11/03/2020

OLEN TAAS INNOISSANI



Taas on se aika vuodesta kun pitää miettiä mitä sitä tänä kesänä kasvattaisi mökkipihassa ja kasvihuoneessa.

Kaupoissa on niin kukkien kuin hyötykasvienkin siemeniä vaikka millä mitalla, mutta vaikka olen noita hyllyjä jo tutkaillut, niin en ole vielä osannut ostaa muuta kuin kääpiösamettikukan siemeniä ja ne olen  jo kylvänytkin. Pussista luin että esikasvatukseen siemenet kylvetään huhti-toukokuussa, mutta otin varaslähdön ja kylvin ne jo nyt. 



Niin paljon kaikkea houkuttelevaa on myynnissä, että tekisi mieli kokeilla vaikka mitä, mutta kokemuksesta tiedän ettei parane kylvää liikaa, sillä kasvaville taimille tarvitaan tilaa sisällä vielä viikkoja, eikä niiden kuljettaminen ulos, ja sisälle taas yöksi ole mikään pikku homma.

Jonain vuonna olin innoissani kylvänyt paprikaa, chilejä, kurkkua ja joitain kukkia niin paljon että minulla oli täysi työ saada ne mahtumaan jonnekin mökillä ennenkuin yöt olivat tarpeeksi lämpimiä jotta ne voi jättää yöksi kasvihuoneeseen. Meillä ei ole lämmitettävää kasvaria ja niin ollen kylmien öiden aikana kasvit oli vietävä sisälle etteivät paleltuisi. 




Kääpiösamettikukasta on tullut yksi suosikeistani, sillä sitä on helppo kasvattaa siemenestä ja se muodostaa tiheitä mättäitä. Väri vaihtelee keltaisesta oranssinruskeaan ja se kukkii pitkään. Tykkään tästä pienikukkaisesta samettikukasta enemmän kuin siitä tavallisemmasta, isompikukkaisesta. Se sopii niin ruukkuihin kuin kukkapenkkiinkin.



Toinen suursuosikkini on laventeli joka monivuotisena ilahduttaa kauniin sinisellä värillään ja huumaavalla tuoksullaan. Se on jo kasvanut isolle alalle kukkapenkissäni. Keväällä se näyttää kuivuneelta ja risuiselta ja lyhennänkin sitä  silloin, ja kuivuneet, risumaiset oksat poistan kokonaan. Olen saanut sitä lisättyä niin että leikkaan oksia irti ja tökkään suoraan multaan ja siinä ne rupeavat kasvamaan. Helppoa ja palkitsevaa!



Pioniunikko on tavallisen unikon lisäksi myös suosikkejani. Pioniunikko on siitä jännä, että koskaan ei etukäteen tiedä minkälainen kukka siemenestä tulee. Väri vaihtelee valkoisesta, vaaleanpunaiseen, pinkistä tummaan lilaan. Jotkut kukat ovat yksinkertaisia ja jotkut taas muistuttavat nimensä mukaisesti pionia. Ainoa huono puoli pioniunikossa on se että kukka ei avautumisen jälkeen säily paria päivää kauempaa. Maljakossa en ole saanut sitä ollenkaan viihtymään. 




Tomaatteja olen joka vuosi kasvattanut kasvihuoneessa, mutta ne ostan taimina. En uskalla luottaa siihen että itse siemenestä kasvattamalla saisin niistä tarpeeksi tukevia ja vahvoja. Tosin valmistaimetkaan eivät aina takaa sadon onnistumista.

Vielä en ole keksinyt minkälainen kasvatusastia olisi tomaateille se kaikkein paras. Olen kokeillut saviruukkuja, muovisaaveja ja kasvatussäkkejäkin.

NÄIN kokeilin tomaattien kasvatusta viime vuonna.

Ja NÄIN siinä kävi.

Itse kasvatetut tomaatit ovat kyllä niin makoisia että niitä on pakko joka vuosi kokeilla. Tänä vuonna voisin hankkia myös amppelitomaatin. Sellaista ei minulla koskaan ole ollutkaan. 




Kurkku kuuluu myös jokavuotisiin viljeltäviin kasvihuoneessamme. Sen sato jäi kuitenkin pieneksi viime vuonna. En tiedä missä oli vika. Toivottavasti onnistun paremmin tulevana kesänä.




