29/03/2020

KÄYNNISTIN MULTATEHTAAN

Meillä on jo monta vuotta kerätty biojätteet talteen, sekä kotona että mökillä. Kierrätys on yksi lempipuuhiani ja kompostointi oikein erityisesti.

Asumme rivitalossa ja meillä on yhtiön roskahuoneessa erillinen säiliö biojätteelle. Sinne olemmekin vieneet useamman kerran viikossa biopussillisen jätettä. Sitä tuntuu vaan kerääntyvän ihan järkyttävät määrät. Ruokaa meillä ei pahemmin pois heitettäväksi mene, mutta hedelmien ja vihannesten kuoria kertyy uskomattoman paljon kahden hengenkin taloudessa.

Lisäksi harmittaa se että nuo biojätteet pitää laittaa pussiin, vaikkakin siihen tarkoitukseen varta vasten tehtyihin. Näin jossain uutisen miten nuo pussit tuottavat hankaluuksia siellä mihin nämä taloyhtiöiden jätteet kuljetetaan. Pussit kiertyvät siellä sellaisten koneen osien ympärille joilla jäte murskataan.

Jotain muutosta omaan biojätteiden käsittelyyn halusin saada. Olen jo aikaisemminkin tutkaillut bokashi-kompostointimenetelmää, mutta ajattelin sen olevan hankalaa kun ei omakotitalossa asuta. Lisäksi meillä on mökillä kompostori ollut jo monta vuotta, mutta se on kuitenkin käytössä vain kesällä.

Nyt kun kasvattelen taas taimia pihaan ja kasvihuoneeseen, tuli mieleen ajatus siitä että miten kätevää olisi jos niiden tarvitsemaa multaa ja lannoitetta voisi itse valmistaa.

Rupesin lukemaan netistä bokashi-kompostorin toiminnasta ja käyttäjien kokemuksista. Eräällä ystävälläni on myös ollut bokashi jo monta vuotta ja hän kertoi ettei voisi enää kuvitella pärjäävänsä ilman bokashia. Tämä viimeistään sai minut tekemään päätöksen bokashin hankkimisesta.

Lähikaupastamme ostimme bokashi-aloituspakkauksen. Pakkaus sisälsi kaksi bokashi-ämpäriä, bokashirouheen ja muut tarvittavat välineet kompostoinnin aloittamiseksi.



Keittiömme tiskipöydän alla olevassa laatikossa on jätevaunu ämpäreineen, joten jäteastian sijoittaminen ei tuottanut ongelmia. Tähän olemme aiemminkin biojätteet keränneet, mutta silloin keräysastiassa oli pohjalla tuo aiemmin mainitsemani biojätepussi, mutta nyt sitä ei tarvita. Kansi on myöskin tarpeeton, sillä tyhjennämme tämän astian varsinaiseen bokashiämpäriin päivittäin, joten mitään hajuhaittoja ei pääse syntymään.

Tähän laitamme kaikki hedelmien ja vihannesten kuoret, kahvinporot, kuihtuneet kukat jne. Eläinperäisiä jätteitä suositellaan laitettavaksi vain kohtuudella. Jätteet pitää pilkkoa melko pieniksi paloiksi, silloin ne kompostoituvat nopeammin.Kokonaisia vihanneksia tai hedelmiä ei pidä bokashiin laittaa.



Tällaiselta näyttää biojätteemme kun olemme sen keräilyastiasta tyhjentäneet varsinaiseen bokashi-ämpäriin. Lisäämme biojätettä bokashiin kerran päivässä. Sitä useammin lisäystä ei kannata tehdä, sillä ei ole hyvä avata bokashin kantta liian usein, koska silloin sinne pääsee turhan paljon ilmaa ja se ei ole hyväksi tälle kompostoinnille tässä vaiheessa.

Kun biojäte on kaadettu bokashi-ämpäriin, niin päälle ripotellaan bokashirouhetta n. 0,5-1 rkl/litra biojätettä. Tämän jälkeen jäte painellaan tiiviiksi ja kansi suljetaan huolellisesti.  




