23/04/2019

EHDOTUKSIA KASVIHUONEESSA VILJELTÄVÄKSI?


Tähän pyritään ja varmaan päästäänkin, mutta siihen on vielä pitkä matka. Miten ihanaa onkaan poimia kypsiä tomaatteja omasta kasvihuoneesta. En kasvata itse tomaatteja ja kurkkuja siemenestä vaan ostan valmiit taimet. Tomaatteja minulla on yleensä ollut kolme tainta ja kurkkua saman verran.

Nuo kolme tomaatin tainta istutan kunkin omaan, isoon astiaan ja ne täyttävät kasvihuoneen päädyn. Kurkut laitan kasvarin pitkälle sivulle ja siihen mahtuu sitten vielä yhtä ja toista muutakin.
 



Vielä ei kuitenkaan olla istutuspuuhissa, sillä yöt ovat vielä liian kylmiä jotta lämmittämättömässä kasvihuoneessa uskaltaisi tomaattia tai kurkkua kasvattaa.

Viikko sitten kasvarissamme näytti vielä tältä. Pihahuonekalut ym. täyttivät sen.

Punaisen pöydän päällä näkyy kolme puutarhalamppua, jotka toimivat aurinkokennoilla. Niistä olimme syksyllä unohtaneet ottaa paristot pois ja yhtenä iltana kun päivä hämärtyi ihmettelin kasvihuoneesta kajastavaa valoa.  

Valo tuli näistä kolmesta lampusta. Ovatkohan ne koko talven valaisseet kasvihuonettamme? 



Kasvihuoneen vieressä olevat laatikot ovat myös vielä tyhjiä, paitsi viimevuotinen multa on jäljellä ja näkyipä sieltä jo raparperi kurkistavan. Laatikoihin pitääkin sekoittaa uutta multaa ja lannoitetta niin saadaan varmasti taas runsas hernesato. Herneet ovat nimittäin pääviljelytuotteemme näissä laatikoissa.

Tilliä, persiljaa ja salaattia meillä myös näissä yleensä kasvatetaan. Retiisejäkin kokeilin yhtenä vuotena, mutta se ei saanut ihmeempää suosiota, joten sen jätän pois.

Tuo pari vuotta sitten pystyttämämme aita on pitänyt kauriit ja jänikset poissa viljelyksiltämme, vaikka joku ensin epäili sitä liian matalaksi.
 



Hiukan siivousta vielä tarvitaan niin kasvihuoneen sisällä kuin ulkopuolellakin ennenkuin se voidaan ottaa täysillä käyttöön. 





Kasvihuoneemme on tosi aurinkoisessa paikassa joten varjostusta sinne tarvitaan. Olen kokeillut sekä valoverhoilla varjostusta että tällaisia bambukaihtimia ja molemmat toimivat. Bambukaihtimet näyttävät mielestäni kivammilta joten nyt ripustin ne kattoon kiinnitettyihin koukkuihin. Katon ja seinän yhtymäkohtaan on kiinnitetty vaijeri ja sen taakse pujotetaan kaihtimen alaosa. 



Ihan koko katon pituudelle kaihtimet eivät riitä. Tuohon kulmaan ja päätyseinään pitäisi vielä keksiä jotain ettei aurinko liikaa kuumota.

Ainakin ennen kasvihuoneita varjostettiin sivelemällä kattoon ja seiniin piimää. Onkohan kellään tietoa soveltuuko piimä myös muovipintaisen kasvihuoneen pinnoille? 




Kasvihuoneemme katossa on kaksi tuuletusluukkua ja talveksi poistimme automaattiavaajat ja teippasimme varmuuden vuoksi luukut kiinni. Hyvin olivatkin pysyneet kiinni myrskyistä huolimatta, eikä onneksi puita tai oksiakaan kasvihuoneen päälle ollut kaatunut.
 



Nyt on avaajat laitettu paikoilleen ja hyvin toimivat kun kasvihuoneessa lämpötila nousi tiettyyn lukemaan. Bambukaihtimetkaan eivät estä toimimista.
Automaattiset luukunavaajat ovat aivan ehdottomat tällaisessa aurinkoisessa paikassa sijaitsevassa kasvihuoneessa. Ja jos alkaa sataa niin luukut sulkeutuvat itsestään, samoin jos tuuli yltyy myrskyisemmäksi, mikä meillä usein tapahtuu. 



