06/05/2020

KYLLÄ ONNISTUIN!



Tänään koitti se päivä kun pääsin levittämään itse valmistamaani multaa mökkikasveille. Onnistumisen tunne on aivan uskomaton! Mikään kompostori ei varmaan pysty valmistamaan biojätteistä multaa näin nopeasti, ei ainakaan se kompostori joka meillä on mökillä käytössä.

Pergolan seinämässä kasvava villiviini on istutettu ehkä hiukan liian pieneen multatilaan niinkuin kaikki täällä mökillä. Mihinkään ei pysty lapiovoimin kaivamaan tarpeeksi syvää ja tilavaa kuoppaa ilman että lapio kilahtaa jatkuvasti joko kiveen tai vastaan tulee paksuja puunjuuria.

Toiveissa on nyt että tämä "ihmemulta" saisi kaiken kasvamaan ja kukoistamaan entistä paremmin, huonohkoista kasvuolosuhteista huolimatta. 



Mullan syntytarina menee näin:


- Bokashi-ämpäri kerättiin täyteen biojätettä. Ämpärin täyttymiseen meillä meni kaksi viikkoa.

- Kun ämpäri oli täyttynyt, jätettiin se fermentoitumaan (eli  bio hapatettiin) kaksi viikkoa. Tänä aikana sille ei tarvinnut tehdä muuta kuin liruttaa ämpärin hanasta pari kertaa viikossa ämpäriin kertynyt bokashineste.

- Kun fermentoituminen oli kestänyt tuon kaksi viikkoa oli aika tehdä "multatehdas", eli biojäte sekoitettiin sopivassa suhteessa valmiiseen multaan. 



Tässä sekoitusvaiheessa biojäte näytti samanlaiselta kuin se näytti silloin kun se laitettiin bokashiämpäriin, eli sen ulkonäkö ei sanottavasti muutu vielä fermentoitumisvaiheessa. Tässä kuvassa olen sekoittanut biojätteen multaan. Minkäänlaista pahaa tuoksua tai muuta inhotusta ei tässä tuntunut. 



Sekoitettuani biojätteen multaan lapioin sen kahteen isoon muoviastiaan ja päälle levitin valmista multaa "kanneksi". Koska minulla on käytössäni kasvihuone niin tein tuon "multatehtaan" sinne ja peitin sen kevyesti vanhalla verholla. Jos saman tekee ulos, niin astioiden on syytä olla jyrsijöiltä suojattu ja jonkinlainen kansi pitää olla ettei sadevesi pääse multaan, mutta kansi ei kuitenkaan saa olla tiivis vaan ilman pitää päästä kiertämään.

Moni tekee tämän saman ihan sisätiloissa ja talvella aion minäkin tehdä  multaa sisävarastossamme, sillä jos ulkona on kylmä, niin mullan valmistuminen keskeytyy, mutta jatkuu tosin sitten taas kun sää lämpenee.

Kun olin peittänyt "tehtaat" suljin kasvarin oven ja rupesin laskemaan päiviä, koska olisi tuo vähintään kaksi viikkoa kulunut ja saisin nähdä olinko onnistunut.
 



Tänään oli kulunut tasan kaksi viikkoa siitä kun tein tuon multa-biojätesekoituksen ja jännää oli ottaa pois tuo verho astioiden päältä tuloksen nähdäkseen. 



Ja ihan puhdasta multaa siellä oli! Aika hienoa vai mitä? Ja mikä parasta, kotona on nyt ollut toinen bokashi-ämpäri fermentoitumassa, joten parin viikon päästä saan uuden satsin ihanaa, ravinteikasta multaa.

Nyt minulla on tätä multaa vielä sen verran vähän että mietin mille kasveille raaskin ensimmäiset annokset antaa, mutta eipä kestä kauan kun sitä luultavasti on niin riittämiin, ettei paljoa ostomultia enää tarvitse hankkia. 

Ja kohta pääsen näkemään mitä kasvini, niin ulkona kuin sisälläkin tykkäävät tästä uudesta mullasta. Ainakin mitä olen lukenut kokeneiden bokashi-mullan valmistajien kokemuksista, niin pitäisi olla ihan selvä ero kasvien kasvussa sen jälkeen kun tätä multaa on ruvettu antamaan.


