23/05/2023

Minun "japanilainen puutarhani"




Nyt alkaa terassin "sisustaminen" olla valmis. Olen pyöritellyt ruukkuja sinne tänne monen monituista kertaa. Eipä ole helppo asetella niitä niin että tuntuisi hyvältä.







Kaikki muu on vanhaa, ainoastaan kasvit ja pari termoruukkua on hankittu tänä vuonna. Toisessa termoruukussa kasvaa sininata-heinä ja toisessa rungollinen tuija. Molemmat on tarkoitus talvettaa kesähuoneessa. 

Talvetuksesta puheenollen, tänään oli myönnettävä että viime vuonna istuttamamme hakuropaju ei selvinnyt kukkapenkissä talvesta. Tähän asti olin uskonut ja toivonut että siihen vielä tulee lehdet, mutta nyt oli annettava periksi. Se ei ehkä ehtinyt syksyllä juurtua tarpeeksi kukkapenkkiin kun siihen siirsimme. Nyt on sitten hakusessa jotain muuta sen jättämään kuoppaan. Tuleeko pensas vai puu tai mitä, se jää nähtäväksi.

Toinenkin viime vuonna istuttamamme pikku puu oli kuollut. Joten aika epäonniset istutukset viime kesältä olivat. Nämä ovat näitä amatöörikasvattajan ongelmia: onko kasteltu liikaa/liian vähän, oliko paikka sopimaton, oliko multa sopimatonta, oliko paikka liian paahteinen/liian varjoisa..... epäonnistumisen syitä löytyy vaikka kuinka paljon.





Heinät taitavat olla niitä kasveja jotka saan elämään kesästä toiseen. Tämän sinkkiämpäriin istuttamani heinän kaivoin mökillä metsän reunasta. Siellä se oli kasvanut jo pari vuotta, kun olin sen epähuomiossa kaivanut kukkamaasta ylös rikkaruohona ja heittänyt pois. Ainakin se näyttää heinältä, tai voihan se olla ylikasvanutta ruohoakin, mutta kaunis se kuitenkin mielestäni on, joten sai tulla tähän terassin nurkkaukseen. Sen vieressä oleva punalehtinen kasvi on verililjapuu, jonka voi talvettaa sisätiloissa huonekasvina.




Laastipaljussa kasvavat muratit ja krassit. Reunassa on viimevuotinen amppelimansikka, joka on ollut koko talven tuossa umpijäässä olleessa laatikossa. Hienosti se kuitenkin taas vihertää, joten sai jäädä paikoilleen. Marjojen tulosta en tiedä, mutta ei väliä, kunhan tuo täytettä laatikkoon.

Pelargonipistokkaat istutin tänään parvekelaatikkoihin. Pienessä saviruukussa on mehitähti, yksi lempikasveistani.





Vanhat omenalaatikot ovat aina yhtä käyttökelpoisia. Ne ovat palvelleet jo hyllyinä kasvihuoneessa ja nytkin niitä on pari kappaletta mökillä. Yhden laitoin tänne. Noita laatikoita on helppo siirrellä tarpeen mukaan ja niillä saa nostettua kasveja hiukan korkeammalle.






Tämän lähemmäksi japanilaista puutarhaa en päässyt, mutta on tämä aika erilainen kuin mitä terassimme aiempina kesinä on ollut.

Mukavaa päivää!

🌿❤❤❤🌿

20/05/2023

Miten onnistui kasvihuoneen siirto kun laitettiin uusi sokkeli ja lattia


Keväthommat mökillä alkoivat kasvihuoneen muutoksilla. Kauan on jo mieltä vaivannut se, että kasvari aikoinaan pystytettiin painekyllästetyn lavan päälle.

Olihan se siisti ja helppohoitoinen ratkaisu, mutta mitä enemmän luki eri lähteistä miten epäterveellistä painekyllästetty puu on, sitä varmemmaksi muodostui se  mielipide, että jokin muutos asiaan pitää saada. 

Mietittiin vaikka mitä ratkaisuja. Kun kasvihuonetta joka tapauksessa joutui siirtämään sokkelin ja lattian rakentamisen takia kävi mielessä sekin että pystytettäisiin kasvari ihan toiseen paikkaan, sillä nykyinen paikka on tosi aurinkoinen ja lämpötila kasvarissa nousee välillä hyvinkin korkeaksi, tuuletusaukoista huolimatta.

