään ja kaipasinkin kunnollisia villakäsineitä. Viime vuotiset ovat olleet koko viime talven niin kovassa käytössä, ettei niistä enää tänä vuonna ollut kuin mökkihansikkaiksi.


Onneksi silakkamarkkinoilta bongasin tällaiset "monikäyttöhansikkaat".




Niissä on tavallisten sormikkaiden lisäksi rannelämmikkeet, vai miksi noita kutsuisi. Eli sormikkaita voi käyttää yksinään tai jos kaipaa hiukan lisälämpöä niin voi vetää sormikkaiden päälle nämä lämmikkeet.

Näitä oli vaikka minkä värisiä ja minkälaisella kuviolla, mutta minä valitsin tämän yhdistelmän, joka mielestäni oli tosi kaunis väreiltään.



Rannelämmittimiä voi toki käyttää yksistäänkin ja niin jäävät sormet vapaiksi jos vaikka haluaa näpätä valokuvia kännykällä tai kameralla, tai jos muuten ei tarvitse sormikkaiden tuomaa lämpöä, mutta haluaa ranteisiin jotain lämmittävää.




Paleleminen ei loppunut edes kotimatkalla, sillä laivassa oli tosi viileää. Hytisin aikani, mutta lopulta menin myymälään katsomaan löytyisikö sieltä jotain lämmintä, siedettävän hintaista lämmikettä.

Ja löytyihän sieltä ihanan pehmeä neuletakki johon ihastuin oikopäätä. Hintakaan ei ollut onneksi mitenkään mahdoton ja niin ostin tämän harmaan pehmeän neuletakin. 

Otin sen heti käyttöön ja kyllä se lämmitti mukavasti.

Kotona laitettiin heti sauna päälle.




💙

käsineet: KAS-Design, www.kasdesign.fi
facebook: Kas Design Käsineateljee Silkkisormet




Muistutus teille muille bloggaajille: Huomasin että monella teistä on bloginne sivupalkissa vielä linkki vanhaan blogiini. Jos haluatte jatkossakin lukea postauksiani, niin muuttakaapa siihen tämä uusi blogi, koska automaattisesti ei lukijana olo päivity tähän uuteen!!



24/10/2018

MIKÄ SYKSYSSÄ VIEHÄTTÄÄ



Pitkän kesän jälkeen tuli vihdoin syksy. Olin jo valmistautunut haikeahkoon mielialaan joka minut usein valtaa kun kesä on ohi.

Mutta mitä vielä. Tänä syksynä ei moisesta melankoliasta ole ollut tietoakaan, vaan olen nauttinut täysillä syksyn ihanista väreistä, kävellyt raikkaassa syysilmassa tuoksuista nauttien, laittanut hiljakseen mökkipihaa talvikuntoon. Lehtiä on puissa vielä vaikka kuinka paljon enkä haravoimaan ole vielä ryhtynyt.

Säätiedotuksissa on jo ennustettu lumimyräkkää ja vaikka mitä, joten voi ehkä olla pikku mahdollisuus sille että lehdet sitten jäävätkin maahan jos lunta tulee yhtäkkiä.

Sain mukavan haasteen kaimaltani, Kauniimpaa kuin koskaan - blogin Kristiinalta. Haasteessa kerrotaan mitkä syksyiset sävyt ovat itselle ne mieluisimmat. Kiitos haasteesta Kristiina!



Syksyn kaikki sävyt taitavat olla mieleisiäni. Niin, tai ei ehkä kuihtuvien kasvien ruskea sävy ole kovin kaunis, ainakaan kun sitä esiintyy kasveissa.

Punainen väri, kuten vaikkapa pihlajanmarjoissa tai satukirjojen kärpässienessä on kaunis ja pirteä joskus niin harmaassakin syksyssä. Pihlajanmarjoja en ole tänä vuonna paljoa nähnyt, mutta hiukan kuitenkin. Tietääkö tuo sitten vähäistä  tai paljoa lumen määrää, en ole varma.
  




Kun hämärtyvään syysiltaan sytyttää kynttilän lyhtyyn, niin saadaan niin kaunis sävy ja valo, ettei kauniimpaa ja tunnelmallisempaa olekaan. Samaa tunnetta ei saa muina vuodenaikoina.