Syksyllä on unohdettu yhtä ja toista kylmän armoille, kuten nämä ruohon siemenet. Mutta eivätköhän ne kuitenkin vielä idä kun maahan heitetään.

Löysin myös salaatinsiemeniä ja kukkasiemeniä jotka ovat koko talven olleet kasvihuoneessa pusseissaan. Aion kyllä kokeilla niidenkin kylvämistä, tuli mitä tuli. 



Tässä pari vuotta sitten otetussa kuvassa on alkukesän tilanne kasvihuoneessani. Silloin olin vielä innostunut kasvattamaan siemenestä kurkkua ja paprikoita, mutta nyt ostan valmiit taimet kun en jaksa sitä edestakaista kantamista sisältä kasvihuoneeseen ja päinvastoin.
 





Tänä vuonna kasvihuoneessamme ja ulkona olevissa laatikoissa viljellään ainakin tomaattia, kurkkua, tilliä, hernettä ja erilaisia salaatteja. Jotain uutta olisi kuitenkin kiva kokeilla.

Onko sinulla ehdotuksia? 



Tänään mökillä olen antanut pensaille kompostimultaa ja toivon että ne jaksavat kasvaa  ja voida paremmin kuin viime vuonna jolloin kuivuus vaivasi.



IHANAA, LÄMMINTÄ KEVÄTVIIKKOA!


💙💙💙 

14 kommenttia:

  1. Oi, miten ihana kasvihuone sinulla on. Tuo bambuverho tuo sinne vielä eksoottisen tunnelman. Olet selkeästi synnynnäinen viherpeukalo koska sinun kasvit aiemmilta vuosilta näyttävät noin upeilta. Minulla on parvekkeen hyötypuutarhassa yleensä minttua, sitruunamelissaa, persiljaa ja/tai tilliä. Jos ollut myös basilikaa.
    Kivaa kevätpäivää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tykkään itsekin siitä kun valo siivilöityy kivasti bambuverhon raoista. Olen kaukana viherpeukalosta. Pihallakin kuolee jatkuvasti kasveja vaikka kuinka yritän niitä hoitaa. Basilika on ihanaa ja tuoksu huumaavaa. Minttua ja sitruunamelissaa olen molempia myös kokeillut ja tykkään niistä joten niitä taidan tänäkin vuonna laittaa.
      Oikein lämmintä ja aurinkoista kevätpäivää sinullekin!

      Poista
  2. Tuli jotenkin ihan hirmu hyvä fiilis tästä. Sellainen, että kaikki kasvu ja muu kiva on vielä edessäpäin. Jess!

    En osaa oikein muuta sanoa tuohon viljelyvalikoimaan kuin että itse olen päättänyt jatkossa kasvatella (joskin lasiterassin yrttilaatikossa vaan) ainoastaan kaikkea sellaista, mikä tulee varmasti myös syötyä (mun tapauksessa minttua, jota on kätevä pakastaa, basilikaa ja lehtikaalia). Rosmariinit ja timjamit jätän varmaan tänä vuonna väliin, vaikka ne onkin nättejä ja tuoksuu hyvälle. Myöskään perunoitten kanssa en taida jaksaa puljata, enkä tomaattienkaan. Ehkä ensi kesänä sitten taas. Ja mahdollisesti mansikkaa.

    Mietin sitä piimä+muovi-yhdistelmää ja musta vähän tuntuu, että saattaisi alkaa kasvattaa jotain homeen tapaista tai peräti sammalta, mutta tää perustuu ihan vaan mutu-tuntumaan ja siihen, että muovin pinta on huokoista, toisin kuin lasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikki ihanuus on vielä todellakin edessäpäin! Lehtikaalia ei ole koskaan kokeillut, mutta monessa paikassa sitä nähnyt. Syödäänkö sitä salaatin tapaan? Ihan sama minulla että juurikin rosmariinia ja timjamia ei tule syödyksi vaikka niitäkin olen joskus kasvattanut. Rosmariini varsinkin on kyllä kivan näköinen ja tuoksu ihana. Perunoita kasvatin kerran ämpärissä, mutta en katso siitä saatavaa satoa vaivan arvoiseksi. Tomaatteja laitan ja pitäisköhän kokeilla amppelimansikkaa?!
      Eräs ystäväni vihjasi kalkin käytöstä kasvarin seinissä ja nyt rupesinkin epäilemään että olikohan se sittenkin kalkki jonka minä vaan muistin piimäksi?
      Piimän avullahan kivien päälle kasvatetaan sammalta, joten ehkä parempi jättää kasvarissa kokeilematta, enhän halua mitään luolamaista tunnelmaa vaikka varjostusta tarvitaankin :)