Bokashirouhe joka minulla on on ns. kuiva-rouhetta. Se sisältää mm. vehnälesettä, spelttikuorta, mikro-organismeja, vettä, auringonkukkaöljyä, sokeriruokomelassia ja korallileväkalkkia ja se on tuotettu luomutilalla. 



Nämä kaksi bokashiämpäriä mahtuvat meillä hyvin eteisen yhteydessä olevaan lämpimään varastoon. Bokashiastioiden tuleekin olla lämpimässä jotta prosessi käynnistyy.

Astioissa on hana josta valutetaan prosessissa kertyvää bokashinestettä. Sitä ei heitetä pois vaan myös se käytetään hyväksi. Vielä ei tästä astiasta ole nestettä tullut, mutta jännityksellä odotan että sitäkin rupeaa tulemaan. 

Mutta siitä sitten myöhemmissä postauksissa kun niin pitkälle ollaan tässä uudessa harrastuksessa päästy!

Nyt vaan toivon että tuo ensimmäinen ämpäri täyttyisi nopsasti että päästäisiin täyttämään tuota vieressä olevaa, vielä käyttämätöntä ämpäriä.

Lisää mullanvalmistuksesta kerron sitten kun olen edennyt pidemmälle.


Kiinnostuitko tästä mullanvalmistusmenetelmästä, vai onko se sinulle jo ennestään tuttu? Olisi kiva lukea muiden kokemuksista, joten vinkkaa jos sinulla on neuvoja ko. menetelmästä.



MUKAVAA PÄIVÄÄ. TOIVOTTAVASTI OLETTE PYSYNEET TERVEINÄ!


💚💚💚 

22 kommenttia:

  1. Wau! Oletpa yritteliäs!
    Näin niitä innovaatioita syntyy.
    Leppoisaa päivän jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen niin tohkeissani tällaisista uusista jutuista joita voi omassa kasvattamisessaan hyödyntää. Ja olen lukenut niin paljon tästä systeemistä että odotan siltä todella paljon.

      Poista
  2. Mielenkiintoinen projekti teillä menossa. Olen itse myös kova kierrättämään ja biojätteet totta kai erikseen ja taloyhtiön biojäteroskiin. Yritin aluksi taitella vanhoista Hesareista niille "suojapussin" mutta käytän itsekin nykyään niitä kierrätyspusseja. En ollut tietoinen, että aiheuttavat hankaluuksia itse jätteen käsittelyssä. Täytyy varmaan taas siirtyä sanomalehtiin, jotka varmasti hajoavat.

    Onnea projektiin ja jään mielenkiinnolla odottamaan "mullanvalmistumista".
    Hyvää sunnuntaita Kristiina ja tsemppiä <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On tosi mielenkiintoista. Ja kun liityin facebookin bokashiryhmään, niin huomasin että siellä ollaan ihan yhtä innoissaan odottamassa tuloksianäistä ämpäreistä.
      En tiennyt minäkään vaikeuksista noiden kierrätyspussien kanssa ennenkuin näin tuon uutisen. Sanomalehtiä ei meille kerry nykyään kuin kerran viikossa Ilta-Sanomat. Muut lehdet tulevat digitaalisina.

      Poista
  3. Olen kuullut tuosta, kollegalla taitaa olla tuollainen samanlainen.

    Olen ollut utelias aiheelle, mutten ole saanut aikaiseksi, että olisin perehtynyt siihen. Mielenkiinnolla jään odottamaan projektisi jatkovaiheita :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin olen kuullut tästä bokashista jo ehkä pari vuotta sitten, mutten silloin innostunut siitä, mutta nyt! Into on piukassa. Joku voi pitää ihan hulluna sitä että toinen innostuu moisesta mullan tekemisestä ihan täysillä, mutta näin se vaan on. Mulla on kohteita vaikka kuinka paljon mihin multaa tarvitsen, joten toivottavasti saan sitä aikaiseksi pian ja mahdollisimman pian.

