22/05/2021

Kesäkukkia ja hyttysverkko



Kesä on tullut tai ainakin toivon niin, sillä uskaltauduin ostamaan kesäkukkia terassille. Ostin miljoonakelloja joista minulla on pelkästään hyviä kokemuksia. Ne kukkivat yleensä runsaasti ja kasvavat mahtaviksi "mättäiksi" laatikossaan.

Nyt on pieni varaus noiden menestymiseen, sillä kotona huomasin ostoskuittia lukiessani että nämä olivat amppelikukkia. Mutta kaipa ne pärjäävät yhtä hyvin laatikossa, uskoisin.




Meillä on aikaisempina vuosina ollut kukkalaatikot terassin kaiteissa, mutta nyt keksimme laittaa ne kesähuoneen ikkunoiden alle, mutta kuitenkin ulkopuolelle.  J teki puiset kannattimet joiden päällä laatikot ovat. Koska kesähuone toisinaan tulee aika kuumaksi aurinkoisina kesäpäivinä, niin on parempi että kukkaset ovat ikkunan ulkopuolella. Ne näkyvät kuitenkin mukavasti sisälle kesähuoneeseen, eivätkä myöskään vie tilaa kesähuoneesta.

Nyt toivon ettei öistä enää tule kovin kylmiä jotta kukat pärjäävät.








Sain äitienpäivälahjaksi pienen pensastomaatin. Siinä oli jo saadessa valmiita tomaatteja ja niitä on tullut koko ajan lisää. Meinasin ensin istuttaa sen mökille kasvihuoneeseen, mutta taidankin pitää sen täällä kotona kesähuoneessa. Mietin että ehkä siitä ei satoa saa kuitenkaan kovin kauaa kun jo näin aikaisin keväällä on niin paljon valmiita tomaatteja, joten nautimme niistä nyt täällä kotona niin kauan kuin niitä riittää.





Nettikirppikseltä ostin kolme pensastomaattia lisää ja ne istutin tänään mökille kasvihuoneeseen lavakaulukseen. Oma riskinsä niidenkin pärjäämisessä on, sillä meillä ei ole minkäänlaista lämmitystä kasvarissa.

Tomaattien lisäksi lavakaulukseen mahtuu muutakin, ainakin basilikaa ajattelin laittaa.

Kasvihuoneen ulkopuolella on neljä lavakaulusta jotka vielä ovat tyhjiä, paitsi yksi jossa on raparperia. Niihin tulee varmaan ne tavanomaiset herneet ja salaatteja sekä tilliä.

Ostimme tänään multatäydennystä joka lisätään lavoihin bokashimullan kanssa.

Roope-robottiruohonleikkuri on pitänyt vapaata kun mekään ei olla oltu mökillä, joten ruoho oli kasvanut melko pitkäksi, joten se leikattiin myös mökkikäynnillä ihan perinteisesti työnnettävällä leikkurilla.

Kotona olen kitkenyt rikkaruohoja kukkapenkeistä ja istuttanut kaksi havukasvia entisten lisäksi.





Kivasti näkyvät kesäkukat jo nyt sisälle kesähuoneeseen ja vielä paremmin ne näkyvät sitten kun ovat hiukan kasvaneet.




Tämä muratti selvisi talvesta kesähuoneessa, mutta toisen samassa paikassa talvehtineen sain heittää pois, sillä se ei selvinnyt.




Kesähuoneessa on toisinaan liiankin kuuma ja rakentaessaan J teki ylimääräisen tuuletusluukun seinään. Se oli kuitenkin hiukan liian pieni jotta huone viilentyisi tarpeeksi ja niinpä hän suurensi luukkua ja nyt se on saman kokoinen kuin kesähuoneen ikkunat. Että kaikki itikat eivät lentäisi sisään, teki J verkosta itikkasuojan. Se on niin hyvä, eivätkä pääse ampiaiset ym. sisälle, linnuista puhumattakaan. Oviaukossa meillä on myös verkko-ovi, joten nyt pystyy pitämään sekä ovea että tätä luukkua yhtä aikaa auki ja saa sopivasti viilentävää tuulta kesähuoneeseen.