Syksyn sävyihin kuuluu yllättäen vaikka lila. Ainakin jos on valinnut syysistutuksiin sen värisiä kukkia.  Yleensä kuitenkin kun kesäkukkien jälkeen laitan jotain syksyistä ruukkuihin, niin valitsen melko hillittyjä värejä. 

Aina ei tarvitse mennä ostamaan kukkia, vaan vaikka männynoksat näyttävät kauniilta ruukuissa ja laatikoissa ja kestävät vihreinä koko talven. Jos vielä löytää sopivan kokoisia käpyjä oksien juurelle, niin kaunis asetelma on valmis ja jouluksi voi siihen lisätä pienet valot.








Syksyssä riittää kauniita sävyjä ja tunnelmia: vihreästä keltaiseen, sitten oranssiin ja ruskeaan. Tulen loimu, lämmin juoma ja pehmeä peitto. Voiko tunnelma siitä enää parantua?!




Haasteessa - haasteeseen vastaava kertoo kuka aloitti haasteen
                   - tehdään postaus itselle rakkaimmista syksyisistä 
                     väreistä
                   - käydään lisäämässä postaus "Puutarhahetki - 
                     Suurien unelmien puutarhablogin" Syksyn sävyt 
                     kommenttikenttään
                   - haastetaan mukaan 3 tai useampi blogi


Minä haastan mukaan nämä blogisuosikkini:




IHANAN VÄRIKKÄITÄ SYYSPÄIVIÄ KAIKILLE!

💜

22/10/2018

JOULUNAJAN TAPAHTUMIA AHVENANMAALLA

Jos olet aikeissa tehdä pikkujoulumatkan Ahvenanmaalle, niin varmaan haluat tietää mitä täällä joulun alla tapahtuu.

Kaikenlaista mukavaa koko perheelle on tiedossa.


Joulumarkkinoita järjestetään usealla paikkakunnalla ja joulupöytien herkuista pääsee nauttimaan monessa eri paikassa. Joulupöydät ovatkin tosi suosittuja ja niihin on hyvä varata pöydät ajoissa.





Sinulle joka olet käynyt täällä ainoastaan kesällä, saattaa olla elämys nähdä Maarianhamina ja Ahvenanmaa  talvella.

Toisinaan täällä on luntakin niin että päästään pulkkamäkeen tai hiihtämään, tai muuten vain nauttimaan talvisesta luonnosta. 

Talvet täällä ovat leutoja ja lunta tulee usein vasta kevättalvella, mutta valkoinen joulukin saadaan silloin tällöin. Ja vasta lumi antaa sen oikean joulun tunnelman.




Joulumarkkinoita täällä järjestetään runsaasti.

Suurimmat markkinat pidetään Sundissa, jossa Jan Karlsgårdenin pikkujoulumarkkinat ovat tänä vuonna lauantaina 1.12 klo 10-15. Jan Karlsgårdenin museoalue sijaitsee aivan Kastelholman linnan vieressä ja jos et ole liikkeellä omalla autolla, niin  pääset sinne mukavasti järjestetyllä linja-autokuljetuksella.

Myynnissä on mm. leipää, hilloja, havukransseja, käsitöitä, käsinvalettuja kynttilöitä ja jouluherkkuja. Kuumaa glögiä tarjoillaan Kastelholman linnassa ja tunnelma on ihanan jouluinen.



6.12. klo 10-15 on  joulumarkkinat ihan Maarianhaminan keskustassa, torilla. Maarianhaminan tori on kävelykadun varrella.

Siellä on myytävänä tavanomaisia joulunajan tuotteita ja paljon ihmisiä liikkeellä.



8.12 on mahdollisuus päästä tutustumaan maaseudun elämään.
4-H-tilan joulumarkkinoille klo 10-13 välisenä aikana. Tämä paikka Jomalan kunnassa on erityisesti perheen pienimpien suosiossa. 






9.12 klo 11-16 avautuu Pellaksen laivurintalon joulutupa jossa voi vierailla klo 11-16 välisenä aikana. 