      Poista
    2. Lehtikaalia käytän joko smoothieissa tai sitten kuumennan pannulla (menee aika paljon kasaan) ja teen esim. lämmintä lehtikaali-tomaatti-halloumisalaattia tai wokka, tai paistan uunissa rapsakoita lehtikaalisipsejä :).
      Voi käyttää myös salaatin tilalta, mutta on kyllä vähän sitkeämpi pureskeltava.

      Lehtikaali on todellakin terveellistä ja nopeakasvuista. En olisi uskonut, että yhdestä pikku taimesta voi saada niin paljon niitä lehtiä, kun vaan leikkaa lehdet käyttöön niin, että voi kasvattaa uusia haaroja. (Kannattaa googletella näitä kaalihommia, koska mun muisti on talven jäljiltä aika hataralla pohjalla, enkä ole vielä oikein orientoitunut kasvatusmoodiin :))

      Poista
    3. Kiitos "tietoiskusta" Annukka. Nyt olen sinun ja muiden kommentoijien ansiosta paljon tietävämpi lehtikaalin käytön suhteen.

      Poista
  3. Teillähän on ihana kasvihuone☀️☀️☀️Mukavaa aurinkoista viikkoa☀️☀️☀️☀️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvihuone, paras hankinta mökin jälkeen.
      Nautitaan ihanasta säästä niin siellä kuin täälläkin♥️💚

      Poista
  4. Mites pinaatti? Saa satoa aikaisin ja syksyyn asti.
    Lehtikaalista sen verran että on huipputerveellinen mutta minun mahani ei kestä sitä kuin pieniä määriä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pinaattia en olekaan kokeillut. Kiitos vinkistä. Lehtikaalikin voisi olla kokeilemisen arvoinen.

      Poista
  5. Minulla ei ole vielä kasvihuonetta, mutta tulee kun saadaan mökkilaajennuksen lopputarkastus tehtyä. Sinulla on tosi kivan pirteä punainen kesäkalustus. Kaikki yrtit on minusta hyviä kasvatettavia ne tietysti mitä käyttää .Me käytämme niitä todella paljon. Ostan joka viikko niitä ruokiin. Ja sitten lehtikaalia viljelen kyllä laatikossa jo nyt käytän sitä kaalilaatikossa, paistettuna pannulla ja etenkin kuvattuna sämpylöihin. Se ei tarvitse kyllä kasvihuonetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Punainen kalusteryhmä on entinen valkoinen joka maalattiin punaiseksi kun musta pergola valmistui. Lehtikaali tuntuu olevan suosittu. Pitäisköhän sitä sitten kokeilla? Mietitään.
      Toivottavasti saat pian oman kasvihuoneen!

      Poista
  6. Ihana toi teidän kasvari! Sinähän olet kasvattanut siellä jo monenmoisia vihanneksia. Itse en ole mikään viherpeukalo, mutta jostain syystä meille tulee aina mahtava porkkanasato. Ja miten hyvältä itse kasvatetut porkkanat maistuvatkaan! Lavakauluksessa niitä ollaan kasvatettu. Yksi hauska vinkki vielä. Jos löydät sieltä Ahvenanmaalta hybriditomaatti-perunan taimia, osta ihmeessä. Saimme mahtavan tomaatti- ja perunasadon tuosta ihmekasvista. Näppärä taimi, kesällä saa nauttia tomaateista ja syksyllä voi korjata perunasadon taimen alta. Kaikkea ne keksii!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, on kyllä meidän mieleen. Tänä vuonna en ole vielä mitään sinne laittanut, mutta kunhan yöt lämpenevät niin sitten.
      Hybriditomaattiperuna kuulostaakin mystiseltä. Pitääpä katsoa löytyiskö täältä.

      Poista