21/04/2019

KIERRÄTYSTÄ PARHAIMMILLAAN

Kierrätys on päivän sana ja sitä voi harrastaa puutarhassakin. Innostuin selailemaan kierrätysaiheista kirjaa jonka olen saanut jo muutamia vuosia sitten. Tässä kirjassa on monia vinkkejä siitä miten kierrätystavaraa käyttämällä voi puutarhassa tehdä yhtä ja toista. Kirja on Heidi Haapalahden ja Teija Tuiskun tekemä ja nimeltään KIERRÄTYSPUUTARHA. Siinä annetaan vinkkejä "turhan tavaran" uuteen elämään puutarhassa.





Minäkin noudatan tässä postauksessa tavallaan kierrätystä, sillä kaikki postauksen kuvat olen ottanut suoraan valokuvaamalla kirjan kuvat. Siitä johtuu etteivät ne ole parasta mahdollista laatua, mutta ajanevat asiansa eli siinä toteutuukin mielestäni kierrätyksen syvin idea.

Kirjassa on esitelty erilaisia kirpputoreilta ja ullakoilta löytyneitä aarteita ja näytetty miten niitä voi käyttää omassa puutarhassaan.

Yläpuolella olevassa kuvassa nähdään kierrätysmateriaaleista rakennettu kasvihuone. 




Kirja on vuodelta 2013, (Kustannusosakeyhtiö Tammi) enkä tiedä voiko sitä vielä ostaa kirjakaupoista. Kirjan ideat eivät ole vanhentuneet vaan ovat vielä tänäkin päivänä hyvinkin käyttökelpoisia. 



Vain mielikuvitus on rajana siinä mitä ja miten omalla pihalla esineitä voi käyttää. Tässä kuvassa on vanha grilli otettu uusiokäyttöön kukka-astiana.

Kirjan ohjeiden innoittamana toteutin itsekin hiukan vastaavanlaisen kukka-astian. Sen voit katsoa TÄÄLTÄ.





Vanhalle sängylle on kerätty monen monta ruukkua erilaisia kukkia. Kun ne ovat näin lähekkäin niin niiden hoito ja kastelu helpottuu.  Pienehköjen ruukkujen kerääminen yhteen paikkaan on monesti näyttävämpää kuin jos ne olisivat ripoteltuina sinne tänne puutarhaan.






"Mustekalastakin" on moneksi. Se taitaa olla melkein yhtä monikäyttöinen kuin jeesusteippi .

Entäs vanhat valoverhot sitten. Ne käyvät kasvihuoneessa varjostukseen ja ulkona pensaiden päällä karkoittamaan lintuja.



Vanhoista kaapelikeloista on monessa puutarhassa tehty pöytiä. Tässä sitä on hyödynnetty kasteluletkun ja -kannujen säilytyspaikkana. Istutuspöytänäkin tuo on mainio. 



Viinipulloteline on oiva apu kun taimia alkukesästä usein joutuu siirtelemään sisältä ulos ja päinvastoin. Telineen avulla saa monta ruukkua siirrettyä kerralla. 



Vanhoista auton pyöränvanteista voi pinota korkeankin kukkapylvään. Hyvältä näyttää kun siihen istuttaa riippuvan kasvin. 



Pinoamalla kattotiiliä kukkapenkin tai kasvimaan reunaksi saa mullan pysymään paikoillaan ja kasvualustan korkeammaksi.



Monenlaisista aineksista voi kukkamaalle tehdä katteen. Aina ei tarvitse turvautua kaupasta valmiina ostettuihin. Mökkirannasta kerättyjä pikkukiviä olen itsekin kokeillut ruukkuistutuksissa.



Vanha räsymatto tuntuu mukavalta paljaiden varpaiden alla. Emalikattila toimii ruukkuna.  Kirjassa on räsymattoa käyttämällä tehty mm. polkuja pihalle, puutarhatuolien istuinpehmusteita ja tyynyjä. Voipa mattoja käyttää katteena vaikka mansikan taimien ympärillä. Taimet istutetaan mattoon tehtyyn viiltoon ja näin estetään paitsi rikkaruohojen kasvu, niin myös kypsyvien marjojen likaantuminen.

Kirjassa tehdään myös rakennelmia romusta, esitellään kekseliäitä kasvatuskeinoja, ja valmistetaan erilaisia tukia kasveille.

Tällaiset oppaat ovat hyviä kierrätysideoitten lähteitä ja selailenkin tuota kirjaa joka vuosi saadakseni uusia kierrätysvinkkejä. Aina sieltä jotain uutta keksii.



Oletko ikinä käyttänyt kierrätystavaraa pihallasi tai puutarhassasi?



LÄMMINTÄ ON LUVASSA VIELÄ USEAKSI PÄIVÄKSI. MUKAVIA PÄIVIÄ KAIKILLE!

💛💛💛







23 kommenttia:

  1. Aivan ihania kierrätys vinkkejä ja ihan loistava tuollainen kirja:) Minusta on mukava aina mahdollisuuksien mukaan kierrätää tavaroita ja keksiä niille uusi "elämä":) Leppoisaa pääsiäisen jatkoa♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paljon sellaisia vinkkejä näistä saa joita ei itse ehkä tule ajatelleksikaan. Hyvältä tuntuu kun pystyy hyödyntämään jonkin vanhan jutun sen sijaan että ostaisi uutta.

