18/08/2023

Kompostikäymälä käyttöön

Moi!

No mitä hittoa toi äijä tekee meidän huussissa, tai ulkkarissa niin kuin meillä päin sanotaan?

Ihan luvallisella asialla se on kuitenkin, sillä nyt oli aika päivittää meidän mökin huussi tähän päivään.

Ja ennen kuin päivitykseen päästiin, niin oli purettava vanha pytty pois. Sijoitimme nimittäin uuden pyttysysteemin vanhaan rakennukseen, joka vielä palvelee ihan hyvin.

Hyvin onkin tuo rakennus työnsä tehnyt, sillä se on aikoinaan (80-luvun lopussa) rakennettu kierrätetystä puutavarasta ja kelpaa meille vieläkin.




Tässä vanha versio istuimesta, mikä sekin oli ihan hyvä, mutta tämä vanha systeemi ei ollut samalla tavalla kompostoiva kuin uusi.

Tässä näkyy millaisesta lähtötilanteesta lähdettiin uudistusta tekemään.


Koska meillä on hyvät kokemukset Biolanin pikakompostorista, niin samaan merkkiin turvauduttiin nytkin. Hankittiin Biolanin kompostikäymälä. Pakkauksessa oli kaikki tarvittava materiaali ja kuivikettakin oli kaksi säkillistä, ihan niin kuin kompostorissakin oli.

Tuntuu hyvältä että kaikki tarvittava on pakkauksessa mukana, jotta ei heti tarvitse lähteä uudestaan kaupoille jotain puuttuvaa hankkimaan.



J rakensi huussin alle puusta "lavan", jonka päälle käymäläsäiliö laskettiin. Tässä kohtaa on vajan seinässä luukku, jonka kautta käymälä tyhjennetään. Käymälän sisältö on helppo vetää ulos luukusta ja kuljettaa jälkikompostoitumaan.

Kompostikäymälän säiliö on tosi suuri, joten emme varmaan joudu sitä tyhjentämään ennen kuin aikaisintaan ensi keväänä. Miettiä pitää vielä miten toteutamme jälkikompostoinnin. Kun säiliötä tyhjennetään, niin sisältö käy jo sellaisenaan ns. katekompostiksi, eli vaikka kukkamaalle, mutta jos sitä haluaa käyttää syötävien kasvien lannoitteeksi, niin sitä pitää vielä jälkikompostoida.

Meillä ei tosin taida olla tarvetta lannoittaa syötäviä kasveja tällä, kun kotona on käytössä Bokashi-kompostointisysteemi, josta tulee nopeasti hyvää multaa.


Kompostikäymälän säiliö on lähes samanlainen kuin saman valmistajan biokompostori. 


Nyt se on asennettu paikoilleen! Pytyn viereinen puutaso kaipaa vielä jotain käsittelyä, jotta on helpompi pitää puhtaana.

Nyt ei pitäisi olla harmia kärpäsistä ja tyhjennysväli pitenee aiempaan verrattuna ja mikä parasta luonto kiittää.
 

 Käynnin jälkeen laitetaan pyttyyn 2-5dl kuiviketta. Säiliöön jää vain kiinteä  massa, nestemäinen kulkee letkua pitkin kanisteriin. Sitä voi käyttää laimennettuna lannoittamiseen.



Tässä taisi olla viimeinen tämän kesän projekteista. Kaikenlaista on taas saatu toteutettua, kuten tämä kasvariremontti ja monta muuta pienempää mitä tänäkin kesänä on tehty. Kesät tahtovat aina olla täynnä kaikenlaista korjaamista ja puuhaaa.

Onko sinulla kokemusta tuosta jälkikompostoinnista, eli miten sen voisi parhaiten tehdä?


IHANAA VIIKONLOPPUA KAIKILLE!