Mutta sitten siirtäminen taas tuntui hölmöltä, sillä tähän paikkaan, jossa se on jo monta vuotta ollut, se istuu kuin olisi aina siinä ollut. Ja sitä paitsi olisihan ollut taas oma hommansa tasoittaa joku toinen paikka tasaiseksi ja vapaaksi kaikesta kasvillisuudesta, joten päädyttiin siihen, että se saa olla samalla paikalla.




Askarrutti vaan se, miten kasvihuone kestää vääntyilemättä sen, että se nostetaan syrjään rakentamisen tieltä. Ja vaatisiko kasvihuoneen siirtäminen monenkin ihmisen voimia? Puhumattakaan siitä, että jos sattuu myrskyinen sää kun kasvari on tuossa väliaikaisessa paikassaan, niin lähtisikö se lentoon!

Siirtäminen sujui kuitenkin hienosti kun J keksi laittaa kasvarin alle lautoja, joita pitkin saatiin kasvari liuutettua pois paikoiltaan. Lisävoimia ei tarvittu.





Kuvan vasemmassa reunassa näkyy kasvihuoneen vanha pohja, josta nyt siis haluttiin päästä eroon.


Tässä ollaan jo niin pitkällä että sokkelin leca-harkkojen asennus on meneillään. Aiemmin tässä olleen painekyllästetyn alustan alla oli soraa, joten se sai jäädä paikoilleen. Tasoittamista ja mittailua se vaati, että kevytbetoniharkot saatiin suoraan.




Nyt on sokkeli rakennettu ja sen päälle kiinnitetty pattingit, joihin puolestaan kasvihuone on kiinnitetty, niin että se pysyy paikoillaan myrskyissä. 




Kun kasvihuone oli kiinnitetty paikoilleen, se pestiin painepesurilla. Kaikki kattokennot irroitettiin ja pestiin erikseen, kuten myös rännit joihin aina kertyy lehtiä ym. Seinät pestiin myös ja pohjoisen puolelle niihin olikin kertynyt jonkin verran levää, joka näkyy keltaisena kuvassa. Painepesuri oli verraton apuri pesussa.




Tässä vaiheessa kävimme ostamassa muutamia yrttejä ja tomaatin ja kurkun taimia. Yrteille oli J tehnyt oman laatikon harkoista ja kun se oli täytetty mullalla niin istutin yrtit siihen. Laatikossa ei ole pohjaa joten sillä on maakosketus.




Vaikka muutaman vuoden takainen kokeilu kasvatussäkkiviljelyyn ei oikein onnistunutkaan, niin päätimme kuitenkin kokeilla säkkiviljelyä  tänä vuonna. Säkit solahtivat hienosti laatikkoihin. Leikkasin joka säkkiin aukot kolmelle kasville.



Varjostusta saatiin ripustamalla ohuet verhot vaijereilla kattoon. Toinen vaijeri kiinnitetty katon ja seinän yhtymäkohtaan.





Tomaatit kukkivat jo, mutta kurkuissa ei vielä kukkia näy.






Aikaisemminkin kasvarissa ollut pöytä mahtui kulmaan. Hyllyille mahtuu paljon tarpeellista tavaraa ja pöydän päällä voi istuttaa uusia kasveja.






Laitoin vielä toisenkin verhon seinän alaosaan, jotta voimakas auringonpaiste ei polta kasvien lehdistöä. Lattiaan J asensi  betonilaatat, jotka on helppo pitää puhtaana.





Hiukan on vielä tyhjän ja aution näköistä, mutta näkymä kyllä muuttuu kunhan kasvit kasvavat.



Vielä tuotiin kaappi ja tuolit paikoilleen ja niin on kahvittelupaikka valmis.



Kasvihuoneen vierusta oli ennen maapohjainen, mutta nyt J nikkaroi kasvarin entisestä lattiasta pienen terassin tähän. Tästä tuli hyvä paikka vanhalle tiskipöydälle, jossa on hyvä perata kaloja tai tehdä istutuksia jos ei halua sitä tehdä sisällä kasvihuoneessa.




Aika urakka tässä lattian vaihdossa oli, mutta nyt on valmista. Peukkuja pidetään että tomaatit ja kurkut kasvavat hyvin noissa säkeissä. Jos ei tälläkään kerralla onnistu, niin ensi vuonna täytetään nuo laatikot mullalla ja istutetaan kasvit suoraan siihen.


IHANAN LÄMMINTÄ VIIKONLOPPUA KAIKILLE!