Salaatteja viljelen kasvatuslaatikoissa kasvihuoneen ulkopuolella aidatulla alueella. Ne yleensä onnistuvatkin hyvin eikä meidän kesällä salaattia useinkaan tarvitse kaupasta ostaa.

Nyt kun olen innostunut vihersmoothien teosta, niin mietin lehtikaalin kasvatustakin. Sitä olisi hyvä laittaa pakkaseen ja siitä saisi talvellakin smoothieaineksia jos sadosta tulisi runsas.




Hernettä meillä yleensä on parissa kasvatuslaatikossa ja se kasvaa hyvin. Kylvän sitä vaan yleensä liian tiheään,niin  että sen varret kietoutuvat toisiinsa. Joka vuosi päätän että seuraavaksi vuodeksi pitää laittaa vahvemmat tuet herneen varsille, mutta vielä se ei ole toteutunut (vink, vink!)




Persiljaa ja varsinkin tilliä pitää aina olla kasvamassa. Tilliä käytämme paljon kesän aikana ja on ihan eri asia noukkia sitä suoraan maasta kuin ostaa kaupan tiskiltä. Ostotillistä menee usein hukkaan osa, sillä ne nuutuvat tosi nopeasti. Omasta maasta sen sijaan voi ottaa kerralla vain tarvitsemansa määrän, joten se on aina tuoretta.



Vielä pitää hiukan odottaa ennenkuin pääsee multaa möyhimään, mutta edessäpäin se aika on ja se tuntuu aina yhtä mukavalta.

Kurkistin ikkunalaudalla olevan minikasvihuoneen kannen alle ja siellä on jo ihan pikkuisia alkuja tulossa tuosta kylvämästäni kääpiösamettikukasta. 

Tekisi mieleni kokeilla kylvää pelargoninkin siemeniä. Mutta onkohan liian myöhäistä? Ehtivätkö kukkaan asti samana vuonna kuin on kylvetty? Onko vaikea kasvatettava?


IHANAA PÄIVÄÄ!

💛💛💛 

33 kommenttia:

  1. Ihanan kesäisiä kuvia! Sinä olet kyllä viherpeukalo joten jään innolla odottamaan miltä puutarhasi tulee näyttämään tulevana kesänä. Pioniunikko on kaunis mutta hyvin lyhytaikaista tuo kauneus. En osaa vastata ehtivätkö siemenestä kasvatetut pelargoniat koska omat pelargoniani "talvetetaan" seuraavaan kesään. Kaikki niistä eivät kyllä tänäkään vuonna varmasti selviä operaatiosta mutta valtaosa taitaa onnistua.
    Kivaa päivää Kristiina <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Välillä on kiva unelmoida kesäisistä näkymistä. Tuo on tosiaan pioniunikon huono puoli. Minun kaksi talvettamaani olivat kuolleet, joten uusia on nyt saatava.

      Poista
  2. Ihanaa, tästä se lähtee, kevättä rintaan ja kukkaisa aika taas koittaa. <3 Ihanaa viikon jatkoa Kristiina. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ihanaa aikaa eletään kun kaikki ihanuus on vielä edessä. Samoin sinulle myös<3

      Poista
  3. Minäkin kasvatan samettikukkaa mutta laitan ne kasvamaan vasta kuun lopussa. Lehtikaalia kasvatan aina mutta viimevuosina en siemenistä vaan ostan kaupasta yhden ruukun ja otan siitä taimet ja loput syön. Ne on aika pitkiä ja honteloita mutta ne voi istuttaa tosi syvään. Lehdet vain pinnalle. Minä kuivaan paljon lehtikaalia ja käytän niitä sämpylätaikinaan. Sato on runsasta. Minä teinkin juuri postauksen pelakoiden siemenkasvatuksesta ja minulla oli samat kysymykset ja mietteet. Talvetan mökillä kyllä sisätilassa muutamia pelakuita ja hyvältä näyttää ainakin vielä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olin taas hätäinen joten kylvin ne jo hiukan liian aikaisin. Toivottavasti en nyt mokannut. Lehtikaali ei mielestäni kyllä ole mikään puutarhan kaunistus, mutta runsas sato houkuttaisi kokeilemaan. Pitääpä tulla blogiisi katsomaan tuota pelargonien kasvatuspostausta.