      Poista
  2. Minulla on tuo sama kirja ja selailen sitä usein. Pihallani olen käyttänyt kukkapenkkien reunustamiseen vanhoja tiiliä, hirsiä ja mullan alle laitan paksun kerroksen vanhoja lehtiä. Kukkia minulla kasvaa vanhassa kottikärryssä, sinkkisangoissa, kattiloissa ja sinkkisissä pesusoikoissa. Sadevettä kerään isoon sinkkiammeeseen. Myös rautaisia rattaita ja koristeellisia kakluunin luukkuja löytyy pihan koristeena. Kierrätys on hauskaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirja on ideoita pullollaan. Kukat vanhoissa kottikärryissä ovat kauniita ja kaikenlaiset sinkkiastiat sopivat myös tosi kauniisti kukkien astioiksi.
      Kierrätys on todella kivaa hommaa!

      Poista
  3. Olen käyttänyt, mutta pienissä määrin. Tykkään vanhoista tavaroista, mutta esim. monissa lehdissä ja sivustoilla minua ärsyttää, että "romut" ovat puutarhoissa suuremmassa osassa kuin kasvit ja siitä en tykkää. Minulla oli tuo kirja, mutta taisi mennä kierrätykseen.. ;O)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kohtuus kaikessa, vanhojen tavaroiden käyttämisessäkin. Puutarhassa minunkin mielestäni on pääpaino kasveissa ja seassa "romuja" sopivassa määrin. Hyvä että kierrätit niin saa joku toinen etsiä ideoita :)
      Mukavaa kevättä sinulle!

      Poista
  4. Räsymatot ovat maailman ihanimpia ja emalikannut ja meillä hih vanha potta ovat tosiaan kivoja kukkaruukkuja.

    Mukavaa uutta viikkoa Kristiina. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Räsymatot <3 Meillä tosin ne ovat sisätiloissa lattioilla, mutta ihania kuitenkin.
      Kivaa viikkoa sinullekin<3

      Poista
  5. Kyllä, samoja ideoita on hyödynnetty meilläkin, eli emalikulhoja, kattiloita sun muuta. Ja vanhaa rautasänkyä olen käyttänyt peuraesteenä istutusten suojaamiseksi :). Räsymatot ovat kyllä ihanan näköisiä puutarhassa, laitureilla ja ulkoportailla, mutta tosiasia on, että Suomessa kuitenkin sataa aika usein tai vähintäänkin on kosteaa, joten niiden käytännöllisyys ei olekaan ihan kymppi. Päiväksi voi laittaa räsymaton ulos koristukseksi, mutta illalla se kyllä pitää muistaa kerätä suojaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Räsymatot tosiaan ovat hankalia ulkosalla kun kastuttuaan kestävät kauan kuivua. Varminta on ottaa ne sisälle jos sade uhkaa. Aika hankalaa ja vaatii viiteliäisyyttä. Viime kesän kuivuudessa räsymatto olisikin toiminut hyvin ulkosalla. Tai jos maton rapuilleen laittava on suurpiirteinen eikä välitä niin siitä jos matto kastuukin :)

      Poista
  6. On siinä kyllä vinkkejä kerrakseen, hienoa että joku keksii :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielikuviusta on kyllä pitänyt käyttää näihin ideoihin.

      Poista
  7. Kierrätys kunniaan, myös puutarhassa.

    VastaaPoista
  8. Varmasti hyviä ideoita kirjassasi . Kyllä minä kierrätän jossain määrin myös puutarhassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monta aika kivaa ideaa löysin itse kirjasta ja muutaman olen toteuttanutkin.

      Poista
  9. Kovin suurta puutarhaa meillä ei ole, mutta pieni pläntti sentään. Sinne olisi tarkoitus tehdä kierrätysmateriaaleista kasvilava nyt keväällä. Jahka saamme sen aikaiseksi, niin blogiinkin voisi muutaman kuvan laittaa. Sillä olettamuksella, että se onnistuu :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teidän taidoilla ei voi muuta kuin onnistua tuollainen kasvilava. Kiva saada nähdä sitten minkälainen tuli!

      Poista
  10. Makeita ideoita :)
    Me kyllä hyödynnetään kaikkea mitä vain keksitään!

    VastaaPoista
  11. Ihana grilli/kukkateline! Riittävän iso näyttävän asetelman tekoon.
    Juu, kaikkea olemassaolevaa koetetaan hyödyntää vaikka en kauhean kekseliäs olekaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Grilliin mahtuu sopivan paljon kukkia. En keksi minäkään, joten tällaiset oppaat ovat hyviä olemassa.

      Poista
  12. Mahtavia vinkkejä, kiitos kun jaoit nämä! Kierrätys on kyllä mielenkiintoinen aihe muutenkin. Tajusin kuinka hyvin kierrätysasiat ovat Suomessa, kun muutin ulkomaille. Toki täälläkin on mahdollistettu kierrättäminen, mutta kovinkaan moni ei sitä tunnu tekevän. Onneksi tässä asiassa voi opettaa ihmisiä ja niin olen yrittänytkin tehdä. Esimerkki vielä aikasempaan; meillä ei roskishuoneessa ole metallinkierrätystä ollenkaan eroteltu, mitä olen kovasti ihmetellyt.

    VastaaPoista