Joulutuvassa naiset leipovat leipää tuvan suuressa uunissa ja sitä voi ostaa mukaan. Jos kahvihammasta kolottaa niin isossa salissa voi nauttia kahvit herkullisten leivonnaisten kera ja ihailla hienoa ympäristöä. Jotain ohjelmaakin on luvassa.
Myynnissä on myös paikallisten käsitöitä ym. jouluista.

Maarianhaminassa on myös Merikorttelin joulumarkkinat ja ne järjestetään 15-16.12 klo 10-16. Tuo merellinen ympäristö onkin ihan omiaan jouluiselle tapahtumalle. Ja mukaan kotiin viemisiksi voi ostaa elintarvikkeita, herkkuja ja tietysti käsitöitä.






Jos kiinnostuit Ahvenanmaan joulunajan tapahtumista niin käy ihmeessä VISIT ÅLANDin nettisivuilla.  Sieltä pääset tutustumaan tapahtumatarjontaan, varaamaan matkat ja hotellimajoituksen ja tutkailemaan jo vaikkapa ensi kesän ohjelmia. Sieltä voit myös katsoa miten bussit kulkevat Jan Karlsgårdenin markkinoille.

Käy myös ÅLANDSRESORin sivuilla jos haluat lisää vinkkejä onnistuneen loman viettoon.


JOULUPÖYTÄVARAUKSET pääset tekemään täältä.


Ei sovi myöskään unohtaa perinteistä LUCIANPÄIVÄÄ 13.12.  

Luciakulkue kulkee läpi kaupungin ja kadun varsille kokoontuu suuri määrä ihmisiä seuraamaan tätä kulkuetta.

Nyt nautitaan vielä kauniista syksystä, mutta kohta ruvetaan virittäytymään joulun ja valkean maan odotukseen.



JOKO ODOTAT LUNTA JA PAKKASTA?

💗

















19/10/2018

KAHVIA ADVENTTIKALENTERISTA

Rakastatko hyvää kahvia ja teetä? Niin minäkin ja siksi en voinutkaan olla tarttumatta tilaisuuteen kokeilla erilaisia kahvilaatuja ilman että minun pitää tehdä hutiostoksia ja harmitella jälkeenpäin jos ostettu kahvi ei maistunutkaan ja jäljellä on vielä melkein täysi pussillinen kahvijauhoja.

Miten tällaiselta harmitukselta voi välttyä?


Minäpä kerron.






Kävin Maarianhaminan Torikadulla sijaitsevassa Victor crafts & design-liikkeessä jälleen kerran ihailemassa kaikkea kaunista.

Mitään ei pitänyt ostaa ja kiertelin vain hypistelemässä kaikkea ihanaa mitä siellä on myynnissä. Ajattele nyt, ihania pehmeitä shaaleja, neuleita ja pakkauksia joissa on sisällä langat, puikot ja valmistusohjeet vaikka lapasille, neulepuserolle, myssylle ym. 

Paikallisten valmistajien koruja, kierrätysmateriaalista valmistettuja ihania vaatteita, koriste-esineitä ja vaikka mitä. Ihan kaikkea olisin voinut kotiuttaa meille, mutta sain sentään pidettyä itseni kurissa.

Kunnes.......



Niin kunnes näin vihreän pahvipakkauksen ja siinä tekstin Kaffe.

Siis kahvia tällaisessa paikassa myynnissä. No ei siinä mitään sen erikoisempaa, mutta kun pakkauksen päällä luki vielä että sisällä on KAHVIADVENTTIKALENTERI, niin uteliaisuuteni heräsi.




Raotin hiukan laatikkoa ja sisältä paljastui rivi pikku pusseja. Niissä luki numeroita.

Pusseja oli kaksikymmentäviisi eli yksi pussi jokaista adventtiajan päivää kohti.

Mikä mahtava idea! Tämä päihittää mennen tullen kaikki suklaa-ym. kalenterit.

Tämän halusin ehdottomasti itselleni. Hiukan epäröin, sillä näin jo mielessäni miten mieheni katsoisi ostosta epäilevästi ja ehkä pitäisi sitä ihan hulluna ideana,ja kalliinakin.

Kahvikalenteri lähti kuitenkin mukanani kotiin ja nyt päästäisiin sitä kokeilemaan. Samalla idealla on myös teepakkauksia.

Jouluun on vielä sentään aika pitkä aika, joten emme jääneet odottelemaan adventtiaikaa vaan ryhdyimme testaamaan kahvia vielä samana päivänä. 




