keskiviikko 26. helmikuuta 2020

TERVEHENKISTÄ, LUONNOLLISTA, JÄRKEVÄÄKoska oli kaunis päivä ja mökiltä piti noutaa yhdet tossut, niin istahdimme autoon ja suuntasimme kohti mökkiä. Suunnitelmissa oli myös tehdä samalla matkalla kävelylenkki ja niinpä pysäköimme automme urheilukentän laidalle ja aloitimme lenkkimme myssyillä, hanskoilla ja muilla lämpimillä vaatteilla varustettuina.

Tuonne, kuvassa näkyvän suoran päähän olisi taivallettava ennenkuin kääntyisimme pienemmälle kylätielle.

Alkuun oli varjoisa tienosa ja tuuli puhalsi kylmästi, joten ainakaan liikaa vaatteita ei päällä ollut. Auton ikkunasta katseltuna sää näytti lämpimältä, mutta tällä suoralla kolea tuuli teki siitä melkoisen kylmän.


Autoja hurahteli silloin tällöin ohitsemme, mutta muita reippailijoita ei näkynyt.Olimme päässeet varjopaikan ohi ja nyt aurinko lämmitti mukavasti. Ohitimme kylän kahvi-ja ruokapaikan. Ja kuuluu heillä oikein viinioikeudetkin olevan. Miellän paikan kuitenkin enemmän lounaspaikaksi. Vaikka kuka tietää, ehkä siellä myös iltaisin käy ruokailijoita. Minä olen käynyt siellä vain muutaman kerran syömässä lounasaikaan ja silloin siellä on näkynyt vain "työmiehiä" ja eläkeläisiä. Pienestä kahvilan yhteydessä olevasta elintarvikeputiikista ollaan joskus haettu maitoa tai muuta pientä kun mökiltä on päässyt loppumaan.

Nyt emme kuitenkaan sinne poikenneet vaan jatkoimme matkaa.
Tästä risteyksestä käännyimme pienemmälle tielle. Tänne ei tuuli sopinut ja oli heti lämpimämpää. Tallgården-nimi viittaa pariin matalaan rakennukseen jotka näkyvät metsän siimeksestä. Siellä asuu vanhuksia ja ehkä muitakin sellaisia jotka tarvitsevat apua päivittäisiin toimiinsa, eivätkä kotona omatoimisesti pärjää.
Kylän nimikyltistä luen että ollaan tultu Svensböleen. Muutamia autiolta näyttäviä taloja näkyy tien varrella, mutta myös asuttuja, varsin viehättäviäkin. Ei vaan arvaa mennä kovin lähelle kuvaamaan, kun tulee sellainen olo että joku ihmettelee millä asioilla liikutaan kun taloja kuvataan.

Onneksi talojen kuvaaminen, on sallittua, mutta ihmisiä ei käsittääkseni saa julkaistavissa kuvissa näkyä, jos ei sitten kuvatuilta ole pyydetty lupaa. Nyt ei kuitenkaan ihmisiä näkynyt, joten jatkoin kävelyreittimme kuvaamista.


Pellolla oli traktori kevättöitä tekemässä, joskaan se ei nyt tullut kuvaan mukaan. En tiedä onko tuollainen homma tyypillistä tehdä tähän aikaan talvesta, vai ollaanko siinä tänä vuonna poikkeuksellisen aikaisin liikkeellä.

Katselin tien pientareita sillä silmällä että jos vaikka leskenlehtiä tai muita kevätkukkia näkyisi, mutta ainuttakaan ei tällä tieosuudella näkynyt.Tällaiset puupinot ovat kovin tuttu näky Ahvenanmaalla. Osa on tänä vuonna kaadettuja tai itsestään kaatuneita, mutta viimevuotisenkin tammikuun myrskyn jälkiä vielä korjataan.Tällainen punainen postilaatikko oli kiinnitetty erääseen puuhun tien vierelle. Se sisälsi luultavasti jonkin vihon tai vastaavan johon ohikulkijat saavat kirjoittaa nimensä. En katsonut laatikon sisälle, mutta samanlaisia olen nähnyt muuallakin.