      Poista
    2. Kyllä monikin kylvää samettikukkaa jo nyt ja lehtikaalia on myös erivärejä jos vihreästä ei pidä, minusta ne taas on jopa kauniita rypyllisten lehtien kanssa.

      Poista
    3. No ehkä sitten onnistun. Ostin muuten pelargonin siemeniä tänään. Netistä vaan luin että kukkimiseen saattaa hyvinkin mennä puoli vuotta, joten ostin varmuuden vuoksi viisi kappaletta pelargonipistokkaitakin että edes jotain kukkivaa ehtisi toivottavasti kesäksi.
      Tuota lehtikaalia olivat joskus kasvattaneet Strömsösäkin ja syksyn tullen näytti että sitä oli ihan tolkuttomat määrät ja näytti melkein kammottavalta. Siksi en oikein pidä sen näöstä.

      Poista
  4. Innostuksesi on tarttuvaa! Kun näitä kuvia katselee, niin tulee sellainen tunne, että olisi päästävä itsekin HETI siemenpusseja hypistelemään. Tuo teidän kasvari on superihana! Voin vain kuvitella miten ihanaa sinne on hipsutella aamuhämärässä, kahvikuppi kädessä, luonnon ihmeitä ihailemaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää on kyllä niin tarttuvaa. Kauheasti haluaisi laittaa vaikka mitä, mutta pitänee hillitä itseään nyt hiukan.
      Ollaan kyllä oltu enemmän kuin tyytyväisiä kasvariin ja tosiaankin aamuisin mennään aina juomaan se toinen kahvimukillinen sinne ja nauttimaan aamuauringon lämmöstä vaikka ulkona olisikin vielä viileää.

      Poista
  5. Heti tuli tätä lukiessa enemmän keväinen olo! Olen miettinyt, että saisinkohan kurkkua kasvamaan, tomaatteja ja chiliä olen vain onnistunut kasvattamaan :)
    Ihanaa iltaa sinulle Kristiina <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kivasti piristää oloa kun katselee kesäisiä kuvia :)
      Mikset saisi myös kurkkua kasvamaan kun jo muutakin olet kasvattanut. Rohkeasti vaan kokeilemaan. Aina ei onnistu, ainakaan mulla, mutta sitten taas satoa tulee ihan kivasti. Hiukan sattumankauppaa tämä viljely on, mutta niin mielenkiintoista ja kivaa.

      Poista
  6. Ihanaa väriloistoa kesäisissä kukkakuvissa!
    Varmasti mukavaa puuhaa tuo kukkien miettiminen.
    Iloista jatkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On mukava miettiä mitä laittaisi, mutta ei se helppoa ole, kun tekisi mieli laittaa vaikka mitä :)
      Kiitos Mamma63 <3

      Poista
  7. Kauniita ja herkullisia kuvia sekä ihania suunnitelmia <3
    Kiva nähdä mitä kaikkea laitat tänä vuonna kasvamaan. Toivottavasti teet tänne blogiin postauksia mökkipihalta ja kasvihuoneelta.
    Mukavaa maaliskuun jatkoa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä rupeaa sitten taas tulemaan piha-ja kasvihuonepostauksia, niin kuin aina kesäisin.
      Oikein hienoa maaliskuuta sinne Jyväskylään myös <3

      Poista
  8. Suunnittelu on ihanaa, mutta valinnanvaikeus on vakava. :D En ole kasvattanut pelargonia siemenestä, olen vain ostanut taimia ja yrittänyt vimmalla talvettaa niitä kylmäkellarissa vuodesta toiseen. Samettikukat yleensä suorakylvän toukokuussa, ja hyvin ehtivät kukkia. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa on suunnittelu, joskin vaikeaa. Yritän kasvattaa siemenistä, mutta ostin myös muutaman valmiin pistokkaan että saan varmuudella jotain jos noista siemenistä ei mitään tule. Mulla ei kylläkään ole mitään talvisäilytyspaikkaa, joten saa nähdä kuinka sitten myöhemmin käy.

      Poista
  9. Kiitos Suvi. Niinpä. Mutta onhan se kivaa että se on vielä edessä päin.