Ajattelimme, että normaalin iltapäiväkahvin sijasta nauttisimme tätä kahvia. Siitä tulisi melkein pieni juhlahetki! 

Pakkauksen mukana tuli pieni vihkonen jossa kerrottiin miten tätä kahvia voi valmistaa. Olin jo ostaessani varmistanut liikkeessä että tämän valmistaminen käy tavallisella kahvinkeittimellä, mutta keitin ei ole välttämätön vaan muullakin tavalla valmistus onnistuu.

Avasimme pussin numero yksi ja hetken päästä meillä oli edessämme kaksi mukillista höyryävää kahvia. Kahvin voi juoda mustana tai sitten maidolla.

Olin hiukan epäillyt kahvin mahdollista kitkerää makua tai että se olisi liian vahvaa, mutta molemmat tykättiin kahvin mausta.

Vihkosessa on jokaisen pussillisen mukana tietoa mistä maasta kahvi tulee ja jopa mistä kylästä. Tämän päivän kahvimme tulee Indonesiasta, Kalossin kylästä. Pussin kyljestä voi lukea myös paahtoasteesta ja täyteläisyydstä. Kahvin ominaisuuksista kerrotaan hiukan samalla tavalla kuin yleensä viinistä, eli mitä erilaisia makuvivahteita kahvista voi maistaa tai haistaa. 





Tässäpä olisi mainio lahjaidea jollekin kahvin ystävälle. Tai teen, sillä saman tyylisen pakkauksen voi ostaa teenä, jos tykkää teestä enemmän kuin kahvista.

Pakkaus maksoi 39€, mikä ensin tuntui hiukan paljolta. Mutta kun ajattelee että yhdestä pussillisesta tulee neljä desiä kahvia, eli mukillinen kahdelle ja pakkauksesta riittää pusseja 25:lle päivälle, niin annoksen hinnaksi tulee 0,78€, mikä ei mielestäni ole kova hinta siitä että pääsee helpolla kokeilemaan eri kahvilaatuja.


Tämä kahviadventtikalenteri on ruotsalaisen Nabo:n idea.  Kahvit on paahdettu Göteborgilaisessa Bergstrandin paahtimossa.


Suomessa Nabon tuotteiden jälleenmyyjiä on ainakin Vaasassa ja Maarianhaminassa ja Ruotsissa ympäri maan. 

Nabostore.se-nettikaupasta pääsee ostamaan ja katselemaan heidän tuotteitaan. Sinne voit klikata TÄSTÄ LINKISTÄ. Sieltä löydät kahvikalenterin lisäksi paljon muutakin mielenkiintoista.



MILTÄHÄN TUO TÄMÄN PÄIVÄN KALOSSI-KAHVI MAISTUU?

💛



18/10/2018

UUSI BLOGI!




UUSI BLOGI !


Näin kauan pystyin olemaan bloggaamatta. Nyt uusi blogi on tosiasia ja toivon että mahdollisimman moni entisen blogini lukijoista innostuu seuraamaan tätä uutta blogia.

Uuden blogin perustaminen tuli ajankohtaiseksi, koska entisen blogin nimi oli sillä lailla rajoittava, että jos olisi noudattanut johdonmukaisuutta, niin blogipostaukset olisivat olleet pelkästään mökki-koti-Ahvenanmaa-aiheisia. Sen koin kuitenkin liian rajoittavaksi ja monet blogikirjoitukseni eivät käsitelleetkään mitään noista kolmesta aiheesta.

Nyt päätin valita blogille nimen joka sallisi oikeastaan minkälaiset kirjoitukset hyvänsä. Eli nyt postaan niistä asioista jotka juuri sillä hetkellä saavat kirjoitushalut heräämään.

Paljon entisiä linjoja pitkin menen kuitenkin tämänkin blogin kanssa, joten punaisia mökkejä, saaristolaismaisemia ja muuta mukavaa tulee vastaisuudessakin täällä näkymään. Jos vielä haluat päästä kurkkaamaan vanhan blogini tunnelmaa, niin pääset sinne TÄSTÄ.


TÄSTÄ ON HYVÄ LÄHTEÄ ETEENPÄIN!

💙