      Poista
  4. Reipasta touhua. Kahvinporot käytän puutarhassa, mutta muut biojätteet menevät jäteauton kyytiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kahvinporpjen sanotaankin tekevän hyvää puutarhan kasveille. Ja kun katsoo sinun puutarhakuviasi, niin uskottava on!

      Poista
  5. Hieno järjestelmä. Kiva kuulla tulevaisuudessakin miten projekti jatkuu :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikuttaa ainakin tosi hienolta tavalta "uusiokäyttää" biojätteet. Toivottavasti onnistun mullan tuottamisessa. Kerron kyllä sitten miten kävi.

      Poista
  6. Tää on ihan uutta ja mielenkiintoista 😁jäänkin innolla ja mielenkiinnolla seuraamaan tästä jatkoa 😁

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uutta tää on mullekin ja jännittää miten tuloksia alkaa syntyä.

      Poista
  7. Taisinkin lukea näistä astioista Riinan Versoja Vaahteramäeltä blogista. Kuulostaa mielenkiintoiselta ja jään kyllä innolla odottamaan, että miltä tämä lopputulos tulee näyttämään!
    Mukavaa iltaa sinulle Kristiina <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen tuota blogia joskus lukaissutkin. Pitääpä mennä katsomaan mitä hän näistä kirjoittaa. Kiitos Outi😊

      Poista
  8. Ei ole ollenkaan tuttu menetelmä, mutta nyt kiinnostuin ihan toden teolla. Laita ihmeessä seuraavaa juttua pia, pliis! Meillä tulee myös paljon biojätettä, kun syödään paljon kasviksia. Olisi kiva pystyä itse hyötykäyttämään sitä, mutta kiinnostaa tietää enemmän menetelmästä, että osaa arvioida sen työläyttä. Hyvä sinä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Into on minulla kova tähän ja luen netistä kaikkea tähän liittyvää. Facebookissakin on useampi tähän liittyvä ryhmä joista saa paljon tietoa asian tiimoilta. Puhumattakaan youTubesta jossa videoita vaikka kuinka paljon. Tähän jää todella koukkuun! Kerron kyllä edistymisestäni tässä uudessa harrastuksessani sitten kun pääsen eteenpäin asiassa. Nyt vielä kerään täytettä tuohon ensimmäiseen ämpäriin.

      Poista
  9. Onpas mielenkiintoinen juttu! En ole kyllä moisesta laitteesta ennen kuullut. Meillä myös kierrätetään muut, mutta kompostoria meillä ei tällä hetkellä ole.
    Hyvää uuden viikon alkua Sinulle ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika harvat tuntuvat tietävän tästä mainiosta menetelmästä.
      Samoin sinulle, oikein hienoa viikkoa, kaikista rajoituksista huolimatta♥️

      Poista
  10. Hienoa kierrätystä, itse olen kova kierrättämään mutta sinä olet vielä pidemmällä tässä asiassa. Mukavaa seurata jatkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on aivan liian ihanaa ollakseen totta. Tänään tuli jo pikkuisen tuota bokashi-nestettä jota sitten voi käyttää mm. kasvien lannoitukseen!

      Poista
  11. Olisi paikallaan. Meillähän kaikenlainen kierrätys on vielä aika minimaalista. En ole varma edes mitä kierrätysjätteelle tehdään. Biojätteestä sitten puhumattakaan. Tai sitä ei edes kerätä, se laitetaan sekajätteeseen. Eihän meillä ole edes pullojen palautusta.

    Mutta tuollainen olisi näpsäkkä. Saisi mullat omasta takaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä olisi aivan tosi mainio siellä teillä jos noin alkeelliset kierrätyssysteemit vielä tänä päivänä on. Uskomatonta ettei edes pulloja palauteta!!!! Minun muistissani ei ole sitä aikaa ettei Suomessa pulloja ole viety palautukseen, ja en ole sentään ihan nuori!
      Ehdottomasti kannustan tämän hankkimista.

      Poista