09/05/2023

Terassilla tapahtuu



Vihdoinkin alkaa lämpötila nousta! Vielä en ole uskaltanut hankkia kesäkukkia terassille, mutta orvokit ovat olleet jo parisen viikkoa,  nehän eivät pienestä pakkasesta välitä.

Eilen toi posti kaksi tilaamaani termoruukkua ja toiseen istutin rungollisen tuijan. Sitä yritän kasvattaa ruukussa ja talveksi siirrän sen kesähuoneeseen. Tuijan runko on sen verran ohut, että laitoin varmuuden vuoksi tukikepin sille, tuulisella paikalla kun on. 




Nyt eletään kevään kiireisimpiä aikoja. Mökillä on käyty joka päivä hommissa. Mutta tänään jäin kotiin, sillä tiedossa oli maalausjuttuja. 
J:n viime vuonna tekemän ison laatikon maalasin mustaksi ja nyt se sopii paremmin ympäristöönsä. Olen kylvänyt siihen salaattia, mutta vasta nyt kun päivät ovat hiukan lämmenneet, näkyy ensimmäisiä pieniä alkuja. Laatikon vieressä oleva musta taso ei kuulu tuohon, vaan se on  siinä kun istuin sen päällä kun maalasin.





Samaa mustaa maalia käytin grillin vieressä olevaan apupöytään, sekä sen päällä kuivumassa olevaan "korokkeeseen". Oli kiva maalata lämpimässä säässä ja tuuli varmaan kuivattaa maalatut pinnat aika nopeasti, joten ehkä vielä tänään saadaan kaikki siirrettyä niille kuuluville paikoille.



Mökilläkin tapahtuu kaikenlaista. Nyt ajankohtaista on kasvihuoneen muutostyöt, mutta niistä sitten myöhemmin kun kaikki on valmista.

Tänään kotona, huomenna mökillä.



EI KESÄÄ, ETTEI PROJEKTIA!

💛💛💛










04/05/2023

Tämän kasvin kauriit luultavasti jättävät rauhaan




Meillä on mökillä ongelmana se, että kauriit popsivat lähes kaikki kukkivat kasvit niin pian kuin niihin alkaa kukkia ilmestymään. Saunan edustalla oli vuosikaudet ollut vuorenkilpiä, joiden kukat kelpasivat hyvin kauriille. Niiden lehdet olivat myös rumia, ruskeita ja reikäisiä, joten kaivoin ne ylös kokonaan.

Sitten lähdin kauppapuutarhaan katselemaan mitä tuohon kukkapenkkiin voisi istuttaa, ja mikä kasvi olisi sellainen jota eivät kauriit, tai jänikset söisi. Puutarhuri suositteli mirrinminttua. Se on vaatimaton, viihtyy kuivassakin maassa, kuten tämä aurinkoinen kukkapenkkimme on, ja kukkii pitkään.

Mirrinmintun sanotaan olevan "pohjolan laventeli" ja saman väriset kukat siinä onkin kuin laventelissa, ainakin kuvista päätellen. "Livenä" en ole tuota kukkaa koskaan nähnytkään.

Meillä on laventelia ennestään mökillä, joten uskon että nämä kaksi sopivat hienosti samaan pihaan.

Ostin viisitoista tainta ja istutin ne kukkapenkkiin. Taimiväliksi tuli n. 35cm, kuten ohjeessa neuvottiin.






Vielä ei näissä paljon hurraamista ole, mutta ehkä jo muutamien viikkojen kuluttua näyttää toisenlaiselta.

Mirrinminttu (Nepeta faassenii "Six Hills Giant") kasvaa noin 60cm korkeaksi ja se kukkii touko-syyskuussa. Luin mirrinmintun kasvattajien ohjeista, että he leikkaavat sen heinäkuussa ja sitten se kukkii uudestaan vielä samana kesänä. Leikkuu myös tuuheuttaa kasvia. Kasvi voidaan tarvittaessa jakaa keväällä.

Istutin vielä kukkapenkin reunaan mehitähtiä mullan valumista estämään. Niitä minulla olikin ennestään kodin kukkapenkissä.

Luulin jo kevättalvella ettei puutarhainnostus ollenkaan iske tänä vuonna, mutta kyllä se sieltä taas tuli. Monenmoista suunnitelmaa on mielessä. Saa nähdä mitkä niistä tänä kesänä toteutuvat.


IHANAA PÄIVÄÄ!

🌿🌿🌿