04/11/2020

Näin tehtiin itse kudontakehys ja työpiste



Hei!

Arvuuttelin teitä muutama päivä sitten mitä puupalikoista, joita olin kuvannut, mahtaa tulla. Aika moni aavisti että jotain kutomiseen liittyvää voisi olla tulossa ja oikein aavistivatkin. 




Kansalaisopiston kutomakurssilla halusin kokeilla jotain erilaista mattojen ja pöytäliinojen kutomisen sijasta. Olin katsellut netistä kuvia erilaisista seinävaatteista, tai oliskohan nuo pieniä ryijyjä? Vaikuttivat aika jänniltä ja halusin ehdottomasti kokeilla sellaisen tekoa itsekin.

Sain kurssilta lainaksi kudontakehyksen, joten pääsin heti kokeilemaan sen käyttöä. Mielessä oli ajatus, että jos tykkään hommasta niin hankin oman kudontakehyksen.  Kutominen tuntuikin heti tosi mielenkiintoiselta. Etsin netistä paikkoja joissa näitä kehyksiä olisi myytävänä. Useimmat kehykset olivat aika pieniä, ehkä jopa lapsille tarkoitettuja ja niin pientä en halunnut. SALTin Ilse josta muutama postaus sitten kirjoitin, lupasi tilata minulle kehyksen jos innostun asiasta.

En kuitenkaan arvannut ihan heti tilata sellaista, vaan päätin ensin kokeilla jonkin aikaa tuolla lainakehyksellä.

No, kätevä mieheni pyöritteli tuota lainakehystä käsissään ja sanoi ettei sellaisen valmistaminen voisi olla kovin vaikeaa. Ja kun mallikin oli sopivasti saatavilla, niin ei muuta kuin puutavaran ostoon.

Ylläolevassa kuvassa on jo kaikki tarvittavat osat valmiina ja kehys koottuna.

Vasemmalla olevat kaksi puupalikkaa joissa on tuollaiset pyöreät urat päissä, ovat sukkuloita, eli niihin kudottava lanka keritään.

Kuvasta puuttuvat naulat, joita taisi olla lähes parisataa, jotka naputetaan kehyksen ylä-ja alapäähän. Ne laitetaan tiettyyn järjestykseen ja niiden kiinnittäminen on tarkkaa puuhaa, sillä nauloihin pingoitetaan loimilanka. Naulojen on oltava tarkan etäisyyden päässä toisistaan jotta loimilangat tulevat tasaisin välein toisiinsa nähden.

Kuvassa on vielä kaksi puupalikkaa joissa on nelikulmaiset lovet. Niiden avulla kehystä voi nostaa pystympään. Mielestäni kutominen on sujuvampaa jos kehys on hiukan kaltevassa asennossa, eikä makaa vaakatasossa pöydällä.





Tässä näkyy osa nauloista ja olen jo kiinnittänyt loimilangan paikoilleen. Kehyksen alla minulla on  mattoliukueste, joka pitää kehyksen liukumatta paikoillaan.





Tässä olen laittanut nuo tuet kehyksen alle jotta kehys on paremmassa työskentelyasennossa. Naulat ovat vielä näkyvissä, mutta niiden päälle ruuvataan listat jotka estävät loimilangan mahdollisen nousemisen yli naulankannan ja suojaavat käsiä teräviltä nauloilta.




Tässä naulat on piilotettu listan alle. Kuvassa näkyy myös ruuvi ja siipimutteri (meniköhän nimitykset oikein?) joista kiertämällä loimilankoja saa kiristettyä tai löysättyä.





Olin ensin ajatellut että voisin kutoa tällä kehyksellä olohuoneen ruokapöydällä, mutta se ei vaikuttanut oikein kätevältä ratkaisulta, sillä siinä työtä ei olisi kiva pitää esillä silloin kun sitä ei tee, joten rupesimme miettimään muuta ratkaisua.

Vierashuoneessa olisi hyvin tilaa kutoa, mutta siellä ainoa sopiva paikka olisi työpöytäni jossa käytän läppäriä. Se taas tuntui myös hankalalta että aina kun haluaisin kutoa, pitäisi tietokone siirtää paikaltaan.

Sitten keksittiin että huoneessa on kahden kaapin välissä juuri sellainen tila johon voisi kiinnittää jonkinlaisen pöytälevyn ja saada näin paikka kutomiselle.

J kävi ostamassa sopivan kokoisen levyn ja kaappien ulkoseiniin kiinnitettiin kaksi listaa kumpaankin. Noiden listojen väliin työnnettiin pöytälevy. Sitä ei kiinnitetty mitenkään muuten vaan se pysyy siinä noiden listojen kannattamana. Näin sen saa helposti irroitettua jos ei halua sitä koko aikaa siinä pitää.

Nyt oli kutomiselle ihanteellinen paikka valmiina. Vierashuone muistuttaa yhä enemmän työhuonetta! Toki tänne jäi vielä nukkumapaikka kahdelle kun yövieraita saadaan.




Tässä ensimmäinen kokeilu lainakehyksellä. Halusin kokeilla erilaisten lankojen ja hapsujen käyttöä ja huomenna kurssilla opin varmaan lisää erilaisia tekniikoita. Tällaisen seinävaatteen tekeminen on tosi mukavaa kun voi kokeilla vaikka mitä. Pengoin rihkamakorulaatikkoani ja löysin sieltä materiaalia jota voin hyödyntää näissä kutomisissa. Oikeastaan ei ole mitää rajoitusta sille mitä näihin laittaa, kaikki käy.




Aloitin itsetekemiin kehyksiin hillitymmän väristä työtä. Tähän tulee pitkä hapsut alareunaan. Mitä muuta siihen tulee, sitä en vielä tiedä. Nyt voin tehdä kotona tätä työtä ja kurssilla toista.