Mökillä meillä on hiukan koristeellisempi hyttysverkko jonka näet TÄÄLLÄ











Tänään on ollut hieno päivä pihalla työskentelyyn ja nyt illalla tuntee että on ollut raittiissa ilmassa ja tehnyt hommia. Voi olla ettei unta tarvitse kauan odotella.

Mökkipihassa viikko sitten ostamani sireeninalut olivat hyvissä voimin ja tuntui että ne olivat jo kasvaneetkin hiukan. 

Mitä sinä olet tänään puuhaillut?



MUKAVAA VIIKONLOPUN JATKOA!

💛💛💛

 

20/05/2021

Jospa lomailisitkin Ahvenanmaalla tänä kesänä



Nyt kun ulkomaille ei ehkä tänäkään kesänä ole menemistä, haluan näyttää teille katsauksen Maarianhaminasta. Maarianhamina on Ahvenanmaan ainoa kaupunki. Moni tuntuukin käyttävän koko Ahvenanmaasta nimitystä Maarianhamina. Ahvenanmaa on kuitenkin paljon muutakin kuin Maarianhamina ja oman auton mukaan ottaminen tänne kannattaa ehdottomasti, sillä julkisen liikenteen varaan ei kannata laskea. Tai miksei vuokrata polkupyörää, sillä niitä vuokrataan jo heti satamassa ja monilla hotelleillakin on vieraiden käyttöön varattuja pyöriä. Autonkin voi toki vuokrata täältä paikan päältä.

Ympäri saarta pääse helposti pyöräilemään sillä pyöräteitä on paljon ja lisää rakennetaan koko ajan.

Tänään kuitenkin kävin kuvaamassa Maarinhaminan kävelykadun eli Torikadun ympäristöä. Niin kaunis on kaupunki kevätloistossaan.

Torikadulla kukkivat vielä hetken kirsikkapuut ja magnoliat.







Orvokit ja narsissit täyttävät vielä kauniit isot kukkalaatikot, mutta pian niihin istutetaan kesäkukat.




Kaupungin suosituimpia ja idyllisimpiä paikkoja on Bagarstugan-kahvila, joka jo nyt näyttää kutsuvalta. Mutta kunhan kesä saa edustan köynnökset kukkimaan niin näky on todella kaunis.




Kahvilalla on viehättävä piha jossa on pöytiä kahvitteluun ja sinne voi kulkea, paitsi sisältä kahvilasta, niin myös suoraan kadulta. Kauniin päivän ansiosta oli jo monia kahvinjuojia pihapöydissä. 





Kävelykadulla on kaksi kukkakauppaa. Tässä niistä toinen, jossa kukkien lisäksi myydään paljon kaikenlaista sisustustavaraa. 





Toisen kukkakaupan orvokkiruukut ovat levittäytyneet pitkälle kaupan ulkopuolellekin. Ihana näky!




Kadulta kannattaa kurkistaa pihoillekin, sillä koskaan ei voi aavistaa mitä sieltä löytyy. Tällainen näky voisi olla vaikka jostain etelämmästä.









Toreilla yleensä törmää kukkiin ja muihin torimyyntiartikkeleihin, mutta Maarianhaminan torin uusi katos ei tänä tiistaipäivänä ole houkutellut yhtäkään myyjää paikalle, vaikka sää on mitä hienoin.

En tiedä miksi tori on täällä aika mitätön. Voisikohan olla niin että suurella osalla ihmisistä on omat pihat tai viljelmät, eikä tori niinkään houkuttele, vai mistä johtunee.





Kaupungintalon rinne on täynnä kevätkukkia ja puutkin ovat vihertyneet pikavauhtia viime päivinä.

Ensi vierailuni Maarianhaminaan taisi olla se kun teini-ikäisenä teimme luokkaretken tänne. Laiva saapui siihen aikaan aamuyöstä tänne ja muistan että istuimme jossain mäellä kaupungin keskustassa silloisen poikaystäväni (nykyään mieheni) kanssa. Nyt kun olen muistellut tuota niin olen melko varma että paikka oli juuri tämä mäen rinne ja kylmä oli tuolla silloin istuskella. Jotkut asiat jäävät mieleen, vaikka tuostakin on jo 51 vuotta!