Ja tuo laatikon kyljessä oleva tarra on hauska. Tämän kunnan nimi on Sund. Sund tarkoittaa mm. terveellistä, järkevää, tervehenkistä, luonnollista.

Koko tarran teksti suomennettuna voisi kuulua vaikka näin: "Sundin liike - terveellisemmän elämän puolesta!"Tämän talon uskalsin kuvata ihan lähietäisyydeltä. On varmaan vuosia siitä kun siinä on asuttu. 


Lenkin loppupäässä näkyi tämä soma leikkimökki. Se näytti vastarakennetulta. Kuvaaminen sopi lopettaa tähän taloon jonka pihapiirissä tuo leikkimökki sijaitsi. Tämä oli mielestäni kaunein tienvarren taloista.

Mukavan pituinen lenkki tuosta kertyi ja hyvillä mielin palasimme autolle. Ajoimme mökille katsomaan onko viime päivien myrkytuuli tehnyt tuhojaan. Onneksi kaikki oli kunnossa.

Rannassa kiinnitti huomion se että vesi oli tosi korkealla ja rantaviiva näytti upealta kun kova aallokko oli nostanut soraa meren pohjasta peittäen kaikki epätasaisuudet muuten niin kivisestä rannasta. Mutta siitä kerron enemmän toisella kertaa.

No, löytyivätkö ne tossut joita hakemaan mökille varsinaisesti tulimme? Eivät löytyneet. Ja se vanha pärekorikin jossa muistelin niiden olevan oli mystisesti häviksissä.


IHANAA PÄIVÄÄ KAIKILLE!

💛💛💛


13 kommenttia:

 1. Minua aina kiinnostaa autiotalot. Miksi ne on hylätty, millaisia asukkaita niissä on ollut yms? Onpa suloinen leikkimökki, vähän pikkuinen versio päätalosta. Mihin ihmeeseen ne sinun tossut ovat menneet?
  Ihanaa keskiviikkoa sinulle Kristiina <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minua kiehtovat myös autioituneet rakennukset. Ja tuntuu että mitä huonommassa kunnossa ne ovat sitä kiinnostavampia ne ovat. Ovat sitten myös surullista katseltavaa. Kuten sinä, niin minäkin mietin keitä siellä on asunut ja mikä on johtanut siihen että talo on hylätty. Tossujen katoaminen on hämärän peitossa. Mutta ehkä, kun rupeamme taas enemmän mökillä olemaan, niin ne jostain putkahtavat esille, toivottavasti.
   Kiitos Outi <3

   Poista
 2. Siellä ei ole lunta nimeksikään.Näyttää hyvin keväiselle.Täällä odotetaan hiihtoloman alkamista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä ei ole lunta yhtään. Maisema on kuin yleensä huhti-toukokuussa. Oikein hyvää hiihtolomaa sinne sitten kun loma alkaa ja mukavia aurinkoisia hiihtokelejä!

   Poista
 3. Kivalle näyttää kävelylenkillänne. Nyt on ollut niin ihania ilmojakin.
  Alimman kuvan talo on tosi söpö leikkimökkeineen.
  Mukavaa helmikuun jatkoa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilma on ollut tosi keväisen aurinkoinen, joskin hyytävä tuuli jäähdyttää lämpötiloja.
   Tuota taloa ihailen aina kun siitä ohi ajetaan.

   Poista
 4. Autioilla taloilla on omat tarinansa. Mihin ihmiset ovat lähteneet? Miksi taloa ei ole myyty? Haikea mieli tulee...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on, herättävät aina uteliaisuuden ja surumielisyyden. Pitäisikin ruveta kuvaamaan enemmän noita autiotaloja.

   Poista
 5. Your Affiliate Money Making Machine is ready -

  And getting it running is as simple as 1, 2, 3!

  Here is how it works...

  STEP 1. Tell the system what affiliate products the system will advertise
  STEP 2. Add PUSH button traffic (this ONLY takes 2 minutes)
  STEP 3. Watch the affiliate system grow your list and sell your affiliate products all by itself!

  Are you ready to make money automatically???

  Click here to launch the system

  VastaaPoista