    VastaaPoista
  10. Piti tulla katsomaan, että mistä se Kristiina on nyt innoissaan! Monet noita taimia nyt kasvattelee - paitsi minä. Olet myös hyötyviljelijä, minä aika vaatimaton sellainen. Mitä nyt vähän salaattia, rucolaa, persiljaa ja lipstikkaa kasvatan, eikä kauheasti niitäkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En minäkään kovin ihmeitä kasvattele. Nuo kääpiösamettiruusut ovat niin helppoja että niitä kasvatan joka vuosi. Pelargonin siemenet taitavat kohta lentää biojätteeseen kun ostin noita pistokkaita. Ja varsinkin kun luin jostain että siementen kylvämisestä kukintaan voi mennä puoli vuotta. Hoh,hoijaa. Saadaanko jouluksi kukkivat pelargonit joulupöytään?!!

      Poista
  11. Niin ihania, värikylläisiä kuvia, että huomasin itsekin innostuvani, vaikken mikään viherpeukalo olekaan :)
    Sormet kyllä jo syyhyäisivät päästä purkamaan puuvarastoa, terassia ja pientä piha-aidan pätkää, joiden tilalle teemme nykyisiä tukevammat ja suuremmat. Ensi viikoksi on luvattu epävakaisia säitä ja vielä aika kovia yöpakkasiakin, jopa -10, joten pakko vielä malttaa odottaa keväisempiä kelejä.
    Iloa ja intoa sinulle suunnitelmiin sekä niiden toteutukseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesäisten kuvien katsominen tähän aikaan vuodesta innostaa kyllä ja saa toivomaan kesän nopeaa saapumista. Ymmärrän intosi päästä tekemään kaikkea suunniteltua.
      Hiukan saamme vielä odottaa sellaisten puuhien kanssa mitä ulkotiloissa tehdään.
      Sinulle myös mukavaa odotusta!

      Poista
  12. Ihanan värikkäitä kesäkuvia! Minä ostan melkein aina kasvit taimina,en jaksa sitä kasvatusrumbaa, en onnistu enkä ehdikkään. Joskus kylvän siemeniä suoraan maahan, unikoita ja sormustinkukkia enimmäkseen.
    Mutta kaikenkaikkiaan, ihanaa että tuo kukkarunsaus on edessä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Eeviregina! Taimina minäkin useimmat ostan. Se on niin paljon helpompaa ja nopeampaa ja onnistuminenkin on varmempaa.
      Meillä on tosiaan ihana aika edessämme!

      Poista
  13. Olipa ihanan kesäiset kuvat.

    VastaaPoista
  14. Todellakin sitä joka vuosi innostuu, kun kauppoihin ilmestyvät siemenpussit. Niiden ympärillä sitten pyörii kuin Liisa ihmemaassa, eikä tiedä, mitä ottaisi, kun kaikkea tekee mieli.
    Kiitos laventelinlisäysvinkistä. Pitää muistaa kokeilla. Se on yksi minunkin suosikeistani.
    Mukavaa sunnuntaipäivää ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kevätinnostuksia siis sielläkin. Valinnan vaikeutta on kyllä aina kun näkee paljon kaikkia ihanuuksia. Laventelini ovat alkaneet hienosti kasvaa tällä tavalla, joten sitä aion taas tänäkin keväänä käyttää.
      Ihanaa, joskin aivan mahdottoman tuulista sunnuntaita sinnekin<3

      Poista
  15. Lähettämäni kommentit eivät tule ollenkaan perille. Missä mahtaa olla vika?
    Tosi kiva tuli pöydästä ja aika pienellä vaivalla. Taas sai jatkettua sen ikää.
    Joka kevät, kun siemenpussit ilmestyvät kauppoihin, pyörin niiden ympärillä kuin Liisa ihmemaassa. Ei millään pysty päättämään, mitä valitsisi. Kiitos laventelinlisäysvinkistä. Pitää muistaa kokeilla sitä.
    Mukavaa sunnuntaipäivää ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä ovat kommenttisi Maija. Mun oli pakko laittaa kommenttien valvonta käyttöön kun tuli niin paljon englanninkielisiä mainoslinkkejä kommentteihin. Kestää aina jonkin aikaa ennenkuin kommentit näkyvät, koska ne vaativat minun hyväksymiseni.

      Poista
  16. Etelä-Ruotsissa unikon lempinimi on Kaffeblomma, koska se kestää maljakossa juuri sen aikaa, että ehtii kahvit juoda

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No se onkin aika osuva nimi tälle ihanuudelle!

      Poista