Torin vierustan puistikossa ovat tulppaanit kauneimmillaan. Tykkään kun samaa kukkaa on laitettu tosi paljon.






Tässä tämänkertaisessa postauksessa oli vain pieni katsaus kevääseen täällä saarella, mutta lisää tulee. Nyt on vielä rauhallista eikä näin arkipäivänä ja keväällä vielä matkailijoita juuri näy. Viime viikonloppu oli kuitenkin poikkeus sillä silloin näkyi manterelaisia autoja tosi paljon ja laivayhtiön autopaikat olivatkin loppuunmyydyt.

Joten jos haluat päästä lomailemaan kotimaahan, mutta hiukan eksoottisempaan ympäristöön, niin tule tänne Ahvenanmaalle. Kannattaa kuitenkin jo viimeistään nyt aloittaa matkan suunnitteleminen ja yöpymispaikkojen varaus.

Paljon kaikenlaista tietoa varauksista ja käyntikohteista löydät Visit Ålandin sivuilta TÄÄLTÄ.



IHANAA KEVÄTTÄ JA KESÄN ODOTUSTA!

💚💚💚



 

18/05/2021

Kevään kauneimpia näkyjä



Kun ei tänäkään vuonna päässyt Tukholman Kungsträdgårdenin kirsikankukkaloistoa ihailemaan, niin pitää tyytyä vanhoihin kuviin. Kirsikkapuut kukintoineen ovat tuolla Tukholman keskustassa näky vailla vertaa. Tämä kuva on vuodelta 2018 ja se onkin viime käyntini tuolla. Ehkä ensi vuonna sitten pääsee sinne taas. 

Hienoja kirsikankukkakuvia olen nähnyt somessa vaikka kuinka ja omassa kotimaassammekin niitä näkyy olevan vaikka miten paljon. Tuo naapurimaan pääkaupunki on vaan niin helpon matkan päässä, eikä vaadi yöpymistä, että sinne täältä meiltä päin helpoiten matkaa jos haluaa päästä yöksi omaan kotiin. 





Vielä lähempää löytyy kukkivia puita, joskin paljon vaatimattomampia. Maarianhaminan kävelykadulla kukkivat nämä pienet kaunokaiset. En ehtinyt kierrellä enempää kaupunkia, mutta muutamia muitakin paikkoja tiedän joista näitä löytyy.




Kotiinpäin ajaessa huomasin yhteen taloon johtavan tien molemmin puolin kukkivat kirsikkapuut ja näky oli kyllä hieno. En kuitenkaan tohtinut ruveta kuvaamaan kun talon väki näytti olevan kotona. Vaikka ehkä he olisivat olleet vaan mielissään jos muutkin ihailevat heidän kauniita puitaan.

 





Kevät on nyt kukkeimmillaan. Onneksi näitä näkymiä pääsee jokainen katselemaan eikä tarvitse omistaa omaa pihaa näistä näkymistä nauttiakseen.

Lisää kuvia keväisestä Tukholmasta löydät vanhasta blogistani täältä.



MUKAVAA KEVÄTPÄIVÄÄ!

💟💟💟

 

14/05/2021

Kiitos herätyksestä



Tänään, jos koskaan, kaipasin hyvää kameraa ja varsinkin taitoa käyttää sen kaikkia hienouksia hyväkseni. Mutta kun käytössä on vain puhelin, niin kävelin se kädessäni rantaan.

Olin ihaillut aamunäkymää mökin ikkunasta, eikä näkymä ainakaan huonommaksi muuttunut kun saavuin rantaan.



Meri oli aivan tyyni. Vastarannan edustan saaret häämöttivät usvan läpi ja muutama vesilintu uiskenteli meren selällä.







Missä loppuu meri ja missä alkaa taivas?




Varhaiset aamut ovat kyllä heräämisen arvoisia. Kiitos linnut kun herätitte meidät aamuisella konsertillanne!


OIKEIN HIENOA PÄIVÄÄ IHAN JOKAISELLE!

💙💙💙