18/12/2018

EI TULLUTKAAN IHAN SITÄ MITÄ PITI



Oletko koskaan huovuttanut?

Minä en ole, mutta olen kyllä jonkun kerran miettinyt huovutuskurssille osallistumista, mutta aina se on jäänyt. Syynä on ollut se, että en pidä itseäni mitenkään taiteellisena tyyppinä, enkä osaa piirtää ollenkaan, joten arvelin että tuollaiset kurssit olisivat lahjakkaampia varten. No, omenan ehkä osaisin tehdä, mutta siinä se sitten olisikin.



Niinpä innostuinkin tosissani kun löysin netistä tällaisten tossujen ohjeen. Niiden toteuttamisessa saisi käyttää sukankutomistaitoja ja oppia tuota huovutusta. (ohje täältä)

Kun vielä sattui niin mukavasti että olimme lähdössä Turkuun niin arvelin että sieltä ainakin löytyy tähän malliin sopivat langat ja puikot. 



Tarkoituksenani oli valmistaa kahdet aikuiselle sopivat tossut ja mahdollisesti, jos ne onnistuisivat, niin antaisin ne joululahjaksi. Ostin kuvassa näkyvää vihreää lankaa 200g. Ohjeessa sanottiin että 100-150g, mutta tuo 200g riitti juuri sopivasti yhteen tossupariin. Ostin myös nro 7 bambuiset sukkapuikot ja niillä kutominen kävikin sukkelasti. Oli ihanaa kutoa noin paksua lankaa sillä tulosta syntyi nopeasti. 



Olin ymmärtänyt että koska kudotut sukat valmistumisen jälkeen huovutetaan, niin niiden pitää olla ennen huovutusta tosi isot, jotta kutistuttuaan vielä mahtuvat aikuisen jalkaan. Olivathan ne aika isot kun sain ne valmiiksi kudottua, mutta eivät mitkään jättiläisen sukat ollenkaan. Varmistin vielä kaikki mitat ohjeesta ja ne kyllä pitivät paikkansa, joten uskottava oli että niistä tulee sopivan kokoiset huovutuksen jälkeen. Koska en ole tällaisia aiemmin tehnyt, niin vaikeaa oli arvuutella minkä kokoisia sukkien ennen pesukoneeseen laittoa tulisi olla.


Minunhan oli tarkoitus tehdä kaksi paria samanlaisia tossuja, mutta ajattelin että viisainta on kuitenkin huovuttaa yksi pari ennenkuin rupean toisia värkkäämään jotta näen onko koko ollenkaan oikea.

Ohjeessa sanottiin että sukat pestään 40 asteessa pesukoneessa ja niin tein. Laitoin vielä sukkien sisään pyyheliinat jotta sukat eivät huovu umpeen.

Pesuohjelman päätyttyä sukat piti vetää jalkoihin ja muotoilla sopiviksi. Sitten niiden annetaan kuivua ja niiden sisälle voi laittaa talouspaperia että muoto säilyy.



Kun otin huovutuksen jälkeen tossut koneesta niin en voinut tehdä muuta kuin purskahtaa nauruun. Tossuista oli tullut vauvan tossut.Ei puhettakaan että olisin "vetäissyt" ne jalkoihini muotoillakseni ne sopiviksi. Talouspaperit sain kuitenkin kuivumisen ajaksi sisälle sullottua ja tulihan niistä hienot, koko vain oli aivan väärä. Vertailin niitä tavallisiin sukkiin ja nämä olivat pikkuisen pienemmät kuin samalla ohjeella kudotut tavalliset sukat.




Tossujen varsiin ompelin hiukan koristeita.



Tossuista tuli kyllä huippusuloiset, vaan kellekähän ne mahtuisivat? Mietin tulikohan minulle virhe pesuohjelman valitsemisessa. Ohjeessa sanottiin vaan että pestään 40 asteessa, mutta ei mainittu mitä ohjelmaa pitäisi käyttää. Koska tarkoituksena oli huovuttaa tossut, niin valitsin kirjopesuohjelman hienopesun sijasta, joten voi olla että siinä on syy liialliseen kutistumiseen.





No, tossut saavat ainakin toistaiseksi koristaa hyllyä. Tekisinköhän nyt vielä ne toiset aikomani tossut ja huovuttaisin ne toisella pesuohjelmalla? Harmaata lankaa olisi tarvittava määrä.



💚 

18 kommenttia:

  1. Söpöset tuli, vaikka pienet! Huovutus on aina vähän yllätyksellistä. Itse huovutan yleensä käsin kraana-altaassa.Teen huopamunia ja -palloja sekä huopakiviä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No enhän minä edes ajatellut tekeväni toisin kuin mitä ohjeessa sanottiin kun en ole aikaisemmin moista yrittänyt. Nyt ehkä valitsisin ainakin hienopesuohjelman. Huopaesineet ovat kyllä hienoja!

      Poista
  2. En ole koskaan huovuttanut mutta mieli on tehnyt kokeilla. Söpöt on kyllä tossut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä niistä söpöt tuli. Pitäisi vaan uskaltaa ilmoittautua kurssille kun seuraavan kerran sellaisia järjestetään.

      Poista
  3. Minäkään en ole huovuttanut koskaan. Olen myös ajatellut että moiset kurssit ovat luovemmille ja lahjakkaammille, eli ei minulle :D
    Nuo tossut ovat kyllä supersöpöt, joten käyvät hyvin jouluiseksi rekvisiitaksi ❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ties mitä taitureita me oltais jos vaan uskallettaisi kokeilla!
      Saavat olla tuossa hyllyllä nyt ainakin jonkin aikaa.

      Poista
  4. :)
    Aina ei mene kuin Strömsössä, seuraavalla kerralla onnistuu paremmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei mene vaikka kuinka ohjeen mukaan tekee :)

      Poista
  5. Kristiina kyn otat ne pesukoneesta niin niitä pitää todella kiskoa ja venytellä. Jos crocsit niin niiden päälle ne kuivumaan. Joku sanoi et hiusten hoitoaineessa liottaa eikä huuhtele pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä olivat todella niin pienet ettei käsivoimin niitä pystynyt venyttämään. Pesin ne kirjopesuohjelmalla, ehkä se aiheutti liiallisen kutistumisen.

      Poista
  6. Söpöt on ainakin jos ei muuta!
    Mä en kyllä yhtään sitten osaa mitään perinteisiä käsitöitä, että en edes uskalla ajatella mitä niistä minun käsissäni olisi tullut...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Söpöt ne kyllä on. Meinasin melkein ripustaa kuusenkoristeiksi :)
      No jos kuitenkin päätät kokeilla niin olisi mielenkiintoista nähdä mitä tuli.

      Poista
  7. Nuo näyttävät kyllä kauniilta. On aina kiva ottaa jokin uusi projekti. Huovutus on minulle ihan tuntematon juttu. - Mukavaa joulun odotusta sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva näitä oli tehdä ja kokeilla jotain mitä ei aiemmin ole tehnyt, mutta lopputulos hiukan yllätti :)
      Sinulle myös ihanaa joulunalusaikaa!

      Poista
  8. Kauniithan nuo ovat!
    Täydelliset kodin koristeet!

    VastaaPoista
  9. Aivan ihanat!
    Tiedätkö, minulle on käynyt ihan samoin ja siihen jäi huovutus-harrastukseni :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun minulla tuota toisen väristä huovutuslankaa vielä on, niin ajattelin että voisin tehdä toiset tossut ja pestä ne hienopesuohjelmassa, jos ei sitten kutistuisi yhtä paljon.

      Poista