En löytänyt paikallisista lankaliikkeistä kovin erikoisia tai paksuja lankoja ja niinpä tilasinkin Adlibriksestä muutamia lankoja. Näistä voi tulla mielenkiintoista jälkeä.




Nyt on tietokonepiste ja kudontapöytä melkein vierekkäin ja sama työtuoli käy molempiin. Kätevää!




Nyt on ollut niin pimeitä päiviä että lamppu on ehdoton apuväline kutomisessa ja se mahtui hyvin samalle pöydälle kudontakehyksen kanssa. Pöydän alla olevissa koreissa on kutomiseen tarvittavia lankoja ja mallilehtiä, joten kaikki on lähellä. 

Pöytälevy on juuri sopivan syvä niin että jaloille jää hyvin tilaa. Nyt ei muuta kuin kutomaan ja malleja suunnittelemaan!

Kudontakehyksellä pystyy kutomaan n. 35cmx40cm kokoisen kankaan, eli voi tehdä vaikka pieniä liinoja tai pannunalusia tms. tai niinkuin minä nyt, seinävaatteen. Loimilankoja lisäämällä tai vähentämällä määräytyy kudonnan koko. 

Taas kannatti hieroa hiukan aivonystyröitä kun saatiin näin hyvä lopputulos, vai mitä tykkäät?


💙💙💙

 

17 kommenttia:

  1. Nyt se on valmis! Ja minä sitten taisin arvata ihan oikein :)
    Mielenkiintoista puuhaa sinulla nyt edessä. Kutominen on NIIN
    ihana harrastus vaikka en olekaan tehnyt sitä vuosikymmeniin.
    Olen kutonut sekä mattoja, shaaleja että kangastakin alta
    20-vuotiaana ja olin siihen ihan koukussa. Kävin silloin
    kutomassa läheisellä kotitalouslautakunnan pajalla, joka¨
    oli lapsuudenkotini lähellä. Pitäisikin herättää harrastus eloon
    tai sitten hankki kotiin tällaiset pienet "kangaspuut".
    Kivaa keskiviikkoa kutomisen lomassa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valmis on ja olen jo kutonutkin pätkän seinävaatetta siihen. Tää on kyllä niin kivaa puuhaa ja voi päästää mielikuvituksensa valloilleen.
      Sulla onkin sitten pitkä kokemus kutomisesta. Minä kokeilin kangaspuita ensimmäisen kerran ehkä kolme vuotta sitten. Nämä pienet "kangaspuut" ovatkin siitä kivat että ne mahtuvat pienempiinkin tiloihin ja ovat helppoja siirrellä paikasta toiseen.
      Sinulle myös oikein kivaa loppuiltaa<3

      Poista
  2. Älyttömän siistiä! On aina palkitsevaa saada itse tehtyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen ihan innoissani tästä uudesta harrastuksesta. Jännä nähdä aina millainen tekeleestä tuli :)

      Poista
  3. Hieno juttu että miehesi teki sinulle oman. Sillähän voisit tehdä tabletit ruokapöydälle tai laukun eri osista. Jännää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli hyvä että hän innostui tekemään tällaiset. Kyllä tablettien teko onnistuu näillä ja tosiaan miksei vaikka laukunkin!

      Poista
  4. Siis ihan mieletöntä, että miehesi osasi tuollaisen kehyksen rakentaa. Mielestäni nuo eivät ole mitään halpoja jos kaupasta joutuu tuollaisen kehyksen tilaamaan.
    Ihanoa kutomishetkiä sinulle Kristiina ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hän on kyllä aina innolla mukana kun jotain pitää rakentaa, on se sitten talo, taikka jotain tällaista pienempää! Vastaava olisi maksanut valmiina n. 100€.
      Kiitos Outi ja ihanaa viikon jatkumista sinulle <3

      Poista
  5. No onpa melkoisen ihana kotikudontapiste! Ihan super.

    Se on niin tärkeää, että tekemiselle on sellainen paikka, ettei tarvi joka kudontakerran jälkeen siirrellä tarvikkeita mihinkään, vaan niiden voi antaa olla paikallaan valmiina. Helpottaa työn jatkamista.

    En ole pikkutyttönä kummoisia joululahjoja saanut, mutta niistä merkittävin on mulla vieläkin tallessa ja ne on vähän vastaavat pienet "kangaspuut", jolla tein villalangasta patalappuja ja nukelle mattoja.

    Ja se vielä täytyy sanoa, että tuo vaaleansininen lanka (vai kude?) on ihan sun näköinen :).

    Mukavia kudontahetkiä sinne <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kyllä tossa kelpaa kutoa. Eikä tosiaan tarvitse joka hetki korjata kaikkea pois tehdäkseen välillä jotain muuta. Teki mieli aloittaa jotain vaaleampaa välillä.
      Kiitos Annukka <3

      Poista
  6. No wau 🥰 Tuotahan voisi itsekin kokeilla!

    VastaaPoista
  7. No, nythän sinun kelpaa! Kaikki käsityöt ovat paitsi hyödyllisiä niin tosi mukavia myös. Onni on käsistään kätevä mies! Minulla myös sellainen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä kelpaa! Tekisi mieli istua tuossa koko ajan kutomassa.
      Ihania tuollaiset kätevät isännät♥️

      Poista
  8. Nyt vissiin katosi koko kommentti...
    Olihan sinulla noita tupsuja työssäsi! Niin muistelinkin, mutta en ymmärtänyt, miten ne voisivat pysyä, kun ei ole ryijypohjaa. tosin minulla oli paljon löyhemmät loimetkin. Hapsutkin saa näköjään tehtyä jo heti työn alussa.

    VastaaPoista