Voit uskoa että tähän hommaan jää koukkuun! Hyvä etten ole pyytämässä ventovierailtakin biojätteitä jotta saisin nopeammin bokashi-ämpärin täyteen.


💜💜💜

23 kommenttia:

  1. Hieno juttu että sujui suunnitelmien mukaan! Luin postauksesi bokashin ostosta ja oli kiva kuulla tästä lopputulemasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin sujui ja nyt mulla on hienoa multaa. Tervetuloa uudestaankiin blogiani lukemaan!

      Poista
  2. Kiva, että toimii! Toivottavasti "ihmemulta" tekee kasveista nyt entistä terhakkaampia. On kiva nähdä, kun yrittäminen palkitaan ja ponnistelut kantavat hedelmää. Siis tässä tapauksessa multaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan mahtavaa! Pettymys olisikin ollut suuri jos olisi epäonnistunut.

      Poista
  3. Mielenkiintoista! Varmasti hauskaa puuhaa.
    Aurinkoista jatkoa puutarhahommiisi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi muukavaa puuhailtavaa.
      Kiitos Mamma63!

      Poista
  4. Upeaa multaa tosiaan. Meillä ei itsellä tule juurikaan bio jätettä, hieman paperipussin pohjalle viikossa. Mielenkiintoista nähdä tosiaan tämän mullan vaikutukset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä ja toivonkin että kasvit ja kukat saavat tästä uutta intoa kasvuun, niinkuin varmasti saavatkin. Meillä syödään aika paljon hedelmiä, joten niiden kuorista täyttyy biojäteastia meillä. Ruokaa ei jää juuri koskaan biojätteeseen laitettavaksi, sillä jos aterialla jää pieni määrä ruokaa yli, niin seuraavana päivnä sitä syödään jotenkin muunneltuna ja jotain siihen lisäämällä.

      Poista
  5. Hei jee, tulipa hienoa multaa! Ihan uskomatonta miten tuo homma toimii. Hyvä sinä <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan ensiluokkaista multaa tuli. Hyvin tuntuu Bokashi toimivan.

      Poista
  6. Hienoa!

    Olen kuullut tarinoita, joissa kahvinporoja on viety taloudesta toiseen bokashoitumaan kuukaudesta toiseen ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä niin hyvin ymmärrän ton homman. Naapurista saan minäkin heidän biojätteet. Tosin se on meidän tytär joka siellä asuu :)

      Poista
  7. Aika nopeata mullan valmistusta! Pidätkö tätä menetelmää työläänä? Kun itsekin levittelin mökin kasveille viime syksynä jälkikompostoinnista ottamaani multaa ajattelin, että onpa tämä järkevää touhua! Tarkkaan harkitsin, kenelle raskin tuota aarretta antaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nopeasti valmistui, enkä pidä tätä ollenkaan työläänä. Se tuntuu mielenkiintoiselta harrastukselta jonka oheistuotteena ruoantähteistä valmistuu hienoa multaa ja nestettä joka käy kaikkeen lannoittamiseen.
      Oma valmistama multa tuntuukin arvokkaalta!

      Poista
  8. Voin vain kuvitella, kuinka iloinen olet, kun työsi onnistui. Siitä saa lisää puhtia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä iloitsin kun jopa nopeammin valmistui multa kuin mitä odotin. Innostaa jatkamaan tätä kivaa hommaa.

      Poista
  9. Anonyymi9/5/20 10:14

    Jihuu onnistuit <3 Iloisia hetkiä viikonloppuusi <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnistuin! Hyvältä tuntuu kun meni nappiin. Sinulle myös oikein hyvää ja aurinkoista viikonloppua!

      Poista
  10. Onnea Kristiina! Arvasin, että sinä kyllä teet multaa ja niinhän siinä
    kävi. Ihan huikea juttu ja nekin, jotka ehkä epäilivät tätä vähän
    kokeilusi alussa saivat nyt "pitkännenän".

    Kivaa viikonloppua ja aurinkoa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Multaa tosiaan tuli ja tosi hienoa multaa! Kohta saa nähdä mitä kasvit tästä tykkäävät.
      Kivaa viikonloppua sinullekin<3

      Poista
  11. Hyvää äitienpäivää ja onnea mullan teossa. Huikea homma tuo multa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää äitienpäivää sinullekin! Multaa syntyy kuin itsestään, uskomatonta.

      Poista